Eerlijk eten is een kookboek met 80 recepten van verschillende Nederlandse chefs en foodies die eerlijk eten heel belangrijk en leuk vinden. Veel van de ingrediënten in dit boek zijn fairtrade en door deze te kopen, zorg je ervoor dat iedere schakel in de productieketen juist behandeld wordt. De gehele opbrengst van het boek gaat naar een kinderdagverblijf op een fairtrade theeplantage in Sri Lanka.
Floortje Dessing: “We hopen dat het mensen inspireert om bewuste keuzes te maken bij het doen van inkopen, waardoor boeren en arbeiders aan de andere kant van de wereld kunnen investeren in een betere toekomst”.
Chefs en foodies
Ik was benieuwd: wie zijn nou die chefs en foodies die de recepten maakten? Zij voeren niet de boventoon in dit boek, eerlijk eten vinden de makers belangrijker. Dus je moet even in het boek bladeren om erachter te komen wie achter de recepten zitten. Het zijn Lisette Kreischer (een van mijn favorieten als het om voeding gaat!), Samuel Levie (professioneel worstenmaker en culinair journalist), Kasia Vermaire (thee sommelier), Yolanda van der Jagt (chef), Sacha de Lint (eigenaar van GreenAge, biologische producten), Carlijn Claire Potma (‘Hyper curious heavy dreamer with an intrinsic desire to create‘, dat is nou een originele beschrijving van jezelf!) en Nadia Zerouali & Merijn Tol (kookboek auteurs).
Info
Bij elk recept staat vermeld of het vegetarisch, vegan, glutenvrij, suikervrij en/of lactosevrij is. Handig voor mensen die bepaalde dingen liever niet eten of een allergie/intolerantie hebben.
Lekker?
Het boek bevat recepten voor elk deel van de dag. De recepten zijn nogal divers, dus je kan je eigen favorieten kiezen en af en toe iets aparts proberen. Ik probeerde bijvoorbeeld de tosti met pindakaas, banaan en sambal. Heel makkelijk, inderdaad eens wat anders, niet geweldig, maar wel leuk om een keer je smaakpapillen wat anders te laten proeven. Ik vond de pasta met walnotenpesto erg lekker. De kedgeree met makreel en khao pad heb ik al een paar keer gemaakt, heeft lekker veel smaak en wordt ook opgegeten door de kinderen. Onze favoriet is de feel-good chocolademousse, die is heerlijk en bevat ook allemaal gezonde ingrediënten.
Conclusie
Ik vind het mooi om een kookboek te zien dat aandacht heeft voor fairtrade ingrediënten. Zodat je niet alleen lekker eet, maar ook meehelpt aan een goede levenskwaliteit voor de mensen die het eten verbouwen.
Wat ik nou van het boek vind… ik ben niet razend enthousiast, maar zou het ook niet afraden om het te kopen. De foto’s zijn mooi, de recepten zijn best makkelijk en goed geschreven. Ik vind ongeveer 20% van de recepten erg lekker en 10% leuk om een keer uit te proberen en de rest ga ik zeer waarschijnlijk nooit maken (deels omdat we grotendeels vegetarisch eten).