Dertig dagen geen chips eten

Op deze site heb ik wel eens verteld dat ik met enige regelmaat een zak paprikachips (zonder suiker *Update 17-8-2010: de paprikachips van Lays is niet meer suikervrij!*) leegat. Voordat we stopten met geraffineerde suiker eten, at ik ongeveer een zak chips per maand, maar dat steeg daarna langzaam tot een keer per week. Op die manier leek het een soort compensatie te worden voor het geen suiker meer eten. Ook Anna at vaker chips dan voorheen.

Waarom geen chips?

Wij hadden geen goed gevoel bij het idee dat we vaker chips waren gaan eten. Als je stopt met roken wil je dat ook niet compenseren met een paar glazen bier per dag, zo wilden wij ook niet de ongezonde suiker vervangen door ongezonde chips, ook al lijkt ons 200 gram chips per week nog altijd veel minder slecht dan een kilo suiker per week.

Iedereen weet dat chips erg vet zijn en dus niet zo gezond. De paprikachips die ik at, worden volgens het etiket bereid in zonnebloemolie, in de hoop dat klanten dat zien als een pluspunt. We kwamen echter nadrukkelijke berichten tegen dat zonnebloemolie helemaal niet geschikt is voor verhitting omdat het daarmee schadelijk kan worden voor je lichaam. Aangezien chips geen rauwe aardappelen zijn, ligt het voor de hand dat de gebruikte olie wel degelijk gefrituurd/verhit is.

Daarnaast proberen voedselfabrikanten vaak de ideale combinatie van vet, zout en/of suiker in hun producten te stoppen die de hersenen in zulke mate bevalt, dat ze er steeds meer van willen. Wij worden liever niet onderworpen aan zulke tactieken.

De uitdaging: 30 dagen zonder chips

geen-chipsWe wilden dus kijken of we die chips nou echt zo graag wilden en besloten het te testen. Als we normaal gesproken na een week weer een nieuwe zak chips wilden (Anna at ze iets minder frequent), moest 30 dagen geen chips eten een goede indicatie zijn van onze werkelijke behoefte.

Op 11 mei aten we nog chips, dus besloten we ons plan vanaf 12 mei direct in te zetten. Na een week was ik me inderdaad bewust van de behoefte om weer een zak chips te halen, maar omdat ik vol overtuiging de uitdaging aan was gegaan, heb ik dat natuurlijk niet gedaan. Daarna viel het me erg mee hoe vaak ik eraan dacht. 11 juni ging ongemerkt voorbij en ergens rond 20 juni bedachten we: hee, we hebben die 30 dagen allang gehaald!

Makkelijk zonder chips

We bleken dus moeiteloos zonder chips te kunnen, wat ons de sterke indruk gaf dat we geleid werden door het licht verslavende effect van de zout-vetcombinatie in de chips, in combinatie met de onbewuste neiging tot compenseren voor het aan de kant zetten van suiker, vooral in de beginfase en later mogelijk uit gewoonte.

Anna en ik merkten allebei dat we ook geen behoefte meer voelden aan chips nadat die dertig dagen ruim waren verstreken. Toch zit er nog een staartje aan dit verhaal, daarover meer in dit artikel.

3 reacties op “Dertig dagen geen chips eten” - Geef jouw reactie


    Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
  1. Ohja…dit ken ik! Ik mag naast geen suiker ook geen aardappelen, pasta en varkensvlees. (schreef ik al eerder eens) Ik dacht nou dat is gewoon niet te doen. Ik merk nu ook (na 10 weken!) er helemaal geen behoefte aan te hebben. Je kunt genoeg gezondere dingen om te knabbelen en het lijkt inderdaad zo te zijn dat als je het chipsmonster in jezelf niet wakker maakt door het te nemen hij gewoon lekker door slaapt, fijn he!

  2. Stoppen is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Begin 2010 heb ik vaarwel gezegd tegen het eten van snoep, koek en andere snacks (op fruit na). De eerste weken waren zwaar, maar ik heb volgehouden en heb al meer dan anderhalf jaar geen snacks meer gehad. Als iemand me nu iets dergelijks aanbied wijs ik het zonder enkele twijfeling af. De behoefte is gewoon compleet verdwenen.
    Natuurlijk had het een dubbel effect. Met het verdwijnen van al de snacks verdwenen ook alle overtollige kilo’s! Ik zit nu veel beter in mijn vel dan dat ik ooit gedaan heb.

  3. Ik eet al jaren geen snoep / chips meer, en dat bevalt me eigenlijk prima. Het lijkt er inderdaad op dat het een verslavende werking heeft, maar als je na een paar dagen niets er van hebt gegeten mis je het ook niet!

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.