Appelmoes (zonder suiker)

IMG_1529Er is vrijwel geen appelmoes te koop zonder suiker, terwijl appelmoes deze toevoeging helemaal niet nodig heeft! Appels zijn van nature namelijk al zoet genoeg. Appelmoes is heel makkelijk en snel zelf klaar te maken. Het eindresultaat is bijna niet te vergelijken met een potje van de supermarkt.

Als je een gevoelige bloedsuikerspiegel hebt, zoals ik, raad ik je aan er niet teveel tegelijk van te eten of de rozijnen weg te laten.

Appelmoes (zonder suiker)
voor 3-4 personen

3 appels van gemiddelde grootte, bijvoorbeeld Elstar of Jonagold
75 gram rozijnen
2 theelepels kaneel

 • Pak een steelpan of ander redelijk klein pannetje en doe daar een bodempje water in (ongeveer 1 c.m. diep).
 • Was de rozijnen en doe ze in het pannetje.
 • Schil de appels en snij ze in kleine blokjes (ongeveer 1 bij 1 c.m.). Doe de appelblokjes en de kaneel in het pannetje. Roer goed door.
 • Zet het pannetje op het vuur en breng voorzichtig aan de kook. Zet het vuur dan laag en laat 10 minuten zachtjes borrelen. Ondertussen af en toe het appelmengsel doorscheppen met een lepel.
 • Haal het pannetje van het vuur. Je kunt de appelmoes zo opeten, maar dan is het meer appelcompote. Om er appelmoes van te maken, pak je de aardappelstamper en stamp je het appelmengsel tot moes. Hoe langer je stampt, hoe meer moes en minder appelstukjes overblijven. Doe dit naar eigen smaak. Ik vind het ‘t lekkerste als er nog flink wat appelstukjes overblijven.
 • De appelmoes is zowel warm als koud lekker.

16 reacties op “Appelmoes (zonder suiker)” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Hallo Anna,

  Allereerst: leuk om jullie site te lezen!
  Mijn dochter en ik hebben ook veel last van suikerdips, zij vond jullie site doordat zij op zoek was naar suikervrije repen. Mijn lichaam zet alle suiker die ik eet meteen in vet om :( dus het zou goed voor me zijn om nooit meer suiker te eten. Ik heb dat in het verleden ook wel gedaan, maar ben steeds weer met suiker eten begonnen. Ik doe hier weer inspiratie op, altijd leuk om het werk van medestanders te lezen!

  Een paar weken geleden maakte ik heerlijke appelmoes van goudreinetten met het sap van een sinaasappel, flink wat kaneel en drie hele kruidnagels. Die heb ik er na het koken weer uitgevist. Misschien ook eens iets om te proberen? Het smaakte heerlijk en al een beetje kerstig.

  tot ziens hier! groet, Esther

 2. Gelukkig is er nu ook suikervrije appelmoes in de supermarkt te koop. In ieder geval bij de AH en de C1000. Er staat op “zonder toegevoegd suiker”. Dat gebruik ik nog wel eens als ik minder tijd heb, maar zelfgemaakte (suikervrije) appelmoes blijft het puurst en allerlekkerst!

 3. Er is inderdaad appelmoes zonder suiker te vinden, dat wordt appelpuree genoemd en bestaat uit 100% appels. Machandel is een voorbeeld of Luna e Terra en De Rit, maar ook Akwarius.

  Die laatste zijn van nog betere kwaliteit – demeter – en vinden mijn kinderen veruit de lekkerste.

  Let op dat er van dezelfde merken ook appelmoes is, daarin zit wel weer suiker toegevoegd.
  Uitzondering De Rit, daarin zit geen suiker maar wel tarwestroop (bio dus puur/ongemengd/ongeraffineerd)

  In het kort:

  Appelpuree 100% appels
  Appelmoes, appels en zoetstof

  Teatske, als er op een label staat zonder toegevoegde suikers, zou ik je toch aanraden om de ingrediënten te lezen. Soms, nadruk op soms, schrik je dan alsnog. Dit heeft alles met wetgeving te maken, die dat soort slogans toestaat als aan bepaalde (minimum) voorwaarden voldaan is. Zo ook bij natuurlijke ingrediënten, er blijft bij zo’n term altijd ruimte voor “toevoegingen” binnen bepaalde grenzen en gestelde hoeveelheden. Hoe klein ook, dat kan er dan wel inzitten, terwijl je uitgaat van ‘natuurlijk’ door de toegestane slogan.

  Dit zie je ook bij bv de Bio of Eko labels die in de biowinkel staat voor geen gebruik van witte suiker, maar bij AH of anderen wel gebruik van witte suiker toestaat. De wet zegt niet dat het perse zonder witte suiker ‘moet’. En waar AH of anderen kunnen, kiezen die helaas dan toch voor witte suiker kiezen wat ik erg jammer vind. Maar goed, witte suiker is natuurlijk niet beter voor de mens, wel voor de winst ;-)

 4. Ik heb bij de ah kuipjes appelmoes gevonden van 8*100 gram
  daar zit geen toegevoegde suiker in
  ook zie ik het niet op de ingredientenlijst
  en die is heerlijk en wel zo makkelijk, ook als je een klein beetje appelmoes nodig hebt
  ik heb pas de brownie gemaakt en daar bij een gedeelte van boter door appelmoes vervangen, hij was heerlijk!

 5. Het klinkt in elk geval vele lekkerder dan de gesuikerde variant uit de supermarkt! Vraagje: gebruik je rode of groene appels? Ik eet alleen groene, maar dan is je appelmoes toch niet lekker?

 6. Yolanthe,
  Goede vraag. Ik gebruik hier inderdaad geen groene appels voor, maar bijvoorbeeld Elstar of Jonagold. Lekkere zoete appels in elk geval.

 7. Hoi Anna,

  bedankt voor je antwoord :) Ik heb nog even een vraagje: ik weet niet of jullie in Nederland het kennen (ben zelf uit België) maar wij (= voornamelijk mijn moeder) winkelen vooral in de Colruyt. Is hier ook kokosolie en palmsuiker verkrijgbaar?

 8. Yolanthe, ik weet helaas niet of de Colruyt die producten verkoopt. Wij hebben die winkel hier niet. In Nederland is kokosolie en palmsuiker te koop in de natuurvoedingswinkels en niet in de ‘normale’ supermarkten.

 9. Ik maak elk jaar zowel veel potten jam als appelmoes. Helaas is nu geconstateerd dat ik aan het randje van suikerziekte zit. Ik gebruikte overigens al geen losse suiker meer. het overkomt je zit in de genen ben niet te dik at gezond, maar goed.
  Mijn vraag als ik appelmoes zonder suiker maak hoe zit het dan met de houdbaarheid.
  hebben jullie daar enig idee van. Ik giet het kokend in potten sluit af even op zijn kop en klaar.

 10. Marianne, appelmoes zonder suiker is niet zo lang houdbaar. Verder heb ik zelf nog geen jam zonder geraffineerde suiker gemaakt. Ik vond deze link voor je, waar ze het naar mijn idee allemaal goed uitleggen. Laat je het weten hoe je jam is geworden?!

 11. Appelmoes laat zich wel goed invriezen, dan kun je het wel langer bewaren. Wel van te voren in porties verdelen natuurlijk.

 12. Leuk, zoveel verschillende reacties. Een van de redenen dat er zo vaak suiker in appelmoes zit, is nogal technisch: een goede moesappel met een goede structuur is vaak wat zuurder dan de meeste handappels. Goudreinette en Bramleys Seedling lenen zich er goed voor. Als je echter een wat mindere structuur voor lief neemt, kun je ook zoetere handappels nemen. Mijn absolute favoriet is de sterappel. We maken ongeveer 200 liter appelsap en 30 liter appelmoes of compote per jaar van de appels van de eigen (6) bomen hier in de tuin. Veel zelf uitgevonden: Met een echte snelkookpan: onder druk brengen en meteen van het gas, dan blijft de structuur behouden. Met 10% rozijnen erbij, die ontploffen en dan door de handmolen (moulin legume, Flotte Liesje), práchtige structuur. We doen de appelmoes of compote in Weck-potten, blijft jaren goed. Zet een Weck-pot met stukjes appel, beetje water en eventueel wat gedroogd fruit (rozijnen, pruimen, abrikozen) in de magnetron, even laten koken, dan deksel met klem er op en even nakoken in pan met water om de druk er op te krijgen. Heb je een heel jaar heerlijke appelcompote. Zonder suiker. Voor appelsap kun je een centrifuge gebruiken, of een Weck Entsafter ketel, maar wij gebruiken meestal de eikenhouten spindelpers van 6 liter: geschaafde appel er in, héérlijk sap er uit, kort koken in de fles, dop er op en hij trekt vacüum, kun je nog jaren van genieten. We hebben als proef flessen en potten 5 jaar bewaard, smaakt alsof het gisteren ingemaakt is… Veel kookplezier.

 13. Hallo allemaal, goed dat jullie denken dat teveel suiker ongezond is. Maar lees dan eens beter wat suikervrij appelmoes is. Er is dan geen extra suiker in de vorm van witte suiker toegevoegd. Echter suiker is suiker, of het nu uit de appel komt, uit appelsap of uit suikerbieten (de superschone witte suiker). Het is een mengsel van sucrose en fructose. Als je dan goed leest zie je dat “normaal” appelmoes uit een pot 19% suiker bevat, de “suikervrije” 15%, en de zelfgemaakte ook tusse de 10 en 15% afhankelijk van de soort appels. Voeg je zelf nog eens appelsap toe dan wordt het alleen maar meer, want appelsap is bijna alleen maar suikerwater. Wel lekker maar dat is een ander verhaal. Kijk anders ook eens bij https://www.voedingswaardetabel.nl
  Smakelijk en gezond eten!
  Jos

 14. Hoi Jos, zoals wij op veel plekken benadrukken (zie ook onze Veel gestelde vragen), vermijden wij specifiek geraffineerde suiker en gaat het daarbij dus om toegevoegde suiker. Zelfgemaakte appelmoes valt daar niet onder. Desalniettemin is het af te raden om je dieet te baseren op zelfgemaakte appelmoes zonder geraffineerde suiker, het moet wel iets blijven voor af en toe.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.