Chocoladetaart met noten (zonder suiker)

chocoladetaart-met-noten1Een van de lezers van suikerwijzer.nl schreef ons dat hij of zij op zoek is naar taarten zonder suiker met zo min mogelijk koolhydraten. Ik heb verschillende dingen uitgeprobeerd. Eerst maakte ik een cake van voornamelijk eieren, deze was best lekker maar niet lekker genoeg. Vervolgens kwam ik erachter dat je van eiwitten geen merengues kunt maken als je er geen suiker aan toevoegt. Gelukkig heeft mijn derde poging wel iets erg lekkers opgeleverd: chocoladetaart met noten.

Chocoladetaart met noten (zonder suiker)
vier kleine porties

 • 70 gram roomboter
 • 30 gram cacaopoeder
 • 10 gram carobepoeder (biologische winkel)
 • 150 gram gedroogde vruchten (bijvoorbeeld abrikozen, vijgen, dadels)
 • 40 gram havermout
 • 60 gram gemengde noten, grof gehakt (bijvoorbeeld walnoten, amandelen, pecannoten)

Meng de havermout, gedroogde vruchten en noten in een kom.

Smelt de boter in een steelpannetje op laag vuur.  Zet het vuur uit. Voeg dan het cacaopoeder en carobepoeder toe.

Voeg het havermoutmengsel toe in het steelpannetje en meng het goed.

Bekleed een kleine springvorm met bakpapier (knip een rondje voor de bodem en lange stroken voor de wanden van de springvorm). Schep het chocolade-notenmengsel in de springvorm. Druk het goed aan met de achterkant van een lepel.

Als de taart is afgekoeld, zet ‘m dan minstens 4 uur in de koelkast om hard te worden.

Stort de chocoladetaart voorzichtig. Vervolgens kun je ‘m aansnijden met een scherp mes en op bordjes serveren.

Variaties:
Indien de havermout nog een te grote hoeveelheid koolhydraten oplevert, kun je een deel van de havermout vervangen door amandelen die je tot poeder vermaalt in de keukenmachine/met staafmixer).

Eventueel kun je een schep lobbig geklopte slagroom erbij serveren (zonder suiker) om het extra feestelijk te maken.

Gepost in rubriek Taart

25 reacties op “Chocoladetaart met noten (zonder suiker)” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. hoi!
  ik heb erg veel aan jullie website, probeer ook suikerloos te gaan. woon in azie en hier is toch veel niet te krijgen als ‘suikervervanger’ of het is erg duur.
  wat betreft de chocoladetaart (chocola mis ik echt het meest…), is het ook te doen zonder de carobepoeder? doe ik er dan wat meer cacaopoeder doorheen? ziet er erg lekker uit!!!

 2. Fijn om te lezen dat je veel aan onze website hebt! De chocoladetaart is zonder carobepoeder ook lekker, maar dan smaakt ‘ie iets minder zoet. Ik zou de carobepoeder gewoon weglaten en niet vervangen door extra cacaopoeder.

  Eventueel kun je twee of drie extra gedroogde vruchten (abrikozen, dadels of vijgen) toevoegen, maar dat is niet noodzakelijk.

 3. Wat een geweldig initiatief deze website!
  Vol plezier en vreugde heb ik rondgekeken bij alle recepten.
  Nu heb ik zelf nog de volgende uitdaging: gebak maken voor iemand met een suiker- en een koemelkallergie. Hebben jullie hier ook recepten voor?

 4. Hallo Cheyenne,
  Fijn dat je zoveel plezier beleeft aan onze website! Dat is leuk om te lezen.

  Als ik jou was, zou ik aan deze persoon met een suiker- en koemelkallergie vragen wat hij/zij precies wel en niet mag. Mogen bijvoorbeeld vruchten wel? Wat betreft de koemelkallergie: volgens mij bestaat er koemelkvrije margarine. Vervang dan de boter in recepten door deze margarine. Als hij of zij wel vruchten mag, dan kun je veel recepten van deze website maken. Bijvoorbeeld de tarte tatin en de appeltaart. Als rijstemelk ook mag, dan bijvoorbeeld de blueberry muffins. Succes ermee!

 5. Je kan wel merenque maken zonder suiker.
  Ik heb merenque kransjes gemaakt deze kerst met honing…
  Heel lekker…

 6. Als iemand een suiker en of koemelkallergie heeft, kun je een rauwe dessert maken. Klinkt misschien als ‘YUCK’, maar het is best lekker. Plus je hebt er geen oven voor nodig ; ), en het is snel te maken.

  Ingrediënten:

  Bodem:
  4 kopjes geweekte (1 nacht) raw amandelen
  1 flinke volle kop zoete dadels bijv. honing-dadels
  2 theelepeltjes echte vanille

  Vulling:
  2 kopjes rozijnen
  2 kopjes klein gesneden zachte dadels
  4 appels
  halve kleine citroen
  1 theelepel kaneel
  2 theelepels echte vanille

  Voor bovenop:
  1 gele appel en in schijfjes gesneden gold kiwi (die is zeer zoet van smaak)

  Bereiding:

  Snijd de appels in stukken.
  Besprenkel de in stukjes gesneden appels met de citroen en de kaneel

  Meng de ingrediënten voor de bodem in de keukenmachine.
  Druk dit geheel uit in een ronde schaal.

  Meng dan alle andere ingrediënten voor de vulling in de keukenmachine en verdeel dit over de schaal.
  Leg tenslotte de schijfjes kiwi en de stukjes gele appel verdeeld over de bodem in de schaal.

  Je kunt het eventueel nog in de koelkast zetten zodat het makkelijker te snijden is.

 7. Ja, inderdaad vraag ik me ook af waarom ik nog niets heb gelezen over lactose (de suikers die in melk zitten). Ik ben zelf ook op ontdekkingsreis in eet- en suikerland en heb onlangs ontdekt dat ik niet alleen van alle geraffineerde suikers puistjes krijg, maar ook van zuivel (in elk geval koeiemelkproducten). En dus mijd ik ze allemaal en dat voelt heel goed.

  Voor degene die de vraag daarover stelde: je kunt natuurlijk sojaboter gebruiken of inderdaad een granenmelk, maar je mist dan vet in je gebak. Ikzelf gebruik altijd ghee (geklaarde boter). Dit is een ayurvedisch product; het is biologische boter die ontdaan is van alle koemelkeiwitten en -suikers. Het is (vind ik) heerlijk (ook heel goed voor het zuiveren van je lichaam; gewoon een klein schepje door je maaltijden doet. Het is te koop bij de natuurwinkel en ook (niet biologisch?) bij de toko. Het is wel stinkend duur. Je kunt het ook heel gemakkelijk zelf maken (dan is het nog steeds duur, maar wel iets minder). Gebruik met mate is (zoals we weten zoals met alles) dus zeker aan te raden.

  In gebak heb je vaak vrij veel boter nodig, dus wat ik met gebak vaak doe is een combinatie van granenmelk (haver- of rijst-) met ghee en evt. nog wat sojaboter (maar ik ben zelf niet zo kapot van de smaak van sojaboter in zoet gebak).

  Veel succes allemaal en heel erg bedankt voor alle informatie, ervaringen etc.!!!

 8. Karolien,
  Verschillende soorten olie zijn ook erg lekker om te gebruiken in lekkernijen, zoals saffloerolie. Ik gebruik het regelmatig en vind het erg lekker.

 9. Oh ja, goed idee! Ik heb eigenlijk nog nooit gedacht aan olie in zoet gebak, maar is eigenlijk heel logisch…

  Grappig dat je net saffloerolie noemt. Die zet net in mijn maagje, (had ik een beetje van door de groenten gedaan).

  Ik zag trouwens later dat deze artikelen al vorig jaar rond deze tijd zijn gepost. Vroeg me al af of jullie eigenlijk hier nog wel mee bezig zijn. Maar ja dus. En, hoe gaat het nu, weer een jaar verder?

 10. Karolien,
  We schrijven nog steeds artikelen en ook recepten! Het gaat heel goed met ons suikervrije leven, het bevalt goed. Hoe langer we ermee bezig zijn, hoe meer suikervrije mogelijkheden we tegenkomen en uitproberen. Ook vind ik het leuk om suikervrije recepten te maken en uit te proberen. Ik denk dat ik dat altijd leuk blijf vinden. Daarnaast vinden we het erg leuk om deze website bij te houden, om onze kennis en ervaringen te delen én ook om de reacties en ervaringen van anderen te lezen.

 11. Hallo, heb deze site nog maar net ontdekt en al veel recepten er afgehaald. Nog niet gemaakt maar dat ga ik wel binnenkort proberen. In het chocoladetaart met noten recept wordt gesproken over weinig koolhydraten maar er wordt wel gebruik gemaakt van dadels, vijgen en abrikozen. Deze zitten vol suikers (dus zeer koolhydraatrijk). Er zitten dan met 150 gr van deze vruchten al bijna 74 koolhydraten in en dan de rest van de ingredienten nog.
  Bij een echt koolhydraatarm/vrij dieet is dit vrij hoog. Het lijkt me wel lekker en dan misschien iets voor een speciale (feest)dag.

  Nog een aanvulling over lactosevrije melk. Van het merk MinusL is bij de Jumbo e.e.a. te koop. (en nee, ik heb geen aandelen bij de Jumbo maar ben wel blij met deze mogelijkheid)

 12. Mijn man en ik zijn nu een week suiker-, alcohol,- vlees- en cafeinevrij. Voor mijn verjaardag gisteren heb ik deze taart gemaakt. Ik zou hem nooit meer ruilen voor een chocoladetaart zoals je die in de winkel koopt (met suiker)!! Wat een heerlijk en makkelijk recept!! En dan te bedenken dat er, behalve dan de boter, zoveel gezonde ingredienten inzitten. Dit is fantastisch! Ik heb in plaats van havermout tarwelzemelen gebruikt en carobe/cacao 50/50 gedaan. Ik heb het warme “deeg” in een soepbord met bakpapier gedaan, daarover weer bakpapier en met een zelfde soepbord erop gestapeld en aangedrukt. meteen een mooie zonvorm-print erin.
  Bedankt, ik ga nog meer van jullie uitproberen! Hier heb ik zo lang naar gezocht.

 13. Annemieke,
  Wat leuk om te lezen! Ook leuk dat je zelf wat aanpassingen hebt gemaakt, naar jouw smaak.

 14. Hoi,
  ik heb de taart gisteren gemaakt maar ik heb sterk t idee dat t recept niet volledig is. Er staat iig niet aangegeven hoe lang t in de oven moet? En moet er geen melk of water in? T is zo nl erg droog… Ik zou t graag weten.
  Groetjes ruby
  ps overigens een TOPSITE!

 15. Ruby,
  Deze taart hoef je niet te bakken. Als het te droog is, kan je er wat meer boter aan toevoegen, of wat slagroom erbij nemen.

 16. Bij mij blijft de taart erg brokkelig. Het valt uit elkaar kan er niet echt een brok van snijden. Ik heb geen carobepoeder gebruikt en als droge vruchten goji en rozijnen (50/100) Verder precies het recept gevolgd. Nog tips? Fijne Pasen!

 17. Hoi Olivia,
  De taart is wel een beetje breekbaar, maar het zou niet zo brokkelig moeten zijn. Het zou kunnen dat je andere boter gebruikt dan ik. Ik gebruik meestal grasboter. Verder zou het kunnen komen doordat je andere gedroogde vruchten gebruikt. Ik zou een volgende keer proberen er iets meer boter in te doen en een klein beetje water toevoegen (1 eetlepel). Hopelijk is je taart dan wat steviger.

 18. Ik gebruik biologische boter van de bioboer. Misschien alleen maar rozijnen gebruiken dan. Dadels vind ik aan de prijzige kant. Okay een beetje water erbij. Dank voor de tip.

 19. ik heb een tip om deze taart nog gezonder te maken :) en minstens zo lekker!
  laat de boter achterwege. haksel een handje van de noten en de gedroogde vruchten (dadels werken erg goed) in een keukenmachine tot ze brokkelig, plakkerig, piepkleine stukjes zijn. meng hier de cacaopoeder door (carobe laat ik achterwege), de havervlokken en de noten. stamp alles lekker aan in een bakvorm en even afkoelen in de koelkast, smullen maar!

  ik denk overigens dat in het originele recept niet de havervlokken, maar het gedroogde fruit voor de relatief hoge hoeveelheid koolhydraten zorgt.

 20. Voor hoeveel personen is deze taart? Ik wil ‘m maken voor iemands verjaardag. Ik ben benieuwd:)

 21. @M De taart is voor drie tot vier personen. Het staat ook bovenaan het recept. Veel plezier bij de verjaardag. Hopelijk genieten veel mensen van de taart!

 22. Hoi,
  zou het ook mogelijk zijn om de porties te verdubbelen, dus dat je 8 kleine porties zou krijgen?

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.