Brood beleggen zonder suiker

Nederlanders eten graag brood, maar dat vormt wel een probleempje als je graag suikervrij wilt eten. Zoals Anna al schreef krijg je gemiddeld zo’n 1,2 kilo suiker per jaar binnen als je per dag vier sneetjes brood eet. Daar bovenop komt nog de suiker van het beleg dat je op je brood doet!

Bijna alles met suiker

Iedereen weet dat er suiker zit in hagelslag, vlokken en ander zoet strooigoed, chocoladepasta en andere zoete smeersels. Ook in jam, ogenschijnlijk een natuurproduct, zit meestal veel geraffineerde suiker toegevoegd en ook pindakaas is standaard aangelengd met de witte korreltjes. 

Veel mensen weten niet dat in veel vleeswaren ook gewoon suiker zit: op het etiket van worsten, patés, ham, spek, rosbief e.d. zul je in de supermarkt bijna altijd dextrose terugvinden, een geraffineerde suiker. Echt suikervrij brood eten is dus nog niet zo makkelijk.

Suikervrij beleg

Suikervrije pindakaas
Suikervrije pindakaas

In Anna’s artikel las je al dat Allinson-brood suikervrij is (check voor de zekerheid altijd het etiket). Ook kun je bij de biowinkel veel soorten brood zonder suiker kopen. Daarnaast is roggebrood meestal ook suikervrij. Om niet op droog brood te hoeven kluiven, hebben we wat soorten beleg verzameld die lekker zijn en geen suiker bevatten. Bij alle aankopen geldt: controleer of het etiket geen slechte suikers bevat, er zijn vaak uitzonderingen te vinden.

Zuivel:

  • Kaas: een ouderwets stuk kaas is meestal gewoon suikervrij, net als buitenlandse kaasjes.
  • Roomboter: ik was het niet gewend, maar goed brood met alleen roomboter is ook lekker.
  • Chocoladeboter: meng zelf wat zachte roomboter met echt puur cacaopoeder tot het naar je smaak is.
  • Kruidenboter: zelf maken met roomboter en gemalen kruiden en/of knoflookboter. Goede knoflookboter is een lekkernij, maar je directe omgeving wordt er natuurlijk niet altijd even vrolijk van. Eerlijk delen dus ;)

Vlees e.d.:

  • Vleeswaren: o.a. in de biowinkel zijn diverse soorten biologische vleeswaren te krijgen, waarvan het meerendeel geen dextrose bevat.
  • Vissalade: in de supermarkt meestal met suiker, maar als je het zelf maakt hoeft dat natuurlijk niet!
  • Vis: een boterham met een verse makreelfilet of met gerookte zalm, niet te versmaden.
  • Ei: gekookt, gebakken, geomeleteerd, eiersalade etc, makkelijk zelf te maken (nee, niet het ei zelf).

Pasta’s:

  • Pindakaas: de biowinkel verkoopt diverse soorten waar alleen maar pinda in zit. Strooi ook eens wat alfalfa of gemengde kiemen over de pindakaas.
  • Andere noten- of zadenpasta’s: bijvoorbeeld cashewpasta of tahin (sesampasta).

Fruit:

  • Jam: er zijn wel soorten jam waar geen suiker aan toegevoegd is, bijvoorbeeld Zonnatura. Ook in de biowinkel is er genoeg keus.
  • Stroop: bijvoorbeeld appel-perenstroop van Zonnatura bevat geen geraffineerde suiker. Zie verder ook weer de biowinkel.
  • Aardbeien: in de zomer kun je heerlijk zoete Hollandse aardbeien kopen. Daar hoeft echt geen suiker bij en erg lekker op brood.
  • Vers fruit: hetzelfde geldt voor vers fruit: probeer zelf uit wat je lekker vindt, misschien bevalt die boterham met mango of peer je wel heel goed, of een andere fantasiecombinatie. Peer met gorgonzola is een goede, om er maar een te noemen.

Groente:

  • Guacamole: versgemaakte guacamole is een uitstekend broodbeleg. Een goed rijpe avocado op je boterham smeren kan ook al lekker zijn!
  • Baba ganoush: zelfgemaakte auberginesalade.
  • Groenten: alle soorten verse groenten die je maar lekker vindt op brood. Sla, komkommer, tomaat, bedenk het maar.
  • Tapenade: gemakkelijk te maken van bijvoorbeeld olijven of zongedroogde tomaten.

Overig:

  • Pesto: ook even goed op het etiket kijken of zelf bereiden.
  • Sojakaas: in de biowinkel kun je kaas kopen die geen lactose bevat en van soja is gemaakt. Dat kan in een blok of voorgesneden plakjes en er is mozzarella-achtige en cheddar-achtige sojakaas.

Suikervrij je brood beleggen hoeft niet zo lastig te zijn als je denkt, mogelijkheden genoeg. Wij gaan er vast nog meer ontdekken, maar jullie aanvullingen zijn natuurlijk ook heel welkom!

Hulp nodig bij stoppen met suiker?

banner voor cursus 40 dagen zonder suikerDe cursus "Natuurlijk Suikervrij" helpt je 40 dagen lang om van de suiker af te komen en leert je een suikervrij eetpatroon aan. Ruim 140 lezers van SuikerWijzer volgden de cursus van Miss Natural al. Er is zelfs een niet-goed-geld-terug-garantie.

Door je via ons aan te melden steun je automatisch SuikerWijzer.nl.

70 reacties op “Brood beleggen zonder suiker” - Geef jouw reactie

  1. Hallo,

    Allereerst wat een fijne site om te lezen & bekijken, ga zo door!
    Hier misschien nog een handige tip voor op brood : zoetbeleg; een banaan die je op je brood prakt als jam en een avocado met tomaat & knoflook ook erg lekker!
    Saskia

  2. Hoi, even een reactie op jullie site, die zeer plezierig lees.
    Bij de biowinkel wordt wel heel vaak rietsuiker gebruikt. Niet geraffineerd maar met de zelfde uitwerking op je lichaam. uitkijken dus. Wij , mijn dochter en ik, eten sinds oktober 2008 suikervrij, dus ook geen rietsuiker of zoetstoffen. Dit was in het begin erg moeilijk en boodschappen doen duurde wel drie keer zo lang. Dit omdat je alle etiketten moet lezen. Nu zijn we er aan gewend en gaat het goed met ons.
    Mijn dochter had voor al heel erge vermoeidheidsverschijnselen. Een jonge vrouw van 20 hoort niet om 9 uur naar bed te gaan en een middagdutje te doen.
    Het gaat nu veel beter en ze tennist weer volop. Ook gaat de studie haar nu veel makkelijker af en kan ze weer wat socialer zijn.
    Ook bij mezelf werkt het prima. Veel energieker en ook veel beter slapen.
    Dus voor iedereen die er over denkt om suikervrij te gaan, doen!!! Het is de moeite waard.

  3. Allebei bedankt voor de complimenten. Saskia, leuke toevoeging!

    Dirkje, wij doen ook niet aan ruwe rietsuiker, noch op het etiket, noch als zelf toegevoegd ingrediënt. Ruwe rietsuiker heeft al een aantal bewerkingen ondergaan waardoor het veel van de oorspronkelijke mineralen kwijt is en het heeft natuurlijk ook al een nadelig effect op de suikerspiegel. Gewoon rietsuiker is nog verder geraffineerde ruwe rietsuiker, dat willen we dus al helemaal niet. Goed punt inderdaad.

    Ook heel leuk om te lezen dat het voor jullie zulke positieve effecten heeft om de suiker aan de kant te zetten :)

  4. Hallo,

    OOk in Waldkorn brood zit geen suiker/dextrose. Lees goed het etiket of vraag het aan de bakker. Ook lekker op brood is hoemoes met koriander en limoen van Maza. Dit is gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt. Ook in Serranoham zit geen dextrose. Dit is heerlijk om een tosti mee te maken. Vooral in combinatie met geitenkaas.
    Groetjes

  5. hoi, hoi, ik heb een goed recept voor krentenbrood, suikervrij natuurlijk, heb je hier iets aan.
    gr. marry

  6. Zonnatura wordt verschillende keren genoemd op deze site en ook ik ben een fervent gebruiker van deze producten. Nog 2 aanraders:
    Zonnatura brood en (vegetarische) paté. De laatste is een goed alternatief voor op brood als je (ook) geen vlees of vleeswaren wilt eten.

  7. Misschien een handige tip voor mensen die niet naar de biologische winkel gaan: in de pindakaas van Calve zit ook geen suiker. Die eten wij altijd.

  8. Daarbij wil ik dan even opmerken dat Calvé verschillende soorten pindakaas heeft en ik dacht dat ze niet allemaal suikervrij zijn (voor zover ik weet alleen de naturel). In elk geval even goed op het etiket kijken als je hem gaat proberen. Ik heb hier een pot naturel van 350 gram die inderdaad geen suiker bevat. Ook Max Havelaar pindakaas (330 gram heb ik hier) is suikervrij.

    Overigens vind ik die van Calvé erg zout smaken, het zout overheerst voor mij de echte pindasmaak teveel. Mijn favoriet, Monki Crunchy van de biowinkel, heeft de meest pure pindasmaak en is voor mij nog door geen enkel merk overtroffen.

  9. Dag, het klopt dat alleen de naturelpindakaas van Calve geen suiker bevat. De andere soorten (met nootjes, of de extra-smeuiige versie) van Calve bevatten wel dextrose. Die Monki ga ik zeker uitproberen!

  10. Een goedkoop alternatief voor dure appelstroop van de biowinkel: Rinse appelstroop van de Lidl (Canisius) bevat alleen vruchteigen suikers.

  11. Hallo,

    als suiker verboden is kan je nog altijd Tagatose gebruiken. Google ‘Tagatose’ of ‘Tagatesse’ (Damhert) en je krijgt een heleboel informatie. Een ‘ander’ soort zoetstof dan de gebruikelijke. Als diabetespatiënte gebruik ik het dagelijks en het heeft geen invloed op je suikerspiegel en je gewicht lijdt er ook niet onder. Wel redelijk duur maar het zoet veel sterker dan gewone suiker. Je hebt daarom ook veel minder nodig. Tagatesse heeft de smaak van gewone witte suiker, ziet er uit als bloemsuiker maar het is geen suiker.
    Tip: knip de zak niet helemaal open want dan wordt de suiker één harde klomp. Ik knip gewoon een heel klein hoekje en het ‘giet’ nog gemakkelijk ook.

  12. Ik heb ook Tagatesse geprobeerd maar kreeg last van mijn darmen. Dit schijnt vaker voor te komen. Bijvoorbeeld in onderzoek bij mensen met diabetes type 2 gaf een dosis van 75 gram bij 100% (!) van de deelnemers misselijkheid, diarree en/of winderigheid. Deze werking van tagatose lijkt veel op die van de
    langer bestaande polyolen zoals sorbitol en lactitol. Pas dus heel goed op en lees goed het etiket.

  13. Bij de aldi is er 1 soort ham te koop zonder suiker, althans volgens de ingredientenlijst: yorkham ‘in eigen bouillon gekookt’. Geen dextrose oid op de ingredientenlijst.

    Wellicht een goedkoper alternatief dan bij de biowinkel.

    Complimenten voor de website! Ga zo door.

    Enne eerlijk gezegd de rijstewafel met namaak chocolade…not my thing :)

    Groet, Dies

  14. Ik zou graag willen weten en misschien ook andere bezoekers van de site.
    Mensen die suiker vrij eten drinken, wat zij nu pressies tot zich nemen.
    verdeeld over een week ma,di,wo,do,vr,za,zo.
    waarom ?
    om een indruk krijgen over het gezonde leven.
    zodat ook andere mensen dit ook gaan nadoen.
    en zich daarmee beter en gezonder te gaan voelen.
    zijn er bezoeker die suiker vrij leven, en dit willen bijhouden opschrijven en opsturen naar wereldweb.eu@gmail.com
    Dan maak ik een website en komt deze link op suikerwijzer te staan!
    alvast bedankt.

  15. Ik gebruik Slankbrood, aangezien ik wel graag wil afvallen maar echt niet zonder brood kan :-) Slankbrood is gemaakt van oergranen wat langzame koolhydraten afgeeft (suiker dus als energie in plaats van vetopslag)

    Ik raad het iedereen aan!!

    Groetjes

  16. hallo,
    ik ben sinds anderhalf maand gestopt met suiker.
    de eerste 2 weken vond ik het moeilijkst ik was ook heel verslaafd aan suiker.
    vooral limonade had ik moeite mee. ik ben ook gestopt met alternatief suiker, op stevia na maar dat gebruik ik bijna nooit.
    ik heb heel veel aan jullie site gehad bedankt daarvoor.
    het broodbeleg vind ik het aller moeilijkst, maar ik heb nu mijn weg er in gevonden, ik maak telkens met avond eten meer klaar dan nodig. ik bak een extra kipfilet die snijd ik in plakjes een likje suikervrije mayonaise peper en zout spinazie blaadjes of andere groente erbij en dan heb ik een heerlijke sandwich.
    laatst had ik zelf pizzasaus gemaakt daar had ik nog van over, heb ik een ovenheerlijke volkoren tosti met een plakje kaas erop gemaakt super lekker.
    of lekker humus met groenten, pizzasaus met plakjes avocado.als ik kippensoep maak dan kook ik een extra poot mee die pluk ik en doe het in een bakje voor later als beleg te gebruiken.maar simpel tomaat vind ik ook heerlijk.
    blij toe dat ik moest zoeken nu doe ik veel meer gezonde beleg op brood als dat ik vroeger deed!!en het smaakt veel lekkerder.
    ben erg blij dat er mede mensen zoals jullie erzijn die iedereen een steuntje in de rug geeft met recepten enzo.
    groetjes sandra

  17. Wat een geweldige site is dit!
    En ik moest hardop lachen om “Ei: gekookt, gebakken, geomeleteerd, eiersalade etc, makkelijk zelf te maken (nee, niet het ei zelf).”
    Haha!

  18. Hallo, wat een leuke site.
    Ik kwam hierop , omdat tot mijn verbazing suiker in vlees verwerkt wordt!
    Leuke tips lees ik.
    Ik volg al een jaar een candida dieet met behulp van het boek VECHTEN MET GERECHTEN.
    Wellicht staan hier voor velen tips in, want alles is zonder suiker, leuke recepten en tips!
    Misschien heeft een bezoeker van deze site hier iets aan.

    Grtjes Ria

  19. hallo!

    via google cakerecepten zonder suiker kwam ik via een forum hier terecht.ik ben 2 maanden bezig geweest met een candida dieet, en ik mocht vooral geen suiker meer. de candida is nu weg maar ik wil doorgaan met suikervrij eten. ik hou enorm van bakken en was altijd gek op me zelfgemaakte,koekjes,cakes en taarten dit wil ik blijven doen en eten maar dan wel…suikervrij!

    ik ga zeker wat recepten uitproberen. oja heb ook de notenreep ontdekt van zonnatura helemaal suikervrij alleen wel wat honing.ik trakteer mezelf daar eens in de zoveel tijd op.
    speltbrood van de c1000 en biologisch brood van de AH zit ook geen suiker in, wellicht een tip voor de bezoekers!

    groetjes!

  20. Een verbazing op een site waarvan ik overigens grotendeels mee eens ben. Niet omdat ik dat wetenschappelijk kan bewijzen en/of ontkrachten, maar omdat ik mij er goed bij voel.

    Bij broodbeleg wordt de mogelijkheid van fruit genoemt terwijl elders op de site vermeld wordt dat je dit beter separaat kan eten.
    Dit is een tegenstelling die niet zou moeten blijven bestaan.

    Zelf broodbakken geeft je de mogelijkheid zonder toevoegingen te bakken en de suiker weg te laten; wel langer laten rijzen in de koelkast. Ook kan je dan in het brood al noten, amandelen , rozijnen etc verwerken. Dat kan je dan als lekkers bij de theepauze gebruiken.

  21. Hallo allemaal,

    Op youtube is hele interessante info te vinden over hoe en wat suiker doet in ons lichaam en nog veel meer tips die de moeite waard zijn om eens te luisteren.
    Zoek op DE PLANTENETER, hij legt alles heel goed uit in jip en janneke taal!

    Grtjes Ria

  22. Hi allemaal,
    Ik heb ontzettende last van migraine en ik wil daarom geen suikers meer eten.
    Mag je dan wel zoetstoffen? Misschien een domme vraag, maar ik ben nog een leek en alles uit aan het zoeken.
    Alvast heel erg bedankt!!!
    Groetjes Fleur

  23. Hallo Fleur,

    Je zou stevia kunnen gebruiken, dat is puur natuur , wel even de etiketten lezen, bij sommige merken is het toch weer een mix met andere producten.
    Wist je ook al dat je bij migrane absoluut geen kaas meer moet eten, wellicht iets om uit te proberen!
    Mensen in mijn omgeving hebben hier goede resultaten mee.

    Succes!

  24. @Fleur: het hangt ervan af wat volgens jou de boosdoener is. Als je denkt dat het door geraffineerde suiker komt, kun je proberen om het te houden bij de minder geraffineerde zoetmiddelen, maar met mate natuurlijk. Kunstmatige zoetstoffen zou ik sowieso vermijden.

  25. De jams van St. Dalfour zijn geheel natuurlijk zonder toegevoegde suikers. Onder andere verkrijgbaar bij C1000 en Deen.

  26. Ik heb eens een vraagje. In melk zit ook suiker, lactose. Mag je deze dan wel eten? Want in kaas zit ook melk, dus eigenlijk ook lactose.
    En mijn favoriete broodbeleg is voor de moment pindakaas met banaan, delicious!

  27. Super bedankt voor deze tips!! Het werkt echt en is nog lekker ook (naja, in het begin niet helemaal, maar je wendt eraan en dan merk je hoe blij je lichaam ermee is).

  28. Zo is er ook ” Soja drink natural ” van Lima. Dit product bevat van nature aanwezige suikers.

  29. Ik wil jullie ook bedanken voor bovenstaande tips Vooral van de produkten en waar ze te koop zijn, want het valt niet mee om gezond te eten en zit soms echt met de handen in het haar omdat ik niet meer weet wat nog wel goed en gezond is om te eten.
    Ik doe mijn best maar ben heel blij met jullie tips dus.

  30. Ik ben nu, 3 weken geleden, ook begonnen met suikervrij te gaan leven.
    Op zich gaat het allemaal prima, alleen waar ik tegen aan loop is om vleeswaren te kopen waar geen suiker of dextrose inzit.
    Voor mij maakt het niet uit, ik neem gerust elke dag kaas op brood.
    Alleen voor mijn kinderen wil ik wel meer gevarieerd op brood, heb zelfs bij de Eko-plaza niets gevonden…..

  31. Bij EKO-PLAZA kan je pate kopen zonder suiker ( eigen merk ) en Sandwichspread van het merk Healthy Planet.

    Pindakaas is ook suikervrij bv Krekeltje-horizon en Jori.

    Vleeswaren zonder suiker is van Vivera namelijk boterham worst naturel en ham licht gerookt.

    Vleesvervangers merk Vivera Falafel.

  32. Graag gedaan Patricia.

    Wat ook suikervrij is, is Wasa Kräckebröd en dan :
    Volkoren –vezelrijk en lichtgewicht.
    Deze week van 17juni tot 23 juni is de Wasa bij AH in de reklame, 1 plus 1 gratis.

    Kuipje boter van Alpro is ook suiker vrij, ook bij AH in de reklame, 2 plus 1 gratis.

  33. Even nog een vraag aan Patricia, er zit enigszins ook suiker in vlees (vrij weinig ), laat jij die links liggen, of eet je vleesvervangers.

  34. Hallo Patricia,

    Jij ook bedankt voor de aanvulling, vooral wat de soja betreft.
    Heb gelezen wat de soja betreft. Drink zelf ook soja melk naturel, en af en toe vleesvervangers.
    De soja melk maak ik op en ga op haver of rijstemelk.

    Wat het vlees betreft en vis , sluit ik me maar bij aan jou aan.

    Verder heeft Bertolli ook Paddenstoelensoep tradizionale. Ook zonder suiker.

  35. Bij alle aankopen geldt: controleer of het etiket geen slechte suikers bevat, er zijn vaak uitzonderingen te vinden. Ook suiker vervangers die ook schadelijk kunnen zijn, danwel een aanvulling zijn op de uiteindelijk ziekmakende cocktail van alle toegevoegde stoffen.

  36. Suikervrije Jam
    Te koop bij: de Jumbo
    Merk: St. Dalfour
    Smaken: oa. Aardbei, bramen, vijgen
    Prijs: € 1,89

  37. Wat fijn zeg om dit te lezen. Al een tijd ben ik bezig om steeds gezonder te eten en suiker is een grote boosdoener, al dan niet de grootste! Graag zou ik willen gaan voelen hoe het is om helemaal zonder suiker te leven. Dit lukt al aardig, maar ik vond het broodbeleg kiezen moeilijk. Na het lezen van al jullie reacties niet meer, bedankt daarvoor! Ik ga strax met een uitgebreid lijstje boodschappen doen :-)

    Groeten,
    Carlijn

    Ps. Hopelijk kom ik binnenkort ook met tips?!

  38. Is er iemand die weet of er ” Wei ” , ” Whey ” , die sporters gebruiken , ook zonder suiker bestaat.
    Ik sport ook, maar wil geen suiker, lactose, of wat dan ook wat met suikers te maken heeft, in de ” Whey ”.

    Groeten,
    Silvia

  39. Hallo allemaal! Gisteren tot mijn grote verbazing gezien dat de COOP suikervrije vleeswaren heeft, het is wel even zoeken, maar onder andere de fricandeau en de gerookte rosbief (van eigenmerk, vers afdeling) zijn suikervrij! Ook de AH heeft suikervrije rosbief op de vers afdeling. Voor mij was dit echt een eyeopener, ik denk dat veel mensen blij zullen zijn dit te lezen. En whey zonder suiker bestaat zeker wel. als je niet vies bent van zoetstoffen kun je bijvoorbeeld optimum nutrition gebriken. en anders bijvoorbeeld bodyenfitshop eigen merk, de stevia versie. of je neemt een vegan whey. het is een kwestie van online webshops afzoeken en al die ingredientenlabels doornemen. succes!
    groeten, dilara

  40. Let op. Sojamelk bevat ook vaak suiker. Rijstmelk is gemaakt van witte rijst. Witte rijst gedraagt zich als een snelle suiker.
    Kokosbloesemsuiker, oa bij de tuinen houdt je bloedsuikerspiegel laag en is ideaal als je bijv een keer koekjes wilt bakken.

  41. `Goedmorgen,
    met interesse lees is deze pagina. Ik wil graag minder suiker eten. Ik heb al mn hele leven hoofdpijn (40 jaar) en de laatste jaren last van mijn darmen en ik denk dat het met het eten van suiker te maken kan hebben. Dus ik wil graag minder suiker gaan eten. Helaas ben ik werkloos en heb ik een uitkering en heb dus een heel klein budget voor de boodschappen. Hoe kan ik toch zo min mogelijk suiker eten met een kleine portemonnee? (een potje jam van bijna 2 euro kan ik me niet veroorloven bv)
    Ik eet normaliter als ontbijt 2 volkorenboterhammen met honing. Lunch 2 boterhammen met kaas en chocohagel. Avondeten aardappels, groente, vlees/ pasta met saus van tomatenblokjes, courgette, peen, nasi/bami, etc. Ik gebruik zoveel mogelijk verse groenten, ik gebruik nooit een zakje of pakje om een saus o.i.d. te maken. Mijn valkuil is denk ik chocola/koekjes/dropjes. Ik snoep niet veel, maar wel elke dag iets. Hoe zorg ik dan ook voor tussendoortjes die niet vol met suiker zitten? En wel betaalbaar zijn uiteraard..
    Ik hoop dat jullie me wat tips zouden kunnen geven?
    Groetjes, Jacqueline

  42. Honing en hagelslag bevatten veel suiker Jacqueline.
    Let ook op met aardappelen. Beter is volkorenpasta, zilvervlies rijst og bonen/peulvruchten.
    Ook brood eten daar zijn de meningen over verdeelt tav de toevoegingen.
    Je kan als ontbijt bijv griekse yoghurt met suikervrije musli eten en wat noten en bijv gdroogde abrikozen of een papa van geweekte havermout in bijv plantaardige melk.

    Idd is snoep een grote valkuil. Liefste laten staan en bijv een rijstewavel met kaas nemen of wat noten of gedroogd fruit. Wil je wel snoepen doe dat dan max 1x per dag en neem dan bijv chocolade met een heel hoog cacao gehalte van boven de 70.
    Succes

  43. havermout kan ook met water. Er zijn plantaardige melk producten waar ook suiker in zit.
    Sla of groente kan ook goed als broodbeleg en is tevens goed om het gehalte alkalische producten hoger te krijgen.

    Budget vind ik altijd gevaarlijk om iets over te zeggen.
    Prioriteiten is iets wat je voor je zelf moet afwegen.
    Omdat ik voorstander ben van meer groenvoer, is het zoeken naar een (biologische)groente kweker mogelijk een zinvolle bezigheid.
    Goedkoop voer is vaak ook veel meer belast met belastende stoffen die je niet zou willen.
    Misschien is daarom zelf maken ook budgetair leuk?
    Maar je kocht al geen pakjes! Heel goed!!

    Zelf beginnen we met fruit en broodje bij de koffie. Spaart alweer koekjes uit!
    Tussen de middag bouilionnetje (geen kantenklaar soep maar gewoon groenteboilionpoeder uit de natuurvoedingswinkel) en daarna sla met broodje zonder beleg. De sla kan je natuurlijk luxe maken met feta of olijven etc.

    Bij de koffie weer een broodje of nootjes met krenten.

    ‘s-avond warm eten met veel groente.
    Een paar spekjes, veel ui en knoflook zijn al genoeg om een lekkere smaak te hebben voor de vleeseter. Bij kool doe ik daar graag karwei of komijn bij. Bij veel prei of ander groente is een beetje pindakaas en sojasaus (van de natuurvoedingswinkel) ook heel smaakvol. Heel luxe is met een zoete aardappel erbij (bevat veel caroteen), maar dat is weer heel duur.

  44. ongezwavelde abrikozen in een klein laagje water wellen en dan met de staafmixer tot een puree mixen. Heerlijk alternatief voor jam

  45. Hoi hoi,
    Een tip die ik hier volgens mij nog niet gelezen heb: Kroon heeft suiker en gluten-vrije leverworst!

    Ennn nog een tip: Cris Mole http://www.hypoglycemia-diet.com/articles.html
    Hij heeft ook veel ideeën over suikervrij eten.

    En Jacqueline:
    Budgeteren en geen suiker eten is lastig inderdaad. Mijn tip is, als je toch gewoon brood wilt eten om eens goede roomboter op je brood te smeren met eventueel verse kruiden (heel cheap bij de lidl bijv. plus groeit weer aan) er over te doen. Zelf vind ik bieslook lekker. Sowieso kruiden door roomboter mengen is een goed idee ;) Succes en ik hoop dat je hoofdpijn minder gaat worden!

  46. Grappig om te horen dat ik niet de enige ben die weken lang inverschillende supermarkten heb gelopen om suiker- (en bij ons ook melk)vrije producten te zoeken. Mijn dochter van 6 en ik volgen het candida dieet. Inmiddels heb ik m’n draai aardig gevonden. 1 van de producten die mijn dochter graag eet op brood mis ik hier; chocoladepasta! Die koop ik bij EkoPlaza en is van De Rit Organics ook verkrijgbaar in hazelnoot pasta.

  47. Suikervrije pindakaas kun je makkelijk zelf maken.
    bv. 300 gr. ongezouten (pel)pinda’s roosteren in droge koekenpan en afkoelen.
    In de keukenmachine ong. 5 min. malen.Wordt vanzelf smeerbaar.
    Onderhand 2 eetl. olie erbij en naar smaak een snuf zout.
    2 weken houdbaar in de koelkast.

    To

  48. Ik schaam mezelf omdat ik er achter ben gekomen dat ik een echte suiker junk ben.. Ik vind het erg moeilijk om het te onderkennen en ik wil er vanaf maar help waar te beginnen?! Een diëtist geloof ik niet in ik moet het zelf doen! Maar o mijn drang naar zoet is te erg. Hopelijk gaat deze website mij helpen !!! Cols turkey afkicken!! Wish me luck :)

  49. Hallo
    Dank je voor de vele tips. Ik ben 2 dagen geleden met een streng dieet voor candida en lekkende darmen begonnen. Ik mag geen vlees, vis (sporadisch ) melkproducten, suikers
    Heeft er iemand voor mij leuke recepten en ideeën.
    Alvast heel erg bedankt.

  50. Het boek van carola van bemmelen over de sugar challange is een aanrader. Ze heeft nu ook een kookboek gemaakt met lekkere recepten. Ook zijn er leuke websites met recepten. Oa op voedzo.nl

  51. Hoi sabine. Bedankt voor je tip. Ga er zeker eens naar kijken. Vriendelijke groet. Miranda

  52. Supersite, ik heb er echt wat aan!

    Ik vind het zo lastig om broodbeleg voor mijn kids te verzinnen. Het zijn 2 hele moeilijke eters (4 en 6 jaar oud) en willen eigenlijk alleen maar pasta en vlokken op hun brood. Als ik er wat anders op doe, komt het brood (half) ongegeten weer terug van school.. :(

    Hebben jullie tips?

  53. ozgul, het is ook lastig.
    Je hebt heerlijke notenpasta’s voor op brood en als je goed zoekt in de supermarkt is er ook pindakaas zonder suiker zoals bij de lidl.
    Ik zou als ik jou was nog eens googlen want er zijn vast site’s met tips voor kids.
    Kids moeten ook wennen aan minder zoet en dat maakt het natuurlijk ook lastiger.

  54. Een waardig alternatief voor “stevia” en naar mijn smaak veel lekkerder is “kokosbloesemsuiker”(bestaat in fijne suiker en klontjes). Het zou, net als stevia een lage glycemische index hebben, met andere woorden, de glucose wordt langzaam in het bloed opgenomen, het is dus een trage suiker. Een ander voordeel is dat het heel veel antioxidanten bevat. Als ik hevig verlang naar iets zoets, eet ik een klein stukje zwarte chocolade met min. 80 procent zuivere cacao samen met 1 klontje kokosbloesemsuiker(wel max. 1x per dag). Heeeeeeeerlijk en na tien minuutjes ben ik van mijn “zoete goesting” af.

  55. Leuke site, op deze manier kom je veel te weten en ook krijg je leuke tips.
    Zelf ben ik ook diabetes 2 en inmiddels 20 kilo afgevallen, ben niet echt fanatiek maar heb wel de volgende dingen gedaan die mij van die 20 kilo hebben afgeholpen.
    Door bij iedere maaltijd een glas mineraalwater met daarin het sap van een halve uitgeperste citroen te drinken. Vooral bij de avondmaaltijd, zuren neutraliseren je bloed van vet en suiker.
    Voor het slapen gaan neem ik altijd een schaaltje komkommerplakjes die in een sapje zijn van azijn en water en als de komkommer op is vind ik het heerlijk dit sapje te drinken, dit is ook het laatste wat ik neem voor de nacht! Misschien hebben mensen iets aan deze tips om van wat kilo s af te komen, mij heeft het veel goed gedaan!

  56. Ik ben even aan het surfen en kwam op deze lijn terecht…. Leuk en interessant dat jullie allemaal zo wijs met suiker bezig zijn. Maar ik kwam (even snel) ook twee beweringen tegen die ik toch even móet weerleggen. Sorry, ik kan het niet helpen: ik ben al 28 jaar met het onderwerp bezig en het heeft mijn volledige passie en aandacht.

    Zo kwam ik tegen dat iemand de Canisius appelstroop als gezond bestempelde, want er zou geen suiker in zitten. Dan is het wel belangrijk om niet de Rinse appelstroop te nemen die je in alle winkels ziet. Daarin zit namelijk wel degelijk suiker toegevoegd (suikerbieten). Blijf dus goed op het etiketje kijken!!!

    En tot mijn schrik zag ik de vergelijking van Stevia en Kokosbloesemsuiker. De laatste zou een goede vervanger zijn van stevia. Euh…..beide producten zijn prachtig, maar het ene kan zeker niet het andere vervangen hoor! Wanneer je echt totaal geen oplopende suikerspiegel wil of mag hebben kun je kokosbloesemsuiker niet gebruiken. Hoewel een lage GI is het toch nog van invloed en doet het de spiegel (langzamer) zeker stijgen. Gebruik dit dus met mate! Stevia daarentegen heeft een GI van 0 en doet de spiegel dus niet oplopen. Voor mensen die om medische redenen dus geen suiker mogen gebruiken is dit van belang om te weten.

    Overigens interessant weetje: men heeft nu toch wetenschappelijk kunnen aantonen dat het lichaam al reageert op de smaak van zoet. Zelfs met een product als stevia of (aaaahhhh!)Aspartaam, wat zogezegd de bloedsuikerspiegel niet doet stijgen, gebeurt er iets met onze alvleeslklier. Het is alsof het lichaam door de smaak al beseft dat er insuline aangemaakt moet worden. In dat opzicht is het beter het lichaam dan ook iets te geven waar het voor moet “werken”: zodat de insuline niet voor niets wordt aangemaakt. Maar dan wel op een gezondere manier (en dus met volwaardige voedingsstoffen zodat de energie langzaam verwerkt wordt). Dan is een combi van stevia met een klein beetje kokosbloesemsuiker dus een goed idee.

    Succes allemaal!

  57. Ik weet dat kokosbloesemsuiker ook niet helemaal goed is maar als ik dan wel wat zoets wil bak ik cake appeltaart en koekjes met kokosolie kokosbloesemsuiker en spelt meel. Vervang dit gewoon in de gewone recepten. In de cake doe ik ook nog appel dan is die niet zo droog. Wel ook denken aan bakpoeder o.i.d.voor het rijzen.

  58. Ik ga in november meedoen om suikervrij te eten. Hopelijk ga ik er zo aan wennen dat ik het blijf doen. Nu lees ik hier dat je roomboter kunt eten. Ik ben nog niet zover dat ik alle pakjes in de winkel heb bekeken, maar tot nu toe zie ik wel dat er suiker in zit. Weet iemand welkeroomboter er zonder suiker is?
    Daarnaast ben ik op zoek naar een alternatief voor koffiemelk. Heeft iemand tips?

  59. Als ik het allemaal zo lees word suikervrij ook nog eens een dure aangelegenheid voor mij.
    Om in de vroege ochtend al een ‘broodje gezond’ naar binnen te werken, is niet echt mijn ding. Het zou fijn zijn als van ieder product de glycemische index waarde bekend was en vermeld zou worden op de etiketten. Aldus een diabeet met pech.

  60. Hoi,
    Mooi artikel met leuke ideeën.
    Even wat correcties. Albert heyn verkoopt ook veel brood zonder suiker. En rosbief is puur vlees, daar zit dus ook geen toevoegingen en dus ook geen suiker in, gewoon te koop bij Albert heyn.
    Ik zoek nog naar suikervrije hagelslag.
    Helaas nog niet gevonden.
    Groetjes

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.