Beïnvloedt suiker je emoties?

Een lezer van suikerwijzer.nl zat al een tijd met de volgende vraag: Hoe lang werkt suiker door in je emoties en gedrag? De vragenstelster is nogal gevoelig is voor de effecten van suiker en heeft 1 en soms zelfs 2 dagen na het eten van veel suiker last van negatieve emoties, zoals prikkelbaarheid.

Ik ging op onderzoek uit om een goed antwoord te kunnen geven. Ik heb er van alles over gelezen en verschillende professionals bevraagd. Ten eerste wilde ik vaststellen of suiker überhaupt een effect heeft op je emoties. Vervolgens behandelde ik de oorspronkelijke vraag: hoe lang duurt het effect van geraffineerde suiker op je emoties?

IkarusVoeding, emoties en gedrag
Geraffineerde suiker vraagt veel van je lichaam, waardoor je er een vervelend gevoel van kan krijgen. Dit geldt ook voor andere geraffineerde producten, zoals witbrood of pasta gemaakt van bloem. Ik merk het verschil heel duidelijk. Als ik een maaltijd eet met zoveel mogelijk pure, ongeraffineerde ingrediënten voed ik mijn lichaam. Het ondersteunt mijn lichaam, ik krijg er energie van. Als ik een maaltijd met veel geraffineerde producten eet, kan ik dit tijdens het eten best lekker vinden, maar ik voel al snel dat mijn lichaam hard moet werken om het te verwerken.

Als je je lichaam voedt met gezond eten, voel je je prettiger, zowel fysiek als mentaal. Dat kan je gedrag beïnvloeden. Bovendien voelt iemand die zoveel mogelijk pure producten gebruikt zich ook op de lange termijn beter.

Witte suiker heeft op verschillende manieren invloed op je lichaam. Geraffineerde suiker heeft een hoge glycemische waarde. Daardoor krijg je een piek in je bloedsuikerspiegel na het eten van veel suiker en even later een dip in je energie. Daarnaast zijn alle vitamines en mineralen uit de bron (meestal suikerbiet) gehaald om er witte suiker van te maken. Die stoffen heeft je lichaam juist nodig om de suiker makkelijk en op een rustig tempo te verwerken.

Suikerfeest

Lekkernijen met suiker zijn voor de meeste mensen gelinkt aan positieve emoties, omdat je het associeert met feestjes. Toen je een klein kind was, kreeg je waarschijnlijk taart met je verjaardag, een koekje als er bezoek kwam en een chocoladereep van je opa en oma bij een goed rapport. Misschien was er het suikerfeest aan het einde van de ramadan. Hierdoor leerde je dat feestjes (groot en klein) samengaan met zoetigheid. Daarom krijg je nu een positief gevoel als je denkt aan lekkernijen. Daarom beloon je jezelf vaak met zoetigheid. Je hebt van jongs af aan geleerd om zoetigheid te linken aan positieve emoties.

Suikerdip

Hoewel zoetigheid voor vrijwel iedereen wordt geassocieerd met feestjes, is suiker ook gelinkt aan negatieve gevoelens. De meeste mensen krijgen energie na het eten van een product met veel suiker. Ze eten bijvoorbeeld een Mars, Bounty of een Lion, of nemen een drankje waar veel suiker in zit om energie te krijgen. Dat is een fijn gevoel. Dit komt doordat je bloedsuikerspiegel stijgt. Veel mensen zullen toegeven dat na de energiepiek al snel een dal komt. Dat is een vervelend gevoel. Sommige mensen gaan dan nog meer suiker eten (of koffie drinken o.i.d.) om hun energieniveau hoog te houden. De een heeft meer last van die schommelingen in de bloedsuikerspiegel dan de ander. Sommige mensen merken er helemaal niets van. Anderen, zoals ik, worden erg moe na het eten van een product met veel geraffineerde suiker. Dat vind ik een vervelend gevoel.

Conclusie: suiker kan je emoties beïnvloeden. Op positieve wijze omdat je het associeert met feestelijke gebeurtenissen en omdat je er energie van krijgt. Op negatieve wijze, omdat je er moe van kan worden en daardoor bijvoorbeeld prikkelbaar.

titanenTitanenstrijd

Mijn conclusie is niet echt wetenschappelijk te bewijzen. Het effect van geraffineerde suiker op emoties is helaas moeilijk (wetenschappelijk) te meten. Er spelen zoveel factoren mee als het gaat om emoties en gedrag. De professionals zijn het dan ook absoluut niet met elkaar eens over dit onderwerp. Medici zijn geneigd te zeggen dat suiker weinig directe invloed heeft op je emoties, terwijl de meeste alternatieve genezers een tegenovergestelde mening hebben en zelfs allerlei fysieke en mentale klachten wijten aan het gebruik van suiker.

Hoe lang werkt suiker in op je emoties?

Het duurt 24 tot 48 uur voordat voeding je lichaam uit is. Het effect van suiker op je bloedsuikerspiegel duurt veel korter. Maar kan je bloedsuikerspiegel chronisch ontregeld raken door het eten van veel suiker? Uit wetenschappelijk ondezoek blijkt dat dit erg onwaarschijnlijk is. Mensen met diabetes hebben weliswaar een ontregelde bloedsuikerspiegel, maar het is bewezen dat dit niet komt door het gebruik van suiker. Veel alternatieve geneeskundigen hebben het juist wel over een langdurige ontregeling van je bloedsuikerspiegel. Zij zeggen dat je daardoor o.a. candida of chronische vermoeidheid kan krijgen en je dit kan oplossen of verlichten door geen geraffineerde suiker meer te gebruiken. Ook hier zijn de reguliere medici het niet mee eens.

Beïnvloedt suiker je emoties en voor hoe lang? Tja. Het antwoord is afhankelijk van aan wie je het vraagt.

38 reacties op “Beïnvloedt suiker je emoties?” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Hartelijk dank voor dit artikel! Het is inderdaad heel moeilijk om éénsluidende informatie te vinden over dit onderwerp.
  Jammer dat er niet meer onderzoek naar wordt gedaan… Lijkt me zeer de moeite waard.
  Interessant is voor mij de suggestie dat je prikkelbaar / emotioneel zou worden doordat de suiker je moe maakt.
  Ik hoor ook, dat wanneer iemand minder of geen suiker meer eet, maar het dan een keer toch doet, het effect op de emoties juist extra sterk kan zijn.

 2. Interessant artikel! Toevallig heb ik juist de afgelopen maand helder gekregen wat voor effect het eten van suiker op mij heeft. Ik had al een aantal weken geen suiker gegeten, maar met de kerstdagen heb ik toch weer wat gesnoept. De dag na kerst was ik erg moe, ik voelde me depressief, prikkelbaar en huilerig. Dit trok weer weg na een paar dagen suikervrij eten. Het lijkt er ook op dat suiker bij mij migraine kan veroorzaken of verergeren. Als je stopt met suiker eten, dan kunnen al dit soort verschijnselen trouwens in de eerste weken verergeren, om daarna te verdwijnen.

 3. Interessant stukje! Was laatst al op zoek naar informatie hierover omdat het voor mij erg herkenbaar is, maar was lastig te vinden.

  Wil dit graag met jullie delen:

  Eet zelf sinds een maand of 3/3,5 suikerarm (95-100% van m’n voeding), en ben sinds 1 januari ook gestopt met snoepen en merk emotioneel dus enorm veel verschil. Ik voel me veel helderder, kan beter nadenken over m’n gevoelens en ben totaal niet meer hangerig/prikkelbaar/chagerijnig. Ik barst van de energie, voel me gelukkiger en heb een veel natuurlijkere energiebalans. Als ik me slap voel, weet ik dat ik gewoon echt moe ben, en als ik energie heb, weet ik dat ik echt fit ben. Kan hierdoor beter naar mijn lichaam luisteren. Voel me sterker en stabieler.

  Nu achteraf word de link voor mij tussen suiker/voeding en emotie’s ook steeds duidelijker.

  Ik ben een geboren en getogen emotie-eter en deze 2 stonden dus ook altijd met elkaar in contact. Bij denken aan eten werd ik onrustig en bij onrust dacht ik aan eten.

  Het gaat bij mij alleen het mijden van geraffineerde suiker. Ik gebruik nog wel producten met fruitsuikers of stropen.
  Dit is nog een beetje uitproberen, zo ga ik van honing uit m’n bol, en bij ongezoete appelsap is er niets aan de hand.

  Ben benieuwd of mensen dit herkennen.
  Hoe ervaar jij dit, Anna?

  Trouwens complimenten voor de site, enorm veel info!
  Heb ook al een recept geprobeerd, de speculaasjes maar die waren verbrand.. :C

  De zoete groetjes,
  Anne-essie

 4. Anne-essie,
  wat je schrijft is herkenbaar! Vooral dat je nu weet wanneer je gewoon moe bent en je lichaam aangeeft dat het wil rusten, in plaats van meer (suiker) te eten. Goed dat je uitzoekt welke natuurlijke zoetmiddelen bij je werken en welke niet. En wat fijn dat het suikervrije/arme leven je zo goed bevalt.

  Honing heeft een hoge glycemische waarde, waardoor je bloedsuikerspiegel snel stijgt. Het is goed om op daarop te letten. Op internet vind je tabellen waar de glycemische waarde van allerlei voedingsmiddelen instaan.

  Jammer dat je speculaasjes verbrand waren. Hopelijk probeer je toch weer een recept uit!

 5. Hallo! Ik wilde graag reageren op het artikel… Het is namelijk medisch wel te bewijzen wat suiker met je lichaam doet… ik ben getest op een glucose allergie en het is medisch aangetoond dat ik er allergisch voor ben..
  Inderdaad heeft dit veel effect op je emoties, ik werd zelfs voor jaren afgeschreven als borderliner, ben zelfs in therapie geweest. Wij zijn erachter gekomen via een alternatieve arts en heb me daarna in het laboratorium laten testen.

  Sinds ik geen suiker meer eet is het een wereld van verschil, geen huilbuien, niet chagrijnig, ik kan zelfs redelijk zijn!

  Voor alle mensen waarbij een psychische aandoening is vastgesteld.. Kijk naar je eetpatroon, het scheelt zo veel!

  Dan had ik zelf 1 vraag! Is palmsuiker een suiker die ik wel of niet kan nemen?

  Groeten Merel

 6. Hoi Merel,
  Wat een heftig verhaal zeg! Zo zie je maar, professionals weten het soms ook niet zo goed. Gelukkig dat je je hebt laten testen en vooral dat je je nu veel beter voelt! Ik denk dat er veel mensen baat bij hebben je verhaal te lezen en daardoor meer op hun voeding gaan letten.

  In

 7. Hallo Anne en Marger,
  Wat een mooie en duidelijke site!!!
  Heel veel (nuttige) informatie.
  Deze komt bij mijn favorieten. Ga zo door!!

  Nog een vraag m.b.t. mijn kinderen. Ik heb twee jongens, van 6 en 4 jaar.
  Ze zitten gelukkig op een “gruiten” school, waar (zoete) traktaties niet toegestaan zijn (helaas mochten ze met sinterklaas dan wel weer een hele zak kruidnoten leeg eten, maar toch). Ook mogen ze voor de pauzes en het overblijven geen zoetigheid meenemen. Een goede zaak dus.
  Nu wil ik ze thuis (samen met mijzelf) ook (veel) minder suiker laten eten. Thuis valt dat soms al niet mee, maar als ze bij anderen zijn wordt het nog veel erger. Ze krijgen soms bij feestjes of opa en oma niet één snoepje, maar een hele zak of rol.

  Als ik ze thuis minder suiker laat eten, hebben ze er dan meer last van als ze het ergens anders wel eten?

  Groetjes Monique

 8. Hoi Monique,
  Dankjewel voor je compliment!
  Wat goed van die school, dat ze geen zoete traktaties geven. Dat is ook niet nodig, vind ik. Er zijn zoveel lekkere natuurlijke dingen om te eten.

  Ik kan je niet met zekerheid zeggen of je kinderen meer last krijgen van het eten van suiker als ze het thuis minder/niet krijgen, maar ik denk dat het wel meevalt. Ik heb dat zelf niet. Als ik iets met suiker eet, proef ik veel meer zoet dan de gemiddelde mens (en vind het ook gewoon niet lekker meer), maar ik merk niet dat ik er meer op reageer dan toen ik nog gewend was geraffineerde suiker te eten.

  Je kan suikervrij lekkers voor je kinderen meenemen naar degene bij wie ze gaan spelen. Het is lastig als zo iemand dit onzin vindt en je kinderen graag ‘echt’ lekkers wil geven (met suiker). Of als je kinderen ergens spelen en al die lekkernijen zien staan. Je wilt ze ook niet teveel ontzeggen.

  Ik zou ze uitleggen wat jij van geraffineerde suiker vindt, praten over voeding en wat het met je lichaam doet, het goede voorbeeld geven en ze thuis zoveel mogelijk dingen geven die gezond én lekker zijn. Ze vervolgens zelf bewust zelf laten beslissen wat ze eten als ze b.v. bij opa en oma zijn.

 9. Toen ik nog cola dronk werd ik eerst hyperactief en toen dat was uitgewerkt was ik uitgeput met als gevolg dat ik erg prikkelbaar was, ik reageerde soms erg agressief en had dus een heel kort lontje.

  Ik was positief getest op ADHD maar nu zijn mijn ADHD klachten enorm sterk verminderd omdat ik erg goed let op wat ik eet, ik eet nagenoeg geen gerafineerde suikers meer door o.a. geen frisdrank en andere sappen te drinken want daar zit gewoon net zoveel suiker in als in frisdrank.

  Denk ook dat ADHD heel veel met voeding te maken heeft en dan kun je er wel Ritalin ofzo in stoppen maar daarmee onderdruk je alleen je klachten, je zal o pzoek moeten gaan naar de oorzaak en bij mij was dat dus mijn voeding.
  Ik de thee en koffie doe ik al jaren geen suiker meer en ik moet zeggen dat het veel lekkerder is, koffie schijnt trouwens ook niet echt voor je bloedsuikerspiegel te zijn maar ja geen koffie drinken kan ik nu nog niet.

  Nu ik al tijden beter eet en drink heb ik daardoor ook meer zelfvertrouwen gekregen omdat ik me meer kan concentreren op dingen en ik nuiet meer zo opgefokt ben.

  Erg leuke site trouwens :)

 10. Wat heerlijk om te lezen dat het niet tussen mijn oren zit.
  Ben alweer een paar weken behoorlijk somber en ik eet ook al maanden weer heel erg slecht! (suiker) Pakken koek, chocola, brood en als er echt niks in huis is begin ik aan de haribosnoepjes van de kinderen terwijl ik ze niet eens lekker vind!!! Je kunt dus wel zeggen dat ik behoorlijk suikerverslaafd ben. Afgelopen weekend zat ik zeer diep in een depressie en moest voor de zoveelste keer van mijn moeder horen dat het aan mijn eten lag! Ben al veel vaker de fout in gegaan en al die keren wees mijn moeder mij op mijn eetpatroon. Ook mijn vader heeft er ontzettend veel last van en mijn moeder is dus ondertussen een expert! Leg de link zelf gewoon niet! Ben bang dat ik allerlei stoornissen heb en rijp ben voor opname (gebruik al jaren Efexor) maar het simpele feit dat mijn voeding een rol zou kunnen spelen komt niet in me op en eigenlijk wil ik het niet weten ook want dan moet ik dus al die lekkere dingen laten staan! Nu vanaf gisteren echt de knop omgedraaid en nu maar hopen dat het snel beter gaat! Nu ik al jullie reacties heb gelezen geloof ik er weer in!

 11. Hallo,
  Mijn zoon sukkelt intussen 3 jaar met vermoeidheid die niet overgaat.
  Slecht slapen, niet uitgerust zijn ‘s morgens, het gaat van kwaad naar erger. Sedert oktober gaat hij niet meer naar school wegens te uitgeput. Hij heeft last van astma, eczeem, zeer droge huid, schimmel op de teen nagels en heeft overgewicht (erfelijk)
  Klassieke geneeskunde heeft ontdekt dat hij klierkoorts heeft doorgemaakt en blijft er bij dat dit nog lang in zijn lichaam kan zitten.
  Na vele gesprekken met vrienden zijn we deze week voor de eerste keer naar een homeopaat gegaan. Deze gaf ons voor het eerst te kennen dat hij nog een lange weg af te leggen heeft maar kan de symptomen volledig plaatsen. Mijn zoon gebruikte weliswaar al weinig suiker en at vrij gezond, maar de homeopaat vroeg ons toch nog beter op te letten met suikers.
  Vandaag ben ik dan op internet beginnen zoeken en kwam ik op uw website terecht.
  Wat een bom aan informatie. En help ! ik wist niet dat er in zoveel producten suiker zit. Morgen ga ik direkt een lijstje maken met alternatieven voor suiker en de gangbare produkten.
  Ik hoop zo zeer dat we eindelijk op de juiste weg zitten. Niet alleen voor ons als ouders (doodongerust over zijn toekomst – Chronisch vermoeidheidsyndroom was al aangehaald door de huisdokter) maar in de eerste plaats voor onze zoon zelf. Hij wordt er moedeloos van. Wil zoveel dingen doen, maar heeft gewoon de fut niet.
  We starten in elk geval maandag en reken maar dat ik jullie website regelmatig zal consulteren voor tips en advies en recepten.
  Alvast bedankt
  Groetjes
  Kristel

 12. @kristel
  Wat naar dat je zoon al zo jong last heeft van dit soort klachten! Hopen maar dat de behandeling van de homeopaat een positief effect heeft.
  Naast deze – erg informatieve – site is het volgende ook een handig stukje als je meer wilt weten over de alternatieven voor suiker:
  http://www.roosgoesgreen.nl/voeding/suiker-de-alternatieven/

  En wellicht heb je ook nog iets aan het volgende boek:
  “Beter met voeding ” van Mia Tjioe-America. Ondertitel: Welvaartsziektes voorkomen en behandelen door inzicht in de verborgen gebreken in onze moderne voeding.
  Er is ook een internetsite: http://www.betermetvoeding.nl/

  Groetjes,
  Jacqueline

 13. Kristel,
  Wat een verhaal zeg. Dat je zoon zelfs niet meer van school kan vanwege zijn klachten, dan moet het wel echt heftig zijn. Misschien ten overvloede, maar hebben jullie je ook afgevraagd of het een psychsch probleem kan zijn? Als je het niet naar je zin hebt, kan je daar heel moe en futloos van worden. Zie ook de reactie van Mirjam den Hartog hierboven, als voorbeeld. En hebben jullie ook aan candida gedacht?

  Ik heb wel wat ervaring met de homeopaat. Ik heb inderdaad gehoord dat klierkoorts nog lang in je lichaam kan blijven hangen en dat de homeopathie daar goed bij kan helpen. Blijf wel zelf goed opletten. Wij hebben zelf zowel erg positieve als licht negatieve ervaring met de homeopathie.

  Suikervrij eten is in het begin misschien lastig, maar het is ook leuk. Ik hoop dat je zoon niet het idee krijgt dat hij op dieet moet. Ook al eet je suikervrij, dan kan je nog hele lekkere dingen eten.

  Veel succes en ik hoop dat het snel beter gaat.

 14. Dag Angelique, bedankt voor de links. Ik ga er me zeker in verdiepen.

  Dag Anna, ook wij dachten aan psychische problemen, voor zijn leeftijd heeft hij al vrij veel meegemaakt. Verhuis van Oostenrijk naar België, dyslexie, 3 grootouders kort na elkaar overleden tijdens puberteit, overvallen na school door 4 jongeren, opa (mijn vader) na langdurige ziekte (hart en nierfalen) overleden.
  Daarom ging hij op aanraden van huisarts, en onszelf op consultatie bij een jeugdpsychologe. Depressief of burnout heeft hij niet. Wel heeft hij faalangst en een laag zelfbeeld. Hierop werken ze nu sedert enkele weken en ik moet eerlijk toegeven dat het hem zeker helpt. Hij blijft ook in behandeling daar de psychologe wil voorkomen dat hij depressief wordt van heel deze toestand.

  Candida zou ook een mogelijke oorzaak kunnen zijn, we moeten in het begin wekelijks naar de homeopaat zodat hij hem van dichtbij kan opvolgen.
  We hebben ons op voorhand goed geïnformeerd over de homeopaat. Hij was ook 1 van de eersten die ons te kennen gaf dat Marcus al een hele weg heeft afgelegd en dat het daarom ook een hele tijd zal duren vooraleer alle problemen opgelost zijn.
  De klassieke artsen hamerden alleen maar op klierkoorts en overgewicht en crashdieet (800 Kcal voor een jonge man van 19, echt niet hoor!)

  Intussen begint hij zelf ook op zoek te gaan naar alternatieven. Zo heeft hij de cornflakes opzij gezet en eet hij nu havermout met fruit en warme melk.

  Beetje bij beetje proberen we nu de suiker te verbannen. Vrijdag moeten we terug naar de homeopaat en weten we weer iets meer.

  Alvast bedankt voor jullie reacties.
  Groetjes
  Kristel

 15. Heftig zeg die klachten van je zoon. Zelf heb ik ook wel klachten die gerelateerd zijn aan suiker. Volg nu deze therapie, doe elke dag de MIR methode, (9 zinnetjes opzeggen) Misschien heb je iets aan het boek helende reis, en of helende reis voor kinderen van brandon bays, je kan hierover ook op internet veel vinden. Veel aandoeningen hebben te maken met oude niet verwerkte emoties, waarvan je niet eens meer weet waar het over ging.
  Groetjes Sas

 16. Hi,
  Ik ben gestopt met het eten van suikers omdat ik al jaren schommel in mijn bloedsuikers. Ik ben 1.70 en weeg 55 kilogram. Niets te zwaar dus, maar ik at wel om het uur. Nooit ongezond in calorieen maar meer de producten die mij ( blijkt dus nu ) een korte energie gaven. Korte suikers dus.
  Soms voelde ik mij zo slecht dat ik begon te zweten en te trillen. Heel beangstigend. De dokter zegt vaak in zo,n geval dat je dan maar wat meer moet eten. Ik at al zo veel. Ik durfde niet eens naar buiten als ik geen eten bij mij had.
  Ik ben gestopt met suikers omdat ik het gevoel had dat mijn lichaam zelf zijn best niet meer deed omdat de toegevoegde suikers alles opvernamen.
  Vanaf april gestopt met verkeerde koohydraten, en ik heb mij in al die jaren nog noit zo goed gevoeld. Mijn emoties zjn minder heftig, mijn suikerspiegel is stabiel, ik houd geen vocht meer vast….. en ik voel me super.

  Op de etiketten van producten kan ik veel aflezen, het vergt in het begin wat tijd maar je word heel bewust van wat je eet en wat je lichaam kan verdragen.
  Ina

 17. Wat een interessante site hebben jullie, mijn complimenten!
  Ik werk in de geestelijke gezondheidszorg en herinner me vanuit mijn opleiding een docent die kwam vertellen over zijn werk met mensen met ernstige psychische klachten. Hij zei dat ze die mensen eerst lieten stoppen met suiker eten – en dat er dan soms al veel verbetering optrad. Niet dat alle psychische klachten in één klap zijn opgelost als je suiker laat staan, maar ik geloof zeker dat het nuttig is om te onderzoeken of suiker een rol speelt.
  Ik zocht informatie over minder suiker eten, omdat ik zelf ook steeds vaker merk dat ik na het eten van iets zoets moe word en de neiging krijg om in slaap te vallen. Ook krijg ik er hoofdpijn van en word ik prikkelbaar. Twee jaar geleden viel ik steevast na het avondeten in slaap, als ik niet uitkeek. Ik ben bij de huisarts langs gegaan om bloed te laten prikken – dat was in orde. Het was “toevallig” net in de tijd dat ik een nieuwe relatie kreeg en samen ging wonen, wat een ander eetpatroon tot gevolg had (lees: “elke dag feest”). Mijn slaperigheid was eigenlijk alleen een probleem in de avond, overdag merkte ik er niet zoveel van. Nu snap ik dat dat waarschijnlijk kwam doordat ik overdag geen zoetigheid at. Vreemd eigenlijk dat het me zo’n tijd heeft gekost om te ontdekken hoe het bij mezelf nu eigenlijk zat.

 18. @Susie Wat goed dat ze die mensen met ernstige psychische klachten een tijd geen suiker meer lieten eten! Een vrij makkelijke en gezonde manier om ze (deels) te helpen! Fijn dat je nu weet hoe het bij jou werkt met het gebruiken van suiker, dan kan je daar rekening mee houden. En laat je omgeving daar ook rekening mee houden!

 19. Ik herken zo veel in jullie verhaal.

  ‘s Ochtends kan ik mijn bed niet uit komen van de vermoeidheid. Ik ben continue moe. Al jaren. Verder heb ik nog tal van klachten die ik bijna niet op kan sommen.

  Maar… mag ik vragen hoe jullie het aangepakt hebben? Ik zou heel graag de stap willen gaan zetten naar het stoppen met eten van gerafineerde suikers, maar de “drang” ernaar is zo groot. Het is een soort van cirkel. Het pakken van eten mét suikers gaat ook bijna automatisch, net als het kopen ervan. Hebben jullie tips?

 20. Hallo Wen,
  Ik ben ook eerst op deze site gaan snuffelen en zocht ook een begin. Toen ik verder ging kijken op internet vond ik de cursus “40 dagen zonder suiker”.
  Kijk op http://www.40dagenzondersuiker.nl/.
  Het is niet gratis, maar ik vind het een heel nuttige cursus. Je krijgt stap-voor-stap informatie, tips en recepten naar een suikervrij eetpatroon.
  Succes!!
  Groetjes Monique

 21. Hoi Monique,

  Ik ben die site inderdaad tegengekomen en overweeg daar ook mee te beginnen.

  Toch zit er nog een stukje angst voor die vicieuze cirkel van verlangen naar suikers en dat automatisme. “Gewoon” de suikers laten staan is niet zo gewoon (heb ik al gemerkt).

  Groetjes,
  Wen

 22. Die cirkel is ook erg moeilijk te doorbreken. Je moet echt “afkicken” van de verslaving.
  Het was mij bijna gelukt en toen kreeg ik vakantie. De verleiding van de ijsjes was te groot en ook buiten de deur suikervrij eten vind ik erg lastig.
  Toch eet ik nog steeds veel minder suiker dan voor de cursus.
  Er worden tijdens de cursus heel veel alternatieven voor suiker geboden.
  Het cursusboek ligt klaar om weer opnieuw te starten als alles hier weer een beetje normaal verloopt. Iedere gram suiker die je laat staan is er weer een…
  Ik heb echt heel veel baat bij de cursus, ook al is het me nog niet helemaal gelukt!!

 23. Hallo Monique,

  Ikzelf heb een suikerintolerantie en ben dus 1 van de vele mensen die stemmingswisselingen krijgt van het eten van suiker… Ik ben er nu 1 jaar achter en ben goed afgekickt van het suiker eten, alleen blijft natuurlijk het gemis aan energie in mijn lichaam en de drang om zoetigheid te eten.

  Nu lees ik iets over een cursus en een boek? Zou jij mij deze informatie kunnen verschaffen zodat het stoppen met suiker makkelijker wordt. En ik mijn lichaam met de juiste dingen kan voeden?

 24. Merel en Wen, op onze site vind je (in de rechterkolom) een link naar die cursus ’40 dagen zonder suiker’. We hebben deze erop gezet, omdat we erachter staan. Ik denk dat je baat kan hebben bij de cursus, vooral als je niet weet waar te beginnen met het suikervrije leven.

  Op deze site (suikerwijzer) vind je natuurlijk ook een hoop tips en ervaringen.

  Verder zou ik me geen zorgen maken als je af en toe toch iets eet met (geraffineerde) suiker. Liever niet, maar sla jezelf niet tegen het hoofd als je het wel doet. Ga daarna gewoon vrolijk verder met je goede voornemens. Dat werkt het beste. Het moet ook geen dieet zijn, maar een manier van eten waar je echt achter staat en waar je de positieve effecten goed van ervaart.

 25. Mensen die zeggen dat suiker geen invloed heeft op je zijn, die hebben ongelijk.
  Die mensen zijn in mijn ogen onwetend.

  Het is sinds afgelopen dinsdag dat ik ben gestopt met snoep, koek, chips en chocolade.
  En chocolade daar was ik verslaafd aan.
  In plaats van een normale avond maaltijd at ik een pak met koekjes, doos bonbons en nog wat andere dingen die niet goed zijn.
  Dan aan het eind van de avond ging ik op de gegeven moment nog eens om junkfood of fastfood.
  Allemaal ongezonde dingen.

  Hoewel het vandaag de vijfde dag is, merk ik wel degelijk dat er wat dingen aan de hand zijn.
  Ik merk dat ik me angstig voel.
  En ik merk dat ik nog vatbaarder ben voor geluiden en heel snel schrik.
  Deze week ben ik ook gestopt met vlees en ik wil na 1 september helemaal geen vlees meer eten.

  Door een vorm aanverwant aan het autisme ben ik zo wie zo al vatbaar voor prikkels.
  Maar veel geluiden daar schrik ik nu van.
  Maar het is iets waar ik doorheen moet denk ik.
  Gelukkig heb ik extra medicatie die mij door deze tijd heen kan helpen.

  Verder merk ik ook dat suiker een heel negatief gevoel geeft op je emoties.
  En neem je iets dan voelt het zo ontzettend lekker.
  Die kick die het geeft is zo lekker.
  Misschien wel net als drugs.
  Er wordt immers ook gezegd dat het even erg is als harddrugs.

  Waar ik wegens verschillende overtuigingen en ideeën veganist wil worden.
  Neem ik wel hiervoor heel duidelijk contact op met mijn diëtist.

  Maar ik wilde gewoon laten weten dat mensen die last hebben van suiker.
  Zich echt niet aanstellen.
  Het is zo jammer dat er zo met onze voeding wordt geknoeid.
  Dat is erg jammer en daardoor worden we veel ons (ver)ziekt.

  Sjalom aan jullie allen!

 26. Wat fijn om een site te ontdekken met herkenbare verhalen. Afgelopen voorjaar kwam ik deze site voor het eerst tegen. Ik loop eigenlijk mijn hele leven al met vermoeidheidsklachten. Heb in mijn jeugd ernstige Pfeiffer gehad en ik ben daarna nooit meer geheel van mijn vermoeidheid afgekomen. Ook de wisselingen in mijn bloedsuikerspiegel vond ik erg vervelend.
  Na het lezen van deze site besloot ik het roer om te gooien en te stoppen met suiker. Het werd een hele uitdaging, maar het heeft mij zó veel gebracht! Ik voel me veel beter en heb geen last meer van schommelingen in mijn bloedsuiker. Super bedankt voor alle nuttige tips!
  Omdat ik zoet tóch lekker vind gebruik ik Stevia en sinds kort heb ik ook Sukrin ontdekt. Hebben jullie van dit laatste wel eens gehoord en er ervaringen mee?

 27. @Fieke Wat fijn dat je zoveel aan onze site hebt! Dat is fijn om te lezen. Ik gebruik zelf geen Sukrin. Het ligt eraan waarom je geen geraffineerde suiker gebruikt, of jij dit zoetmiddel wel of niet wilt gebruiken.

  Voor zover ik weet is het van natuurlijke oorsprong, maar wel erg geraffineerd. Net als fructosesuiker. Door het raffineren haal je alle vitamines en mineralen weg, welke je lichaam nou juist nodig heeft om het zoetmiddel makkelijk te kunnen verwerken. Vanwege het raffineren moet het lichaam stoffen uit z’n eigen reserves halen voor een goede verwerking.

 28. nu ik dit alles zo lees, besef ik dat ik waarschijnlijk ook veel last had van het eten van suikers. sinds en half jaar eet ik veel minder suikers en heb ik veel minder last van huilbuien, eigenlijk helemaal niet meer. Juist rond de kerstdagen was ik altijd erg emotioneel, achteraf gezien kwam dit waarschijnlijk doordat ik rond die tijd veel suiker at. een echte eye opener

 29. Ik wou ff like’n want ik vind het geweldig gevonden.
  Ik ga het uitproberen.
  Bedankt!!

 30. Eindelijk, herkenning van een groot probleem. Ikzelf ben er ook van overtuigd dat ik een reactie doe op het eten van suiker… Als het me niet gaat, dan moet ik maar denken aan wat ik de afgelopen dagen gegeten heb, en dan weet ik het meteen!
  Hebben jullie ervaring met ontgiften? Als ik snoepdagen heb gehad en me slecht voel, wil ik de suiker graag zo snel mogelijk uit mijn lichaam…

  Alvast bedankt voor het onderwerp, en hopelijk krijg ik reacties!!

 31. Eindelijk, na een lange zoektocht, veel herkenning in het hier bovenstaande artikel en de reactie’s op suikerintolerantie!! Ben sinds 2 1/2 jaar via “Paleo” om naar een gezonde eet- en leefstijl. Hierdoor me veel beter gaan voelen, klachten zijn verdwenen of afgenomen. Nu een jaar suikervrij! Bij een geringe inname van suiker krijg ik een heftige reactie. Heb me laten doormeten. Daaruit kwam: intolerantie voor alle E-nummers, gist, zuurdesem en SUIKER!! Ben hierdoor constant met “eten” bezig. Zodra vakantie, uitgaan, feest, enz. eraan komen wordt het paniek! Hoe ga ik dat doen??
  Sinds ik deze leefstijl volg ben ik heel actief, maar slaap ik nog maar 4-5 uur per nacht. Val mijn hele leven al ‘s avonds in slaap. Soms na een half uur, maar ook na 2uur na het eten. Hoort dit ook hierbij?? Wordt om 04.00 uur wakker. Kan niet meer slapen en ga piekeren! Zie dus al op tegen de wintertijd want dan wordt ik om 03.00 uur wakker en moet ik nog langer wakker liggen.

  Ps. In juni 2014 zouden er 3 flapoperaties gedaan worden door de parodontoloog. De intakestatus was van juli 2013! Dit is niet doorgegaan. Hij kon zijn ogen niet geloven en vroeg in welke conditie ik het jaat er voor was!!?? Hij kon zijn werk niet uitvoeren!! Heb hiermee € 700 bespaard!! Voor mij komt het door de suiker!! Hij wil het niet geloven!

  Ben benieuwd naar reacties!!

 32. Ik kreeg vandaag een “dip” en was misselijk daarbij. Ongetwijfeld een reactie op mijn suikergebruik. Dit was nodig om me echt bewust te maken en hoe mijn lichaam reageerd…

 33. Zonde van die speculaasjes Anne.
  Het lijkt echter op een Anne die ik ken van een andere site.
  koken….
  Maar goed dat je er nu voor gaat jo.
  Houden zo.
  Hans

 34. Nuttig artikel en of het nou bewezen is of niet, het bevestigt mijn ervaringen. Ik ben niet zozeer van de zoetigheid behalve in de koffie. Nu drink ik daar (te) veel van, em voor wat betreft de suiker zat ik omgerekend per dag dan al gauw aan zo’n 20 klontjes.

  Sinds een paar weken heb ik voor de suiker een vervanger en ik moet zeggen dat het verschil erg groot is. Ben veel minder moe, veel helderder in mijn hoofd en ook minder prikkelbaar. Ook op mijn gewicht heeft het een gunstige uitwerking terwijl ik niet eens te zwaar ben. De suikerpot is niet meer aangevuld de laatste tijd :-)

 35. hallo weet u of er een verband is tussen ,psygische ziekten en het gebruik van suiker s dat is mijn vraag .

 36. Joop, met zo’n vraag kan je beter terecht bij een wetenschappelijke instantie die veel weet van psychische aandoeningen en de relatie met voeding. Een diëtist zou je ook vast verder op weg kunnen helpen.

 37. Hello, ik zou graag willen vragen of deze site betrouwbaar is om te gebruiken voor een projec tvoor school?
  Alvast bedankt.

  Iman

 38. Misschien loont het de moeite om het verband suiker-emoties-prikkelbaar te onderzoeken bij hooggevoelige mensen?
  Wellicht heeft het ook nog een verband bij mensen met een gevoeligheid voor gewrichtspijn en of reuma?
  Graag reactie in dat geval via het opgegeven mailadres.

  Groetjes, Rain and Tears

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.