Blueberry muffins (zonder suiker)

Blueberry-Muffins-2In de tijd dat ik nog voedingsmiddelen met suiker at, vond ik blueberry muffins erg lekker. Daarom wilde ik graag proberen om ze zonder suiker te maken, in de hoop dat ze dan even lekker zouden zijn. Het recept dat ik hier opschrijf bleek erg lekker. Ze smaken anders dan de blueberry muffins die ik van de Albert Heijn kende (met suiker), maar ze geven evenveel voldoening.

Blueberry muffins (zonder suiker)
6 grote muffins

 • 300 gram bloem
 • 1 eetlepel bakpoeder
 • 125 gram blauwe bessen (gewassen en gedroogd)
 • halve theelepel zout
 • 2 grote eieren
 • 240 ml melk (ik gebruik rijstemelk, dit smaakt zoeter dan melk van de koe)
 • 3 eetlepels gesmolten boter

Oven voorverwarmen op 190 graden Celsius.

Doe bloem, bakpoeder en zout in een kom en roer goed. Meng voorzichtig de bessen erdoor.

Doe eieren in een kom en roer goed door met een garde. Voeg dan de melk en gesmolten boter toe. Roer goed door.

Doe de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en roer snel door, roer vooral niet te lang. Het is niet erg als het niet helemaal goed gemengd is.

Doe het muffinbeslag in muffinvormen. Bak in de oven gedurende 15 tot 20 minuten. Steek een breinaald of een lange satéstok in een muffin, als het stokje er droog uitkomt zijn de muffins gaar.

Laat afkoelen op een rooster, of eet ze meteen op.

34 reacties op “Blueberry muffins (zonder suiker)” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Hoi Anna,

  Erg leuke en leerzame site hebben jullie! Ik kom hier regelmatig even lezen over suiker en meer interessante info. Ik probeer er ook steeds meer op letten om geen (iig minder) suiker te eten, omdat ik erachter ben gekomen hoe slecht het eigenlijk is. Nou ben ik gelukkig niet zo’n zoetekauw, maar af en toe lust je toch wel iets lekkers en dan wordt het een beetje lastig. Zelfs als je geen trek hebt eigenlijk, want er zitten in zo veel dingen suiker. En net zag ik ook nog eens op jullie site dat veel zoetstoffen in producten van de natuurwinkels ook niet echt gezond zijn.. maar het gaat wel steeds beter met behulp van al het info van jullie site, bedankt voor jullie goede werk hier! :)

  Nou was ik ook even aan het kijken naar je recepten en ze zien er wel lekker uit. Wil binnenkort wel de muffins uitproberen of appeltaart. Ik vroeg me af of je i.p.v. gewone bloem/meel ook rijstebloem of maismeel zou kunnen gebruiken voor appeltaart en muffins/koekjes en andere recepten? Of zou dat de recepten verpesten?

  Ik hoop van je te horen.

  Groetjes, Liyana

 2. Hoi Liyana,
  Leuk dat je de recepten wilt gaan maken. Ik zou niet aanraden de gewone bloem te vervangen door maismeel, omdat ik zelf de ervaring heb dat maismeel geen deeg maakt dat goed aan elkaar blijft zitten. Dan krijg je wel erg kruimelige appeltaart. Bovendien heeft maismeel nogal een eigen smaak, wat positief is om wraps mee te maken, maar ik vind dat niet lekker voor muffins of koekjes.

  Met rijstebloem heb ik nog geen ervaring, dus daar kan ik je nog geen advies over geven. Ik heb het wel een tijdje geleden gekocht en wil ermee gaan experimenteren. Dus later meer hierover!

  Wat je in ieder geval wel goed zou kunnen gebruiken in plaats van gewone bloem is boekweitmeel. Mag je dat eten? Het deeg wordt er wel iets kruimeliger en kwetsbaarder door.

  Het is een kwestie van uitproberen en proeven!

 3. Hoi Anna,

  Bedankt voor je reactie! Dan weet ik hoe het zit. Ja, boekweitmeel mag ik wel. Ik vroeg het me af, omdat ik begrepen had dat witte meel ook niet echt gezond is, maar volkoren meel is volgens mij wel gezond(er). Ik ga binnenkort wel een van de recepten uitproberen.. Ze zien er lekker en gezond uit.

  Ik zie wel wanneer er wat verschijnt over rijstebloem ;)

  Bedankt!

  Groetjes, Liyana

 4. Hoi Anna,

  Jullie hadden ook info op de site staan over zoetstoffen uit de natuurvoedingswinkel. Over dat je bloedsuikerspiegel van veel natuurlijke zoetstoffen toch opeens omhoog schiet en toch eigenlijk niet helemaal goed voor je zijn.. Hoe zit dat met agavesiroop? Dat zie ik wel vager in je recepten terug komen. Is agavesiroop toch (één van de) gezondste/beste zoetstof/suikervervanger voor dit soort lekkernijen?

  Ik wide morgen je recept voor blueberry muffins uitproberen, maar blueberry’s zijn zo moeilijk te vinden. Ik ga ze maken met ananas ipv blueberry’s, hoop dat ze lekker worden! Zat eraan te denken om er ook aardbeien jam (zonder suiker) bij te doen. Denk je dat dat die combinatie van aardbeien jam en ananas lekker kan zijn? :S En zou anders een beetje agavesiroop om het te zoeten lekker zijn daarin?

  Ik wil ze morgen gaan maken, ik hoor graag weer van je.

  Groetjes, Liyana

 5. De blauwe bessen en bosbessen beginnen nu weer regelmatig in de supermarkt en bij de groenteboer te verschijnen. Als je deze bessen gebruikt, hou er dan wel rekening mee dat je muffins een beetje paarsig van kleur kunnen worden. Dit ziet er misschien apart uit, maar is absoluut niet erg.

  Als je deze bessen toch niet makkelijk kan vinden, of het gewoon leuk vindt om te experimenteren, is ananas geen gek idee! Ik zou ananas niet combineren met suikervrije aardbeienjam, maar dan inderdaad eerder met agavesiroop. Ook zou je ananas met kokosschaafsel of kokoscrème kunnen proberen, of ananas met suikervrije sinaasappeljam en eventueel sinaasappel schaafsel (daarvor rasp je de schil van een sinaasappel). Die laatste combinatie lust ik zelf niet, omdat ik niet hou van marmelade en soortgelijke smaken. Maar ik weet dat veel andere mensen het wel lekker vinden. Ook is ananas met suikervrije abrikozenjam een optie.

  Over agavesiroop heb ik een artikel gepubliceerd op deze website. Agave heeft een lage glycemische waarde, waardoor je bloedsuikerspiegel nauwelijks stijgt als je dit zoetmiddel inneemt.

  Veel plezier met bakken en experimenteren! Ik hoor graag hoe je muffins zijn geworden :-)

 6. Hoi Anna,

  Weer bedankt voor je snelle reactie! Nadat ik mijn vraag geplaatst had, ging ik idd even opzoek naar je artikel over agavesiroop en ik zag het staan over je bloedsuikerspiegel. Ik had dat eigenlijk eerst moeten lezen, voordat ik mijn vraag aan je stelde, sorry.

  En over de muffins, dan maak ik ze vandaag wel met ananas en agavesiroop, bedankt voor je advies. Ik laat je weten hoe de muffins zijn geworden ;)

  Groetjes, Liyana

 7. Hoi Hoi,

  De muffins met ananas waren lekker geworden. Alleen doe ik er de volgende keer wel iets meer agavesiroop bij, want ze waren niet echt zoet genoeg, maar toch wel lekker. En ook best machtig hoor, na eentje zat ik al redelijk vol, haha. En nog bedankt voor je info over de blueberry’s. De volgende keer wil ik ze wel daarmee maken.

  Ik heb ze in een goedsluitende plastic bakje gedaan. Hoe kan je ze eigenlijk het beste bewaren en hoe lang?

 8. Hoi Liyana,
  Leuk om te horen dat je ananasmuffins lekker zijn geworden! Als je ze niet zoet genoeg vindt en je eet er weer een, kan je deze doormidden snijden en op beide helften wat suikervrije jam smeren of een dun laagje agavesiroop.

  Omdat er ei in de muffins zit, bewaar ik ze zelf niet te lang. Hoogstens 2 dagen na het bakken, gewoon in een la of kastje bewaren. Eventueel in de koelkast (maar niet te koud opdienen, want dan zijn ze minder lekker!). In een plastic bakje is prima.

 9. Ik ga de muffins ook uitproberen :)
  @ Liyanna: je zou het ook met (volkoren)speltbloem kunnen proberen. Ik vind het qua smaak niet heel anders dan tarwe, maar begrijp een beetje dat je dat wil vermijden. BOekweit bijvoorbeeld heeft echt een heel uitgesproken smaak, dus verandert de uitkomst wel behoorlijk. Ik probeer zelf ook om geen tarwe meer te eten. Je kunt in vrijwel alle recepten de tarwebloem in zelfde hoeveelheden vervangen door speltbloem.

  Blueberries kun je bij de Albert Heijn trouwens het hele jaar door ook ingevroren kopen (zonder toevoegingen ofzo). Dat vind ik zelf erg handig.

  Ik laat weten hoe mijn muffins worden.

  Groetjes, Willemijn

 10. Hoi!
  Mijn vriendin en ik vieren zondag onze verjaardag. Dat wouden we doen met een High Tea Party :)

  Ik heb alleen een paar vraagjes: als we vrijdagmiddag- en avond de muffins, brownies en scones bakken, zullen ze dan tot zondag lekker blijven? En hoe moet ik ze dan bewaren?

  Alvast bedankt! Sophie

 11. Sophie, wat een leuk idee zo’n High Tea met suikervrije lekkernijen!

  De brownies (en kleine stukjes carrotcake?…) blijven sowieso wel een paar dagen lekker. Die kan je in een goed afgesloten (plastic) bak bewaren. Die zou ik dan als eerste maken.

  De scones en muffins zijn het lekkerste op de dag dat je ze hebt gemaakt. Als je ze echt een paar dagen van tevoren wil maken, bewaar de muffins dan in een bakje in de koelkast en de scones in een plastic zak (goed afsluiten) in de kast. Haal de muffins wel minimaal een uur voordat je ze opeet uit de koelkast, want anders zijn ze te koud naar mijn smaak.

  Gefeliciteerd alvast en heel veel (eet)plezier!!

 12. Heerlijk lijkt me het recept van de bleuberry muffins. Mijn dochter mag alleen geen lactase en geen gistproducten.wat kun je gebruiken ipv bakpoeder.?
  Yolanda

 13. Hoi Yolanda,
  Wat lastig dat je dochter geen lactase en gistproducten mag eten. Dat zit toch in veel voedingsmiddelen. Bakpoeder bevat geen gist. Als je dochter ook geen bakpoeder mag, kan je ook wijnsteenbakpoeder gebruiken. Dat kan je bij de natuurvoedingswinkel kopen. Dan wel even vragen aan de arts of ze dat wel mag. Succes!

 14. Ik vind agave niet zo lekker, is de hoeveelheid agave die jullie hier op jullie website vermelden te vervangen door dezelfde hoeveelheid honing?

 15. Patricia,
  Dat kan je wel vervangen door honing als je dat wilt. Ik raad je aan om biologische honing te gebruiken. Andere honing is vaak van bijen die in de winter worden bijgevoed met suiker. De smaakt van de muffins zal wel veranderen als je honing gebruikt. Honing heeft namelijk nogal een aanwezige smaak en dat heeft agave niet zo. Wel stijgt je bloedsuikerspiegel meer van honing dan van agave.

 16. Hoi Anna,

  Wat een leuke recepten heb je, ik heb er al veel plezier van gehad (vooral de scones vind ik een succes). Ik mag geen enkel zoetmiddel dus laat dat gewoon weg. Heb net deze muffins uitgeprobeerd zonder de blauwe bessen (want die mag ik ook niet) maar vind ze een beetje te ei-ig smaken. Denk je dat het ook met een ei minder kan? Of zou bijvoorbeeld banaan (banaan en meloen zijn de enige fruiten die ik wel mag) die smaak wat verdoezelen en de rest beter maken?

  Groet,
  Hanne

 17. Hanne,
  Ik zou de bosbessen vervangen door banaan. Dan zijn de muffins ook heel lekker! Een smaak verdoezelen lijkt me geen goed streven voor een recept. Als je ze teveel naar ei vindt smaken, kan je het met minder (b.v. anderhalf ei) proberen en evt. een beetje extra boter erbij.

 18. Bedankt voor je reactie!

  Ga ze van het weekend dan proberen met banaan. Geprakt of in kleine stukjes lijkt me dan het meest praktisch.

  Nee smaak verdoezelen schiet niet op met een recept, maar daarom was mijn vraag ook of het met minder ei kan. Dat ga ik dan ook proberen :) hoe veel boter extra zou je dan nemen? 10 g ofzo?

 19. Hanne,
  10 gram lijkt me een goede hoeveelheid. Ik ben benieuwd of je muffins zijn gelukt!

 20. Ipv suiker kan je ook Agave-“spul” gebruiken Dit is heel zoet maar veel beter dan suiker. Ik koop het bij een natuurwinkel bij ons op de markt. Ik ben van plan hier ook appeltaart mee te maken.

  Succes

 21. Hallo

  Kan het ook met cocos melk? Zo niet waar kan je rijstemelk krijgen?

  Gr I. Staal

 22. Met kokosmelk lijken ze me niet zo lekker, dat is te dik denk ik en ook een te eigen smaak.

  Rijstmelk is gewoon bij de AH en de Jumbo te krijgen (bij het vak van de soja- en geitenmelk en vaak ook houdbare melk), en bij de biologische winkel natuurlijk.

 23. Hallo Hanne

  Bedankt voor je reactie.
  Moet ik toch beter zoeken bij AH had het nog niet ontdekt.

 24. Geen probleem! Maar het kan zijn dat de kleinere AH’s geen rijstmelk verkopen. In Bennekom hebben ze ook maar beperkte voorraad.

  Bij de C1000 was de rijstmelk vorige week in de aanbieding (van Vivera), dus daar horen ze het ook te verkopen maar misschien nu niet meer..

 25. hoi, ik ben toevallig op jullie site uitgekomen.. op zoek naar de waarheid over suiker in ons leven.. Ik moet zeggen dat ik geschrokken ben in welke voedingsmiddelen het verwerkt wordt.. tot aan vlees toe?!
  Maar, ik moet zeggen dat jullie site zeer inspireert! Duidelijk opgezet en veel goede tips.
  Ontzettend bedankt hiervoor en ga er vooral mee door!
  Een vraagje.. De 3 lepels gesmolten boter van de blueberry muffins.. Zijn dit el of tl? Gezouten of ongezouten?
  groetjes

 26. Mariska,
  Fijn dat je veel hebt aan onze site!
  Goede vraag over het recept. Ik heb het aantal (eet)lepels meteen aangepast. Het gaat om ongezouten boter. Dat gebruik ik trouwens altijd.

 27. Ik ben opzoek naar een recept om suikervrije muffins te maken voor de 1e verjaardag van mijn dochtertje. Het recept van deze bleuberrymuffins lijkt me een goede om vanuit te gaan. Kan ik ipv boter ook kokosolie gebruiken?

 28. Barbara,
  Kokosolie werkt anders dan boter, dus je kan het niet zomaar gebruiken. Het kan wel werken bij de muffins, maar het is een kwestie van uitproberen in hoeveel olie je nodig hebt, zodat ze niet te nat worden.

 29. Hoi,
  Wat een geweldige site, en wat fijn om ook een suikervrij recept van Blueberry Muffins te vinden. Die waren altijd al mijn favoriet en ik vermoedde al dat ze wel suikervrij zouden kunnen, want de bosbessen worden lekker zoet als je ze bakt.

  Ik zie een vraag over kokosolie staan. Ik heb vandaag toevallig voor het eerst met kokosolie gebakken omdat ik ook lactoseintolerant ben en het heel gezond schijnt te zijn (wel erg duur alleen). Het schijnt bijvoorbeeld stabiliserend op je bloedsuikerspiegel te werken. Het bananenbrood zonder suiker (eigen experiment) en de chocolate chip cookies van deze website zijn goed gelukt met de kokosolie. Het werkt alleen niet zo goed in recepten waar je de boter niet eerst moet smelten, want dan is de ‘olie’ nog veel te hard (een soort kaasvet-achtige substantie). Het smelten duurt dus ook vrij lang, zo’n 2,5 minuut in de magnetron. Ik ga in het vervolg nog experimenteren met half plantaardige margarine, half kokosolie.

 30. Hallo,

  Wat een leuke site hebben jullie! Ik eet inmiddels bijna 2 maanden suiker vrij, en dat met behulp van jullie. Ik heb al een aantal recepten van jullie geprobeert en de meeste vind ik erg lekker. Alleen vind ik aan deze muffins iets te weinig smaak zitten. Hebben jullie een idee hoe ik ze zoeter kan maken? Of hebben jullie een ander leuk idee waardoor er net iets meer smaak aan kan maken? En ik heb ze nu 2 keer gemaakt, alleen krijg ik ze amper uit het muffin papiertje. Hebben jullie daar ook last van of doe ik wat verkeerd?

 31. Jorien,
  Deze muffins bevatten geen toegevoegd zoetmiddel en ik kan me voorstellen dat je ze daardoor wat saai vindt smaken. Het ligt er erg aan of je blauwe bessen wel of niet zoet zijn en als je rijstemelk gebruikt zijn ze ook een stuk zoeter dan wanneer je koemelk neemt. Je kan bijvoorbeeld anderhalve eetlepel agave aan het beslag toevoegen om het wat zoeter te maken.
  Ik maak ze zelf in een siliconenvorm, daar komen ze wel makkelijk uit. Misschien kan je de muffinpapiertjes een beetje invetten met wat olie voordat je het beslag erin doet.

 32. Hallo Anna,

  Bedankt voor je reactie. Ik had ze wel gemaakt met rijstemelk, maar de blauwe bessen waren niet erg zoet. Waarschijnlijk heeft het dan daar deels mee te maken. Ik zal de volgende keer wat agave aan het recept toevoegen!

  Gebruiken jullie trouwens ook wel eens amandelmelk? Ik zag het naast de rijstemelk staan en het klinkt wel lekker.

 33. Net deze muffins gebakken , zagen er prachtig uit ,maar smaakten echt naar rubber en gewoonniet lekker. Terwijl ik toch al langer zo min mogelijk suiker eeet.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.