Carrot Cake (zonder suiker)

2344196478_09bcc8977aEr was me gevraagd om het toetje te maken voor Tweede Kerstdag, omdat ik goed ben in het maken van lekkere toetjes. Nou bevatten toetjes meestal nogal wat suiker, iets wat ik niet meer wil eten. Dus voor mij was er de uitdaging om een suikervrij toetje te maken dat iedereen rond de kersttafel lekker zou vinden.

Bladerend in een van mijn kookboeken, kwam ik terecht op een recept voor carrot cake. Ik had het al eens eerder gemaakt, maar dan met suiker. Mijn suikervrije versie werd Tweede Kerstdag gretig opgegeten, dus die toegevoegde suiker is helemaal niet nodig om het lekker te maken. Het recept is geïnspireerd op een recept uit een Cranks-kookboek.

Carrot Cake (zonder suiker)
voor 8-10 personen

 • 50 gram appelstroop (zonder suiker)
 • sap en geraspte schil van 1 sinaasappel
 • 175 ml appelsap
 • 110 ml water
 • 125 gram winterpeen, geraspt
 • 100 gram boter
 • 100 gram gedroogde vijgen, gehakt
 • 90 gram gedroogde abrikozen, gehakt
 • 40 gram santen (kokoscrème)
 • 1 theelepel kaneel
 • 1/2 theelepel versgeraspte nootmuskaat
 • 225 gram volkoren bloem
 • mespunt zout
 • 2 afgestreken theelepels baking soda
 • 120 gram walnoten en/of pecannoten, gehakt

Topping (eventueel)

 • 150 gram verse kaas (Philadelphia)
 • 100 gram crème fraiche
 • 2 eetlepels zachte boter (harde boter wordt zacht als je deze een ongeveer een half uur buiten de koelkast legt)
 • 1 theelepel vanille extract

Verhit in een pan de appelstroop, sap en schil van sinaasappel, appelsap, water en wortel, boter, vijgen, abrikozen, santen, kaneel en nootmuskaat. Kook dit zacht gedurende 5 minuten, laat het dan afkoelen tot het lauw is. Om dit proces te versnellen, kun je de pan in een bak met een laag koud water zetten.

Oven voorverwarmen op 180 graden Celcius.

Doe de volkoren bloem in een kom, samen met het zout en baking soda. Goed mengen. Voeg dan walnoten en/of pecannoten toe. Maak een kuil in het midden van het mengsel en voeg wortelmengsel toe en zorg dat alles goed gemengd is.

Smeer bakvorm (ong. 25 cm doorsnede) in met boter en strooi er een laagje bloem overheen. Giet het mengsel in de bakvorm en bak gedurende 40 minuten tot 1 uur in de oven. Als je een prikker in de carrot cake steekt, moet deze er droog en schoon uitkomen. Dan is ‘ie gaar. Laat 10 minuten afkoelen in de vorm, zet de carrot cake dan op een rooster om verder af te koelen. Snij in partjes of vierkantjes.

De topping kun je erbij serveren, maar is niet nodig (ik vind het ook lekker zonder). Om de topping te maken, roer je de verse kaas, creme fraiche en zachte boter door elkaar. Voeg vanille toe. Verspreid de topping over de afgekoelde cake en serveer. Als je de carrot cake niet meteen opeet, verpak deze dan in plastic folie of een doosje en smeer de topping er pas op vlak voordat je ‘m serveert.

Gepost in rubriek Taart

66 reacties op “Carrot Cake (zonder suiker)” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Hai,
  Wat goed dat julie hieraan beginnen, (of al begonnen zijn)
  Ben met kerst ziek geweest en dat is voor mij weer een begin
  om suiker zoveel mogelijk te ontwijken, het is me al eerder gelukt
  en voelde me er beter door, heel veel succes julie
  Groetjes:)

 2. Jij ook veel succes Joyce! Ik hoop dat onze website je kan helpen om suikervrij te eten.

 3. Ha Anna!

  Klinkt erg lekker al die recepten! ‘k Ga het proberen :-)
  Suiker is inderdaad niet echt gezond; hopelijk houden jullie het vol!

  Groetjes

 4. Hallo,
  jullie receptjes zijn meeer dan welkom hoor,
  door dit alles te lezen heb ik er ook weer zin in om alle zoete rommel buiten te gooien!!
  veel succes en dankjewel voor de info,
  Vero.

 5. Hoi, dat klinkt als een verrukkelijke cake! Klopt het dat er geen eieren in zitten? Ik heb geen verstand van cakes, maar het viel me op dat alle andere cake recepten wel eieren als ingredient hebben?
  XXX Adinda

 6. Adinda, het klopt dat er geen ei in de carrot cake zit. ‘Normale’ cake bevat inderdaad altijd eieren, zodat het goed rijst en het een luchtige cake wordt. Carrot cake hoeft niet te rijzen en het is juist lekker dat ‘ie niet luchtig is. Probeer en proef het maar!

 7. Hoi,
  Wat een leuk initiatief deze site!
  Ik heb het gevoel dat een suikervrij of suikerarm leven steeds meer begint te leven bij mensen. Ik ben ook aan het begin van dit jaar begonnen met goede, gezonde voeding en zo weinig mogelijk suiker. Ook geen koekjes, chocola en snoep (terwijl ik echt een snoepkont ben)
  Ik heb weinig energie, last van eczeem in mijn gezicht en vaak een opgeblazen gevoel in mijn buik. Bovendien ben ik een echte “emo-eter” en kan ik zo een heel pak koekjes naar binnen werken en me vervolgens ontzettend schuldig voelen.
  Kortom: redenen genoeg om deze uitdaging aan te gaan met mezelf.

  Ik houd jullie site in de gaten en ben ook zeer geinteresseerd in andere recepten. Ik heb gister de havermoutrepen (heerlijk!!) en de carrotcake gemaakt(ik was jarig). De carrotcake was ook lekker, maar echt supercompact, ik had gehoopt dat die iets luchtiger zou worden. Misschien komt dit omdat ik bakingpowder ipv bakingsoda had gebruikt? Heb je daar misschien een tip voor?

  Verder bedankt voor alle tips en ervaringen :)

  Groetjes Sharon

 8. Hoi Sharon,
  Bedankt voor de complimenten en leuk dat je mijn recepten hebt gebruikt (en dat ze zo goed bevallen)! Het klopt dat de carrot cake niet luchtig is. Het hoort zo compact en een beetje plakkerig.

  Merk je lichamelijk al verschil nu je geen suiker meer eet? Worden je klachten minder?

 9. Hoi Anna,

  Ik merkte zeker verschil, zat gewoon letterlijk en figuurlijk beter in mijn vel! Ik ben nu weer een beetje teruggevallen in oud gedrag en heb de afgelopen dagen juist weer heel veel suiker gegeten. Ik vind het soms echt moeilijk! Maar ik zie het ook wel weer positief, want nu merk ik juist extra hoe goed ik me voel als ik geen suiker eet en voel me nu weer gemotiveerd om gezond te eten.

  Groetjes Sharon

 10. Hoi Sharon, ik heb net voor het eerst van mijn leven een taart in de oven geschoven – deze worteltjestaart! Ik hoop alleen dat de stukjes sinaasappelschil straks wel lekker smaken, want ik wist niet hoe ik die moest bewerken. Ik denk dat ik ze had moeten raspen, of niet?

 11. Hallo Nele,
  De sinaasappelschil in dit recept is inderdaad geraspte sinaasappelschil.

  Als je zometeen een stuk van je Carrot Cake eet en de stukjes sinaasappelschil zijn niet lekker, kun je ze er altijd nog een beetje uitplukken. Volgende keer de sinaasappel wel raspen! ;-)

  Leuk dat je deze Carrot Cake hebt gekozen als je allereerste zelfgebakken taart!

 12. Hallo!
  Sinds vandaag ben ik ook suikervrij! ;-)
  Ik maak de worteltjestaart voor een bbq vanavond en nu zie ik dat er door de topping ook boter gaat. Ik heb alle boter in het wortelmengsel gedaan. Wat was de verhouding?
  Super site trouwens!
  groetjes!

 13. Hallo Saskia,
  Dat is een foutje van mij, ik ben vergeten de boter bij het ingrediëntenlijstje van de topping te vermelden (wat ik nu heb aangepast in het recept)! Sorry daarvoor.

  Er moeten eigenlijk twee eetlepels zachte boter door de topping. Waarschijnlijk heb je de topping nu zonder boter gemaakt, maar ook dan smaakt ‘ie volgens mij ook erg lekker. Klopt dat?!

 14. Hallo Anna,
  Ik kom voor de eerste keer een kijkje nemen op de site.
  Ik denk dat het niet bij deze eerste keer gaat blijven. Veel relevante info, fijn dus.
  Mijn dochter is sinds 2 weken suikervrij en ik help haar een beetje met tips en de recepten. Ze is heel streng moeten beginnen, zonder suikers, zoetstoffen, siropen enz. Het enige wat een beetje mag is stevia, maar niet te veel.
  Fruit mag maar maximaal 2 stuks en dan een aantal fruitsoorten nog beperkt.
  Ze mag ook alleen volkoren producten en geen koemelk.
  Nu zou ik wel willen weten wat nog ik nog kan gebruiken als smaakmaker en hoe ik een lekker toetje kan maken, bv. pap of pudding.
  Groetjes, Elly.

 15. Wat een top-site! Mijn dochter (bijna 2) krijgt helemaal niets met toegevoegde suiker; je moet eens weten hoeveel mensen hier met onbegrip op reageren (“wat zielig, ze krijgt mag niet eens een koekje”). En eigenlijk alle lekkernijen speciaal voor kinderen zitten vol met toegevoegde suiker. Maar dochterlief smult van rijstewafels, volkoren soepstengels, mandarijnen, cherry tommatjes, gedroogde pruimen, rozijnen en ga zo maar door. Hoezo zielig?
  Binnenkort vieren we haar 2e verjaardag en nu kan ik daar dus taart serveren zonder suiker, super!

 16. Beste Anna,
  Omdat de helft van mijn familieleden geen suiker kan verdragen, ben ik altijd op zoek naar recept ideeen wanneer er een feestje is.
  Ik kwam dit recept tegen en heb het gisteren gemaakt. Iedereen vond het heerlijk. Dank je wel voor een fantastisch verjaardagstaartje.
  Met een vriendelijke groet,
  Ilonka
  PS Mijn zus verdraagt ook geen granen met gluten. Voor haar had ik deze taart gemaakt met rijstvlokken (bambix!) en de baking soda vervangen door wijnsteenbakpoeder. Ik had dus 2 taarten gebakken, de grote volgens jouw recept, en een kleinere (alle hoeveelheden door de helft) voor mijn zus. Die dus voor de rest van de week een heerlijk tussendoortje heeft. Dus ook van haar een grote dank.

 17. Ilonka,
  Wat leuk om dat te lezen! Ik vind het altijd leuk om te weten wat mensen van de recepten vinden.

 18. Lekker recept!
  Ik heb ook nog 1tl kardamom toegevoegd, dat vond ik een lekkere aanvulling!

 19. Zalig. Maar ik gebruik dadels,want de zaadjes van vijgen vind ik irritant.En dan amandelen. Geen creme erop. omdat ik ze dan niet voor de lunch mee kan nemen.

  Dat is mijn groente lunch:0

 20. Hoi, ik heb deze wortelcake gemaakt met wijnsteenbakpoeder en kreeg een heel platte, nattige cake (het leek net of hij niet goed gebakken was na 1 uur in de oven). De smaak was heerlijk, maar ik vraag me af wat ik verkeer heb gedaan. Ik heb er minder walnoten in gedaan en geen abrikozen en ik heb margarine gebruikt ipv boter (omdat ik die niet mag i.v.m. dieet), kan dat het probleem zijn?
  Ik hoop dat het de volgende keer luchtiger gebak wordt, misschien hebben jullie tips?
  Groetjes

 21. Ik lees nu pas eerdere reacties, en zie dat de cake zo bedoeld is als hij er bij mij uit is gekomen. De smaak is heerlijk, maar op het plaatje afgaand dacht ik dat het een luchtige cake zou worden, vandaar mijn vorige berichtje.
  Ik ben sinds 6 weken op een suikervrij-dieet en het bevalt zeer goed! Ik vind het erg leuk om de recepten uit te proberen die je op de site hebt staan. Jammer genoeg zijn in mijn dieet ook lactose, noten en gedroogde vruchten verboden. Gelukkig zijn er allerlei alternatieven verkrijgbaar en ik ben volop aan het experimenteren. Bedankt voor deze nuttige suiker-vrije site :)

 22. Zonder suiker? Wat zit er dan in Appelsap, dat is nog slechter dan Coca Cola en zit boordenvol suiker!

 23. Heb hem net gemaakt, nog warm uit de oven en hij is heerlijk!! Gemengde ongebrande noten gebruikt.

 24. Wat is baking soda precies? Kan ik dit evt. vervangen door wijnsteenbakpoeder? En moet ik dan even veel gebruiken, of meer of minder? Alvast bedankt!

 25. @Manouk, baking soda helpt je product met rijzen. Het is o.a. te koop bij de Toko. Je kan het vervangen door bakpoeder. Wijsteen kan ook, maar ik weet niet zeker of je dan even veel of iets meer moet gebruiken. Dat is een kwestie van uitproberen.

  @ Rachél Wat fijn dat jullie zo genoten hebben van de carrot cake! Erg bedankt voor de tip over smulweb. Iemand heeft dit op die website geplaatst zonder dat eerst aan ons te vragen. We kwamen erachter dat er nog 5 van mijn recepten ongevraagd op smulweb zijn geplaatst. We hebben ze verzocht deze te verwijderen. Delen doen we graag, maar dit niet.

 26. Stomme vraag misschien, maar vanille extract; waar koop je dat? Is het vloeibaar of in poedervorm? En is het altijd suikervrij? Alvast bedankt voor de hulp! Het recept ziet er heerlijk uit! Ik hoop er mijn gasten mee te verrassen!

 27. Yvonne,
  Geen stomme vraag hoor. Vanille extract is vloeibaar. Je kan het bij kookwinkels kopen. Ook via webwinkels kan je het bestellen (te vinden via google). Eventueel bij een winkel met Engelse of Amerikaanse voedingsmiddelen.

  Zorg er wel voor dat je het natuurlijke en pure product koopt. Er zijn veel flesjes te krijgen met ‘essence’, dat is iets anders dan extract. Als het goed is zit er geen suiker in, maar kijk voor de zekerheid even op het flesje. Als er suiker in zit, moet het erop staan.

  Je kan natuurlijk ook vanillepeulen gebruiken. Die snij je open en schraapt het zwarte spulletje eruit.
  Of je laat de vanille helemaal weg. Dat is geen ramp.

 28. Bedankt voor je snelle reactie Anna. Ik ga dit weekend bakken! Hoe lang kan ik de cake bewaren? En kan dit het beste in de koelkast of liever daar buiten?

 29. Yvonne,
  Je kan de carrotcake wel een dag of 2 bewaren. Ik zou ‘m in de koelkast bewaren en een paar uur voor het serveren eruit halen. De topping kan je het beste wel op de dag van serveren maken en er pas vlak voor het opdienen op of bij de taart geven.

 30. Heej Anna,

  Ik gebruik met veel plezier de recepten van jullie site (en verwijs er regelmatig naar op mn forum) ik heb vanmorgen deze geprobeerd te maken en hij is inderdaad heeeel erg vochtig (wat ik meer mensen zie zeggen) is het plaatje wat je post van de worteltaart of van een andere dan je eigengemaakte? k heb hem zelfs 1,5uur inde oven gehouden (en blijft zo nat alsof het nog rauw is)
  De smaak is wel onwijs goed!!!! Thanks voor jullie site, info en heerlijke recepten!!

 31. Katelijn,
  Als ik deze carrotcake maak, wordt ‘ie niet nat. Soms een klein beetje klef, maar dat is dan juist lekker. Waar het aan zou kunnen liggen, zijn de wortels. Ik gebruik biologische winterpeen en daar zit minder vocht in dan de dunnere wortels. Ik zal dat in het recept aanpassen. Verder kan je minder vocht toevoegen als je de cake nog een keer maakt. Ik hoop dat ‘ie dan precies vochtig genoeg wordt en niet te!

 32. Oooh dan zal het daar aan liggen!! ik had waspeen gedaan en in de blender gedaan (dus erg fijn en vochtig…) K ga hem dit weekend opnieuw proberen, dus ben benieuwd!! en dit keer voor het eerst ook de topping, ben benieuwd!
  Thanks voor je recepten!!

 33. Katelijn,
  Fijn dat het gelukt is en het probleem zo is opgelost! Bedankt voor het vragen en doorgeven!

 34. Kun je dit ook invriezen? Ik krijg die enorme taart niet in een keer op, noch uitgedeeld ;-)

 35. Heej Marije, ik vries hem altijd in (snij er blokjes van van 5 bij 5 cm) en neem het dan als ik zin heb in iets lekkers mee naar mn werk bijv. :) Net zo lekker!

 36. Je kan ‘m invriezen, zoals Katelijn zegt. Het is natuurlijk wel een erg goed idee, dat je af en toe een stuk uit de vriezer kan pakken om mee te nemen. Dat ga ik ook eens doen!

  Je kan ook een kleinere carrot cake maken door de helft van de ingrediënten te gebruiken. De cake moet dan wat minder lang in de oven, ik zou na 30 minuten bakken even kijken of de taart klaar is. Zo niet, dan mag ‘ie nog wat langer in de oven. Kijk dan zeker elke 10 minuten even of ‘ie al klaar is. Veel eetplezier!

 37. Ik heb hem gemaakt en hij smaakt erg goed! Deze is voor herhaling vatbaar. Ook niet te droog en ook niet te klef. Kortom, goed gelukt. De kinderen vinden hem niet zoet genoeg, net als de brownies laatst. Ze zijn gewoon veel zoete smaken gewend.

 38. Hallo Anna,

  wat een geweldige website. Als natuurgeneeskundige verwijs ik mijn cliënten hier graag naar zodat ze ook eens iets lekker kunnen eten zonder suiker.

  De carot cake is heerlijk en ook glutenvrij te maken. Ik heb het meel vervangen door 75 gram boekweit- 75 gram volkoren rijstmeel en 75 gram dr schar mix C.
  Tip, adviseer onbespoten sinaasappel aangezien er veel bestrijdingsmiddelen op kunnen zitten.

  Gr. Marianne

 39. Klinkt heel lekker! Heeft iemand hier misschien nog ideeën voor een lactosevrije topping?

 40. @Tamar Je kan een mengsel maken van amandelen, soja/rijstemelk, agave en eventueel vanille. Mixen in de machine of met een staafmixer. Deze lactosevrije topping is geïnspireerd op een topping van Lisette Kreischner. Je moet nog wel even zoeken naar de juiste verhoudingen. Een kwestie van uitproberen met kleine hoeveelheden.

 41. Hoi anna,

  Ik heb vandaag voor het eerst de carrotcake gemaakt, wat ontzettend lekker zeg mmmmm!
  Ik heb alleen dadels en rozijnen erin gedaan ipv vijgen en abrikozen.en ook speculaaskruiden ipv kaneel en kardemom want ik had dit niet in huis.
  Ik heb ook de creme fraiche topping erbij gedaan en een beetje koksbloesemsuiker erdoorheen geroerd en halve merg van een vanille stokje echt superlekker ook!

  Bedankt!

 42. Zou het recept ook geschikt zijn voor muffins? Iemand dit al geprobeerd (met van die siliconen vormpjes?)

  Alvast bedankt!

 43. Ja een siliconen muffinvorm gebruiken kan ook. Je bakt op die manier kleinere cakejes, dus de baktijd wordt korter. Probeer eerst eens 20-25 minuten. Controleer op de aangegeven manier of ze gaar zijn en anders laat je ze nog iets langer in de oven. Succes!

 44. Beste Anna,
  Ik heb nooit gerealiseerd dat er zoveel (onnodige) suiker in onze voeding zit…goede informatieve site, prachtig
  Ik wil de suikervrije Carrotcake proberen, kan je me een vervanging aangeven van de santen of kan ik het gewoonweg weglaten?
  Alvast bedankt! “Keep up the good work!”
  Ronald

 45. Vandaag de corrotcake gemaakt en kreeg onverwacht bezoek rond koffietijd. We hebben allemaal heerlijk gesmuld. En dat zonder suiker!!

  Bedankt voor alle informatie op deze site. Ik heb er heel veel aan. Inmiddels heb ik anderhalf jaar eczeem op m’n onderbeen om kom daar maar niet van af. De osteopaat wees mij op de suikers die ik binnen kreeg. Inmiddels ben ik bijna 4 weken suikervrij en mijn onderbeen ziet er al veel beter uit en ik heb bijna geen jeuk meer!!!! Jippie!!!!!!

  Groet,
  Petra

 46. Hallo,

  Ik ben van plan met dit recept een mooie verjaardagstaart te maken. Daarvoor moet het natuurlijk niet een hele platte taart worden, omdat het recept voor een cake is. Is het raadzaam dit recept x2 te doen? Of heeft de taart met deze verhoudingen genoeg volume?

  Groet,

  Lize Gerritsen

 47. deze cake wilde ik vanmiddag uitproberen maar kwam erachter dat ik toch een aantal ingredienten niet in huis heb.
  zie in bovenstaande reacties dat ik een aantal kan vervangen door iets anders.
  een vraagje, kan boter 1 op 1 vervangen door kokosvet/olie? en de kokoscreme eruit laten?
  verder heb ik alleen nog vanillesuiker in huis en tja daar wilde ik nu net vanaf, wordt het gemist als je dit achterwege laat?
  dit weekend een uitje waarin flink gesnoept gaat worden dus ik dacht ik breng mijn eigen taartje mee.

 48. Roos, Je kan boter niet 1 op 1 vervangen met kokosvet en de kokoscreme eruit laten. Het is een kwestie van uitproberen. Kokosvet heeft een hele andere structuur van boter en de kokoscreme voegt wel echt iets toe (geen kokossmaak trouwens).

 49. @ronald Ik zou de santen niet weglaten, behalve als je er echt iets tegen hebt. Het geeft geen kokossmaak en je kan het gewoon in de supermarkt kopen.

 50. Ik heb de taart afgelopen weekend gemaakt voor de verjaardag van mijn vriend en de taart is perfect gelukt! De taart was ook niet waterig of plakkerig (denk idd dat het aan de wortel ligt; bio winterpeen werkt goed) en iedereen vond het lekker. Je proeft echt de sinaasappel(schil) en de zoete gedroogde vruchten, maar het is niet te zoet. De gehakte nootjes erdoor zijn ook erg lekker. Ik ga dit recept zeker vaker maken. :-D
  Bedankt, Anna, voor het heerlijke recept!

 51. O ja, het proeft inderdaad niet naar kokos, maar echt naar worteltaart; vergelijkbaar met worteltaartjes die ik eerder heb gegeten, maar dan nog lekkerder en veel natuurlijker.

 52. Klinkt heel erg lekker!

  Desondanks is dit geen ‘suikervrije’ taart, alleen al in verschillende ingrediënten zitten erg veel toegevoegde en verbouwde suikers! sorry maar ik zoek echt suikervrije recepten!

 53. Klinkt heel erg lekker!

  Desondanks is dit geen ‘suikervrije’ taart, alleen al in ingrediënten zitten erg veel toegevoegde en verbouwde suikers! sorry maar ik zoek echt suikervrije recepten!

 54. wat een heerlijk recept is dit! Ik heb het al een paar keer gemaakt. Nu vroeg ik me af of ik de bloem kan vervangen met havermeel. Weet iemand dat?

 55. Hoi Dineke, ik heb dit recept nooit geprobeerd met havermeel. Vind je havermeel lekkerder, of is het omdat je glutenvrij moet eten? Als het de laatste reden is, dan zou ik eerder kiezen voor boekweitmeel. Of een mix van boekweit- en havermeel.

 56. Hallo, ik kwam jou recept tegen en het lijkt ze reuze lekker en ga het zeker een keer maken! De titel viel mij gelijk op en raakte geïnteresseerd want alles zit tegenwoordig bol vol suiker. Bij de ingrediënten viel mij op dat er inderdaad geen kristalsuiker in zit, maar in deze cake zit wel degelijk (veel) suiker. De ingrediënten appelstroop, appelsap, abrikozen en vijgen bestaan voornamelijk uit suiker. Vruchtensuiker wel is waar, maar dat is wel degelijk suiker. Mensen die geen suiker willen of mogen moeten zich hier wel bewust van zijn. Ik wil je niet ontmoedigen in het suiker vrij eten, maar deze cake is niet meer of minder gezond dan hij met kristalsuiker zou zijn en er zitten even veel (of zelf meer) calorieën in. Gevoelsmatig is hij wel gezonder.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.