Chocoladekoekjes (zonder suiker)

Veel mensen denken dat ze geen chocolade meer kunnen eten als ze stoppen met suiker. Dat is niet helemaal het geval, want er zit geen suiker in pure cacao! Deze suikervrije koekjes voldoen zeker aan ieders chocoladebehoefte.

chocoladekoekjes

Chocoladekoekjes (zonder suiker)
8 stuks

200 gram volkorenmeel (gewone -witte- bloem kan eventueel ook)
150 gram roomboter
3 eetlepels cacaopoeder
2 eetlepels agavesiroop (natuurwinkel)
snufje zout

Meng alle ingrediënten in een ruime kom en kneed het deeg met je handen goed door. De boter moet helemaal opgaan in het deeg.

Haal de bakplaat uit de oven. Verwarm de oven voor op 160 graden Celcius.

Maak van het deeg ongeveer 8 koekjes door steeds een stuk deeg te pakken, dit in je handpalmen te rollen tot een balletje en vervolgens voorzichtig plat te drukken.

Plaats bakpapier op de bakplaat en leg daar de koekjes op.

Bak de koekjes gedurende 20 minuten in de oven en haal ze er vervolgens uit om af te koelen.

Bewaar de afgekoelde koekjes in een trommel.

Hulp nodig bij stoppen met suiker?

banner voor cursus 40 dagen zonder suikerDe cursus "Natuurlijk Suikervrij" helpt je 40 dagen lang om van de suiker af te komen en leert je een suikervrij eetpatroon aan. Ruim 140 lezers van SuikerWijzer volgden de cursus van Miss Natural al. Er is zelfs een niet-goed-geld-terug-garantie.

Door je via ons aan te melden steun je automatisch SuikerWijzer.nl.

33 reacties op “Chocoladekoekjes (zonder suiker)” - Geef jouw reactie

  1. hallo,
    sinds ongeveer een half jaar weet ik dat ik hyperinsulinemie/hypoglykemie heb. Ik mag nu o.a. geen geraffineerde suikers, witte meelproducten, aardappelen en een aantal zoete fruitsoorten gebruiken. Ik moet zeggen dat het niet erg makkelijk is, aangezien mijn lijf nog regelmatig om suiker schreeuwt, vooral bij vermoeidheid (en 2 kleine kids -3jr en 11mnd en borstvoeding is wel aardig vermoeiend)
    Ik zie hier een aantal heerlijke recepten en die ga ik ook zeker uit proberen en hopelijk wordt het dan wat makkelijker, aangezien ik nu toch vaker dan me lief is nog naar zoetstoffen grijp.
    Bij mijn nieuwsgierigheid naar agavesiroop stuitte ik op het volgende artikel:
    http://www.praktijk-advance.nl/blog/voeding/agavesiroop-een-wolf-in-schaapskleren
    Aangezien hier vermeld staat, dat je bloedsuikerspiegel door de agavesiroop behoorlijk beinvloed wordt, durf ik het niet te gebruiken. Ik vraag me af of de siroop misschien ook makkelijk te vervangen is door bv appelstroop?
    Verder vind ik jullie website erg inspirerend en zal ook zeker regelmatig terugkeren. Ook erg fijn om te weten dat ik niet de enige ben die de strijd tegen suiker heeft aangebonden.
    Succes verder. Ik las trouwens ergens dat je zwanger bent, gefeliciteerd!
    groetjes,
    Lianne

  2. Hoi Lianne,
    Fijn om te lezen dat onze site je helpt bij je nieuwe eetpatroon! Het artikel wat je noemt had ik ook gelezen. Naar mijn idee is het artikel niet helemaal juist. Ik denk dat de schrijfster een paar dingen door elkaar haalt.

    In Amerika wordt agavesiroop nogal eens vermengt met andere zoetstoffen, waardoor het geheel geen positief effect heeft op je lichaam. Ook gaat het artikel over geraffineerde fructose, wat in Amerika als ‘gezond’ wordt neergezet terwijl dat niet echt het geval is. Op internet vind je allerlei (voornamelijk Engelstalige) artikelen die hiervoor waarschuwen. Hoe het er in de VS aan toegaat, is anders dan hier in Nederland en is dus ook niet een op een te vertalen naar de Nederlandse situatie.

    Ik gebruik met een gerust hart de agavesiroop van de natuurvoedingswinkel. Ik kan je geen 100% garantie geven, maar ik geloof dat de agavesiroop die je in Nederland koopt -en met name die uit de natuurvoedingswinkel- puur is en dat je het zonder zorgen kan gebruiken.

    Je kan natuuurlijk zelf gaan experimenteren wanneer je agavesiroop toch wilt vervangen met een ander zoetmiddel, zoals appelstroop. Let er dan wel op dat elk zoetmiddel z’n eigen smaak en zoetkracht heeft.

  3. Hoi Anna,
    bedankt voor je reactie. Ik ben inmiddels al lekker aan het experimenteren. In het begin had ik er helemaal niet aangedacht om dingen als appelstroop en abrikozenjam als zoetmiddel te gebruiken, maar dat werkt heel goed. Ik heb inmiddels de chocoladebolletjes met kokos al een keer gemaakt met appelstroop en een keer met abrikozenjam en allebei de variaties waren heerlijk. Ook de chocoladerol heb ik met appelstroop gemaakt en als vulling versgemaakte aardbeienjam met room, heerlijk en helemaal geen suiker nodig. M’n zoontje vond t ook erg lekker.
    Ik ga zeker nog een aantal andere recepten uitproberen!

  4. Heb deze koekjes gemaakt en ze waren heerlijk! Ik had wel wat gevarieerd: omdat mijn vriend niet tegen melkproducten kan heb ik de roomboter vervangen door plantaardige margarine en een scheut goeie olijfolie. Ik heb er ook ongebakken cashewnoten in stukjes aan toegevoegd en als zoetstof een eetlepel biologische honingcreme en een eetlepel biologische suikerbietenstroop. Verer had ik ook de deeg in 16 stukjes verdeeld dus ik kreeg kleinere koekjes. Ze waren zo ontzettend lekker, maak ze vanavond weer! :)

  5. Ik heb deze chocolade koekjes ook geprobeerd, maar ze waren erg droog, eigenlijk niet te eten. Misschien probeer ik ze nog een keer te maken, maar dan met ei (ofzo?). Ook zal ik de kokoskoeken testen, die lijken me lekker.
    Verder: mooi dat er meer mensen zijn die proberen suikervrij te eten. Ik vind het wel moeilijk, zeker omdat mijn vriend wel gewoon met een pak koekjes of een toetje naast me gaat zitten. Ook tijdens het winkelen (of ergens anders uit) vind ik het lastig suikervrije (en liever ook niet al te vette, al is dat, buiten dat ik ook niet te dik wil worden, geen probleem) te vinden.
    Ik hoop dat de kokoskoeken gaan bevallen, ik zal ze binnenkort testen.

  6. Renée,
    Dat is niet lekker, te droge koekjes! Misschien ligt het aan een verschil in oven. De ene oven werkt harder dan de andere. Dus als je het nog eens aandurft, zou ik proberen je oven op 150 graden te zetten en de koekjes dan 15 minuten bakken. Dan kijken of ze gaar zijn, anders nog 5 minuten bakken. Een andere optie is dat je misschien margarine gebruikt in plaats van roomboter?

    Het is inderdaad best lastig als je in de stad rondloopt, om iets lekkers te vinden dat suikervrij is. Je kan natuurlijk iets meenemen van huis. Anders een patatje (maar als je strikt bent, zonder mayo of ketchup, want daar zit suiker in), of een belegd broodje bijvoorbeeld.

    Ik hoop dat de kokosmakronen je goed bevallen! Als je vriend ze ook lekker vindt, kan hij dat pak koekjes opzij leggen en eten jullie samen suikervrij ;-)

  7. Nog niet gemaakt, vandaag ga ik dat misschien doen met een vriendin. Ik ben 11.

  8. Hoi Karen,
    Gezellig, samen koekjes bakken!
    Als je nog zo jong bent, zou ik eerst 2 eetlepels cacao door het deeg doen en even proeven (hmmm!) of je het zo sterk genoeg naar chocolade vindt smaken. Als je denkt: doe er nog maar wat bij, dan kan je er nog een schepje cacao doorheen kneden.

    Ik ben benieuwd wat jullie van de koekjes vinden. Veel plezier met bakken!

  9. Ik ben 15, en eet nu ong driekwart jaar geen suiker meer!
    heb net de koekjes gemaakt, ze zitten nu in de oven. ruikt al heerlijk (:
    super site met alle suikervrije recepten!! :D

  10. Ik zou graag even willen weten of je door de koekjes ook Rijststroop gebruiken inplaats van Agavesiroop want dat heb ik nog in huis wil ze graag eens gaan maken.

    Nog steeds een super site ben een poos niet geweest en weer suiker gaan gebruiken maar ben weer zo moe en krijg meer hoofdpijn dus vanaf nu geen suiker meer voor mij

    groetjes Ina

  11. Ben er zelf al achter gekomen dat lukt dus niet was niet lekker zat een hele bittere smaak aan dus maandag maar weer agave siroop halen

  12. Ina,
    Ik denk dat rijststroop ook wel kan werken, maar je moet er veel meer van in doen, dan wanneer je agave gebruikt. Agave heeft namelijk een veel hogere zoetkracht. Je kan het deeg even proeven voor je er koekjes van draait, dan kan je ongeveer inschatten of het zoet genoeg is voor jouw smaak.

    Sorry dat ik niet eerder kon reageren. Hopelijk is je volgende lading koekjes heerlijk!

  13. Beste Anna,

    Wat een fijne site. Ik ben erg blij dat dit soort websites bestaan. Dit steunt mij in het niet eten (of in ieder geval MINDER eten) van producten met suiker. Ook al blijf ik het nog steeds erg lastig vinden.

    Ik ben gelukkig niet zo’n enorme zoetekauw, maar ik ben wél dol op bijvoorbeeld pindarotsjes. Ik ben altijd erg fan van de combi’s: hartig met zoet. Ik weet dat pinda’s heel slecht (vet) zijn en ik kan me voorstellen dat jullie dat afraden. Ook chocolade is geen gezond product.. Tóch wil ik graag iets maken wat een beetje op pindarotjes lijkt. Hebben jullie tips? Kan ik bijvoorbeeld walnoten met pure chocolade proberen? Mag dat wel? Of een andere noot wat gezonder is dan pinda’s?
    Ik sta open voor alle tips!

    Lieve groet,
    Lisette

    Ps. Misschien een gekke opmerking, maar ik zou persoonlijk graag wat meer recepten zien waar géén oven bij nodig is.. Is dat mogelijk? :)

  14. Hallo Lieve mensen;

    Fijn dat jullie een zonder suiker site hebben!!
    Heel erg bedankt
    Als je geen of weinig suiker mag, zie je door de bomen het bos niet meer, overal zit suiker in.

    Ik heb de chocoladekoekjes gemaakt, de smaak was erg lekker.[ ik heb er dadelstroop doorheen gedaan] Alleen mijn meel bleef erg kruimelig, heb er het hele pakje boter maar ingedaan, toen kon ik het deeg gebruiken.
    alleen bakken in de combioven..? moet dat anders? ik heb geen bakplaat dus een ovenschaal gedaan met bakpapier.. de koekjes blijven erg breekbaar en wat kruimelsmaak, maar wel lekker.

    graag uw advies
    Alvast bedankt
    groetjes Annelies

  15. Annelies,
    Heb je volkorenmeel gebruikt? Dan worden de koekjes duidelijk kruimeliger dan met bloem. Je kan eventueel ook gebuild meel gebruiken.

  16. Wat een geweldige site. Heb je er al eens over gedacht om carob poeder te gebruiken in plaats van cacao? Carob is gemaakt van de peul en heeft een lagere vet inhoud en cafeïne. Weet trouwens niet of het carob heet in Nederland, dit is de canadesche naam;-)

  17. Tirza,
    Bedankt voor de tip. Ik gebruik weleens carobepoeder om mee te bakken. Het is inderdaad een goed alternatief voor chocolade!

  18. Lisette,
    Ik had nog niet op je vraag gereageerd zie ik. Op zich is het geen probleem hoor om af en toe pinda’s te eten. Als je minder vet wilt eten, dan zijn andere noten een goede optie. Bijvoorbeeld hazelnoten of amandelen. Ik zou een mengsel maken voor je alternatieve pindarotsjes. Je kan ze maken met chocolade met 80% cacao, dan zit er erg weinig suiker en vet in. Je moet wel houden van de pure smaak. Je kan ook chocolade gebruiken waar helemaal geen geraffineerde suiker in zit, maar dat is een stuk duurder (bijvoorbeeld Willie’s cacao of lovechoc).

    Geen gekke opmerking hoor, dat je graag recepten krijgt waar geen oven bij nodig is. Ik heb gisteren een snelle appelkruimel geplaatst waarbij je de oven niet nodig hebt.

  19. Hallo!
    Erg fine site, ik heb al veel van de recepten hier gemaakt!
    Sinds ik ben gestopt met suiker heb ik veel minder last van mijn Bechterew-klachten (ontstekingsreuma). Mede dankzij deze site houd ik het vol, gezien ik ook een groot fan ben van lekker eten!

    Nu mijn vraag:
    Kan dit recept ook met stevia (poeder of druppels) of moet het perse met een stroop of iets dergelijks?

  20. Hallo Gerben,
    Wat goed dat stoppen met het gebruik van suiker je zo heeft kunnen helpen! Mooi om te lezen.

    Dit recept kan in principe gemaakt worden met elk zoetmiddel. Maar ieder zoetmiddel vergt z’n eigen hoeveelheid en misschien een kleine aanpassing. Steviapoeder- of druppeltjes in plaats van agave vraagt om een beetje extra vocht (waarschijnlijk is een of anderhalve eetlepel melk genoeg). Daarnaast moet je testen hoeveel je ervan nodig hebt. Eerst heel weinig aan het deeg toevoegen, even proeven en er dan eventueel wat meer zoetmiddel bij doen. Laat je het weten hoe ze zijn geworden?

  21. Zal ik zeker doen! bedankt voor de tips! Als het een beetje mee zit weet ik morgen hoe ze zijn!

  22. Nou, we hebben ze gemaakt (ik met mn vriendin). Was erg leuk en gezellig, dat voorop gezet!
    Ik heb ipv de agavesiroop steviapoeder gebruikt, met een paar eetlepels melk erbij.
    We zijn creatief geweest en hebben er ook nog wat stukjes chocolade bij gedaan (van Cavalier -> zonder suiker, met Stevia http://www.cavalier.be/ )
    Mijn vriendin nam de eerste hap.. en haar gezicht vertrok… Veel te droog en korrelig/poederig…
    Qua smaak vind ik ze wel oké, maar qua textuur zijn ze ook voor mij wat te droog..
    Wellicht komt dit doordat ik geen agavesiroop heb gebruikt, maar stevia…

    Maar, ondanks de lichte teleurstelling, hebben we een gezellig moment gehad om t samen te maken :)

  23. Toch mooi dat jullie veel plezier hebben gehad met het maken van de koekjes op een experimentele wijze. Als je aan het uitproberen bent, is het eindresultaat niet altijd een succes. Dan vraagt het blijkbaar om wat aanpassingen. Ik zal de koekjes ook eens maken met stevia ipv agave, om te kijken of ik jullie kan helpen aan een recept van chocoladekoekjes met stevia, maar zonder een droge mond ;-)

  24. Hoi,

    Ik heb net de chocoladekoekjes gemaakt,mijn eerste receptje die ik heb geprobeerd van jullie site!
    De smaak is supergoed,ik heb wel palmsuikergebruikt ipv agavesiroop.ze zijn lekker zoet.
    Alleen het is geen stevig koekje,hij kruimelt iets, ik heb helft witmeel en helft volkorenmeel gebruikt.

    Verder heerlijk! Ik ga morgen of vanavond weer wat anders proberen,leuk dit!

  25. @Sam: mooi dat het goed bevalt! Als je ingrediënten van het recept aanpast, moet je zelf inderdaad even zoeken naar de juiste verhoudingen om een vergelijkbaar effect te krijgen.

  26. Ik ben sinds 3 weken suikervrij aan het eten, voor zover dat mogelijk is. Gewoon om te zien of ik me daardoor fitter zal voelen. Heb de koekjes gemaakt volgens recept. 15 minuten op 160 graden, maar helaas ook te droog.

  27. Bedankt voor dit leuke recept…ik heb nog wel een vraagje:

    Is het ook mogelijk deze koekjes met speltmeel te maken ipv volkorenmeel?

  28. Zo de koekjes staan in de oven. k Ben heel benieuwd of ze lekker zijn. ‘k Heb ondertussen al ruim een maand geen koekje meer op, verheug me er nu extra op!

  29. Het is fijn dat je recepten post met betere suikers dan de witte tafelsuiker, maar noem ze niet suikervrij… Ook agave- en ahornsiroop, rijst- en appelstroop en honing zijn wel degelijk suiker.

  30. @AM ja hoor, je kan speltmeel gebruiken.
    @Helga, hopelijk heb je genoten van de koekjes!
    @Karin, het is maar hoe je het benoemt. De meeste mensen bedoelen met ‘suiker’ de gerafineerde/witte suiker. Er zitten overal suikers in, maar dat is voor ons iets anders. Het is een keuze.

  31. Tja, dat is inderdaad maar wat je eronder verstaat, maar ik vind het misleidend. Net zoiets als zeggen dat je geen fruit eet omdat je geen mango eet. Onder suikervrij versta ik: “zonder toegevoegde bewerkte suiker”.

  32. Hoi,
    Net je site ontdekt en erg enthousiast.
    Kan ik ipv gewoon meel ook bvb amandelmeel gebruiken? Ik moet ook glutenvrij eten en ben op zoek naar lekkere koekjes recepten. Alvast bedankt.

  33. Hallo
    Ik lees positieve verhalen over de koekjes dus ben ze gaan maken met mijn kindjes. Maar ze zijn zo vreselijk droog en er zit geen smaak aan. Heb precies het recept gevolgd… hoort er geen ei in? Mijn zoon van bijna 4 zei zelfs: hebben we wat vergeten mama? Hij vond ze ook niet lekker en droog. Hoop op een tip! Misschien hoort er ei in het recept om te binden? Groeten!

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.