Beter met voeding

cover_beter_met_voedingOm inspiratie op te doen en meer te leren over suikervrij eten, krijg ik graag ideeën en tips van anderen. Een van de manieren om deze te krijgen, is het lezen van boeken over gezond eten.

Beter met voeding (2010)
Mia Tjioe-America

Dit is een boek geschreven door een voedingstherapeute met vele jaren ervaring. Er staan veel praktijkvoorbeelden in en uitleg over haar visie op voeding. Het is een redelijk technisch boek, maar ook leken kunnen er nuttige informatie uit halen.

Obesitas is niet het grootste probleem
Dit boek schrijft een zo natuurlijk mogelijke, volwaardige voeding voor. De bewerkingen die de meeste voedingsmiddelen tegenwoordig krijgen (zoals raffineren, overmatig verhitten en conserveren), zorgt ervoor dat er heel veel mensen zijn met tekorten aan belangrijke voedingsstoffen. De media vertelt ons steeds dat obesitas het grootste gezondheidsprobleem van de westerse wereld is, maar dat is niet zo volgens de schrijfster. Het grootste probleem zijn tekorten door onvolwaardige voeding.

Witte suiker is dood
‘Witte suiker is volledig gedenatureerd suikerriet of suikerbiet,’ schrijft Tjioe-America. Een biologisch product bevat actieve stoffen. Bijvoorbeeld een graankorrel die nog in staat is om te kiemen, er zit leven in. Biologische, actieve voedingsmiddelen zijn in staat een mens volledig te voeden. Tegenwoordig is het grootste deel van ons voedsel niet meer ‘actief’. Als een voedingsmiddel gedenatureerd wordt, blijven alleen ‘dode’ onderdelen over. Dit is bijvoorbeeld het geval bij geraffineerde suiker, witte bloem, gesteriliseerde melk en bij gebruik van de magnetron. Dan is zo’n product weliswaar langer houdbaar en makkelijker te gebruiken door de voedingsindustrie, maar het bevat nauwelijks bouwstoffen voor degene die het opeet. Hierdoor krijg je tekorten van belangrijke stoffen in het lichaam, wat kan leiden tot gezondheidsklachten.

Hoe je lichaam omgaat met geraffineerde suiker
Voor het verwerken van suiker in je lichaam zijn vele stappen nodig en bij elke stap is een andere hulpstof nodig. Door onvolwaardige voeding, is de kans groot dat je een tekort hebt aan die hulpstoffen. Als je die hulpstoffen niet via je voeding binnenkrijgt, haalt het lichaam deze uit z’n eigen reserves. Op een gegeven moment raken de reserves op en krijg je klachten. Dit probleem is groter dan de gevolgen van het eten van veel vet.

Suiker is verslavend
Suiker is verslavend. Na het eten van geraffineerde suiker, maken je hersenen dopamine aan. Dat geeft je een prettig gevoel. Hetzelfde gebeurt als je drugs gebruikt. Je wordt steeds minder gevoelig voor de dopamine, waardoor je steeds meer suiker nodig hebt om hetzelfde gevoel te krijgen.

Hoe zorg je ervoor dat kinderen geen suiker meer hoeven
De meeste (of misschien wel alle) kinderen houden van zoet. Maar ze hebben het niet nodig. Het is zelfs beter ze zo min mogelijk zoetigheden te geven, omdat er anders tekorten aan bepaalde stoffen in het lichaam ontstaan. Baby’s die nog nooit echte zoetigheid hebben geproefd, eten alles en hebben later geen abnormaal grote behoefte aan zoetigheid. Terwijl kinderen die wel zoete dingen krijgen een minder goede eetlust hebben. Als je kind gewend is aan zoete dingen zoals snoep en zoete toetjes, is het goed te stoppen met suiker. Ze moeten hier even aan wennen. Geef ze wat natuurlijke zoetigheden, zoals rozijntjes, of geef ze één snoepje of koekje per dag en bouw het zo langzaam af. Al na enkele weken hoeft het kind geen zoetigheid meer, aldus de schrijfster. Ze voelen zich beter en zijn alerter, ook op school. De duidelijke positieve effecten van het stoppen met suiker, motiveert het kind om ermee door te gaan. Betrek ze dan ook bij dit proces. Leer ze over voeding, hoe het groeit, wat het met je lichaam doet. De schrijfster geeft als voorbeeld dat ze kinderen vraagt een graankorrel te laten ontkiemen op een nat washandje. Zo zien ze zelf dat een onbewerkte graankorrel leven in zich heeft. En dat is toch eigenlijk wonderbaarlijk!

Conclusie
Ik ben het eens met de boodschap van dit boek. Het is zo belangrijk om volwaardig te eten. Tegenwoordig worden er zoveel trucjes uitgehaald met voeding om ervoor te zorgen dat het langer houdbaar is, makkelijk te verwerken en dat het er mooi uitziet. Allemaal leuk en aardig, maar de meeste methoden zorgen ervoor dat mensen niet voldoende essentiële voedingsstoffen binnenkrijgen. Daarom is het goed om zoveel mogelijk biologisch te eten.

Het boek is niet makkelijk te lezen voor iemand die weinig van voeding afweet, het is geen boek voor op de koffietafel. Ik vind het daarentegen belangrijk dat mensen op de hoogte zijn van de inhoud van dit boek, vandaar deze uitgebreide recensie.

Koop ‘Beter met Voeding’ online

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.