Bewuster eten: toch weer chips

De titel van dit artikel klinkt tegenstrijdig, toch is hij correct. Je leest het vervolg op het artikel Dertig dagen geen chips eten, waarin ik vertelde hoe wij na een experimentele dertig dagen zonder chips geen behoefte meer voelden om weer chips te gaan eten, ook al aten we het daarvoor regelmatig.

Toch weer chips?

Jazeker: een maand na afloop van ons experiment werd ik nieuwsgierig. Ik wilde graag weten of ik na ruim twee maanden zonder chips nog dezelfde beleving zou hebben bij chips, dezelfde smaak en voldoening. Stoppen met suiker zorgde ervoor dat mijn smaakvermogen beter werd en extreem zoet me minder bevalt, dus ging ik onderzoeken wat stoppen met chips met me had gedaan.

zak-chips-openIk kocht één zak van mijn eens geliefde paprikachips om deze helemaal leeg te eten, ongeacht hoe het me zou bevallen, om heel bewust elke sensatie vast te kunnen leggen. Aangezien ik net twee maanden probleemloos chipsvrij was geweest, vreesde ik niet dat ik weer in mijn oude chipsgewoonte zou terugvallen.

Bevindingen

Door zeer bewust bezig te zijn met het eten van de chips i.p.v. ze gedachtenloos bij de tv naar binnen te proppen, ontdekte ik een aantal dingen.

 • De neiging om toch gedachtenloos door te blijven eten wordt bij de eerste happen al geactiveerd, mogelijk doordat chipsfabrikanten zout en vet (en vaak ook suiker) in de ideale combinatie mixen om je hersenen naar meer te laten snakken.
 • De chips geven een vettig gevoel in mijn mond, wat ik eigenlijk niet prettig vind.
 • Ik krijg er een rare nasmaak van, waarvan ik me voorheen nooit bewust was.
 • Ook levert het een vol gevoel op, dat onnatuurlijk en vervelend aandoet.
 • Ik voelde dat ik niet echt genoot: het voelde meer alsof er kunstmatig werd ingespeeld op het genotscentrum in mijn hersenen. Geen werkelijke voldoening dus.
 • Dat chips door veel vet, zout en calorieën ongezond zijn, vond ik veel storender dan voorheen. Het eten van de chips stond me mede daardoor behoorlijk tegen.

Mijn conclusie is dat ik niet het gevoel kreeg dat ik de controle had over wat ik at, maar dat de chips de controle over mij hadden. Dat is een sensatie die ik niet wil hebben, ook omdat het me doet denken aan mijn suikerverslaving van voorheen. Ook al denk ik dat ik niet verslaafd was aan chips, lijkt het spul zo in elkaar te zitten, dat je ervan blijft eten als je niet nadenkt, zelfs als je het een tijd niet op hebt. Nee, bedankt!

11 reacties op “Bewuster eten: toch weer chips” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Ik kan me helemaal herkennen in dit verhaal.

  Tegenwoordig eet ik nog alleen nog van Lays en dan de Traditional of zoiets.
  Geen suiker, geen geur/kleur/smaakstoffen hier in.

  Eet hier ook maar een beetje van en dan zit ik vol.
  Het smaakt ook nog goed, dus echt een aanrader!!

 2. Dat je van chips blijft eten komt door E621 of te wel Ve-Tsin gevaarlijk goedje. Wat als smaakversterker in waanzinnig veel produkten zit. De keuringsdienst van waarde heeft daar een keer een uitzending over gemaakt. Helaas niet meer on-line terug te zien maar misschien wel te bestellen. http://sites.rvu.nl/page/856
  Ben je een chip liefhebber neem dan een bio van de natuurvoedingswinkel. Maar dan ook let op E621 want je weet maar nooit.

 3. dat van de smaakversterker E621 klopt ja, dat dat een gevaarlijk goedje is dat er voor zorgt dat je er alleen maar meer van wil eten.
  in alle gewone ‘naturel’ chips zit meestal ook geen E621!(wel even checken, sommige merken zullen het er misschien toch in stoppen)
  Het klopt echt dat je daarbij niet de neiging hebt om de hele zak leeg te eten!!

 4. Niet alleen E 621 is slecht (verslavend, kankerverwekkend etc.), ook de olieen waar chips in gefrituurd worden zijn zeer, zeer slecht. Ongeraffineerde en/of ranzige olie in het algemeen is zelfs ongezonder dan het eten van ongeraffineerde suiker (bron: “Healing with wholefoods” van Paul Pitchford. Dit boek is een absolute aanrader voor een ieder die in echt gezond eten geinteresseerd is).

 5. Ik ben ook enkele maanden geleden gestopt met het eten van chips (en het drinken van frisdrank), en ik moet zeggen het is makkelijker dan ik had gedacht.

  Een gezond alternatief voor chips zijn ongezouten noten. Volop gezonde voedingsstoffen en goede vetten. Je moet er natuurlijk geen kilo’s van naar binnen werken, het blijven calorieën bommetjes. Maar mijn ervaring is dat dat ook niet gebeurt, je lichaam geeft duidelijk signaal wanneer het genoeg heeft gehad. Iets wat me bij een zak chips nooit gebeurd, daar was het stop teken altijd de lege zak.

  Ik heb laatst gelezen dat uit een onderzoek bleek dat mensen die dagelijks een portie noten eten gemiddeld 2 jaar langer leven. Dat zal voor het eten van chips vast niet ook opgaan ;)

 6. E621 is een smaakversterker, die zoals alle smaakversterkers, erg schadelijk is, het is namelijk chemisch.
  Er zijn heel veel bijwerkingen bekend. Eén daarvan is inderdaad de zin om meer te eten, het wordt daarom gebruikt door fabrikanten om mensen meer te laten eten, wat dus voor veel mensen herkenbaar is. Verder verhoogt het o.a. de kans op ouderdomsdiabetes, obesitas en de kans op verslaving aan nicotine of andere drugs. En misschien wel het belangrijkste, het tast het zenuwstelsel aan en is kankerverwekkend. Een vrij onschuldig, maar misschien wel herkenbaar effect van E621 is hoofdpijn. Veel mensen ervaren dit bijvoorbeeld nadat ze Chinees hebben gegeten.

  E621 komt onder een heleboel verschillende benamingen voor in ons voedsel. De volledige naam mononatriumglutamaat. Andere benamingen zijn: glutamaat, glutamaatzuur, plantaardige gehydrogeneerde oliën en vetten, gehydrogeneerde eiwitten, gelatine, calcium- of natriumcaseïnaat, toegevoegde gist, gistextract, monokaliumglutamaat en sommige maïsoliën.
  Het zit in verschillende soorten voedsel, zoals soepen (zowel blik als zakje), sauzen (ook zakjes en potjes voor bijv. pasta of rijst), bouillon, snackbroodjes (zoals kaasbroodje, frikadelbroodje, enz.), vleeswaren, vlees, kant en klaarmaaltijden, chips, frituursnacks, broodbeleg-salades, borrelnootjes, Chinees eten en waarschijnlijk nog wel meer. Dit is dus ook weer een geval van etiketten lezen en veel zelf koken.

  E621 is waarschijnlijk net zo schadelijk als aspartaam, beiden velen malen ernstiger dan suiker. Ik ben daar dan ook al een aantal jaar geleden mee gestopt.
  Ik lees jullie site nu door omdat ik vanaf volgende week ook suikervrij wil gaan eten. Ik ben in ieder geval blij dat jullie het gebruik van kunstmatige zoetstoffen afraden. Gezondheid is immers het meest waardevolle dat een mens kan bezitten, maar de meeste gezonde mensen zijn zich hier helaas niet van bewust.

  Mocht iemand geïnteresseerd zijn in meer informatie over E621, kijk dan eens op http://smaakversterkers.eu/
  Als iemand geïnteresseerd is in de werking van andere E-nummers, dan kunt u overwegen om het boekje: Wat zit er in uw eten? van Corinne Gouget, te bestellen. Dit boekje bevat uitleg over ieder E-nummer, zodat u kunt bekijken wat u wel en niet aan (chemische) stoffen wilt binnenkrijgen.

 7. Ik vergat toe te voegen, dat biologische producten geen hulpstoffen zoals smaakversterkers bevatten, helaas zijn alleen conserveermiddelen vaak wettelijk verplicht.
  Verder is er ook chips zonder E621, ik weet alleen nog niet of die ook zonder suiker is. Dat is de chips die vaak links of rechts van de andere chips staat in de supermarkt, met en Engelstalige verpakking. Volgens mij is er een merk Kettle en een merk Burts, ze staan altijd bij elkaar. Vooral de cheddar smaak in de gele zak is mijn favoriet, maar ik weet dus niet of er suiker in zit.

 8. Ik herken me erg in je verhaal!! Ik ben nu al een tijdje aan het minderen met suiker, en vette/zoute troep (zoals chips) en eet eigenlijk steeds minder chips, omdat ik de dingen die jij ook opmerkt (rare smaak in je mond, naar vol gevoel in je buik) niet meer prettig vind.

  Kettle Chips heb ik een aantal keer al geprobeerd, deze bevalt mij veel beter!

 9. ik houd niet echt van chips maar als je chips verslaafd bent moet je er cola bij drinken de bubbels van de cola en het zout van de chips smaakt niet lekker bij elkaar je begint vanzelf te stoppen!

 10. Geinige dingen. Ik hou juist WEL van het vettige mondgevoel. Daarnaast @Jojo drink juist ALTIJD cola bij chips aangezien de bubbels en het prikkende gevoel van zout/paprik etc GOED samengaan. Eerst chips, daarna wat slokken cola en het prikkende gevoel wordt dan intenser en zwakt daarna weer af, dat vind ik juist echt hemels..

  Dus het is maar net hoe je je erbij voelt (ofzo) :P

  groetjes

 11. Ik wil toch even een aantal misvattingen in de posts op dit draadje terechtwijzen.

  Ve tsin is zoals Rianne zegt een MNG, maar wel degelijk eentje van natuurlijke bron, zo komt er van nature MNG vaak voor in veel eiwitrijke voedingsbronnen. De originele Ve Tsin word dan ook bereid uit gefermenteerd zeewier.

  Er word de suggestie gewekt dat “chemisch” m.a.w. synthetisch bereidt, per definitie slecht is en suggereert tegelijkertijd dat “natuurlijk” altijd beter is. Ondanks dat ik zelf een sterke voorkeur heb voor waar mogelijk natuurlijke producten te eten is dit klinkklare onzin.

  Dat Ve tsin populair is als smaakversterker is niet raar, alles in dit goedje smaakt naar proteine-, eiwit- en vetrijk voedsel. Zonder in te gaan op onderliggende redenen hoe dit komt is het evident dat veel mensen dit eenvoudigweg “lekker” vinden.

  Vetsin en andere MNG’s claims over fysieke klachten en schadelijkheid voor de gezondheid zijn wetenschappelijk nog niet aangetoond.

  Het is belangrijk om kritisch te zijn, maar ik vind dat je wel moet voorkomen dat ongefundeerde en niet aantoonbare claims leiden tot een onterechte hetze leidt. Zo waren er bv met stevia ook enorme “hypes” mbt gezondheidsclaims die uiteindelijk niet aan te tonen waren.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.