Alles over maltose (moutstroop)

Wanneer je minder of geen geraffineerde suiker meer wilt eten, ga je op zoek naar andere zoetmiddelen. Een zoetmiddel dat je redelijk vaak tegenkomt is maltose (moutstroop). Maltose wordt onder meer gebruikt in sportdrankjes, snoep en soms zelfs in brood. Er bestaat ook een andere vorm van maltose: maltodextrine. Dat middel vond ik bijvoorbeeld op het ingrediëntenlijstje van een vegetarische burger. Ik wilde antwoord op de volgende vragen: wat is maltose? Is het geraffineerd? Verhoogt het de bloedsuikerspiegel? Wat is het verschil tussen maltose en maltodextrine?

Mouten
Moutstroop ken je misschien als ingrediënt van bier. Mout is namelijk een grondstof van bier, maar ook van onder andere jenever en whiskey. Moutstroop/maltose wordt echter ook gebruikt als zoetstof voor sommige voedingsmiddelen.

maltose
foto: fotoosvanrobin

Maltose wordt meestal gemaakt van gerst, omdat het de ideale samenstelling voor het mouten heeft. Maar maltose kan ook worden gemaakt uit andere granen. Het mouten houdt in dat het zetmeel uit het graan omgezet wordt in suikers. Het graan wordt eerst gereinigd en gesorteerd. Vervolgens weken ze het graan door het verschillende malen onder water te zetten. Hierdoor begint het graan te kiemen. Dit kiemproces zet zich ongeveer zes dagen voort, waarna het vochtgehalte weer wordt teruggebracht om te voorkomen dat het verder kiemt of gaat schimmelen.

Het is mogelijk om het mout donkerder te maken, dit doen ze door het op hogere temperatuur te drogen. Ook kan de smaak van het mout worden beïnvloed door het te roosteren. Uiteindelijk ontstaat er een stroop, een erg stugge substantie. Voor de alcoholische dranken zoals bier, worden de suikers daarna ook nog omgezet in alcohol.

Geraffineerd?
In de meeste producten met maltose is dit middel een geraffineerde suiker. De maltose in biologische producten is minder geraffineerd dan die in niet-biologische producten. Onduidelijk is hoeveel minder geraffineerd, ik kan hier geen eenduidige informatie over vinden.

Bloedsuikerspiegel
Maltose doet de bloedsuikerspiegel snel en hoog stijgen. Het heeft een zoetkracht van ongeveer 105, waar ‘gewone suiker’ een waarde van 100 heeft en fructose 20. Dat verklaart waarom maltose in sportdrankjes wordt gebruikt, mensen drinken dit namelijk voor onmiddellijke energie. Maltodextrine heeft een waarde van 137. Dus zowel maltose als maltodextrine zorgen voor een snelle stijging in je bloedsuikerspiegel.

Maltodextrine
Maltose bestaat uit twee eenheden glucose. Wanneer je meerdere eenheden glucose toevoegt (maltose + dextrose), krijg je maltodextrine. Deze maltodextrine is een wit poeder en een geraffineerd product. Maltodextrine kan zoet smaken, maar er is ook maltodextrine met een neutrale smaak. Het middel wordt dan ook voor meerdere doeleinden gebruikt in de voedingsindustrie: als zoetmiddel, maar ook als vetvervanger, textuurverbeteraar én om een product op goedkope manier ‘op te vullen’. Dat vullen verlaagt de kosten voor de producent, maar zorgt tegelijk voor een vermindering in de voedingswaarde van het product.

Conclusie
Ik eet zo min mogelijk producten waar maltose en maltodextrine in zit, omdat het de bloedsuikerspiegel snel en hoog doet stijgen en omdat het meestal geraffineerde middelen zijn. Als je toch maltose wilt eten, kies dan biologische producten met dit ingrediënt. De maltose in biologische producten is namelijk minder geraffineerd dan de niet biologische producten. Maltodextrine is -voor zover ik weet- altijd geraffineerd en daarom is het beter dit helemaal niet te gebruiken.

35 reacties op “Alles over maltose (moutstroop)” - Geef jouw reactie


    Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
  1. Allereerst: complimenten voor de site.

    Nu vraag ik me af – na het lezen van dit artikel – hoe het zit met bijvoorbeeld gerstemoutstroop, mais(mout)stroop en dadelstroop e.d.. Voornamelijk in suikervrije koekjes zit dit vaak verwerkt. Weet je hier iets meer over? Dank je!

  2. Hallo Irene,
    Bedankt voor je compliment!

    Gerstemoutstroop en maismoutstroop zijn allebei moutstropen. Ze zijn hetzelfde als de moutstroop/maltose waar ik het in mijn artikel over heb, alleen heeft de maismoutstroop als basisingrediënt geen gerst, maar maïs. Voor de rest is het hetzelfde.

    Dadelstroop gebruik ik zelf niet (ik koop sowieso nooit koekjes van de winkel, ik maak ze altijd zelf). Dadelstroop is waarschijnlijk minder geraffineerd dan ‘gewone’ suiker. Maar dadelstroop heeft ook een hoge glycemische waarde/zoetkracht (103), waar je bloedsuikerspiegel van omhoog schiet. Dus ik raad aan er niet teveel van te gebruiken.

  3. Hoi Anna,

    Wat geweldig dat jij dit onderzoekt, heel belangrijk ook!

    Wat gebruik jij nu als zoetmiddel? En wat doe jij in de eigengemaakte koekjes?

    Groeten van Leone

  4. Hallo Leone,
    Leuk om te horen dat je mijn onderzoek zo op prijs stelt!

    Onder de rubriek ‘recepten‘ op deze website vind je mijn recepten voor koekjes en dergelijke. Als zoetmiddel gebruik ik onder andere zoete vruchten zoals dadels en vijgen, jam (zonder suiker), appelstroop (zonder suiker) en soms agavesiroop. Je kan dus van alles gebruiken om geraffineerde suiker te vervangen!

  5. Slim! Eigenlijk dus allemaal heel natuurlijk zoals het hoort (:
    Jammer dat het allemaal zo duur is, dat biologische eten is bij mij een enorm hoge kostenpost.. Maar heb het er natuurlijk absoluut voor over. Goed voor mij maar ook voor het milieu!

    Groeten!

  6. Hoe gezond is rijstsuiker en kan ik er mee bakken. Is het een gezonde suiker vervanger.

    groet kitty

  7. Beste T.E. van Wijk,
    Dat is een goede vraag. Ik kwam laatst ook een product tegen met rijststroop en vroeg me af hoe dat precies wordt gemaakt en hoe je lichaam erop reageert. Waarschijnlijk schrijf ik hier nog een artikel over op deze website.

    Wat ik er tot nu toe over weet, is dat rijststroop (of rijstsuiker) een redelijk natuurlijk product is, maar je bloedsuikerspiegel wel snel doet stijgen. Dat zorgt voor grotere pieken en (vooral) dalen in je energieniveau. Wat dat betreft kan je beter agavesiroop gebruiken.

  8. Stevia is een perfecte vervanger van suiker en zoetstoffen en geeft geen schommelingen in de bloedsuikerspiegel.

  9. beste Anne een leerzame site voor mij

    ik heb suikerziekte type 2 en drink graag een biertje ik las op het etiket(euro schopper) dat er maltose in zit terwijl er in amstel gerstemout zit
    wat is nu beter of maakt het niet uit
    groeten henk

  10. Henk,
    Daar durf ik geen uitspraak over te doen. Ik raad je aan dat even aan je huisarts of een diëtist te vragen.

    Fijn dat je veen aan onze website hebt, leuk om te lezen!

  11. Hoi Anna,
    Je hebt een geweldige site!!!
    Maar ik vind het moeilijk om toch een zoetstof te vinden. Je bent zelf terughoudend met agavesiroop en moutstroop, maar als ik bij google Stevia intik zie je van alles over een verboden middel enz.
    Wat is nou goed voor een mens. Ik zie door de bomen het bos niet meer.
    Groeten van Patricia

  12. wat doet dit spul eigenlijk mss wel in een lage dosis in kindervoeding.
    mijn zusje (gemakzuchtig ingesteld) voert haar kindje het liefst potjes en tegenwoordig ook kant en klare pap van bambix. Ik las in de ingredietenlijst (niet terug te vinden op de site van nutricia) dat er in de pap die zij gebruikt maar liefst per 100 gr. 48,… gr suiker zit waaronder dus ook maltose als onderdeel vermeld onder de suikers.

    Ik vraag me af of dit spul wel zo onschadelijk is voor een kindje in ieder geval ze zeggen dat je ca 50 gr pap moet gebruiken per fles en dat is dus alleen al best veel suiker….

  13. Hallo Anna,

    Ik heb gelezen dat er in alle opvolgmelk (behalve nutilon) 3,6 g per 100 ml maltodextrine zit. In Nutilon zit 0,…g maltose en 0,…g glucose.
    Wat is nu het beste om mijn kindje te geven?

    Groet,
    Miranda

  14. Hoi Miranda,
    Wat vervelend zeg, dat ze in opvolgmelk ook al een suiker verwerken! Men adviseert ouders om kinderen geen suiker te geven en dat vind ik heel goed. Maar dan kom je erachter dat ze in baby- en kinderproducten toch best vaak suiker toevoegen. Zo kwam ik er laatst achter dat in Davitamon vitamine D druppels op waterbasis ook best veel suiker zit.

    Ik geef zelf borstvoeding, ook na 6 maanden (naast vast voedsel). Dan is er geen sprake van opvolgmelk. Dus voor mij is het makkelijk! Ik ga voor je uitzoeken wat je het beste kan doen met de opvolgmelk en dan schrijf ik er een artikel over op suikerwijzer.nl!

  15. Hoi, als mondhygieniste zijn wij ook bezig met suikervervangers..en de laatste tijd komt tagatose, afkomstig van melksuikers, en stevia, van een zuid-amerikaanse plant, in beeld.
    In zuid-amerika wordt stevia al heel lang als zoetstof gebruikt maar nu ook in Japan en Frankrijk zou het al toegestaan zijn…voor zover als ik artikelen erover lees is er nog niets bekend over nadelige gevolgen. Het heeft geen calorische waarde en geeft dus geen stijging van bloedsuikerspiegel.
    Tagatose is zelfs ontwikkeld in amerika in de strijd tegen darmkanker, omdat het ook een prebiotische werking op de darmbacterien zou hebben. Alleen de produktiekosten zijn nog erg hoog om concurerend te kunnen zijn. De firma Damhert maakt het maar dit zou weer gemengd zijn met sacharose en wordt verkocht onder de naam Tagatesse of Nutrilatose…jammer want Tagatose klinkt zeer veelbelovend.

    Mischien kan men hier wat mee.

    Vriendelijke groet, Celin

  16. Hoi Anna

    Interessante site heb je
    Als professionele kok ben ik geïnteresseerd in de werking van maltose.
    Onlangs heb ik op een workshop bij een chinees restaurant kennis gemaakt met maltose
    De daar aanwezige chinese chef gebruikte het als middel om varkens vlees een krokante bite te geven
    Ze deed er een beetje geheimzinnig over en wilde er niet over uitweiden
    Maar in de chinese toko die bij het restaurant hoorde kon ik gewoon een potje kopen
    Ik ga er ook even mee aan de slag en ben benieuwdnaar de werking
    Mijn vraag is of je me iets kunt vertellen over de culinaire toepassing van maltose.
    Want ondanks de negatieve ondertoon in je artikel over het consumptieve gebruik van maltose is het in de betere toko gewoon te koop
    Een potje va 500 gr kost 1,50
    Ben benieuwd naar je reactie

    Met vriendelijke groet Bert Brat Enkhuizen

  17. Beste Bert,
    Dat iets te koop is in de betere Toko, wil nog niet betekenen dat het gezond voor je is. Ik zag laatst bij de Toko een potje ve-tsin staan en dat zou ik nooit kopen uit gezondheidsoverwegingen. Ik heb maltose nooit gebruikt, dus kan je er helaas niet echt verder mee helpen. Mijn mening over dit product las je al in bovenstaand artikel.

  18. Ik haal tegenwoordig de gele potten met zoetstof. Er zit geen aspartaam in geloof ik. Hij kost ook 2 euro per pot maar ja.. dan denk ik dat is net zo duur als natrena en daar zit dan wel aspartaam in denk ik.

    Verder blijf ik het zot vinden dat er in kindervoeding zoveel suikers of aan suiker gerelateerde producten worden toegevoegd. Dit klopt natuurlijk niet al die suikers in de baby kleine kinderen producten.

  19. Hallo iedereen,

    ik veronderstel dat als je maltodextrine krijgt , dat je de invloed op de suikerspiegel van maltose + dextrose (glucose vorm) mag optellen. Betekent een zoetkracht van ruim 107 ! Dan krijgen je volgens Ben zijn reactie (Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Fructose ) toch nog een vrij hoge stijging op je bloedsuikerspiegel wat niet de bedoeling is als je over stevia begint !!! Zonet heb ik de proef op de som genomen en een pot van een halve kilo pure stevia van luco vitaal heeft wel een laag calorie gehalte maar er zit 97 % maltodextrose in. De pot van glas op zich weeg ruim 425 gram waardoor er amper 75 gram poedervorm in zit . Dan kies ik liever voor 150 gram stevia poeder met inuline waarvan er wel degelijk ruim stevia reb 97 a in voorkomt met een wortel extract dat geen invloed heeft op de bloedsuikerspiegel. De pure poeder van 97 % zuiverheid REB A kost iets meer maar dan heb je tenminste waar voor je geld :-) . Op zich heeft de zoetkracht geen waarde van bloedsuiker spiegel stijging maar de componenten zelf zijn van kwade oorsprong op de stijging van de suikerspiegel en dan kan je vertrouwen op dit artikel. bedankt daarvoor en stevia is dus veilig maar word duidelijk misbruik. DIABETEN moeten dus best opletten en lezen wat er op de verpakking staat. :-)

  20. Wij geven ons zoontje AH Puur & Eerlijk zuigelingenmelk. Nu zie ik dat in de opvolgmelk maltodextrine zit terwijl het wel biologisch is. Zou het dan toch geraffineerd zijn?

  21. Daniël,
    Het is inderdaad jammer dat daar suiker aan is toegevoegd. Als iets biologisch is, wil dat (helaas) absoluut niet zeggen dat het ongeraffineerd is. Zie ook dit artikel.

  22. Ik gebruik HIPP melkpoeder voor mijn kind, daar zitten geen zoetstoffen extra in, behalve de aanwezige lactose. Zij gaan ervan uit dat het kind geen zoet nodig heeft, naar mijn mening zijn de overige producenten alleen maar bezig om van baby af nieuwe suiker verslaafden te kweken, suikermaffia. HIPP is biologisch en mijn kind eet prima!

  23. En kennen jullie Coolbear al een limonadesiroop volledig gezoet met Stevia, is mij zelfs door mijn tandarts aanbevolen in verband met voorkoming van cariës. Hij is alleen te krijgen via internet, tot nu toe, maar hopelijk binnenkort ook in de biologische en natuurwinkels.

  24. Eef, Coolbear ken ik nog niet. Stevia vind ik beter dan geraffineerde suiker of kunstmatige zoetstoffen. Zelf gebruik ik geen stevia meer, omdat ik het te geraffineerd vind (behalve de blaadjes).

  25. Wat ik toch zo jammer vind iedereen heeft het maar over opvolgmelk voor de kindjes. Alsof het al normaal is. Vroeger bestond het niet en had niemand het nodig. Al die rommel erin… Vreselijk het tast zelfs het iq aan. Geef je kind toch gewoon de borst zo lang mogelijk- dat is het beste wat er is.

  26. Beste Helen en andere lezers,

    Natuurlijk blijft puur natuur altijd het beste, daar heb je gelijk in. Mijn zoon van ruim 10 maanden drinkt dan ook ‘morgens en ‘s avonds nog fijn bij mij. Opvolgmelk is voor ons een noodoplossing wanneer ik werk (en niet meer mag kolven) en mijn man thuis is.
    En dan is Hipp dus nog een van de minst slechte qua suikers.

  27. Maltose heeft een zoetwaarde van 32. Suiker (tafelsuiker) van 100 en HFCS (high fructose corn syrup) heeft een zoetwaarde van 120.

  28. Vandaag zag ik dat er ook maltose zit in de vervanger van suiker bij de aldi. Het gaat hier om het ‘gezonde’ stevia. Lijkt mij allerminst gezond dan…

  29. hoi hoi ik lees hier dat de meningen zijn verdeeld als het over Maltose gaat,ik heb het gekregen, waarvan is het belangrijkste waar ik op moet letten?KAN ik ook in yoghert toevoegen bv?

  30. Sinny, maltose gebruiken wij niet, omdat het geen natuurlijke suiker is. Ik zou je aanraden om het niet te gebruiken.

  31. Ik ben op zoek naar volkorenbrood waar geen moutmeel/moutsuiker/moutstroop/maltose inzit om het brood donkerder te maken (volkorenbrood is eigenlijk van zichzelf niet donker van kleur, maar consumenten geloven dat het brood gezonder is als het donker is, dus voegt de bakker er gebrande mout aan toe). Ik heb het brood nog niet gevonden. Bestaat het eigenlijk wel? Zelfs AH voegt aan zijn Liefde & Passiebrood moutmeel toe om het donkerder te maken; nergens voor nodig!

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.