Chocolade met palmsuiker: La Red

la redMarger kocht gisteren een reepje chocolade bij de natuurvoedingswinkel: La Red puur. Deze was in de aanbieding en dus een prima gelegenheid om deze chocolade (gezoet met palmsuiker) eens te proberen. Helaas vinden we deze chocolade allebei niet lekker, ik vind ‘m zelfs écht niet lekker. 

Verschillende smaken

We hebben alleen de pure variant (minimaal 60% cacao) geproefd en ik kan dus niet met zekerheid zeggen of ik de andere smaken ook niet lekker vind. Bij de pure variant proef je heel duidelijk de palmsuiker, die naar basterdsuiker smaakt. Die bijsmaak én de structuur van de chocolade, zorgen ervoor dat de chocolade me niet smaakt.

Palmsuiker

La Red wordt op de verpakking en website aangeprezen als ‘gezonde, biologische chocolade gezoet met palmsuiker’. Ik heb niet zulke goede ervaringen met palmsuiker. Palmsuiker zou een lage glycemische index hebben (waardoor je geen sterke pieken en dalen in je energieniveau krijgt, zoals bij geraffineerde suiker wel het geval is). Maar ik word moe na het eten van producten die zijn gezoet met palmsuiker. Daarom gebruiken we dit zoetmiddel niet meer en vraag ik me af hoe gezond palmsuiker werkelijk is.

Kopen?

De chocolade ligt in de schappen van veel natuurvoedingswinkels. Blijkbaar hebben zij wel vertrouwen in dit product en hebben ze het idee dat de klant het wel lekker vindt, zou ik denken. Een reepje van 45 gram kost €1,99 en is te koop in verschillende smaken. La Red is ook online te koop.

Conclusie

De eigenaresse van La Red bedoelt het vast goed met deze chocoladereepjes, maar dit product krijgt van mij geen hoog cijfer.

19 reacties op “Chocolade met palmsuiker: La Red” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Hoi Anna,

  (Sorry, niet specifiek gerelateerd aan bovenstaand bericht) Ik raak erg in de war van al die voor- en nadelen van verschillende suikervervangers. Mijn vriendin wees me erop dat fructose erg schadelijk is voor de gezondheid. En laat nou juist in agavesiroop heel veel fructose zitten. Ik heb dus even zitten googelen en kwam het volgende tegen: http://www.praktijk-advance.nl/blog/voeding/agavesiroop-een-wolf-in-schaapskleren
  Samenvatting: agavesiroop heeft een lage glycemische waarde en is daardoor goed voor de bloedsuikerspiegel. Maar het blijkt juist wel slecht voor je lever te zijn, véél slechter dan zelfs kristalsuiker.

  Verder ging ik me afvragen of diksap en appelstroop als suikervervangers wel zo goed zijn, omdat je ook dan natuurlijke producten behoorlijk bewerkt en indikt: het staat toch wel ver af van gewoon een appel of peer. Hierover kon ik minder informatie vinden, behalve een rijtje op deze website waarin het als slechte suikervervanger wordt genoemd: http://www.ingevanhaselen.nl/gezonde-lifestyle/welke-variant-op-suiker-kun-je-het-beste-nemen/

  Ik kan door de bomen het bos niet meer zien… Jullie zullen er ook veel over hebben opgezocht en nagedacht. Hoe gaan jullie hiermee om? Gewoon toch relatief weinig zoetigheid eten misschien?

  Groet,
  Tamar

 2. Hoi Tamar,

  kort gezegd: ja, dat is wel onze benadering. Weinig zoetigheid eten is sowieso de beste oplossing en als je geen geraffineerde suiker meer eet, waarschijnlijk net als voor ons vrij normaal. Laat je niet teveel bangmaken door de berichten over fructose. De werkelijkheid ligt wat genuanceerder, binnenkort hierover een artikel op SuikerWijzer.nl

 3. Hallo Anna en Marger,

  Ben nu al verschillende malen op jullie website geweest en vond het nu wel eens tijd om jullie ermee te complimenteren! Ben sinds enige tijd vies van suiker geworden en probeer het nu zo veel mogelijk te vermijden. Leuk om te vermelden is, dat mijn gezinsleden me eerst meewarig bekeken, maar nu ook niet begrijpen waarom er in zoveel artikelen suiker moet worden gestopt.
  Vandaar dat ik ook ben begonnen met zelf bakken en jullie recepten zijn een welkome aanvulling op mijn verzameling.
  Keep up the good work!
  Groet-Jes(sica)

 4. Hoi Anne

  Laat deze reep chocolade nu net mijn favoriete reep zijn! Ik eet gemiddeld een reep per 2 weken en ik geniet van elk stukje. Nadeel is wel dat ik de reep erg duur vind. De smaken puur met nootjes en puur met rozijn zijn ook erg lekker.

  Maar goed, smaken verschillen.
  Succes met jullie leuke en interessante weblog!
  Saskia

 5. Hoi Anna en Marger,

  Hadden jullie deze aflevering van Zembla al gezien? http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1327541#0

  “Actuele documentaire Bijna de helft van de Nederlanders is te zwaar. We bewegen weinig en eten vaak ongezond. De voedselindustrie weet ons telkens weer te verleiden om suiker te eten. Hoe doen ze dat?”

  Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden. Zelf ga ik ‘m vanavond even kijken.

  Groet van een stille meelezeres

 6. Juist heb ik nog een stukje chocolade gegeten , ik vind hem heerlijk .
  Toch deze chocolade is gezoet met kokosbloesemsuiker.

  Groetjes Jenny

 7. Saskia en Jenny, mooi dat jullie de repen wel lekker vinden! Er zijn vast meer mensen die dat ook vinden, dus worden ze niet voor niets gemaakt ;)

  Ellen, hartelijk dank voor de tip. We hadden die documentaire nog niet gezien. De meeste informatie was ons al bekend, maar erg goed dat het op deze manier op de nationale televisie eens belicht wordt. Hopelijk komt er ook vanuit de politiek steeds meer aandacht voor deze problemen!

 8. Palmsuiker en kokosbloesemsuiker is toch verschillend heb ik gelezen op deze blog .
  En deze chocolade is gezoet met kokosbloesemsuiker
  Vind het wel belangrijk om het te vermelden ,
  in verband met misverstanden .

  grt Jenny

 9. Jenny,
  De La Red chocolade wordt gezoet met palmsuiker. Dat staat heel duidelijk op de verpakking en de website. Dus niet met kokosbloesemsuiker.

 10. De wikkel ziet er hetzelfde uit als bij jullie
  Misschien omdat ik hem in België gekocht heb ,
  Wie weet , het zal een raadsel blijven ,

  Ik vind jullie blog heel waardevol om te lezen
  Bedankt voor jullie inzet

  Groetjes Jenny

 11. Hoi,
  Ik vind deze chocola juist erg lekker. Vrienden en familie die ik het laat proeven ook. Heb al veel ‘alternatieve’ chocola geprobeerd en deze blijft na veel uitproberen favoriet. Andere chocola heeft vaak een wat korrelige structuur en is wat bitterder als cacaobonen. Enige jammere is wel dat bestellen op hun website enorm lang duurt, daz wel slechte service (3-4wk geen uitzondering).

 12. Afgelopen week heb ik wat stevia producten besteld oa een chocoladereep met caramel van Cavalier.
  ingredienten polydextrine, dextrine, inuline oligofrucose als voedingsvezel, verder natuurlijk cacao etc., als zoetstof erythritol en stevioglycosiden. Al deze toevoegingen heb ik opgezocht en schijnen geen invloed te hebben op de bloedsuikerwaarde
  De calorische waarde is volgens mij nauwelijks lager dan een gewone reep,388 kcal per 100 gr.
  De smaak is goed zij het wat zoet maar dat is persoonlijk.
  De smaak van stevia in deze reep vind ik niet storend, de andere steviaproducten zoals de limonade is flink wennen. Beter is het dit soort zoetigheden te mijden maar wil je toch een keer meedoen of is de drang naar chocola heel heftig dan is dit misschien een alternatief.
  De prijs was 1.89.

 13. De link om La Red chocolade online te bestellen werkt niet. Ik kan de bestelsite ook nergens vinden op internet. Heeft iemand enig idee waar ik moet zijn? Mijn Ekoplaza heeft ze helaas niet.

 14. @Angelique, dankjewel voor het doorgeven dat de website niet meer lijkt te bestaan. Ik heb de link gewijzigd naar hun facebookpagina. Er is iets aan de hand met La Red, maar het is nog niet helemaal duidelijk wat. Je kan de repen in elk geval nog in webwinkels kopen. Onder andere hier.

 15. Helaas, die laatste link werkt inmiddels ook niet meer… Waarom is die ‘bijzondere’ chocolade zo vreselijk duur? €1,99 voor 45 gram terwijl reguliere chocolade (met suiker) bijvoorbeeld €0,45 kost voor 100 gram…

 16. Een reep chocolade voor 45 cent is natuurlijk ook niet realistisch. Dan kleeft er bloed aan je handen. Een goede biologische reep pure chocolade is nu eenmaal iets duurder, dat is de normale prijs van chocolade. Ook weer geen 2 euro per 45 gram, dat is dan weer over-priced.

 17. De pure chocoladereep van Vivani bijvoorbeeld, 85% cacao, met maar 14% suiker. En dit is ruwe rietsuiker. Kost 2 euro.

  Vivani heeft ook een 92% reep, met maar 7% suiker, en dit is kokosbloesemsuiker. Ook 2 euro. Het hoeft niet belachelijk duur te zijn dus.

 18. Nu is € 0,45 wel erg goedkoop (pas in de aanbieding 3 voor € 1 maar goed), daar tegenover is € 2 afzetterij, maar we kunnen ook niet in elkaars portemonnee kijken! Als ik alleen maar biologisch zou eten ging ik failliet…

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.