Chocoladebolletjes met kokos (zonder suiker)

chocoladebolletjes-met-kokosDeze suikervrije chocoladebolletjes met kokos zijn geïnspireerd op een Zweeds recept. Ik heb het recept nooit gehad, maar wel het resultaat geproefd. Bij een leuke eetgelegenheid in Utrecht worden ze verkocht (met suiker) en de Ikea heeft ze ook (met zoetmiddel). Beide chocoladebolletjes zijn nu geen optie meer voor ons, want Marger en ik eten geen suiker én geen chemische zoetmiddelen.

Toen ik beide nog wel at, smaakten deze chocoladebolletjes me erg goed. Daarom ging ik nu aan de slag om deze lekkernij na te maken (zonder suiker)! Ze zijn erg lekker, vooral als je een verhoogde chocoladebehoefte hebt ;-)

Chocoladebolletjes met kokos (zonder suiker)
11 stuks

100 gram boter
40 gram havermout
40 gram meel (liefst volkoren)
25 gram gemalen kokos (uit zakje)
20 gram cacaopoeder
ruim 1 eetlepel agavesiroop (natuurvoedingswinkel)
mespunt zout

30 gram gemalen kokos ter versiering

 • Smelt de boter op laag vuur in een steelpannetje en zet het vuur uit wanneer de boter helemaal is gesmolten. Voeg dan de havermout, bloem, 25 gram gemalen kokos, cacaopoeder, agavesiroop en zout toe. Meng goed en zet het steelpannetje met mengsel en al in de koelkast. Laat ongeveer een halfuur afkoelen.
 • Het mengsel moet nu wat harder zijn geworden, zodat je er vrij makkelijk bolletjes van kunt rollen. Als het mengsel nog teveel aan je handen plakt, moet je het nog wat langer in de koelkast laten staan.
 • Maak bolletjes van zo’n vijf c.m. doorsnede door een deel van het mengsel in je hand te nemen en dit tussen je handpalmen te rollen. Maak zo alle chocoladebolletjes.
 • Strooi de 30 gram gemalen kokos op een groot bord en rol je chocoladebolletjes een voor een door de kokos. Klaar!
 • Bewaar de chocoladebolletjes met kokos in een bakje in de koelkast.

– Variatie: je kan de cacao vervangen door 20 gram carobepoeder als je niet goed tegen cacao kan, het niet zo lekker vindt, of gewoon eens iets anders wilt! Carobepoeder koop je bij de natuurvoedingswinkel.

35 reacties op “Chocoladebolletjes met kokos (zonder suiker)” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Ik heb dit recept uitgeprobeerd. En hij was erg lekker! Wat ik zelf alleen jammer vond was dat ze erg hard zijn als je de kokosballetjes uit de koelkast haalt.
  Heb ze voor het serveren even een paar seconden in de magnetron opgewarmt en geserveerd met een plakje banaan eronder.

 2. Fijn dat je de chocoladeballetjes met kokos zo lekker vindt! Het is een kwestie van smaak of je ze liever wat harder (uit de koelkast) of zachter (haal ze een tijdje voordat je ze gaat eten uit de koelkast) wil. Ik vind ze zelf het lekkerste als ze net uit de koelkast komen, Marger vindt ze -net als jij- lekkerder als ze wat zacht zijn geworden. Goed dat je het op je eigen manier hebt opgelost!

 3. Dit recept ziet er lekker uit en wil ik graag uitproberen. Nu zie ik dat ik havervlokken (fijne) in huis heb. Kan ik deze ook gebruiken ipv havermout of is het misschien hetzelfde?
  Alvast hartelijk dank voor uw antwoord en dank en complimenten voor uw mooie en informatieve website!

 4. Yvonne,
  Dat is naar mijn weten hetzelfde! Als het maar niet van die harde vlokken zijn, maar dat lijkt me niet in jouw geval (aangezien je ‘fijne’ havervlokken hebt).

  Ik ben benieuwd wat je van de chocoladebolletjes vindt! Laat het vooral weten op deze site. Wij vinden ze nog steeds erg lekker én ze zijn makkelijk om te maken.

 5. Ze waren heerlijk en daarom ga ik ze straks nog een keer maken! Ze zijn wel behoorlijk vullend, dus maak ik deze keer wat kleinere bolletjes (en dan maar hopen dat ik de verleiding kan weerstaan om er meerdere tegelijk te nemen).

 6. Ik heb ze ook gemaakt en wat zijn ze heerlijk, het is echt een traktatie ik vind al deze recepten zo lekker ik hou van chocola en kokos dus ik zit hier wel goed hahaha nee zonder gekheid ze zijn verukelijk ik kan er bijna niet afblijven bedankt voor dit heelijke recept

 7. Ik prak 8 ontpitte dadels en doe daar 3 eetlep. cacao en 1,5 eetlep cocos doorheen. Hoef je ze niet meer te zoeten. Heerlijk !

 8. Misschien ook een idee om kokosolie ipv. boter????
  Ik ga het recept zeker uitproberen.

 9. Hoi Anna,

  Ben toevallig op jullie site terechtgekomen omdat ik wat meer wilde weten over agavestroop. Ik ben samen met mijn man begonnen aan het Dr. Frank dieet en na 7 weken stappen we over naar Yvonne Lemmers (2 KH arme maaltijden en 1 KH uurtje).
  Wat een leuke recepten! Ik heb een vraagje over de chocoladebolletjes met kokos.
  Dit recept wordt niet in de oven gebakken, maar er zit wel havermout en meel in, die
  dus rauw zijn. Is dat geen probleem? Ik hoor graag van je!

 10. Hallo Margriet,
  Dankje voor het compliment. Het is geen probleem dat de bloem en havermout rauw zijn in dit recept. Ik zou zeggen: probeer ze een keer en dan merk je vanzelf dat je lichaam dit prima vindt!

 11. Hoi Anna,

  Zou je hier misschien ook agavesiroop kunnen vervangen door suikerbietenstroop? Of is dat te zoet en verpest dat de smaak misschien?

  En wat als je wel graag de chocoladebolletjes wil maken, maar niet zo dol bent op gemalen kokos.. Wat zou je daarvoor in de plaats dan kunnen gebruiken? Misschien iets knapperigs? Bijv. stukjes van beschuit of muesli of? Heb je leuke/lekkere variatie tips?

  Ik hoor het graag.. Dankjewel!! :)

 12. Hoi Liyana,
  Ik heb suikerbietenstroop nooit geproefd of gebruikt, dus ik weet niet wat de smaak daarvan is. Als het een duidelijke eigen smaak heeft, zou ik het niet gebruiken in plaats van agave.

  Je kan proberen de kokos te vervangen door fijngehakte nootjes, hazelnoten of amandelen bijvoorbeeld. Of -als je niet heel strikt bent met het suikervrij eten- stukjes chocolade met een heel hoog percentage cacao. Ik denk dat beschuit niet zo goed werkt. Ik ben zelf niet zo gek op die krokante muesli, maar je kan het natuurlijk proberen! Ik ben benieuwd!

 13. Bedankt Anna!

  Ik ga het gewoon proberen met gemalen kokos. Anderen thuis zijn er wel dol op. Ik hou er niet zo van, maar zo erg vind ik het ook niet, ik kan gewoon mee eten.

  Ik heb muesli van de natuurvoedingswinkel: haver-, tarwe- en gerstevlokken, zonnebloempitten, amandelen en nootjes, rozijntjes etc. Dan probeer ik het een andere keer daarmee.

  Denk dat ik ze over een paar dagen ga proberen, ik laat je weten hoe ze zijn geworden! ;)

 14. Deze bolletjes zijn zo lekker! En het is heel gemakkelijk te maken: dat vind ik ook een pluspunt.

 15. Ik heb net deze balletjes gemaakt. Toen het pannetje de koelkast inging kon ik de verleiding al niet weerstaan de lepel af te likken (ai dat smaakt lekker). Na het draaien van het eerste balletje….. tja die heb ik natuurlijk geproefd (ai ook heerlijk). Mijn dochter komt binnen en kijkt wat ik aan het doen ben…… beetje boos omdat ze geen kokos lust (oeps vergeten, sorry). Wat een ramp nu moet ik ze allemaal zelf opeten hahah. Net nog eentje gesnoept die al wat verder koud is geworden, en dat vind ik persoonlijk wel lekker. Staks nog 1 als ze helemaal door en door koud zijn (kan niet wachten).

  Ik heb trouwens wel soepbalformaat balletjes gemaakt omdat ik ze in eerste instantie zou delen met de kids. Volgende keer met nootjes dus !

  Bedankt voor het lekkere recept!

 16. Je zou ook de zoetstof stevia kunnen gebruiken.. is nog beter :) heb het ook geprobeerd is heerlijk!! greetzz

 17. Ze zijn weer heerlijk!
  ik had alleen geen agavesiroop in huis, dus ik heb er diksap in gedaan, maar het werd niet echt een samenhangend geheel. Nadat het in de koelkast was geweest had ik alleen nog maar kruimels over. Met een beetje water erdoorheen was dat snel opgelost gelukkig.

 18. Deze keer wel met agavesiroop gemaakt en ik heb de meel vervangen door amandelmeel. Hmmmm. Nu had ik ze dus te lang in de koelkast laten staan, en was het een plak geworden. Heb ‘m in stukjes gesneden en dat was ook goed :)

 19. Wat een goede reacties allemaal! Met deze chocobolletjes wil ik de gasten op mijn housewarming verrassen. Dat moet lukken als ik dat zo hoor! Denk dat ik verschillende variaties maak: met kokos, amandel en pure chocolade stukjes als versiering! Omdat ik allerlei kleine lekkernijen voor bij de koffie / thee wil gaan maken én nog een buffet voorbereiden vraag ik me af hoever van tevoren ik deze bolletjes kan maken. Hoe lang zijn ze houdbaar in de koelkast? Ik wil ze dit weekend vast gaan ‘testen’, ben erg benieuwd!

 20. Deze chocoladeballetjes zijn echt niet moeilijk, dus dat moet goedkomen! Je kan ze wel een dag of drie in de koelkast bewaren. De een vindt ze het lekkerst als ze net uit de koelkast komen en de ander als ze op kamertemperatuur zijn (en wat zachter). Het soort boter heeft ook invloed op de structuur. Ik gebruik zelf altijd grasboter voor deze chocoladebolletjes (dat is gewoon te koop in de supermarkt).

  Veel plezier op je housewarming!

 21. Nou, ik heb ze gemaakt hoor en ze zijn goed gelukt!
  Eerst dacht ik dat ik ze niet goed kon rollen omdat het mengsel goed tegen de bodem van het steelpannetje gedrukt was, maar door de kamertemperatuur wordt het boter weer wat zachter waardoor je het kan kneden/rollen. Erg leuk! (16 stuks)

  Maar m’n zusje en ik vonden het toch dat het wat zoeter mag, dus…

  De volgende keer ga ik het met wat stevia erbij proberen? Of…misschien een combinatie maken met dadels of rozijnen want dat heeft ook een zoetigheids effect. Ik zat ook te denken om het te proberen met gecrushte nootjes…Maar ik weet niet of het dan te lastig mengt met elkaar. Ervaring ermee?

 22. @M Het is inderdaad een beetje proberen om de juiste temperatuur te vinden om de balletjes makkelijk te kunnen rollen. Fijn dat je ze lekker vindt. Met dadels of rozijnen kan ook, maar ik zou er ook wat zoetmiddel zoals stevia in doen, zodat het hele bolletje zoetig is. Met nootjes erbij kan ook prima. Lekker proberen!

 23. Ik heb de chocoladeboletjes met kokos gisteren gemaakt … heerlijk. Ik heb de bolletjes net in een doosje mét deksel gedaan, anders waren ze vanavond allemaal op vrees ik.
  Mijn vriend en ik zijn sinds begin april volledig suikervrij en ik bezoek deze website sindsdien bijna dagelijks. Al heel wat geprobeerd, allemaal lekker en gemakkelijk.
  Dank je wel om dit allemaal met ons te delen.

 24. Vandaag opnieuw deze heerlijke bolletjes gemaakt. In vind ze zo lekker. Maar mijn vriend houdt niet zo van de sterke chocoladesmaak. Enig idee hoe ik ze wat zachter kan maken? Is carobepoeder hier een oplossing voor (ik ken de smaak niet)?

 25. Rina,
  Mooi dat je de chocoladebolletjes zo lekker vindt! Hier zijn ze ook altijd erg snel op :) Voor je vriend kan je proberen er minder cacaopoeder in te doen, of inderdaad de cacao vervangen door carobe. Carobe is een goede vervanger! Het heeft wel iets van cacao, maar is ook weer duidelijk anders. De een vindt het erg lekker, de ander niet.

 26. Voor Rina, ik vind die sterke cacao smaak ook niet zoheel erg lekker ik heb carobepoeder geprobeerd maar vond dat niet lekker ik gebruik nu rauwe cacao dat heb ik bij een GenW winkel gekocht en dat is wat milder van smaak en ook heel erg gezond misschien is dat een optie

 27. Rina,
  Ik kon de aandrang gisteravond niet weerstaan om de chocoladebolletjes zonder cacao te maken. Vervang het cacaopoeder met 40 gram walnoot (tot meel gemalen met de staafmixer of in de keukenmachine) en 1 theelepel kaneel. De rest van het recept kan je gewoon volgen. Zo zijn ze ook erg lekker en vooral handig voor mensen die niet van een sterke chocoladesmaak houden, zoals jouw vriend.

 28. Dank je wel Anna, je recept met walnoten en kaneel lijkt me lekker, ga ik zeker volgende keer proberen.
  Laatste keer had ik er al wat minder cacao in gedaan, maar dan smaken ze net teveel naar boter, dus dat is niet echt wat we willen.

 29. Ina, wat is een GenW winkel?Ik woon in België, en die naam zegt me helemaal nets.
  Af en toe kom ik wel in Maastricht of zo hoor
  Ik heb wel al in een natuurvoedingswinkel rauwe cacao gezien, maar mijn indruk was dat dit nog sterker van smaak was, maar dat was puur mijn gevoel.
  Bedankt voor de info.

 30. hallo,
  ik wil ze ook gaan proberen maar dan met steviapoeder.
  welke cacao poeder gebruiken jullie? van de natuurwinkel?

 31. Hoi Sam,
  Wij gebruiken standaard cacaopoeder. Het liefst gebruikte ik raw biologische cacaopoeder, maar dat is voor ons op dit moment echt te duur. Op zich is cacaopoeder uit de natuurvoedingswinkel beter, want (als het goed is) slaafvrij en biologisch. Maar ook die is een stuk duurder dan het cacaopoeder uit de gewone supermarkt.

 32. ik gebruik ook altijd gewone cacaopoeder uit her grootwaren huis. Af en toe maak ik een mix van cacaopoeder en carobepoeder. Ik vind beiden even lekker.
  ik heb eens een poging gedaan om de boter te vervangen door kokosolie omdat dat veel gezonder is, maar dan zijn de bolletjes harder en droger (kokoslie word hard in de koelkast). Het smeuiige was weg, dus voor mij niet geslaagd.

 33. Ik heb ze gemaakt en wel lekker alleen vond de botersmaak overheersend,kreeg het idee dat ik een klontje boter zat te eten.misschien maar wat extra cacao de volgende keer?
  Kokosolieis dus ook geen optie lees ik hierboven,jammer..

 34. Dag Sam,
  ik had ook een keer wat minder cacao gebruikt omdat mijn vriend ze te sterk naar pure cacao vond smaken (was eerder een melkchocolade-eter – toen we nog wel suiker aten dan hé) maar smaakte ook te fel naar boter. Dus wat extra cacao (of carobe) zal wel helpen. Voor mij is kokosolie geen optie omdat je de bolletjes in de frigo moet bewaren en daar worden ze dus gewoon keihard.
  ik maak ze nog steeds geregeld en vind ze superlekker … net zoals de variant met walnoten die Anna nog heeft bedacht.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.