Biologisch is niet altijd suikervrij

EU logo biologisch keurmerkEr is veel te vertellen over biologische voeding, maar het komt erop neer dat het gezonder, natuurlijker en voedzamer is. Anna en ik kopen regelmatig biologische voeding. In onze ervaring is het naast gezonder meestal ook gewoon lekkerder. Biologische groenten zijn smaakvoller en sappiger dan normale groenten; biologische kaas smaakt voller en rijker dan ordinaire Hollandse fabriekskaas enz. Toch gebruiken wij lang niet alle biologische producten die beschikbaar zijn.

Wat betekent biologisch?

Het woord ‘biologisch’ is beschermd, net als het synoniem ‘ecologisch’. Hierboven zie je het EU keurmerk voor biologische producten afgebeeld (twee varianten), dat je op iedere verpakking hoort terug te zien. Biologische voeding moet aan vastgestelde eisen voldoen. Dat betekent bijvoorbeeld:

  • geen genetisch gemodificeerde gewassen
  • geen chemische bestrijdingsmiddelen
  • geen chemische geur-, kleur- en smaakstoffen
  • grotere voedingswaardes
  • diervriendelijker
  • slechts minimaal medicijngebruik bij de dieren

Verkrijgbaarheid

In de normale supermarkt zijn steeds meer biologische producten te koop. In natuurvoedingswinkels zijn vrijwel alleen maar biologische producten verkrijgbaar. Let op: een product daar is dus niet per definitie biologisch. Of dit het geval is, zal altijd op het etiket staan, maar van brood, fruit en groenten mag je aannemen dat die wel allemaal biologisch zijn. Diverse logo’s en keurmerken op verpakkingen geven aan dat een product biologisch gecertificeerd is.

Hoe suikervrij is biologisch?

Biologisch is gezonder, maar niet altijd vrij van geraffineerde suiker. In diverse bewerkte biologische producten is een vorm van (biologisch geproduceerde) geraffineerde suiker te vinden, zoals rietsuiker, fructose, maismoutstroop en andere natuurlijke, maar wel degelijk geraffineerde zoetstoffen.

Van biologische geraffineerde suiker ondervind je exact dezelfde effecten als van normale suiker! Hoewel rietsuiker natuurlijker klinkt, bestaat het uit dezelfde suikermoleculen als standaard kristalsuiker uit suikerbieten. Het verschil zit hem in het kweek- en productieproces en eventuele vervuilingen die bij het niet-biologische proces in de suiker komen.

Prijs

Biologisch voedsel is meestal duurder dan de niet-biologische variant. Als je prijsbewust bent, zul je zien dat seizoensgroenten en fruit met enige regelmaat te koop zijn voor gangbare supermarktprijzen, maar overige producten zijn vaak gewoon duurder.

Dat is logisch, omdat biologische teelt extra inspanningen vereist. Ook benut de reguliere landbouw de bodem veel intensiever en kan daarbij vaker geoogst worden, wat lagere prijzen oplevert. Bedenk hierbij wel dat je duurdere komkommer (en overige groenten en fruit) beduidend meer voedingsstoffen bevat en waarschijnlijk beter smaakt.

Onze aanpak

Anna en ik kiezen ervoor om biologisch te kopen wat we ons kunnen veroorloven. De rest van ons voedsel kopen we bij de supermarkt of op de markt.

Wees je ervan bewust dat je ook in biologische winkels gewoon etiketten moet lezen om zeker te weten dat je suikervrij koopt. Dat geldt ook voor biologische producten uit de supermarkt. Wel is het aanbod van suikervrije bewerkte producten in de biowinkel een stuk groter dan in de supermarkt.

In principe kopen wij ook geen biologische producten waaraan geraffineerde suiker is toegevoegd. Wel zouden we zo’n product eerder biologisch kopen dan regulier, omdat er naast de suiker meestal gezondere ingrediĆ«nten in zitten. Soms kopen wij biologische producten met (minder geraffineerde) stropen als zoetmiddel, maar met mate.

Hulp nodig bij stoppen met suiker?

banner voor cursus 40 dagen zonder suikerDe cursus "Natuurlijk Suikervrij" helpt je 40 dagen lang om van de suiker af te komen en leert je een suikervrij eetpatroon aan. Ruim 140 lezers van SuikerWijzer volgden de cursus van Miss Natural al. Er is zelfs een niet-goed-geld-terug-garantie.

Door je via ons aan te melden steun je automatisch SuikerWijzer.nl.

6 reacties op “Biologisch is niet altijd suikervrij” - Geef jouw reactie

  1. Beste,

    Bedankt voor de duidelijke info, recepten en tips op jullie site. Ik heb sinds kort vernomen dat mijn zoon (2.5j) intolerant is aan geraffineerde witte suiker, koemelk, eigeel, cacao, appel, spinazie en citrusvruchten.

    Jullie website helpt me goed verder in het zoeken naar producten die nog wel mogen..

    Bedankt.
    Groeten,
    Lies

  2. Ik vind het eigenlijk logisch dat biologisch niet automatisch ook suikervrij is. In de natuurwinkel zijn wel veel suikervrije producten te koop (verschillende stropen, koekjes, snoep en eigen baksels). Inderdaad gewoon etiketten blijven lezen! Mooie en informatieve website, al regelmatig receptjes uitgeprobeerd! Keep up the good work!

  3. Je noemt op wat er in biologische producten zit.
    Ik ben vaker tevreden over wat er NIET in zit ;-D

  4. Ik heb net biologische stemgember met biologisch-geraffineerde rietsuiker gekocht bij de bio winkel.
    Het klinkt dus wel goed, maar als ik bovenstaande blog lees werkt deze suiker hetzelfde in je lichaam als gewone geraffineerde suiker?
    Ik ben namelijk wel een beetje verslaafd aan deze snoepjes….

  5. Jane, als suiker geraffineerd is, blijft er pure saccharose over. Het maakt daarbij niet uit of die suiker afkomstig is uit suikerbieten of uit suikerriet. Als het om biologische suiker gaat, wordt het riet wel gekweekt volgens een beter principe, maar je lichaam zal dezelfde effecten op de bloedsuikerspiegel geven als bij bietsuiker.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.