Appelplaatkoek (zonder suiker)

appelplaatkoekEen van de lezers van suikerwijzer.nl stuurde ons een aantal van haar suikervrije recepten. Suikervrije recepten zijn zeer welkom bij ons en ik probeerde er dan ook meteen een aantal uit. Dit recept voor appelplaatkoek is een van de recepten die wij kregen, ik heb het zelf een beetje aangepast.

Appelplaatkoek (zonder suiker)
een bakblik vol

  • 150 gram havermout
  • 150 gram volkoren bloem
  • 100 gram geraspte kokos
  • 1 afgestreken tl. zout
  • 1 tl. kaneel
  • 1 medium appel, geschild en in kleine blokjes gesneden (b.v. Elstar)
  • 6 gedroogde abrikozen, in kleine stukjes gesneden
  • 120 gram boter
  • 4 eetlepels appelstroop (zonder suiker)
  • 3 eetlepels water

Als je een normale over hebt, verwarm de oven dan voor op 180 graden Celsius.  Heb je een kleine oven, dan hoef je niet voor te verwarmen.

Doe de boter en de appelstroop in een steelpannetje, zet op een laag vuur tot de boter is gesmolten. Roer regelmatig.

Meng ondertussen de rest van de ingrediënten (behalve het water) in een kom en roer goed door.

Wanneer botermengsel is gesmolten, dit toevoegen aan de ingrediënten in de kom en roer door. Roer het water er doorheen, totdat het mengsel een beetje plakkerig wordt maar absoluut niet waterig.

Leg bakpapier op een bakplaat en leg het mengsel hierop. Spreid het mengsel uit met je handen en zorg dat het overal ongeveer 1 cm. dik is.

Zet bakplaat in de oven en bak de appelplaatkoek gedurende 20 minuten bij 180 graden Celsius.

Snijd in stukken (sommige stukken breken al vanzelf) en serveer. Deze appelplaatkoek is heerlijk als ‘ie nog warm is, maar afgekoeld is het nog steeds erg lekker. Bewaar de stukken in een goed afgesloten doos.

11 reacties op “Appelplaatkoek (zonder suiker)” - Geef jouw reactie


    Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
  1. Sinds begin dit jaar ben ik ook drastisch in suikerverbruik verminderd. Dit op advies van m’n osteopaat. Laatst heb ik dit recept uitgeprobeerd, en was zowat door het dolle heen! Echt heel erg lekker, en een goed alternatief voor als ik eens ‘n snackaanval heb. Want, hoewel ik dus nog maar weinig suiker binnenkrijg (ik ben niet compleet gestopt), heb ik soms toch echte snackbuien. Ik val nu gewoon op chips aan (weinig suiker en qua vetgehalte valt ‘t ook mee), en nu dus ook op deze koek:)
    Wel wil ik graag op gewicht blijven. Ik weeg altijd al aan de lage kant, maar ik merkte laatst dat ik ging afvallen, en dat is in mijn geval absoluut niet de bedoeling..
    Mocht ik binnenkort zelf een lekker recept hebben, zal ik ‘m plaatsen! Voor nu, superbedankt voor dit heerlijke recept!

  2. Ook ik ben heel enthousiast over dit recept!! Ik heb de bloem vervangen door speltbloem en dat smaakt ook heerlijk en de theelepel zout vond ik persoonlijk iets teveel dus bij de 2e keer gewoon een flink snufje genomen. Ipv de abrikoosjes heb ik rozijnen genomen en dat beviel me ook goed.

  3. Heerlijk!
    ik heb deze vandaag gemaakt en gegeten met m’n ouders en dochtertje en we vonden ze allemaal lekker. En m’n ouders en dochter eten niet eens suikervrij!
    Ik heb de kokos weggelaten en het zout gehalveerd (had nog wel iets minder gemogen van mij). Verder had ik te weinig appelstroop in huis, dus ik heb de pot leeggelepeld en daarna nog 2 eetlepels suikervrije bosbessenjam toegevoegd. En verder nog een handje rozijnen, omdat m’n dochtertje dat zo lekker vindt.
    Ik ga binnenkort nog meer recepten proberen.

  4. Wat lekker en makkelijk zeg!! :)

    Ik heb zelf de abrikozen en kokos weggelaten en wat rozijnen toegevoegd. En dat smaakte erg goed. Het is ook zeer makkelijk te maken. Voor herhaling vatbaar dus!
    Bedankt.

  5. Super lekker en makkelijk om te maken!
    Vroeg me alleen af of de koek zacht hoort te blijven? Alle stukken vallen uit elkaar, maar daardoor heb ik wel cruesli voor in mijn yoghurt..
    Tips hiervoor??

    Dank!

  6. Zaaalig, het leuke aan dit recept vind ik dat je het net zo snel maakt als dat je op de fiets stapt om koekjes te kopen in de winkel (bij wijze van spreken). Bovendien is het zo lekker dat het hele gezin mee-eet, ook al eten zij normaliter ‘gewone’ gesuikerde koekjes.

  7. ik en mijn dochter vonden de koek heeeeeerlijk!
    suiker? we missen het niet!
    is er ook iemand die wel eens met stevia iets heeft gebakken?

    dankjulliewel!

  8. @Pamela Misschien gebruik je andere appels, die minder vocht bevatten? Anders kan je een eetlepel melk (of rijstemelk) toevoegen.

  9. Heel erg lekker! Heb abrikozen vervangen door gedroogde cranberries en een flinke hand noten. Ook nog extra havervlokken toegevoegd. Beetje zout idd, pas ik vlgd keer aan.

  10. Hallo, ik heb deze al vele keren gemaakt, errug lekker! Ik doe meestal 2 appels en maar 2 eetlepels appelstroop, vind ik persoonlijk meer dan genoeg. Ik strooi wel ruim met de kaneel :-) Laatst had ik maar 1 appel en toen heb ik vijgen en dadels toegevoegd. Echt heel lekker en de koek valt nu minder uit elkaar, ik kon er echt stukken van snijden. De volkorenbloem vervang ik ook wel eens door amandelmeel of een deel hazelnootmeel. Ook lekker! Groetjes,

  11. Lieve mensen, sorry, maar suikervrije appelstroop betstaat niet. Appelstroop zonder toegevoegde suiker wel, en ik denk dat de appelstroop is die hier gebruikt wordt. Dus bereid uit pure appels, zonder toevoegingen. Maar dan bestaat de stroop nog altijd voor zo’n 50% uit suiker!

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.