Eerste grote beproeving: Kerstmis

Na ruim drie weken proefperiode met weinig tot geen suiker waren de kerstdagen de eerste grote test. De feestdagen: veel en lekker eten, zeker als je ook nog op bezoek gaat bij anderen. Qua suiker zit het meestal vooral in de toetjes, hapjes, snacks en tussendoortjes. Ga maar eens na voor jezelf: wat voor eten met suiker heb jij met kerst gegeten? Kerstkransjes, kerstkoekjes, kerstchocolade, kerstbonbons, kerstbrood, maar misschien ook allerlei zoete drankjes of toetjes met veel zoetigheid.

Kerstmis = suiker

Voor mij was het voorheen zelfs  een van de redenen om naar Kerstmis uit te kijken: al die lekkernijen en zoetigheid, die je normaal het hele jaar niet te eten krijgt. Ik kon daar al weken van tevoren naar snakken en ook van smullen, door bijvoorbeeld gevulde kerstkransjes te kopen, die dan natuurlijk ruim voor de kerst al op waren en vaak opgevolgd door een nieuwe zak.

Eerste Kerstdag

Dit jaar was het anders: hoewel onze proefperiode nog loopt en we die o.a. ingesteld hadden om met de feestdagen niet in de problemen te hoeven komen, voelde ik op Eerste Kerstdag
‘s ochtends helemaal niet de drang naar al die zoetigheid. Die dag gingen we op bezoek bij mijn familie, die op de hoogte was van onze keuze.

Kerstbrood
Kerstbrood

Uit gewoonte lonkte ik wel naar de chocolaatjes op tafel, maar lichamelijk voelde ik daar geen behoefte aan, dus heb ik ze makkelijk laten staan. Wel heb ik een snee kerstbrood met amandelspijs op, waar zeker suiker in zit. Het eten was zorgvuldig suikervrij bereid, zelfs het nagerecht van Anna: zelfgemaakte baklava met honing i.p.v. de voorgeschreven suiker uit het recept. Heerlijk! Ik heb lekker gegeten en de suiker ook de hele dag niet gemist. Toen ik na het kerstbrood een lichte suikerdip voelde, had ik juist het idee dat dat meer dan genoeg suiker was voor mij.

Tweede Kerstdag

Tweede Kerstdag aten we bij Anna’s familie. Ik heb ‘s middags een stukje huisgemaakte tulband op, ook weer met suiker. Dat was het meteen voor die dag: het voorgerecht en hoofdgerecht waren weer suikervrij.

Het nagerecht (weer van de hand van Anna) was suikervrije carrot cake, met o.a. gedroogde abrikozen, suikervrije appelstroop als zoetmiddelen. Opnieuw heel lekker :)

Weinig moeite

In plaats van de massa’s suiker die voor mij traditioneel bij kerst horen, heb ik dus slechts een snee kerstbrood en een stukje tulband op, wat voor mij een nieuw laagterecord moet zijn. Ik heb geen moment het gevoel gehad dat ik te weinig zoetigheid at naar mijn zin of veel moest laten staan. Ik weet ook dat ik makkelijk de keuze had kunnen maken om zelfs de genoemde twee dingen niet te eten.

Als ik de kerstdagen zo makkelijk doorkom met weinig tot geen suiker, zie ik het vervolg nog positiever in. Het verlangen naar en missen van suikerproducten leek me vooraf namelijk hét grote nadeel van dit alles. Mijn lichaam lijkt zich er al aardig op ingesteld te hebben op het suikervrije eten, ik voel dat verlangen nauwelijks meer. Mijn lichaam geeft wel positieve signalen, daarover binnenkort meer!

3 reacties op “Eerste grote beproeving: Kerstmis” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Hey,

  Ik was zelf op zoek naar wat recepten zonder suiker en kwam zo op jullie website terecht. Leuk initiatief! Zelf probeer ik al een tijdje op m’n “suikergehalte” te letten, met wisselend succes. Ik ben in ieder geval benieuwd om te zien hoe jullie het er vanaf brengen ;)

  Alvast veel succes!

 2. Dank je, An! We zijn zelf ook wel benieuwd, het is toch een flinke stap als je haast niet anders kent dan ‘gewoon’ voedsel met suiker eten. Ik hoop dat het letten op het suikergehalte bij jou ook gaat lukken, wie weet heb je nog wat aan onze artikelen.

 3. Hoi, hoi, ik ben erg benieuwd hoe de baklava gemaakt is. Wij zijn al een paar jaar suikervrij en dat bevalt prima. Het is ook heel uitdagend om bestaande recepten om te buigen en de suiker eruit te laten. Dat lukt prima.
  Aangezien ik baklava erg lekker vind, wil ik graag weten hoe je die nu maakt zonder suiker, aangezien dat me toch een belangrijk bestanddeel lijkt.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.