Ecofabulous

Om inspiratie op te doen en meer te leren over suikervrij eten, krijg ik graag ideeën en tips van anderen. Een van de manieren om deze te krijgen, is het lezen van boeken over gezond eten.

Ecofabulous (2009) – koken in alle seizoenen
Lisette Kreischer

De schrijfster van dit inspirerende kookboek is bekend geworden met haar cupcakes on heels: veganistische en vrouwelijke feestjes met cupcakes á la Sex in the City. Later schreef ze haar eerste boek: ‘Veggie in Pumps’: een gids voor een ecofabulous leven. Van jongs af aan koos Kreischer ervoor te leven met respect voor alles wat leeft. Als kind koos ze ervoor veganistisch te eten (dus geen dierproducten). Ze studeerde aan de stylingacademie om te leren hoe ze haar emoties en gevoel jegens de wereld vertaalt naar beeld. En dat kan ze goed. Haar boodschap komt over, juist doordat ze het medium beeld zo goed weet te gebruiken.

Belevenis

Nu dus het tweede boek van Kreischer: Ecofabulous. Het is geen boek met wetenschappelijke feiten en vergelijkende studies. Lisette Kreischer schrijft zelf in haar voorwoord dat ze dit boek heeft geschreven vanuit gevoel en ervaring. Het boek is dus niet bedoeld om uitgebreide informatie te geven over specifieke voedingsmiddelen of de werking ervan, het gaat om de ervaring. Ik raakte zeker geïnspireerd door haar boek. Zo heb ik een aantal recepten uitgeprobeerd (zoals mayonaise gemaakt met aardappel) en ik ben ook erg benieuwd naar haar zelfgemaakte bietenstroop, rodebietenhummus en chocolate mousse (gemaakt met avocado!). Haar recept voor chocoladepasta bracht me tot een eigen recept voor chocoladefudge (binnenkort op deze website te vinden).

Een ecofabulous leven is niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor je eigen lichaam en geest. Het boek geeft een prettig gevoel én doet je nadenken over hoe ecofabulous jouw leven eigenlijk is.

Veganistisch

De recepten in dit boek zijn opgedeeld in de vier seizoenen. Het gebruik van de producten van het seizoen wordt daarmee gestimuleerd. Verder zie je veel rijstemelk en sojamelk terug in de recepten in dit boek, omdat een veganist geen zuivel gebruikt. Mijn lichaam kan helaas niet goed tegen soja, dus die recepten kon ik niet uitproberen. Ze maakt wel erg interessante dingen met soja, zoals sojaslagroom en sojalatte. Ik vond het ook spannend hoe ze als veganist pannenkoeken maakt, dus zonder ei en ‘gewone’ melk. Ik probeerde haar recept (maar dan met melk in plaats van sojamelk) en ze bleken erg lekker!

Ecofabulous zonder geraffineerde suiker

Duurzaam en bewust eten, daar past het gebruik van geraffineerde suiker niet bij. Kreischer is gek op zoet, maar weet dat suiker erg ongezond is voor haar lichaam. Daarom gebruikt ze geen geraffineerde suiker. Wel kiest ze ervoor ongeraffineerde suikers te gebruiken, maar met mate. Ongeraffineerde rietsuiker, druivensuiker, oerzoet, rijststroop, agavenectar en maple syrup zijn de zoetmiddelen die ze voornamelijk gebruikt in haar recepten. Ik vind haar zoete gerechten te zoet, maar recepten zijn natuurlijk altijd aan te passen aan je eigen smaak. Doordat ik regelmatig rijststroop in haar recepten zag terugkomen en ik toch al van plan was dat een keer uit te proberen, kocht ik voor het eerst van mijn leven een potje rijststroop in de natuurwinkel. Dit wordt gemaakt van gefermenteerde rijst, heeft de structuur van honing en smaakt een beetje naar caramel. Het is een goed zoetmiddel en redelijk goedkoop. Ik vind de smaak erg lekker en ga er zeker verder mee experimenteren! Ook probeer ik binnenkort nog een paar van de recpeten van Kreischer, zoals die bietenstroop.

Al met al, een inspirerend en vrolijk boek. Meer lezen over Lisette Kreischer en Veggie in Pumps/Ecofabulous? Kijk dan eens op veggieinpumps.com.

Eén reactie op “Ecofabulous” - Geef jouw reactie


    Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
  1. ik heb Lisette in Luilekkerland gekregen van de Sint! Staan leuke recepten in, maar ik heb nog niets uit kunnen proberen. Zodra ik wat geprobeerd heb, zal ik hier nog wel een reactie achterlaten.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.