Alles over kunstmatige zoetstoffen

Gezondheid Aspartaam 2Kunstmatige zoetstoffen zijn ooit geïntroduceerd zodat je zoete voedingsmiddelen kan eten en drinken zonder daar dik van te worden. Er zijn ontzettend veel mensen die letten op hun gewicht. Er is dan ook een grote markt voor producten als Cola light en suikervrije kauwgom. Toen Marger en ik stopten met het eten van geraffineerde suiker, vervingen wij dit niet door zoetstoffen. Voor een zoete smaak eten wij natuurlijke, ongeraffineerde suikers (zoals vruchten). Wij zoeken naar producten die zo ongeraffineerd mogelijk zijn en daar past een kunstmatige zoetstof niet bij. Uitgebreid onderzoek wijst uit dat de zoetstoffen die op de markt zijn, veilig zijn om te gebruiken. Maar niet iedereen is het eens met die resultaten. Er zijn mensen die waarschuwen voor de gevaren van kunstmatige zoetstoffen, vooral voor aspartaam. Hoe zit dat nu precies?

Maximale dagelijkse inname
De onderzoeken kunnen weliswaar uitwijzen dat kunstmatige zoetstoffen veilig zijn, maar als je de ‘Aanvaardbare Dagelijkse Inname’ (ADI) overschrijdt, is de veiligheid niet meer gegarandeerd. De ADI is de hoeveelheid van een stof die een mens dagelijks binnen mag krijgen zonder dat hij of zij daar ziek van wordt. Een persoon van 70 kilo mag bijvoorbeeld maximaal 525mg aspartaam per dag binnenkrijgen. Dit staat gelijk aan zo’n vier flessen cola light. Er zullen weinig mensen zijn die zoveel cola per dag drinken, maar zoetstoffen zitten in veel meer producten. Het zit niet alleen in light frisdrank, maar kan ook zitten in bijvoorbeeld taart, koekjes, vruchtenyoghurt, vitaminepillen en zelfs in medicijnen. Op die manier kan een mens die veel eet en drinkt toch de ADI overschrijden. Vooral in Amerika gebeurt dat. Daar worden immers erg veel producten verkocht waar een zoetstof als aspartaam in zit én de mensen eten er gemiddeld meer. Daardoor leidde de introductie van aspartaam in dat land tot gezondheidsrisico’s. Dus je moet er in ieder geval op letten dat je niet teveel kunstmatige zoetstoffen binnenkrijgt. Daarnaast kunnen mensen met de erfelijke stofwisselingsziekte phenylketonurie (PKU) beter helemaal geen aspartaam gebruiken.

sodapopKinderen en zoetstoffen
Bij kinderen moet je extra goed opletten of ze niet teveel zoetstoffen innemen. Zij hebben namelijk minder gewicht dan volwassenen en daarom is de ADI-waarde voor hen veel lager. ‘Een peuter die dagelijks twee glazen frisdrank en een beker yoghurtdrank met onnatuurlijke zoetmakers drinkt, kan al een schadelijke hoeveelheid kunstmatige zoetmakers binnenkrijgen’ (www.vitatas.nl).

Alternatieve mening: kunstmatige zoetstoffen zijn vergif
Er zijn mensen die de resultaten van het onderzoek naar kunstmatige zoetstoffen in twijfel trekken (worden alle resultaten van het onderzoek naar buiten gebracht, of houden ze dingen achter? Betaalt de suikerindustrie geld aan de politiek om dingen achter te houden?), of zelfs geloven dat de resultaten onjuist zijn (zijn de onderzoeken wel juist uitgevoerd, onder de goede omstandigheden?). Deze tegenstanders zeggen: ook al neem je er weinig van, kunstmatige zoetstoffen zijn vergif. En ze hebben bewijs. Zo vonden zij meer dan 90 negatieve bijwerkingen van aspartaam, waaronder geheugenverlies en hersentumoren, maar ook meer voorkomende klachten als hoofdpijn en oorsuizingen. Er zijn websites vol met ervaringen van patiënten waarvan bleek dat hun medische klachten alleen terug te voeren zijn op hun aspartaamgebruik (zie bijvoorbeeld www.dorway.com). Wie er gelijk heeft? Ik weet het niet.

Koken met kunstmatige zoetstoffen
Niet alle zoetstoffen zijn bestand tegen hoge temperaturen. Aspartaam wordt bijvoorbeeld instabiel bij verhitting en de veiligheid is dan niet gegarandeerd. Andere zoetstoffen kunnen een rare bijsmaak hebben. Sacharine heeft bijvoorbeeld een bittere nasmaak. Je hebt zelf waarschijnlijk ook wel ooit geproefd dat producten met zoetstoffen anders smaken dan met geraffineerde suiker. Zo smaakt gewone cola toch wel heel anders dan cola light.

Zoetstoffen goed voor mensen op dieet?
De belofte dat kunstmatige zoetstoffen ervoor zouden zorgen dat je wel zoet kunt eten, maar er niet dik van wordt, is onjuist gebleken. Zoetstoffen geven je lichaam hetzelfde seintje als wanneer het ‘gewone’ suiker binnenkrijgt. Je darmen willen de glucose gaan opnemen, maar er zit geen glucose in zoetstoffen. Om hiervoor te compenseren, gaan je darmen suikers halen uit koolhydraten. Hierdoor zou het goed kunnen dat je eerder zwaarder wordt, dan dat je afvalt door het gebruik van zoetstoffen. Bovendien speelt de voedingsindustrie nogal eens met de combinatie van zoet, vet en zout. Wanneer een producent zegt minder suiker in z’n product te stoppen, heb je grote kans dat ze de hoeveelheid vet of zout hebben vergroot om een lekkere smaak te behouden. Zo kan suikervrij ijs meer vet bevatten. Kunstmatige zoetstoffen zijn dus geen goed middel om af te vallen.

Conclusie
Wij vermijden kunstmatige zoetstoffen om de volgende redenen: er is geen zekerheid over de veiligheid, het is een geraffineerd product en heeft geen voedzame werking, het gaat ontwenning van suiker tegen, je lichaam raakt ervan in de war en bovendien smaakt het niet lekker. Om dezelfde redenen raad ik ook andere mensen aan om geen kunstmatige zoetstoffen te gebruiken.

39 reacties op “Alles over kunstmatige zoetstoffen” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Ik ben het hier helemaal mee eens.
  In sommige landen zijn zoetstoffen zoals bijvoorbeeld aspartaam zelfs verboden.
  Ikzelf neem ook geen geraffineerde suikers en geen zoetstoffen maar heb in het verleden gemerkt dat ik altijd heel erg misselijk werd van zoetstof zoals aspartaam en een hele rare droge nasmaak in mijn mond ervan kreeg.
  En dan had ik bijvoorbeeld maar 1 glas cola light op..
  Ik snap niet waarom ze in zoveel producten al die zoetstoffen stoppen.. kunnen ze deze niet gewoon weglaten en vervangen door ongeraffineerde suikers uit bijvoorbeeld fruit?

  Nogmaals mijn complimenten aan jullie website! :D
  Ga zo door!

  Gr,

  Liss

 2. Hallo,

  Wat zit jullie site goed in elkaar! Hier kom je echt alles tegen waar je naar zoekt als je overweegt (zoveel mogelijk) zonder suiker te leven.
  Weten jullie toevallig ook wat meer over Isomalt?

  Keep up the good work!

  Ester

 3. Hallo Ester,
  Dankjewel voor je compliment!

  Isomalt is een kunstmatige zoetstof. Ze maken dit van suikerbiet tot een zoetstof die lijkt op ‘gewone’ suiker, maar welke minder calorieën bevat en niet leidt tot tandbederf of schommelingen in je bloedsuikerspiegel. In voedingsproducten wordt isomalt vaak gecombineerd met sucralose (splenda), ook een kunstmatige zoetstof.

  Naast de voordelen die Isomalt biedt ten opzichte van suiker, blijft het een kunstmatige zoetstof. En ook voor Isomalt gelden de nadelen die ik in de conclusie van bovenstaand artikel noem. Daarom gebruik ik deze zoetstof niet.

 4. hallo, ik heb een vraag.
  Sinds vorig jaar heb ik last van een spastische en vandaag zijn ze ook nog tot de conclusie gekomen dat ik ook een prikkelbare darm heb.
  Dat samengebracht brengt veel problemen met zich mee, en daarbij staat ook wat ik niet mag eten, waaronder: kunstmatige zoetstoffen. Maar ik kan nergens een volledige lijst vinden waar in staat waarin allemaal kunstmatige zoetstoffen zit. Zou iemand mij misschien kunnen helpen?

  gr. santucia

 5. Santucia,
  Wij hebben geen lijst met alle producten waar kunstmatige zoetstoffen in zitten. Als een product kunstmatige zoetstof(fen) bevat, moet dit vermeld zijn op het etiket van het product. Dus het is een kwestie van goed alle etiketten lezen.

  Daarnaast kan je een diëtist vragen of hij/zij misschien zo’n lijst heeft. Ik denk dat een lijst nooit volledig kan zijn, omdat de ingrediënten van producten kunnen veranderen en omdat er steeds nieuwe producten in de winkels terechtkomen.

  Succes ermee!

 6. Ik eet sinds kort suikervrij en heb daarbij heel veel nut gehad van jullie site, dank daarvoor! Ik houd wel erg veel van bakken en kreeg het advies om daarbij zoetstoffen te gebruiken omdat die geen effect zouden hebben op mijn bloedsuikerspiegel. Veel producten geven echter een bittere nasmaak, hoewel dit bij een (nieuw) product, Nevella, tot nog toe is uitgebleven (maar dat was in lauwwarme verwerking). Ik ben redelijk nieuw in het suikervrije bestaan en vraag me af of jullie dit product kennen en, zo ja, hoe jullie er over denken?

 7. Hallo Charlotte,
  Leuk om te lezen dat je veel aan onze site hebt. Wij gebruiken geen kunstmatige zoetstoffen en dus ook geen Nevella. Daarom kan ik je helaas weinig over deze specifieke zoetstof vertellen.
  Lekkere dingen bakken kan ook heel goed zonder kunstmatige zoetstoffen. Het is je eigen keuze of je wel of geen kunstmatige zoetstoffen wilt gebruiken.

 8. Beste Anna,

  Mooie site. Goede informatie. Vraag: Ben op dit moment aan het afvallen en dat lukt me aardig. Als ik op mijn goede gewicht zit, wil ik iig minderen met suiker. Was er nogal een liefhebber van. Zoete koffie, zoete thee, heerlijk vond ik het. Tijdens dieet geen koffie met suiker uiteraard, maar wel groene thee met zoetjes omdat het me (nog) niet lukt om een zoetloos drankje te drinken. Ik wil echter niet blijvend zoetjes nemen. Wat is nu echt het beste zoetmiddel voor koffie/thee. En niet te calorierijk?

  vr groet, Peggy

 9. Hallo Peggy,
  Als je het aan mij zou vragen, zou ik zeggen dat je het beste helemaal geen zoet in je koffie of thee moet drinken. Maar als je het echt veel lekkerder vindt, neem dan liever gewone suiker in je thee dan zoetjes. Kunstmatige zoetstoffen zijn namelijk naar mijn idee nog minder goed voor je dan suiker. Wel zou ik dan kiezen voor ongeraffineerde suiker, zoals oerzoet (uit de natuurwinkel).

  Of koffie en thee met zoet wel of niet lekkerder dan zonder, is een smaakkwestie. Hoewel het ook heel goed gewenning kan zijn. Ik heb alleen als kind thee met suiker gedronken, tot ik besloot dat ik ermee ging stoppen. Het duurde een paar dagen, maar daarna heb ik thee met suiker nooit meer lekker gevonden (vies zelfs). Dus raad ik je aan 1-2 weken je koffie en thee zonder suiker of zoetjes te drinken en dan te kijken of je het mét suiker nog steeds lekkerder vindt. Als dat het geval is, kan je proberen wat je vindt van thee met een beetje agavesiroop of rijststroop (uit de natuurwinkel).

 10. Eigenlijk is suiker helemaal niet lekker, maar gewoon een soort hersenverslaving. Als je een paar weken “suikervrij” gaat en zo je hersenen ontwent, snap je niet dat je ooit thee of koffie met suiker gelust hebt. Je hebt dan ook geen “alternatieven” nodig maar je kan je smaak overnieuw ontwikkelen.
  Minstens zo erg als die zoetstoffen is het HFCS, High Fructose Corn Sirup. Je vindt het echt overal in terug en het is de grootste troep die bestaat. We moeten allemaal stoppen met de koop van dergelijke producten zodat de markt wel moet aanpassen, als ze nog handel willen hebben. Ga naar de supermarkt en kijk maar hoe vaak dit erin zit, samen met gemodificeerd maïs-/tarwezetmeel. We worden gewoon structureel ziek gemaakt met die troep!

 11. Mijn zoontje heeft vermoedelijjk adhd, van 1 glaasje limonadesiroop met aspartaan is hij een week aan het stuiteren, als in: onrustig, niet kunnenslapen, de hele tijd wiebelen etc. Een vriendin van mij heeft kanker gehad. Advies van haar arts: géén aspartaan. Wat mij betreft: verbieden die zooi!

 12. Hoi ik had een vraagje je kunt overal lijsten vinden waar aspartaam om sorbitol in zit maar is er ook een lijst van light producten die natuurlijke zoetstoffen bevatten?
  iedereen weet dat in de sinas light aspartaam zit maar wat is de betere variant daarvan bv…Groet Eduard

 13. ik schijn allergies te zijn voor aspertaam en sorbitol.Ik krijg er diarhee van.o.a. nu heb ik in een gezondheids shop.natuurlijke kauwgom gekocht.Er zit wel.edulcollorante en sucralosa in. In de apotheek zegt men van een of 2 kauwgommetjes, hoef je je geen zorgen te maken,En het is geen aspertaam.Wat raden jullie mij aan.? harriet

 14. Beste Harriet,
  Naar mijn mening zijn kunstmatige zoetstoffen slechter voor je lichaam dan geraffineerde suiker. Ik eet ze allebei niet en dat adviseer ik anderen ook. Er zijn genoeg lekkere andere dingen te vinden en te maken!

 15. Eduard,
  Er zijn niet echt lightproducten met natuurlijke zoetstoffen. Je kan zeggen dat sommige stoffen natuurlijk zijn, omdat ze van oorsprong gemaakt zijn van natuurlijke stoffen. Maar deze worden vaak zo geraffineerd, zoals witte suiker, dat ik ze niet natuurlijk meer noem. Daarom gebruiken wij geen geraffineerde producten en geen kunstmatige zoetstoffen.

  Als je op zoek bent naar iets wat op Sinas lijkt, zou ik (suikervrije) diksap met bijvoorbeeld Mandarijn proberen. Maar nog lekkerder is een glas versgeperste sinaasappelsap!

 16. en wat denken jullie over stevia-Die wordt nu hoog de hemel in geprezen,omdat het een zoet plantje is dus absoluut natuurlijk en veilig. Hoe maken ze dan die zoetjes van stevia?zijn ook kleine tabletjes. Die bruisen in je koffie. harriet

 17. Hoi allemaal,
  ik moet voor mijn vack BasisNatuurWetenschappen weten wat nou het verschil tussen zoetstofen en suiker is, en dan moet ik weten hoe het een smaakt t.o.v. het ander. Ook moet ik de risico’s van zoetstoffen weten en of zoetstoffen een goede vervanging zijn. MAar ik weet het allemaal niet… en ik heb een soort van dyslexie dus ga ik niet die hele tekst lezen om te kijken of het daar in staad.

  nou, ik hoop dat ik antwoord krijg,,,

  (leuke sitee!!!) xx Puk

 18. Puk,
  Het is een interessant onderwerp waar jouw huiswerk over gaat. Ik kwam er tijdens mijn schooltijd achter dat ik de dingen het best onthou als ik het allemaal zelf uitzocht/las/maakte. Dus ik raad je aan toch maar de tekst te lezen en wat andere teksten over dit onderwerp die je op internet en in boeken kan vinden.

  Succes met je opdracht!

 19. Ja, maar ik heb dyslescie, dus vind ik het lastig om dat alles te onthouden.. alsjeblieft.. kun je mij informatie geven??

  TRouwens, mijn opdracht was dat ik er achter m,oest komen en desnoods mensen ernaar vragen… dus jaa..

  xx PUK

 20. hallo allemaal,
  Ik heb een vraagje-. sinds 3 maanden gebruik ik bijna geen kunstmatige zoetstoffen meer.Ik kreeg er steeds diarhee van. Nu verkopen ze in de natuurshop Stevia- deze zou uit een zoete plant komen en totaal natuurlijk en onschadelijk zijn. Is dit echt zo?
  Wie is hiervan op de hoogte??….Alvast bedankt voor uw reactie

 21. Vandaag bij Radio 538 dat onderzoek aangeeft dat aspartaam maar ook de andere kunstmatige zoetstoffen leverkanker en longkanker veroorzaken.
  Laat ik het zo zeggen Alle kunstmatige stoffen in voeding net als e621 en nog wat van deze zooi gewoon uit ons voedsel weren dan zul je zien dat de ziektekosten verzekering ook naar beneden kan omdat er dan minder mensen ziek worden van deze troep die te pas en te onpas wordt gebruikt in onze voeding door de grote jongens die bakken geld er aan verdienen.
  zie stuk over aspartaam hier met de geschiedenis: http://wetenschap.infonu.nl/diversen/161-is-aspartaam-een-gevaarlijke-stof.html

 22. Meneer/mevrouw Weeber,

  Ik volg nu een nieuwe levensstijl (grip op koolhydraten) waarin alle kunstmatige zoetstoffen verboden zijn, net zoals bepaalde E-nummers, waaronder E621. Stevia mag echter wel, omdat deze geen bijwerkingen zou hebben, omdat dit natuurlijk is. Ik heb tot nu toe alleen nog maar positieve reacties gehoord van stevia ( en heel veel negatieve over kunstmatige).
  Volgens mij een aanrader dus.
  Ik ben nu ook op zoek, maar kan alleen maar webwinkels vinden. In wat voor zaak precies heeft u deze gezien?
  Groet Inke

 23. Inke,
  Als je op google ‘stevia’ intoetst, krijg je zo een rij met webwinkels waar stevia wordt verkocht. Succes!

 24. Zelf heb ik het in Middelburg (zeeland) bij de Rode Pilaren gekocht.
  Dus niet bij een webwinkel.

 25. Bij de gemiddelde Gezondheidswinkel is al Stevia te koop in zowel zoetjesvorm als suiker-vorm.
  Ook zag ik het bij De Tuinen en Etos en dergelijke. Steeds meer verkrijgbaar dus!
  Leuke website overigens, komen er snel nog recepten bij??

 26. Dag,

  Leuk artikel maar ik heb toch een vraagje. Hebben jullie wetenschappelijke onderbouwingen voor de tekst onder de alinea ‘zoetstoffen goed voor mensen op dieet’? Bijvoorbeeld dat de darmen door zoetstoffen suikers uit koolhydraten halen. Dit vindt ik een interessant verhaal.

  Bedankt

 27. Hallo,

  Erg interessante website en artikelen. Bedankt voor de informatie :) Ik heb nog wel een vraag. Ik heb onlangs gehoord van Sukrin. Hierin zit Erythritol. Een suikeralcohol. Ik heb geen idee wat het is maar volgens de meeste bronnen is het ‘mostly harmless’. Ik ben benieuwd of je het kent en wat je er van vind. Het word gebruikt voor bakken omdat het verhitting beter verdraagt dan bvb stevia.

  Alvast bedankt.

 28. Jolanda, we krijgen daar wel vaker vragen over. We gebruiken zelf geen sukrin, omdat het nogal geraffineerd is voor zover ik weet. Ik heb het nog niet grondig onderzocht.

 29. Jaap, ik haal mijn informatie altijd uit -naar mijn inzicht- betrouwbare bronnen. In dit geval weet ik niet meer precies waar dat specifieke punt vandaan kwam. Je kan er vast meer over vinden via google. Als het niet lukt, laat het me dan maar weten. Dan zoek ik met je mee.

 30. Hallo,

  Ik ben opzoek naar een goede / minder slechte limonade siroop.
  Iemand een idee wel nog redelijk is? Dacht aan Slimpie , maar die gebruiken Aspartaam. Teisseire heeft 4 slechte E nummers en Cool Bear heeft nu nog 1 Slecht E nummer (E211) er in. Hopelijk hebben jullie betere alternatieven.

 31. Marco, wij gebruiken biologische diksap van de AH als limonade. Daar zijn geen geraffineerde suiker of andere rare ingrediënten aan toegevoegd. Het smaakt wel anders dan ‘gewone’ limonade, maar ik vind het lekker. Misschien moet je een beetje aan de smaak wennen.

 32. Hoi
  Wat is jullie mening omtrent honing (niet geklaard en zonder toevoeging van suikers) als zoetmiddel?
  Groetjes

 33. Ik kreeg van zoetstof de zelfde problemen als van epilepsie ziekte,alleen plaste ik niet in mijn broek,wel ging ik onderuit met bibberen,wat ik niet wist en hield mijn kopje of zo erg vast in mijn handen,en na een jaar ging ik er bij schreeuwen en kreeg zeer pijn in mijn hoofd.Dat was in de looptijd van anderhalfjaar van 1x per twee weken tot wel 3 x op een dag.Ik zou opgenomen worden door mijn specialist in een epileties centrum. Dit is nu ruim 2 jaar geleden gebeurd.Toen pas las ik dat dat wel eens aan zoetstof zou kunnen liggen,en ben gelijk gestopt met alle zoetstoffen.En toen waren de problemen van de epileptie opgelost binnen 14 dagen.Maar als ik nu een half blikje fris met zoetstof neem,dan val ik wederom flauw.Ook nam ik kroepoek waar zoetstof in zat en ik viel daar van ook nog flauw,dus waar allemaal zoetstof in zit kan ik ECHT niet verdragen.Ik ben nu 73 jaar oud en heb wel slechten tijden door zoetstof mee gemaakt.

 34. Goed artikel,
  Ik ben zelf de laatste tijd aan het afvallen en op voeding aan het letten.
  Roosvice heeft 2 nieuwe varianten (met groene dop waarbij geen kunstmatige suikers zijn toegevoegd.
  Dubbel friss dito geen kunstmatige suikers meer toegevoegd.
  Laatse is Holy soda ook zonder Kunstmatige suikers.
  Tip, let ook op je vla/yoghurt , bijvoorbeeld optimel waarin kunstmatige zoetstoffen zitten (gezonde keuze staat er dan ook nog op…)
  Als alternatief voor suiker gebruik ik Palmsuiker van de toko, een natuurlijk product en beter voor je dan gewone suiker.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.