Chocolade met stevia in plaats van suiker

Nu stevia als zoetmiddel steeds meer op de markt komt, verschijnen er ook producten die zijn gezoet met stevia in plaats van suiker. Als cadeautje kreeg ik van Anna twee repen chocola van het Belgische merk Cavalier. Echt suikervrije chocola is moeilijk te vinden, zeker als je ook geen kunstmatige zoetstoffen wilt eten, dus dat was een leuke verrassing! Ik offer me altijd graag op om suikervrije lekkernijen te proeven :)

Gezoet met stevia-extract?

Op de voorkant van de luxe kartonnen doosjes waarin de repen zijn verpakt, staat nadrukkelijk ‘Deliciously with stevia extracts’. Op de ingrediëntenlijst vond ik inderdaad geen enkele bekende vorm van geraffineerde suiker. Er staat: “zoetstoffen (erythritol, steviolglycosiden)”. Dat maakte mij nieuwsgierig. Dat steviolglycosiden het stevia-extract zijn is bekend, maar blijkbaar zijn deze repen met nog een ander middel gezoet? Dat beeld wordt niet gewekt door de voorkant.

Erythritol is een zogenaamde ‘suikeralcohol’, vergelijkbaar met xylitol. Het wordt geproduceerd via een bewerkingsproces op glucose, waardoor moleculen onstaan met andere eigenschappen. Het wordt maar voor een klein deel opgenomen door je lichaam, waardoor het veel minder calorieën bevat dan suiker. Toch heeft het een behoorlijke zoetkracht heeft. Erythritol is op internet omstreden. Net als bij xylitol wordt bijvoorbeeld afgeraden om er veel van te gebruiken, vanwege de nadelige effecten op je darmwerking.

Cavalier Rice Crisp White

Dit is een reep witte cholocade met gepofte rijst. De reep bevat 44% cacaoboter en 40% melkpoeder, wat je ook proeft. De chocolade is romig, voor mij een goede eigenschap bij witte chocolade. Door de gepofte rijst ga ik al snel kauwen, waardoor de beleving anders is dan bij ‘naturel’ witte chocolade, die je makkelijker helemaal in je mond kunt laten smelten. Net als bij chocola met suiker wordt het door deze crisps een beetje ‘dooreet-chocola’.

Zodra de chocola mijn tong raakt, proef ik een licht bittere smaak, die daarna even verdwijnt, maar als nasmaak nadrukkelijk weer aanwezig is. Dit is een typische smaak die wij ook zijn tegengekomen bij sommige pogingen om zelf met stevia te bakken. Op internet hebben meer mensen het over deze bijsmaak van stevia.

Cavalier Dark

Dit is pure chocolade met 55% cacaobestanddelen. Waar aan de witte reep een beetje voedingsvezels zijn toegevoegd, maken die van deze reep een groter deel uit. Voedingsvezels worden niet verteerd en leveren daarom geen calorieën. Omdat stevia zo’n hoge zoetkracht heeft, wordt het vaak gecombineerd met voedingsvezels om de stevia meer ‘body’ te geven, een vulmiddel dus. Van de voedingsvezels proef ik niets in deze reep. Door de natuurlijke bittere cacaosmaak die bij pure chocolade hoort, proef ik bij deze reep de typerende steviasmaak helemaal niet.

Oordeel

Door de nadrukkelijke steviasmaak ben ik niet tevreden over de witte reep. Het eerste en laatste wat ik proef is steviabitter en dat is een groot minpunt. Het is niet overweldigend, maar wel gewoon storend. De pure chocolade heeft dit probleem niet en smaakt daarom als een fatsoenlijke reep chocola. Qua smaak kan de ‘Dark’-reep concurreren met een normale reep pure chocolade met suiker. Dat vind ik best knap omdat stevia toch hele andere eigenschappen heeft dan geraffineerde suiker. Als ik een paar stukjes steviachocolade van Cavalier at, zorgde dat niet voor schommelingen in mijn bloedsuikerspiegel, wat een voordeel is t.o.v. chocolade met suiker.

Mede vanwege de hoge prijs (ongeveer 3 euro voor een reep van 85 gram) die hier tegenover staat, zal ik niet gauw een nieuwe reep kopen. Er zijn alternatieven op de markt die ook zo duur zijn, maar beter en natuurlijker smaken. Wel vind ik het goed dat deze chocola beschikbaar is voor mensen die graag voor een steviaproduct willen kiezen. Dat er als zoetstof niet alleen stevia in zit, maar ook erythritol, is misleidend. Erythritol heeft andere eigenschappen en daar kies je niet bewust voor als je steviachocolade denkt te kopen.

13 reacties op “Chocolade met stevia in plaats van suiker” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Ik ben al een tijdje bekend met deze chocolade. De witte vind ik inderdaad ook niet erg lekker. Maar de Puur en de melk met nootjes is erg goed te eten. Daarnaast hebben ze ook een paar andere smaken zoals praline en met banaan of citroen vulling. De praline vind ik echt een genot op mijn tong, maar die andere niet zo bijzonder. Hier in de natuurwinkel in Heerlen hebben ze het gewoon standaard op voorraad. Ik heb daar al regelmatig een voorraadje opgekocht! Chocolade was het enige waar ik nog wel eens aan zondigde na mijn suiker-stop. Dat hoeft nu gelukkig niet meer :)

  (ben tijdens t typen zelfs aan t snoepen van de choco :) )

 2. Toch gek. Voor je hersenen maakt het niet uit of je Suiker of Stevia eet. Want bij beiden wordt het signaal: ZOET gegeven en maakt je pancreas insuline aan. Wat is dan het voordeel van deze reep boven een ‘normale’ reep? Het aantal calorieën?

 3. De pure chocolade bevat volgens de voedingswaardetabel 411 calorieën (per 100 gram, de reep is 85 gram), wat toch ongeveer 20% minder is dan een doorsneereep. Dat lagere aantal is wel te verklaren door het gebruik van stevia. Het aandeel suiker in pure chocola is niet zo groot als bijvoorbeeld in melkchocola. Dat deel van de calorieën valt weg, daarvoor in de plaats zijn de eventuele calorieën van de stevia en de voedingsvezels gekomen. Blijkbaar leveren die in deze samenstelling beduidend minder calorieën dan suiker. Een groot deel van de calorieën in de reep komen in elk geval gewoon van de cacaobestanddelen.

 4. Steviafoods meldde me dat de steviachocolade 500 kcal per 100 gram was. Dat is waarschijnlijk afhankelijk van de soort. In ieder geval gaat het in ieder geval om aanzienlijk hoeveelheid kcal en het lijkt me belangrijk dat mensen dat beseffen.

 5. Hoi!

  Je zegt dat er alternatieven op de markt zijn die beter smaken. Als je wat voorbeelden hebt, hoor ik die graag! (Sorry als het antwoord overduidelijk is, ik ben nog een beetje nieuw in dit soort dingen.)

  Bedankt!

 6. Hoi Sara,

  in de natuurvoedingswinkel vind je vaak van allerlei merken chocola. Sommige zijn gewoon met rietsuiker en nemen wij dus niet, maar anderen zijn met natuurlijkere, minder geraffineerde zoetmiddelen bereid. Als je agavesiroop, kokosbloesemsuiker, rijststroop e.d. als voornaamste zoetmiddel op de lijst met ingrediënten ziet, is het wat ons betreft een beter alternatief en zul je de stevia-nasmaak ook niet tegenkomen.

 7. Ik bak veel met stevia. De bittere smaak komt vooral voor bij overdosering. Het is dus zoeken naar geschikte hoeveelheden.
  Maar als ik bijvoorbeeld zelf chocopasta maak, dan zijn op een hele pot 5 druppels stevia meer dan voldoende. En dan proef ik helemaal niet die bittere smaak, maar is het gewoon lekker zoet.

 8. martine, heb je misschien een recept hoe je zelf chocopasta maakt met stevia? Weet je misschien ook hoe je pinkakaas kunt maken?

 9. Maar weer even terug naar leuke dingen… Had er iemand een recept voor chocoladepasta zonder suiker???

 10. Hier is de link naar mijn recept voor chocoladepasta. Het recept is suikerarm door het gebruik van 80% pure chocolade en het niet toevoegen van suiker maar stevia. Maar je kunt het helemaal suikervrij maken door dus chocolade gezoet met stevia te gebruiken. Zelf heb ik geen ervaring met steviachocolade, ik weet niet hoe deze chocolade zich gedraagt wanneer het smelt. Dat kan per soort nogal verschillen.
  De chocoladepasta is heerlijk zacht van smaak doordat ik er kokosmelk aan toevoeg:
  http://spaarcentjekookt.blogspot.nl/2011/04/chocoladepasta-op-basis-van-kokosmelk.html

 11. Enkele reacties zijn verwijderd. De reacties zijn bedoeld voor het onderwerp van het artikel, houd het ook netjes naar elkaar.

 12. Ik heb diabetes type 2 sedert vele jaren. Ik spuit 4 keer per dag insuline. Ik volg een gezond dieet en ben ruim 16 kg afgevallen. Volgens mijn diëtiste zou ik +/- 1000 calorieën per dag moeten halen, waarvan 300 gram groenten. Ik krijg echter met moeite 500 à 700 gram calorieën per dag binnen alhoewel ik geregeld 2 pintjes bier per dag drink, toch 230 calorieën. Seder verschillende weken eet ik geregeld per dag een stuk zwarte chocolade gezoet met stevia. Het zijn stukken van 72 gram. Dat zijn 358 calorieën. Op deze manier benader ik de 1000 grammen Calorieën. Mijn suikerspiegel reageert praktisch niet op mijn gebruik van de chocolade. Ik ben 1.72 m groot en mijn gewicht is +/- 80 kg. En mijn diabeet dokter vindt het perfect.
  En ik vind mij goed.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.