Stevia is een suikervervanger. We kregen een aantal vragen over deze zoetstof en ik wilde er zelf ook graag meer over weten. Sinds kort is stevia in Nederland verkrijgbaar als zoetstof. Dit heeft lang geduurd, sommige mensen zeggen dat dit komt omdat de suikerindustrie de verkoop van stevia tegenhoudt en anderen beweren dat stevia mogelijk negatieve effecten heeft op je gezondheid en daarom (nog) niet verkocht mag worden. Na wat onderzoek kwam ik erachter dat het gebruik van stevia zeer waarschijnlijk geen kwaad kan. Ik ben daarom aan het experimenteren met steviapoeder.
De steviaplant
De oorspronkelijke bewoners van Paraguay gebruiken stevia al zo’n 1500 jaar als zoetstof en pas eind negentiende eeuw werd stevia wereldwijd bekend. De plant wordt behalve in Paraguay ook in andere landen verbouwd, zoals Brazilië, Israël en China.
De zoete smaak van de steviaplant komt van de bladeren. Als zoetstof kun je de steviabladeren vers en gedroogd gebruiken. Ook is er ruw stevia-extract, dit smaakt een beetje bitter. Tenslotte is er geraffineerde stevia op de markt, men noemt het stevioside. Dit is een wit poeder, distillaat van het stevia-extract en heeft geen bijsmaak.
Stevia is 30 tot 300 maal zoeter dan suiker, afhankelijk van de vorm waarin je het gebruikt. Deze zoetstof bevat geen calorieën en je bloedsuikerspiegel gaat er niet van schommelen, iets wat ‘gewone’ suiker wel doet.
Stevia wettelijk verboden als zoetstof?
– Aanvulling: in 2010 heeft de European Food Safety Authority (EFSA) een positief advies gegeven voor het gebruik van stevia in voeding. –
Om een voedingsmiddel te kunnen verkopen, moet het zijn goedgekeurd door de Europese Commissie. In 2000 boog de commissie zich over stevia nadat de Belgische stevia-onderzoeker Geuns hiervoor een vergunning aan had gevraagd. Hij kreeg geen vergunning. De Europese Commissie moet namelijk wetenschappelijk bewijs hebben dat stevia veilig is als voedingsmiddel en het bewijs was onvoldoende.
De bladeren van de steviaplant bevatten de chemische stofjes stevioside en rebaudioside, welke zorgen voor de zoete smaak. In het rapport dat de Europese Commissie in 2000 schreef over (onder andere) stevia, staat dat er uit onderzoek geen bewijs is gevonden dat deze twee zoete stofjes van de steviaplant onveilig zijn. Uit dieronderzoek blijkt echter dat neveneffecten van deze stofjes mogelijk wel schadelijk (namelijk mogelijk kankerverwekkend) zijn, vooral wanneer grote hoeveelheden worden ingenomen. Er zijn studies die deze effecten bevestigen en studies die ze weerleggen. Er is dus nog geen eenduidigheid.
Stevia mag dus in Europa niet als zoetstof worden verkocht, wel kun je het kopen als product voor uitwendig gebruik (als huidsmeersel). Stevia voor uitwendig gebruik is echter gewoon te gebruiken als zoetstof in je voeding, alleen staat dat niet op het etiket.
Er zijn bronnen die zeggen dat het legaliseren van stevia als zoetstof wordt tegengehouden door de suikerindustrie. Stevia vormt namelijk mogelijk een bedreiging voor hun inkomen. Dit is speculatie, misschien is het waar, misschien niet.
Positieve gezondheidseffecten
Er zijn mensen die zeggen dat stevia niet alleen onschadelijk is, maar zelfs een positief effect op je gezondheid kan hebben. Uitwendig gebruik zou een positieve invloed hebben bij acne, eczeem en andere huidaandoeningen. Inwendig gebruik zou kunnen helpen bij diabetes en hypoglycemie (vanwege een regulerend effect op je bloedsuikerspiegel). Daarnaast heeft stevia geen negatief effect op je tanden, wat ‘gewone’ suiker wel heeft. Bovendien bevat deze zoetstof geen calorieën, dus wellicht handig voor mensen die willen afvallen. Deze positieve gezondheidseffecten komen vooral uit onderzoek bij dieren, dus voordat deze claims echt kunnen worden gedaan moet men eerst grootschalig onderzoek doen onder mensen.
Geen calorieën
Je kunt het als gunstig zien dat er geen calorieën in stevia zitten, maar mogelijk word je er eerder dikker van dan dunner. Uit onderzoeken blijkt dat wanneer je een zoete stof eet als stevia, je lichaam het signaal krijgt dat er calorieën aankomen. Je lichaam bereid zich daar als reactie op voor, maar stevia levert geen calorieën. Dit kan het effect hebben dat je gaat zoeken naar meer zoete voedingsmiddelen om aan de ontstane behoefte aan calorieën tegemoet te komen.
Gevolgen stevia mogelijk per land verschillend
Naast de claim dat stevia positieve effecten op je gezondheid kan hebben, is er veel discussie over waarom stevia als voedingsmiddel nog steeds niet legaal is. In Japan wordt Stevia al vele jaren als zoetmiddel gebruikt. Er zijn geen negatieve bijwerkingen gevonden, ook niet in andere landen waar stevia gebruikt wordt. Dus als het in die landen als zo lang wordt gebruikt in hun dranken en eten, waarom zou het in andere landen dan ineens wel schadelijk zijn? Die vraag gebruiken voorstanders van stevia om de tegenstanders te overtuigen. Maar die komen met het feit dat ze in landen als Japan een heel ander voedingspatroon hebben dan in bijvoorbeeld Amerika. Het is bijvoorbeeld bekend dat Amerikanen enorm grote hoeveelheden lightproducten innemen, iets wat ze in Japan niet zozeer doen. Daarom kun je het gebruik en de effecten van stevia in Japan niet zomaar gelijktrekken met die in Amerika. Dit is te vergelijken met de chemische zoetstof aspartaam. De introductie van deze stof in Amerika leidde tot gezondheidsrisico’s, omdat mensen zo ontzettend veel van dat spul eten (in frisdrank, taart, koekjes, enz.).
Stevia als natuurlijk zoetmiddel
Merken als Coca Cola willen stevia graag gebruiken, omdat veel mensen zich niet prettig voelen bij het idee dat wanneer ze lightproducten eten of drinken er een chemische zoetstof (zoals aspartaam) in zit. Ze willen liever een natuurproduct en merken als Coca Cola zetten dan ook op hun verpakking dat stevia een natuurlijk product is. Dat is het ook, maar naar mijn mening niet meer in de geraffineerde vorm die zij voor hun drankjes gebruiken.
Legalisering in Amerika
In december 2008 gaf de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) een vergunning voor het gebruik van een van de vormen van stevia als zoetstof. Sindsdien gebruiken grote merken als Coca Cola stevia in een aantal van hun lightproducten. Er moet nog onderzocht worden of de Amerikanen stevia inderdaad in grote hoeveelheden gaan innemen en wat de gevolgen daarvan zijn.
Mijn mening
Ik vind dat er nog te weinig duidelijkheid is over de mogelijke schadelijke gevolgen van stevia en daarom gebruik ik het niet. Als je het toch graag wilt nuttigen, zou ik er niet teveel van nemen en niet kiezen voor de geraffineerde variant.
Meer lezen?
- Stevia als zoetstof: http://www.food-info.net/nl/sweet/stevioside.htm
- Zoetstof zonder calorieën: http://www.apa.org/releases/sweeteners0208.html
Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
Een aantal jaren geleden gebruikte ik altijd suiker in de thee.Toen kwam ik in een
winkel(reform) waar ze blaadjes stevia (gedroogd) verkochten.Ik vroeg toen waarom
ik dat niet ergens anders kon kopen,er werdt me verteld dat het hier in Nederland
niet verkocht mocht worden.Ik kreeg het bijna voor niets.Het heeft mij van de suiker
in de thee afgeholpen,en ik gebruik nu helemaal niets meer in de thee.
Vanwege een candida-infectie kan ik absoluut geen suiker meer eten en ik ben overgestapt op stevia. En ik moet zeggen: ik vind het ge-wel-dig! Ik merk niets van zin in andere zoete dingen en in tegenstelling tot suiker of maltitol (uiteraard ook geprobeerd, geen succes) heb ik niet binnen no time behoefte aan méér. Ook krijg ik er geen hoofdpijn van (ik merk altijd als producten aspartaam bevatten; binnen 5 minuten heb ik superveel hoofdpijn!)
Ik heb zelf meerdere onderzoeken over stevia bekeken en wat ik eruit haal is dat zelfs in extreme hoeveelheden stevia geen nadelige gevolgen had op de gezondheid van de ratten. Daarnaast heb ik ‘t spul op een helende schaafwond gesmeerd en ‘t werkt beter dan calendulacrème.
Ik ben verkocht. Absoluut. Ik kan er echt niets vervelends aan vinden, behalve misschien de prijs…
Ik gebruik zelf ook al jaren stevia en vind het een geweldig product. In japan is het al jaren een nr 1 zoetstof en tja dat is zo’n beetje het gezondste volk ter wereld :-)
Het is absoluut het beste alternatief voor suiker, juist omdat het geen nadelen heeft en geen schadelijke stoffen bevat.
De grootste reden om de verkoop tegen te houden is echt de suikerindustrie, vooralsnog is het zo dat er meer zieken zijn van suiker dan zieken van stevia…
Het gaat allemaal om geld helaas.
Hoe dan ook het is een fijn product en ik zou het niet willen missen want ook ik heb een candida infectie (systeemcandida zelfs) en met stevia kan ik tenminste nog eens wat zoets eten :-)
En wat Anne zei, ook voor je huid is het geweldig :-)
Groetjes Thessa
Artikel: Stevia goedgekeurd als zoetstof:
http://www.happynews.nl/2010/04/14/steviaplant-goedgekeurd-als-zoetstof/
yes yes yes! Ook ik ben een groot steviafan, dus dit is geweldig nieuws!
Natuurlijk wordt het gebruik van Stevia tegen gehouden. Dit plantje is zeker is al 10tallen jaren in Europa bekend en zal ongetwijfeld onderzocht zijn. Suiker-industriëlen zijn enorm machtig. Overal zit suiker in, kijk maar naar alles wat je in je kasten aan etenswaar hebt, van pizzameel, ketchup tot broodspread en pindakaas; in de meeste dingen die wij -hartig- noemen zit ook suiker. Die suiker-industriëlen willen hun positie in de markt echt niet verliezen en omdat ze zo machtig zijn kunnen ze ervoor gezorgt hebben dat er op de Stevia die je in Nederland koopt moet staan -uitsluitend voor uitwendig gebruik-. Ze zijn zo invloedrijk zodat er nauwelijks dat hun invloed op de politiek heel groot is. En ‘onze’ economie ‘moet’ toch jaarlijks weer zoveel groeien.. stilstans is achteruitgang is het niet..?!
Ik viel van mijn stoel toen in 2 jaar geleden las dat cocacola Stevia ging verbouwen. Hebben ze eerst miljoenen mensen ziek gemaakt met het chemische aspartaam… en of dát ooit goed onderzocht is geweest… En nu val ik nog meer van mijn stoel omdat de World Health Organisation op vrijwel hetzelfde moment het gebruik van Stevia in de VS heeft gekeurd. Cocacola is zo’n immens groot bedrijf dat ze invloed hebben op het aannemen of afwijzen van wetten.
Industriëlen en politici, machthebbers met dezelfde belangen: macht en geld. En zij zijn het die wel weten wat wel en niet gevaarlijk is..
Dat griepvaccin dat was er toch zo door…!?? Sorry… dat was een beetje off-topic..
wat vinden jullie van kokosbloesem suiker? Lage GI-index, veel voedingstoffen. Ik gebruik een variant die ik in de natuurwinkel heb gevonden. Deze is wel extreem duur…. 8 euro voor 300 gram.
http://www.noble-house.tk/html/nederlands/Gula_Java/kokosbloesem_suiker/Gamma_Gula_Java_Brut_Blocs_Fin_Cacao_kokosbloesem_suiker_Amanprana.html
Hoi allen,
Ik ben op zoek naar agave in Chili, waar ik woon, maar kan het niet vinden. Stevia is wel te koop, maar in poedervorm. Is dat wat jullie ook gebruiken?
En hoe is de verhouding van stevia tot agavesiroop?
Alvast bedankt!
Geertje
Stevia is sinds april 2010 goedgekeurd als voedingsmiddel in Europa, je kunt het bij natuurvoedingswinkels gewoon kopen, als zoetjes of als druppels. 2 druppels zijn genoeg voor het zoeten van thee of koffie.
Een goede ontwikkeling!
Interessant, al deze informatie over suikervervangers.
Ik mis nog: “alles over aspartaam”.
Kan Anna daar ook nog iets over vertellen?
Ik wacht af.
Marieke,
Misschien dat ik een keer een heel artikel over aspartaam schrijf. Hier vind je alvast ‘alles over kunstmatige zoetstoffen’.
http://www.stevija.eu
Klikken op een afbeelding.
Let op welke Stevia je koopt.
Er zijn er namelijk in de handel waar nog een e-nummer aan toegevoegd is. Dit E-nummer is echter schadelijk voor de gezondheid.
De stevia die je bij http://www.stevia.nu kunt bestellen is volgens mij de beste!!
Ook verlaagd stevia de bloeddruk. Als je (net als ik) een lage bloeddruk hebt moet je dus niet te veel gebruiken.
Verder een super middel hoor!!!
Nu al een aantal weken heb ik last van een candida infectie.
Had hier nog nooit van gehoord en ben me er goed in gaan verdiepen.
En kwam hierbij ook bij het onderwerk: geraffineerde suikers tegen.
Ook ik ben iemand die bang is om dik te worden dus gebruik ik al minstens 20 jaar zoetjes in mijn koffie/thee. Let goed op wat ik eet maar ga me toch ook wel weer regelmatig te buiten aan koekjes/chocola en zoutjes.
Veel zal ik nu moeten laten liggen en als alternatief ga ik morgen naar de natuurwinkel om te vragen naar Stevia.
Hoop dat ik gauw van die candida infectie af kom want het is geen pretje.
Zijn er ook nog goede tips om je darmflora weer te herstellen??
Ben blij jullie site te hebben gevonden, hij is duidelijk en begrijpbaar en geeft veel goede informatie.
Groet Ankie
Hi Ankie,
Om je darmflora weer te herstellen zou ik probiotica gebruiken. Als je bij een natuurgeneeskundige langsgaat, zou die je ontlasting kunnen onderzoeken en zo een voor jou goede probiotica (of meerdere) kunnen adviseren.
Heb ik ook ooit ‘ns laten doen en iedere keer dat ik weer last krijg van een schimmelinfectie, of minder weerstand gebruik ik probiotica. Hierover zijn trouwens ook meerdere mooie boeken te vinden.
Bijvoorbeeld: http://www.ortholinea.nl/page21/page21.html
Ik hoop voor je dat het snel overgaat, want het is zeker geen pretje!
Hi Denise,
Bedankt voor je antwoord op mijn vraag en ik zal het a.s. Woensdag met mijn arts bespreken.
Groet Ankie
Hallo,
ik heb een vraag over het gebruik van stevia bij hypoglykemie. Ik probeer producten die de insulineproductie stimuleren te vermijden. Nu lees ik verschillende verhalen over stevia. Soms lees ik dat het geen effect heeft op de suikerspiegel maar soms leeg ik dat het insulineproductie stimuleert en dus de bloedsuiker verlaagd. In het laatste geval zouden mensen met hypoglykemie het beter kunnen vermijden, of zie ik dat verkeerd?
groet, Damie
Specifieke vragen over stevia, hypoglycemie en dergelijke kan je beter aan een specialist stellen. Ik durf daar geen antwoord op te geven, omdat ik het belangrijk vind dat je echt een deskundig advies krijgt. Daarom raad ik je aan om je vragen te stellen aan bijvoorbeeld een (natuur)diëtist.
Ook ik heb een candidainfectie gehad, een ernstige vorig jaar zomer en een paar weken geleden voelde ik dat ik er tegen aan zat. Ik probeer weinig geraffineerde suikers te gebruiken. Nu heb ik NEVELLA PROBIOTICS ontdekt. Een zoetstof met probiotica, geen callorieen. Is dit oke om te gebruiken? Op de site van NEVELLA kun je er meer over lezen. Groetjes Diana
Diana,
Wat vervelend dat je een candidainfectie had. Ben je daarvoor naar een zorgverlener geweest? Die kan je vast allerlei tips geven.
Nevella is een kunstmatige zoetstof. Als het goed voor je werkt, is dat natuurlijk heel fijn! In ons artikel over kunstmatige zoetstoffen lees je wat wij daarvan vinden.
Raar dat mensen zo bang zijn om het in te nemen.
Wat suiker teweeg brengt als je dit jarenlang teveel eet. Weten men ook nog niet.
Ik gebruik Stavia al 8 jaar. Geweldig spul.
Hoi Damie,
Ik heb ook hypoglycemie. Je moet inderdaad voorzichtig zijn met stevia. Het verlaagd inderdaad je glucosespiegel in het bloed. maar het zet niet aan tot extra insulineproductie. wees er dus wel voorzichtig mee. Ik heb al jaren hypoglycemie. Als je wat wilt weten mag je me altijd mailen: al136212@edu.rocwb.nl.
Arjan
Ik lees in “Home and Garden” (03-2011) dat Stevia rebaudiana in 2010 is goedgekeurd door de Europese voedselautoriteit. Je kunt het plantje kopen vanaf 1,35. Ook zelf zaaien is mogelijk.
Sorry. Ik zie nu pas in eerdere commentaren dat de goedkeuring al eerder gemeld is. Misschien een goed idee om het kopje “Stevia wettelijk verboden als zoetstof” te veranderen? Het is al een jaar niet meer verboden.
Het Moermantijdschrift besteed veel aandacht over Stevia de laatste 2 maanden, Prof. Jan Geuns uit Leuven wint stevia strijd tegen suikerlobby. Waarschijnlijk medio 2011 groen licht EU voor veelbelovende zoetstof.
In het volgende moerman blad wordt behandeld: Steeds meer bewijs voor heilzame effecten van stevia.
Voedingsconcerns kopen nu al steviaplantages op.
Zelf gebruik in Stevia veel als zoetmiddel om te bakken.
Hou U op de hoogte,
Marijke Vlasveld
EFSA (European Food Safety Authority) bevestigt dat steviol glycosiden, de zoete bestanddelen van de steviaplant, veilig zijn voor gebruik als zoetstof in voedingsmiddelen en dranken.
Dat blijkt uit een wetenschappelijk advies van EFSA’s Panel on Food Additives and Nutrient Sources Added to Food (ANS).
Cargill, de Amerikaanse producent van Truvia (een calorievrije zoetstof op basis van steviablaadjes), vroeg een oordeel over de zoetstof aan EFSA. Critici beweerden namelijk dat steviablaadjes kankerverwekkend en giftig zouden zijn.
Veiligheidsanalyse
Het nu naar buiten gebrachte standpunt van het panel is gebaseerd op een veiligheidsanalyse van wetenschappelijke dossiers die door verschillende kandidaten, waaronder Cargill, zijn ingediend.
Het panel stelt dat “rekening houdend met de beschikbare gegevens over de toxiciteit, de steviolglycosiden niet kankerverwekkend of genotoxisch zijn of verbonden aan enig andere reproductieve of ontwikkelingstoxiciteit”.
Het wetenschappelijk advies heeft betrekking op steviolglycosiden, waaronder stevioside, rebaudioside A, rebaudioside C, dulcoside A, rubusoside, steviolbioside en rabaudioside B.
Het ANS-panel heeft de ADI (aanvaardbare dagelijkse inname) bepaald op 4 milligram per kilo lichaamsgewicht per dag. Deze ADI is eerder ook al vastgesteld door de Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA).
ADI overschrijden
Wel geeft het panel aan dat deze ADI zowel door volwassenen als kinderen kan worden overschreden als de zoetstoffen gebruikt worden in de maximum hoeveelheden die de aanvragers voorstellen.
Truvia is volgens Cargill Amerikaans marktleider in de nieuwe generatie zoetstoffen op basis van stevia. Ook in Frankrijk is de zoetstof al toegelaten. Het is 200 keer zoeter dan suiker en is gemaakt van rebiana. Dit bestaat voor 97 procent uit pure rebaudioside A, het best smakende deel uit het steviablad.
http://www.evmi.nl/nieuws/product-ontwikkeling/8761/efsa-keurt-stevia-goed.html
Pakjes met Steviazaadjes zijn nu (mei 2011) voor 1 euro te koop bij de Praxis. De zaadjes zijn piep- en piepklein, ze kiemen en groeien heeeeeel langzaam, in dit tempo kan ik pas volgend jaar gaan experimenteren met stevia :-)
@Marijke Vlasveld: Wat is het Moermantijdschrift? Ik ken het niet en kan niets over vinden op internet.
@Denize: Stevia is in druppeltjes verkrijgbaar bij de Reformwinkel.
In dit artikel lees je nog meer over stevia en worden de meeste vragen die hierboven gesteld worden behandeld.
Ik heb een steviaplantje, en zou het graag gebruiken om appelsap te zoeten.
Ik maak mijn appelsap zelf. Zou ik daar enkel steviablaadjes mogen bijdoen.
Dit wordt wel verwarmd
Myriam,
Als ik jou was zou ik appelsap niet zoeten, naar mijn idee is dat namelijk niet nodig. Appels zijn van zichzelf al zoet genoeg. Maar je kan natuurlijk proberen om er wat steviablaadjes in te doen.
Mijn steviaplantje is niet meer. Het was tot 10 cm gegroeid. Het had met veel liefde en aandacht nodig, en de buurvrouw heeft die tijdens mijn weekje vakantie blijkbaar niet genoeg gegeven…
Ik heb inmiddels stevija geprobeerd (let op de j in het midden, dat is de merknaam). Het is stevia in poedervorm. Ik vind het absoluut niet lekker. Het heeft een enorme bijsmaak, meer nog dan aspartaam. Ik heb inmiddels ook Tagatesse en Sukrin geprobeerd. Die zijn niet op stevia gebaseerd, maar ieder op een andere stof, en geven geen bijsmaak.
je kunt steviaplanten bestellen bij http://www.vreeken.nl, dat is makkelijker dan zelf opkweken vanuit zaadjes. Mijn plantje doet het prima!
We hebben met 4 mensen de Stevia zoetjes en Stevia vloeibaar geprobeerd.
Vinden het allemaal vies. Nare bijsmaak en nasmaak. Helaas…. was een fijn alternatief voor zoetstof geweest.
Beste Ester
Kijk voor Moerman op moermanvereniging.nl sorry voor de late reaktie. Marijke Vlasveld
Waar kan ik stevia in poedervorm kopen? Voor een redelijke prijs.. Op internet vind ik de prijzen vrij hoog namelijk.
Alvast bedankt!
De stevia tabletjes van Steevia geprobeerd. Nee, dan toch liever suikerloos, de nasmaak is nog erger dan bij de cyclamaat zoetstoffen.
Heel jammer, ik hoop dat ze daar nog eens een oplossing voor vinden.
waar koop ik deze frisdrank
Stevia is inmiddels wél goedgekeurd en ligt gewoon in verschillende vormen het schap bij de biologische winkels. :-)
Zelf gebruik ik stevia zoetjes en druppels en heb geen erg in de smaak. Een kennis heeft een dochter met suikerallergie en is heel erg blij met de steviaproducten die ik voor haar bestelde. De aardbei-en lemondruppels gebruiken ze in de yoghurt. De slagroom zoet ze met de zoetpoeder enz.
ik heb juist een Stevia plantje gekocht. mag ik een blaadje in mijn the doen i.p.v andere zoetstof.
hoe moet ik het verzorgen, veel water, weinig water????
al op voorhand bedankt.
Gerda
Hoi Gerda,
Ik zie dat niemand van de website onlangs nog ergens op gereageerd heeft en ik ben zelf ook het e.e.a. aan het uitzoeken. Wellicht kunnen we elkaar helpen?!
Ik vond deze link: http://www.xead.nl/stevia-zaai-de-plant-zelf
Helemaal onderaan staat dat Stevia ondertussen is goedgekeurd (zie ook http://www.diabetesfonds.nl/nieuws/zoetstof-stevia-toegestaan-europa ), vandaar dat je het ook in o.a. gezondheidswinkels, De Tuinen en zo kan kopen.
Laat me eens weten hoe het gaat met de plantjes, vind ik leuk. Wellicht is het voor mij ook iets.
Meer mensen kweken de plantjes voor eigen gebruik, zo ook op deze website: http://www.wimwagenaar.nl/35.THEE-KRUIDEN%20EN%20STEVIA.html
Succes en ik hoor graag hoe het je bevalt!
@Gerda Ik heb zelf nog geen steviaplantje in huis gehad, dus ik kan je vraag niet beantwoorden. Naast de links van Gaby, vind je ook hier meer informatie: http://www.tuin-wiki.nl/Main/SteviaRebaudiana Als je via google zoekt, krijg je vast nog meer informatie.
@Gaby Vervelend dat je het idee hebt dat we niet reageren. We willen altijd graag helpen. We hebben niet altijd tijd om te reageren en soms komt het antwoord van andere lezers, net zoals jij dat nu doet. Dat stellen we op prijs en ideeën en meiningen van anderen krijgen we graag.
Ik heb ook stevia gekocht het stevia gehalte was zeer klein maar wel veel maltodextrine
in verwerkt dit is dan toch ook niet zuiver meer
Rika,
Wat jammer dat er maltodextrine aan je stevia is toegevoegd! Het is inderdaad belangrijk om goed het ingrediëntenlijstje te bekijken. Sommige merken voegen ‘foute’ ingrediënten toe aan de stevia, zoals maltodextrine en dan is het niet suikervrij. Een vulmiddel is wel nodig bij steviapoeder. Naar mijn mening kan je het beste zoeke naar een stevia-merk dat inuline als vulmiddel gebruikt. Dat is een natuurlijk product.
Ook ik heb gemerkt dat de kant-en-klare steviapoeder mijn geld absoluut niet waard is. Met alle toevoegingen is het nog steeds reuze ongezond.
En toen zag ik steviaplantjes in de natuurwinkel waar ik altijd kom.
Ik heb er inmiddels een paar goede ervaringen mee. Gewoon een klein blad afbreken voor in een kopje thee/koffie, even laten trekken. Klaar.
Onlangs heb ik de grote bladeren gebruikt voor een cake. Geloof me: het is een kwestie de juiste hoeveelheid vinden. De eerste was veel te zoet. Even experimenteren nog.
Ik heb vanmiddag een Stevia plantje gekocht bij de Intratuin. Heb hem nu in een leuk potje gezet en heb hem een beetje water gegeven. Had al even een stukje van een blaadje geproeft en ik vind het lekker zoet. Neem het straks door de yoghurt. Ben benieuwd!
Een vraagje aan Annette.
Hoeveel blaadjes heb je gebruikt in je cake?
Ik heb vorig jaar in Spanje op de markt een Stevia plant gekocht.
In het najaar werd hij kaal en heb ik hem afgeknipt.
In Spanje komt hij buiten de winter prima door.
Dit voorjaar begon hij weer te groeien en er staat nu een vorse plant van zo’n 80 centimeter.
Ben nog niet handig met het gebruik van de plant.
Graag suggesties
Auke
Hallo Auke,
Nou, dat geldt voor ons allemaal, hoor. Ik heb gemerkt dat het steeds weer opnieuw uitvinden is. De smaak verandert gedurende de groei. Ik voeg beetje bij beetje de stevia toe en proef het deeg regelmatig totdat het mij bevalt.
Ik heb ergens gelezen dat de zoetste periode net voor de bloei is, dus dat is de beste tijd om te oogsten.
Fijn om te weten dat de plant de winter kan overleven. Heb jij de plant de hele winter buiten laten staan of heb jij hem binnen gehaald?
Hoi Annette,
Doe jij hele blaadjes in het deeg voor een cake en met hoeveel blaadjes begin je? Wordt het volume van je cake niet heel anders doordat je de suiker weglaat?
Wij hebben ook sinds mei een steviaplant die buiten in de tuin staat en het supergoed doet. Ben wel benieuwd hoe hij de winter doorkomt.
Is er al iemand met ervaring tot wanneer je kan oogsten?
Hallo Marion,
Ik gebruik nooit hele bladen.
Voor thee e.d. kneus ik het blad even tussen mijn vingers, dat geeft een beter effect.
In mijn cakes (en andere zaken) gebruik ik bladeren die ik heel fijn snipper. Net als met andere kruiden gebruik ik hiervoor een koffiemolen van een paar tientjes. De goedkoopste voldoet prima omdat ik alleen zachte materialen maal. Het kan natuurlijk ook met de hand.
Het klopt dat de cake niet het volume krijgt zoals een cake met suiker. Aan jou de keuze: of je laat het zo, of je maakt meer beslag, of je gebruikt wat meer rijsmiddel.
Overigens, het is nu tijd om te oogsten en te stekken. Dit kan de hele maand september.
Ik heb een vraag:
Het lijkt alsof mijn stevia plant aan het doodgaan is. Is dit normaal en komt ie volgend jaar gewoon weer op? Ik heb em binnen staan. Heb er wel al een paar weken geleden een stekje vanaf geknipt. Die heb ik nu in water staan, maar hier komen nog geen wortels aan.
Ik hoor graag van jullie!
Wij hebben geen ervaring met steviaplanten, dus helaas kunnen we hier niets over zeggen.
Ik gebruik altijd Stevia poeder van SteviaWorld, smaakt goed en maar een minimale nasmaak. Dit is misschien een idee voor degene die Stevia willen proberen: http://steviaworld.nl/index.php?route=product/product&path=97&product_id=95
Interessant.
Ik heb vandaag confituur geprobeerd. 600g suiker ipv 1 kg +een paar blaadjes, Samantha leaker, maar natuurlijk minder confituur. Iemand ervaring met de houdbaarheid?
Sorry voor de spelcheck.
Ik bedoelde smaakt lekker maar minde confituur
Als Stevia bijna geen calorieën bevat hoe kan het dan dat sinas light 10 kcal per 250 ml bevat en sinas stevia 77 kcal per 250 ml? Ik las veel negatiefs over apartaam en veel goeds over Stevia maar ik wil er niet dik van worden als ik het drink.
Ik gebruik nu stevia druppels van de reformwinkel. Bevalt goed! Alleen als ik teveel gebruik, krijg ik vieze nasmaak. Ben er blij mee. Ik heb het eerder geprobeerd en toen beviel het me niet, maar weet niet meer waardoor. Ik had in ieder geval ‘gewoon’ iets uit de supermarkt. Misschien dat daar toevoegingen in zaten?
Ik probeer wel steeds meer puur natuur te eten, dus gewoon zoals het is. Dus ook de stevia gebruik ik beperkt.
Hallo, Met veel belangstelling heb ik het artikel en de reacties gelezen.
Mijn vraag is: Bij de Aldi verkopen ze ook stevia in poedervorm.
Is deze stevia geschikt ?
Hallo NP,
Geen idee, ik kom nooit bij de Aldi. Kijk even naar de ingredientenlijst. Hoeveel procent stevia zit er in? En wat nog meer? Hoe gezond / ongezond zijn de andere ingredienten? Wat is de kleur? Wat is de prijs? Goede stevia is gewoon duur. Tenzij je een plantje koopt. Die zie je nu weer overal. Dat is de puurste manier en uiteindelijk de goedkooptste.