Als je besluit geen geraffineerde suiker meer te eten, denk je wellicht aan honing als vervanger. Honing is op zich een natuurlijk product, maar je moet er wel mee oppassen. Honing is namelijk lang niet altijd zo natuurlijk, soms is er zelfs suikerwater aan toegevoegd. Dan zit je dus alsnog suiker te eten! Bovendien zorgt honing voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel, waardoor bij veel mensen het energieniveau eerst verhoogt en dan verder verlaagt dan voordat ze de honing aten.

Honingbijen zuigen het nectar uit bloemen en vermengt het met z’n speeksel, zodat de suiker in de nectar verandert in glucose en fructose. Dit komt in hun ‘honingmaag’ terecht. De bij houdt een klein beetje honing bij zich, de rest spuit hij in de bijenkorf in de honingraten (gemaakt van bijenwas).
In de fabriek worden de honingraten door een machine gehaald, waardoor de waslaag van de cellen wordt weggeschaaft, zodat de honing overblijft. Dan wordt de honing gezeefd, om de restjes bijenwas eruit te halen. Daarna wordt de honing verwarmd, zodat ze in potten kunnen worden gegoten. De imker doet dit proces op ambachtelijke wijze. De smaak en geur van de honing is verschillend, afhankelijk van de bloemen die de bijen bezoeken.
Honing verwarmen
Biologische en Nederlandse honing wordt tot maximaal 45 graden Celsius verwarmt, (niet-biologische) honing uit andere landen kan op hogere temperatuur verwarmd zijn. Bij deze hogere temperaturen kan de voedingswaarde verminderen.
Suikerwater
Niet-biologische imkers geven de bijen suikerwater voor het overwinteren. Aan sommige buitenlandse honing kan zelfs aan de honing zelf suikerwater zijn toegevoegd. De niet-biologische buitenlandse honing van de supermarkt is dan wel een stuk goedkoper dan de biologische honing, maar je schiet er niet veel mee op. De kans bestaat dat je alsnog (gedeeltelijk) suiker zit te eten en dat de honing op een te hoge temperatuur is verwarmd, waardoor er nog weinig voedingswaarde in de honing zit.
Biologische honing
Als je honing wilt eten, neem dan biologische honing. Biologische honing komt uit gebieden waar binnen een straal van 5-7 kilometer geen industrie, niet-biologische landbouw of snelwegen voorkomen. Ook halen de bijen de nectar uit natuurgebieden en van niet-genetisch gemanipuleerde planten. De bijen overwinteren natuurlijk, dus niet op water met geraffineerde suiker, maar op eigen honing. Doordat biologisch gehouden bijen niet zijn bijgevoerd met suikerwater en de honing koud verwerkt wordt, is biologische honing veel uitgesprokener van smaak. De allerlekkerste honing is die direct van de biologische imker.
Door de eisen aan de omgeving kunnen steeds minder biologische imkers hun werk doen. Daarom staat in de natuurwinkels steeds meer biologische honing uit het buitenland.
Bloedsuikerspiegel
Honing bestaat uit ongeveer 80% suikers en 3% enzymen, stuifmeel en dergelijke. De rest (17%) is water. Honing is een enkelvoudig koolhydraat en kan teveel schommeling in je bloedsuikerspiegel veroorzaken. Dit soort koolhydraten worden namelijk snel door het lichaam opgenomen (daarom gebruiken sommige sporters honing voor onmiddellijke energie). Voor een stabiele bloedsuikerspiegel kun je dus beter geen of weinig honing eten. Zoetmakers die je bloedsuikerspiegel minder doen schommelen zijn bijvoorbeeld fruit of agavesiroop.
Een aantal biologische imkers:
- Biologische boerderij ‘De Schoffel’, bij Boxtel
- Boerderij van Mts. L en R Meekma in Lollum, Friesland
- Biologische imkerij Clootwijck Apiaries, in Almkerk
Ik haalde mijn informatie onder andere uit:
- Smaakmakend, zomer 2009
- Volkskrant, 8 maart 2008
Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
“Als je besluit geen geraffineerde suiker meer te eten, denk je wellicht aan honing als vervanger. Honing is op zich een natuurlijk product, maar je moet er wel mee oppassen. Honing is namelijk lang niet altijd zo natuurlijk, soms is er zelfs suikerwater aan toegevoegd. Dan zit je dus alsnog SUIKER te eten!”
Dat doe je toch ook als je fruit eet?
Aan fruit wordt geen geraffineerde suiker toegevoegd, zoals hierboven voor honing beschreven.
Zie verder mijn reactie in https://suikerwijzer.nl/alle-producten-waar-suiker-in-zit-het-huis-uit/#comment-231.
Ik heb zelf al 20 jaar een suikerallergie. Begonnen toen ik klein kind was. Ik mag wel de Langnese honing! Deze bijenworden niet bijgevoerd. Dus tip voor jullie en te koop in de supermarkt!
De afbeelding die je toont is helaas geen bij, maar een zweefvlieg. Dit is trouwens een mooi voorbeeldje van mimicry.
de meeste honings hebben een hoge glymische index maar mischien is niet elke honing het zelfde heb Acaciahoning deze is volgens mij nog natuurlijker dan de andere honongs maar heb deze honing ook een hoge glymische index?
Ik had last van verkoudheid, dus toen ben ik honing op een lepeltje gaan doen om het op te eten. Maar nu heb ik dat hele potje opgegeten (250 gram!). is dit heeeeel slecht .. ?
Wat een grappige vraag! Nee hoor, dat is niet heel slecht. Het heeft vast veel goed gedaan voor je keel. Voor een volgende verkoudheid zou je suikervrije laurierdropjes kunnen kopen (o.a. te koop bij De Tuinen), maar eet daar ook niet teveel van.
Als je honing eet, probeer dan biologische honing te nemen van bijen die in de winter niet worden bijgevoed met suiker.
Dat is dus ook Langnese honing!! De bijen worden niet bijgevoerd met suiker.
ik heb rauwe biologische honing gekocht om precies te zijn eucalyptus honing deze is helemaal niet verwarmd de zymen blijven er nu het bestaat uit 69% glucose n 31% fructose heb deze speciale honing lagere glymische index dan verhitte honing?
Dag Anna,
Ik tikte in google het woordje “bij”in. En de eerste bij, die getoond werd, was deze zweefvlieg. Het is misschien toch wel handig om de naam te veranderen. Gelukkig heeft Jurgen het ook al opgemerkt.
Het is een Blinde Bij (Eristalis tenax) Genus Eristalis
Blinde bij, omdat het geen echte bij is, maar een zweefvlieg, dat geldt natuurlijk ook voor de andere soorten. De blinde bij heeft twee verticale strepen op de ogen (eigenlijk haarbanden). Die zijn goed op de foto te zien.
Bijen hebben een “taille” Andere ogen en langere antennes. En natuurlijk vier vleugels i.p.v. de twee van een vlieg.
Groeten,
Thijs
Thijs,
Ik heb de naam bij de afbeelding gezet. Bedankt voor de informatie, zo leren we nog eens wat over bijen (en blinde bijen)! Ik zal in de zomer eens goed opletten of ik het verschil kan zien tussen een bij en een blinde bij.
De auteur van dit artikel heeft niet zo heel veel verstand van bijenhouden en honing oogsten. Het is dan ook jammer dat de teksten niet eerst gecontroleerd zijn door iemand die daar wel iets van af weet.
De meeste niet-biologische imkers winteren inderdaad hun bijen in met suikerwater (of een vergelijkbaar product). De bijen verbruiken dit in de loop van de winter en het vroege voorjaar.
Als de tijd daar rijp voor is, maken de meeste imkers gebruik van een ‘honingzolder’. In deze zolder worden geen jonge bijen geboren en is geen oud voer (suikerwater) aanwezig. De bijen zullen deze zolder voldragen met nectar.
De meeste imkers zullen vervolgens uit deze zolder de honing oogsten, door deze koud te slingeren en na verloop van tijd koud af te vullen. Er is dan sprake van pure honing zonder suikerwater en met alle goede stoffen er nog in!
Een imker hoeft niet het labeltje ‘biologisch’ te hebben om een goed product te leveren.
Weet iemand wat voor suikers er in honing zitten, en in welke verhoudingen? Sucrose, lactose, fructose, dextrose of maltodextine?
Bart,
De samenstelling van honing verschilt nogal per soort. Ik kan je dus helaas geen duidelijk antwoord geven.
Ik zou graag weten of je van honing verdikt?want het is zo wie zo toch zeer gesuikerd.
Bouckaert,
Er zitten suikers in honing, maar in goede honing zit geen toegevoegde suiker. Dat zijn twee verschillende dingen. Maar als je er erg veel van eet, kan je er dikker van worden. Dat geldt voor alle honing en andere producten met suikers of vetten.
Graag had ik dan geweten wat “goeie-gezonde” honing is en welke merken dan te mijden zijn want meestal valt dit niet van het etiket af te leiden. Op het etiket vinden we gewoon terug hoeveel % suikers deze bevat maar niet of deze is aangelengd met suikerwater of dergelijke.
Kris,
Als je biologische honing koopt, zit je goed. Die is te koop in natuurvoedingswinkels en soms ook in de supermarkt.
Ik eet zelf ruim 2 weken suikervrij, maar mis het wel dat je eens kunt genieten van iets zoets. Waarom hebben wij eigenlijk dan die smaakpapillen op onze tong.
Alle informatie die ik hier lees, vertelt mij dat eigenlijk niets goed is wat ik best wel even slikken vind.
Je wordt er zelfs een beetje angstig van om maar iets van zoetigheid te nuttigen.
Welke schrijfster op deze site die een suikerallergie heeft kan mij op weg helpen.
Als je alles leest, kun je inderdaad angstig worden, maar: je hebt gelukkig je gezonde verstand gekregen. Gebruik dat, en geloof niet alles wat je leest.
Er zijn bloemetjes, er zijn bijtjes = honing!
Als je een imker kent, ga er heen en koop koudgeslingerde honing.
Als je geen imker kent, ga dan bijv. naar een natuurwinkel of een G&W winkel en koop daar koudgeslingerde honing. Heerlijk! Lekker van genieten! Zit vol met vitamines en mineralen. En als je op de GI wilt letten, hij heeft maar een GI van 30 (en dat is dan ook nog eens per 100 gram en ik ga er stiekem maar vanuit dat je dat niet in 1 keer nuttigt). Dus maak je niet druk, dit is gezond en verantwoord.
Er zullen altijd mensen zijn die schreeuwen dat niet goed is.
Geniet er lekker van, dat doe ik! En ondanks het feit dat ik het elke dag wel een aantal keer gebruik, ben ik toch mooi 19 kg afgevallen. Dus met alle respect: laat ze maar kletsen.
Kijk gewoon wat er bij jou past, kies het gezondste als dat kan (en als je dat kunt betalen). En geniet van wat de natuur jou biedt ;-)
Misschien wat beter lezen????
Ivo, Yvonne schreef dat ze ondanks haar honinggebruik is afgevallen. Uit jouw reactie maak ik op dat je dat woordje verkeerd gelezen hebt en dus was haar suggestie aan jou een logische gedachte. Ze had misschien wat duidelijker kunnen aangeven dat je haar reactie niet goed had gelezen, maar bedoelde het ongetwijfeld slechts verbaasd.
Wie kan mij antwoord geven op het merk honing van het Kruidvat.
De bloemenhoning van “Bloemenhof”zou koudgeslingerd zijn, maar wie van jullie weet of er suikerwater aan is toegevoegd?
Alvast bedankt!
Grace.
Suiker is “de” voeding van de bij, vertelde een imker mij pas. Er bestaat dus niet zoiets als “niet met suiker gevoerde bijen”.
Koudgeslingerd is een methode om de honing te slingeren, maar zegt dus niets over het toegevoegde suiker. Volgens de imker wordt er “altijd” suiker aan bijen gegeven, want dat is hun voedsel.
Hallo,
Ik lees op jullie site dat suiker vitamines ‘vreet’. Is dit ook zo met honing?
Groeten Jody
@Yvonne: dat kan ik niet geloven. Bijen hebben probleemloos vele eeuwen bestaan zonder dat een imker ze geraffineerde suiker opdiende. Het natuurlijke voedsel van bijen is bij mijn weten gewoon honing, die ze zelf maken van nectar. Het toedienen van suikerwater, wat veel imkers doen, is dus echt niet nodig voor de bij.
Koudgeslingerd of niet staat inderdaad wel los van wat er aan de bijen is gevoerd.
@Grace: even voor de duidelijkheid: wij zijn nog niet tegengekomen dat er door de honing zelf suikerwater wordt gemixt. Het gaat alleen om het voeren van suikerwater aan de bijen, waarbij ons in elk geval onduidelijk is wat daarvan de effecten zijn op de kwaliteit en samenstelling van de honing.
@Jody: dat weet ik niet precies, maar ik vermoed dat “hoe natuurlijker/minder geraffineerd, hoe beter” hier wel opgaat. Daarom gebruiken wij, als we al honing gebruiken, altijd koudgeslingerde: deze is niet d.m.v. verhitting uit de raten gehaald en dus zijn er meer oorspronkelijke stoffen in de honing aanwezig. Ik denk dat dat ook tot gevolg heeft dat het minder nuttige stoffen aan je lichaam onttrekt.
@Marger
Het is wat moeilijk om een ander te verdedigen in wat zij (de imker) tegen mij zei. Maar zij vertelde me dit echt. Vroeger was de aarde niet zo vervuild, vroeger was alles beter. Ons eigen voedsel is toch ook al te arm om er nog voldoende bouwstoffen uit te halen. Dus waarom zou dat inderdaad ook niet voor de bijen gelden? Ook wij moeten onszelf bijvoeden met extra vitamine pillen en magnesium en noem maar op. Omdat het simpelweg niet meer allemaal uit onze voeding te halen valt.
Het schijnt gewoon dat de bijen niet meer voldoende voedsel kunnen halen, en ze daardoor bijgevoerd moeten worden. Dat is wat zij mij vertelde. En ik neem aan dat een imker er meer verstand van heeft, dan wij. Wij kopen het alleen, zij hebben het werk ervan, dus inclusief het voeren met suiker.
Desalniettemin geniet ik elke dag van honing, wel of niet bijgevoerd, maar wel altijd koudgeslingerd.
Bedankt voor de reacties. Ik denk dat je gelijk hebt Yvonne, honing is natuurlijker en ik denk dat er dan over het algemeen een ‘dus gezonder’ opgaat.
Ik heb ook een imker gesproken en die zei dat bijen prima kunnen overleven zonder suikerwater, alleen kun je dan geen honing oogsten. Je pikt dan hun voedsel af waardoor ze de winter niet zullen overleven.
In bepaalde beschermde natuurgebieden die groot genoeg zijn, is er nog voldoende voedsel voor de bijen. Bijvoorbeeld in het natuurreservaat van de Morvan in Frankrijk. Dit is een gebied van tientallen vierkante kilometers waar bijen op een biologische wijze honing produceren voor menselijke consumptie en voor zichzelf. De honingen van Les Ruchers du Morvan zijn gewoon fantastich op het gebied van smaak en zuiverheid. Let op, de slechte zomer van 2012 was rampzalig voor de productie van honing.
Tja, en het prijskaartje wat er dan aanhangt liegt er ook weer niet om. Ik koop het wel gewoon bij de G&W, daar koop ik een kilo voor 10.50
Dus jullie beweren dat bijen waarvan de (honing)honingraten worden gejat niet bijgevoerd worden met suikerwater. Dus ze gaan dood van de honger in de winter?
Ja jatten jah! jatten van die arme bijtjes zou strafbaar moeten zijn.
Ik beweer dat het mogelijk is om te ‘jatten’ zonder bij te voeren. Ze gaan dan niet dood mits er inderdaad (zoals in die natuurgebieden en bij een goed jaar) genoeg voedsel voor de bijen overblijft en je niet te veel jat. Mij lijkt dat dit ook erg in de kosten zal gaan lopen en de bijen daarom normaliter gevoerd worden.
Ik ben ook gestopt met geraffineerde suikers, en heb een vraagje: jullie eten ook geen honing, maar ik heb juist geleerd dat de koudgeslingerde honing, die nog vol zit met de vitaminen en enzymen die je voor de vertering nodig hebt, weer wel kan. En uiteraard zonder extra toegevoegde suiker, lijkt me ook echt niet nodig. Koudgeslingerde honing heeft een wat sterkere smaak, maar is erg lekker en volgens mij niet ongezond…wat denken jullie ervan?
Groet, Claudia
Wij eten die honing ook (met mate)!
Eerst en vooral, ben zelf imker, en er staan wel veel onjuistheden, een imker gaf antwoord , en toch nog spreken jullie over die suiker enzo…
als je te laat in het najaar slingert (de raten van uit de honingzolder) zullen de bijen honger hebben door de te lange winterperiode, als je dit op het juiste moment doet, is dit niet echt noodzakelijk om hen suiker bij te geven, zorg dat er nog voldoende eten ( honing) in de kast blijft en er komt geen suiker aan te pas.
en dan nog, verwarmen om in potten te doen??? verse honing is lopend…. wie niet weet waarover hij spreekt zwijgt beter zou ik zeggen.
in ieder geval zorg dat je honing bij een imker haalt aan 10 à12 euro de kg afhankelijk van de soort, en geloof me , in geen enkele winkel vindt je zuiverder honing dan bij een imker.
winkel honing is bewerkt, gewarmd en dus is hij voor een groot stuk niet meer kwaliteitsvol, ook de honing uit natuurwinkels is meestal niet uit Europa en daardoor ook niet meer puur en wel bewerkt, het verwarmen zorgt dat de goede kwaliteiten verloren gaan
imkershoning is de ene echte kwaliteit
Interessant!
Hoe doen de meeste imkers het dan? Is het niet veel economischer om bij te voeren?
Anne,
goed stuk text….alles is correct wat je schrijft.
NB : als je ook zo eet dan zal je er wel geweldig uit zien…mooi slank!!
Groet van Paul
Ik kocht bij een Turkse winkel BURam honing. MET raat erin.700 gram.1 Op etiket geen vermelding fructose glucose toevoeging, Wie weet of dit idd goede honing is….
Koop nl vaak bij een imker, dat is zeker goed..
Beste de Jong,
in uw geval zou ik niet zo maar iets in mijn kostbare lichaam kieperen waarvan ik niet de samenstelling kan zien.
Daarbij is ons lichaam alleen maar geschikt om plantaardige zaken te verwerken die boven de grond groeien. Deze plantaardige zaken voegen toe…al het andere belast het lichaam…hierbij hoort dus ook dierlijke stoffen. Die belasting merk je niet op korte termijn….dit wordt pas merkbaar wanneer onze stofwisseling sterk vertraagd…40-50 jaar…dat is de fase dat er sprake is van de ouderdoms kwaaltjes..en gewichts toename.(buikje)
dank voor de reactie, maar.. ik wil graag weten of iemand BURAM honing kent.
samenstelling.
thx
Ik denk dat het wel zuivere koffie is, ik bedoel zuivere honing. Maar vraag in de Turkse winkel naar de herkomst. Hoewel ik de ervaring heb, dat het personeel vaak zelf amper weet, wat er te koop is in hun winkel, is dat toch de plek waar je zou moeten zijn met dergelijke vragen.
Ikzelf ben ook imker…en lees inderdaad veel foutieve informatie over honing en het bijvoeren van de bijen.
-Het bijvoeren van volken gebeurd ten eerste niet door elke imker..en voor elk volk.
Een klein volk wat hulp nodig heeft kan inderdaad bijgevoerd worden.
Dit voer word genuttigd door de bijen zelf en komt uiteindelijk helemaal niet bij de honing die in de zomers kan worden afgenomen.
Ik snap dan ook niet dat hier ter spraken is dat suikerwater bijvoeren de kwaliteit van de honing beinvloed.
-Honing gebruiken ipv suiker is altijd gezonder. De honing is een natuurproduct, deze bevat de juiste stoffen om direct door het lichaam te kunnen worden opgenomen.
Honing bevat ook propolis…deze stof heeft ontzettend veel positieve werkingen en word daarom ook in veel geneesmiddelen gebruikt of toegevoegd.
De PH waarde van honing zit rond de 6,4 wat ideaal is voor het menselijk lichaam.
Deze waarde liggen gelijk aan de ph waarde van ons bloed.
-Denk niet dat alle honing wat je in de winkel koopt biologisch is…..er word steeds vaker gezien dat goedkope honing uit het buitenland word opgekocht, en deze worden samen gevoegd en verkocht.
Denk dan voorral aan het gebruik van medicatie en rare producten die in de Benelux niet zijn goedgekeurd, en daarom VEEL minder voorkomt in de honing.
De zuiverste honing krijg je in mijn ogen dan ook bij je lokale imker.
PS: als je stopt met suiker eten en je gebruikt honing in je thee enz…kan je indd afvallen. SUIKER is rotzooi en werd vroeger dan ook veel minder gebruikt als tegenwoordig.
Nu zit er werkelijk in alles suiker.
conclusie:Ikzelf ontneem ook honing van mijn bijtjes, MAAR zolang je niet alles afneemt, kunnen en zullen ze uitstekend de winter doorkomen.
Niets mis met je bijen, en niets mis met de honing.
bedankt voor de reactie! wat denkt u van Ekoland, de bloemenhoning. Het smaakt veel zoeter dan die van de imker (particulier, in de tuin) waar ik het eerder kocht. Het is m.i. TE zoet, niet natuurlijk bijna… benieuwd, maar ga als die potten op zijn niet weer kopen.
Dit is inderdaad een slecht stuk en staan veel dingen in die echt niet kloppen. Van honing ( en ik praat alleen over biologische honing omdat dat bio en logisch is) word je helemaal niet dik!!
Ik slik het sowieso 2x per dag, smorgens op de lege maag een theelepel met daarop ook wat kaneel en voor het slapen gaan een theelepel alleen maar honing. Ook midden op de dag mag je als je je suikerspiegel een beetje te laag is, een kopje afgekoelde thee nemen met een of 2 eetlepels honing erin en een beetje kaneel. Door dit te doen stabiliseer je juist je suikerspiegel!!!
Ik heb onderduiker ook Hypochlicie genoemd en dan mag je geen suikers. Wel honing! Ik voel me hoer top bij, slaap beter, overdag meer energie, geen dips meer overdag en je krijgt door dit in de ochtend op de nuchtere maag te nemen ook nog eens een plattere buik
Onderduiker=ondersuiker
Hoer=hier ??
Aukje, kun je meer vertellen over dat Hypochlicie? Ik kan het niet vinden op internet maar misschien heb ik dit ook? Heb je een link voor me ofzo?
Zag een mega pot 1000 mg van Mellona deze week, niet gekocht omdat ik twijfel of het gezonde bio honing is.. Leek niet, want aanbieding voor 5.95.
Wie weet wat voor kwaliteit Mellona verkoopt.
Christina,
het is niet de prijs die het bepaald.
Kontroleer wat Mellona voor bedrijf is.
hi paul, ik heb internet al afgestruind, maar het werd me niet duidelijk, ik laat het maar, tenzij je iets weet of het goede honing is.
dank
beste de Jong,
ik kijk net 1 minuut en vind al onderstaande link
http://www.dewitteganzenveer.nl/boeken/products-page/koken-eten-drinken/een-praatje-over-bij-en-honing-mellona-en-adelshoeve/
Het artikel lezende krijg ik al vertrouwen in de herkomst van de mellona honing.
Vervolgens vind ik de samenstelling….ziet er ook goed uit.
http://www.koolhydratentabel.nl/koolhydraten-in/?k=2262
en dan vind je bij goede vraag….
http://www.goeievraag.nl/vraag/eten-drinken/overig/bestaat-mellona-honing.351853
en in het artikel van goede vraag staat de bron.
het spulletje komt uit cyprus.
de vraag is dan….hoe vind de productie plaats.
Kun je engels of duits??…dan kun je op de site lezen.
http://mellona.com.cy/
Christine,
Het wordt in de supermarkt verkocht, dan weet je wel genoeg.
Ik neem aan dat je honing wilt omdat het gezond is?
Dan kun je zoeken naar een imker in de buurt, of via internet zoeken naar koudgeslingerde of rauwe honing. Bij G&W verkopen ze ook koudgeslingerde honing, eigen merk.
Succes!!!!!!!!
yvonne dank,g en w ken ik niet, maar ga zoeken.
ik kocht de honing van ekoland, dat is in de natuurwinkel te koop.
het schijnt koud geslingerd, maar… het is zooo anders, dan de honing die ik bij een imker haal…
Dat klopt hoor de jong, er is geen honing te vergelijken met die van de imker. Ik heb pas een potje geïmporteerd via iHerb, dat is ongefilterd, ongeslingerd. Je weet niet wat je ziet en proeft. Er zitten gewoon allemaal stukjes in, proppolis, en nog van alles wat er bij de bijtjes in de raat zat. Echt niet normaal. Dat is wat je noemt echte rauwe (pure – onbewerkte) honing. Dat kun je hier helaas ook weer niet kopen in Nederland.
Succes met je zoektocht!
dat is erg…bedrog bijna, want het wordt verkocht bij de natuurwinkel en dat het koudgeslingerd is. die van Ekoland.
Het ziet er niet uit naar imkerhoning… gewoon van die dunne honing.
Ik ga als de potten op zijn, heb veel gekocht a 900 gram ongeveer, weer naar de imker. En als je een adres weet waar je die ene honing Iherb toch in NL kan kopen, dan hoor ik het graag.
Mensen toch, ik weet niet waarom, jullie praten van ongefilterde honing, niet geslingerd…met stukjes propolis in….
ben imker in hart en nieren, werk puur en gezond voor bij en wij….
ten eerste, honing slinger je uit de ramen, die loopt door een filterzeef, wat is daar mis mee? ander zitten er mischien wel stukjes bij in, ja want die blijven niet leven…
en propolis, dat zit niet in de honing, maar daar kleven ze de weinige kieren van de kasten mee toe, zodat alles afgesloten is enz…
honing wordt niet verwarmd om uit de ramen te slingeren, verse honing is vloeibaar, je steekt de ramen in een soort centrifuge en het loopt eruit !
in mijn honing zitten geen brokken of achtergebleven stukken en hij is puur, zo puur als hij maar kan zijn.
wat wil je jezelf bewijzen met honing te eten waar brokken vuiligheid in zitten, om dan zogezegd te kunnen denken dat hij puurder is dan de andere…. ok, ik kies zuivere, eten jullie maar de honing met de viezigheid in dan.
Fransemieke,
Ook jou honing bevat propolis, misschien niet in een super hoge dosis en de vorm zoals je hem tegenkomt in je hive en op je ramen , maar wel de stoffen waar propolis uit is opgebouwd.
Een voorbeeld is galangin:
We do know that propolis’ antibiotic properties come from a substance called galangin, and that it boosts immunity by increasing phagocyte activity (phagocytes are your body’s “warriors” against germs). We also know that its anti-inflammatory properties derive from its ability to prohibit prostaglandins.
En zo zijn er dus veel meer stoffen die samen voorkomen in propolis en in goeie honing.
Vriendelijke groet
En dan is ze ook nog imker in hart en nieren, maar weet niet wat er in honing zit??? Heel apart……..
Dat de bijen in de winter bijgevoerd worden met suiker doet niks af aan de smaak van de honing of de kwaliteit. Ik weet niet waar je dit vandaan hebt maar dat is een fabel. De imker haalt de honing vaak zelfs weg bij de bijen omdat ze meer kans hebben op nosema (een darmziekte) als ze hun eigen honing nuttigen in plaats van suikerwater. In het speciaal heidehoning. Al het suiker hebben ze allang weer op wanneer ze honing gaan verzamelen in het voorjaar.
Als de bijen in de lente nog suikerwater gevoerd worden dan kan er inderdaad suiker in de uiteindelijke honing zitten en deze honing mag je dan ook niet verkopen vind ik. Maar een productievolk heeft in de lente ook echt geen suikerwater nodig, die redden dat makkelijk zelf.
Ik heb net mijn honing in potjes gedaan en het smaakt weer heerlijk dit jaar.. niets gaat er boven eigen honing.
Fransemieke, ik vind het trouwens echt smerig als er stukken bij in je honing zitten.
Deze honing hoor je dan ook niet te verkopen of weg te geven vind ik. En dan heb je ook absoluut geen pure honing. Als je raten met broed (bijen) erin gaat slingeren vind ik je geen imker. Dan buit je het uit. Ik gebruik dan ook altijd een koninginnerooster zodat mijn inderdaad puur is.
@ Rick, misschien eens mijn reactie herlezen, bij mij zit er niets in hoor, ik laat hem door meerdere zeven lopen bij het slingeren, het was een vorige reactie van iemand die zei dat ze graag pure honing had, met alles erin… ik heb hem liever puur, met alles eruit !!! ;-) en nee, zeker geen ramen met broed slingeren, maar dit schreef ik ook niet hoor. Waarschijnlijk heb ik onduidelijk geweest, of jij te vluchtig gelezen, maar ik ben volledig eens met wat je schrijft. enkel voeren wij geen suiker in de herfst, we hebben hier bij ons , zuid Fr , lang mooi weer, en ze halen na de laatste slinger( sept )alle honing voor hun eigen en die laten wij voor hun wintervoer, en we merken geen verschil ivm Nosema, maar dit is dan een persoonlijke keuze van geen suiker te voeren. In Belgie vroeger deden wij dat wel.
En ja onze 4 slingerbeurt dit jaar, zonnebloem, is nog niet in de pot , maar ook héél lekker.
Wat mij tegenviel in enkele vorige reacties, is dat velen mensen ( lees niet imkers ) rare verhalen hebben over honing en dergelijke.
@ Yvonne,
Als imker ben ik toch benieuwd wat je bedoelt met koud geslingerde honing, en dan die honing die je kocht van iHerb of zo, niet gefilterd en geslingerd…
is het mogelijk daar enige uitleg over te geven, als imker weet ik niet waar je het over hebt.
bij mijn weten slinger je de honing uit de raten, en dit gebeurt niet warm, of koud, dat heeft de temperatuur die er op dat moment is, en niet gefilterd? heb je al eens honing gezien die uit de raten komt en niet gefilterd is?
Honing van een bij een imker is geslingerd en gefilterd en niet verwarmd !
http://eu.iherb.com/Really-Raw-Honey-Never-Barreled-Heated-or-Strained-1-lb-453-g/34371#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=really%20raw%20honey&rc=177&sr=null&ic=1
http://www.reallyrawhoney.com/
Hallo Yvonne,
Deze ‘raw’ honey is niet echt beter van kwaliteit, eerder slechter.
Als honing door een zeef is geweest, om alleen de wasdekseltjes eruit te halen (als we die laten zitten wil niemand de honing, daarnaast gaat de kwaliteit erop achteruit, lees verder). Daarna moet de honing ongeveer een week in een vat zitten. Dit hoeft niet maar als je de honing niet laat ‘rijpen’ zoals dit heet, kan de honing niet bezinken en kun je ook niet de onzuiverheden ervanaf scheppen. Honing heeft eigenlijk geen houdbaarheidsdatum, maar als je de honing niet afschuimt en zeeft heeft deze wel een beperkte houdbaarheid.
die ‘raw’ honey is een grap. De enige echte raw honey is raathoning.
Hallo Rick,
Tja, en zo heeft ieder zijn / haar eigen mening over wat goed is en wat niet. Dat is altijd zo jammer eigenlijk. Niemand weet het echt, en iedereen heeft een mening. Hier zitten ook verschillende imkers, maar het is niet zo dat ze allemaal hetzelfde zeggen. Ik blijf lekker genieten van honing, alleen niet uit de supermarkt.
Dit is niet mijn mening. Hoe die honing eruit ziet als deze uit een raat komt dat is een feit. Kan ik niets aan veranderen. Daarnaast beoordeel ik objectief.
Dat zeg ik: ieder heeft zijn eigen mening. Wat voor jou een feit is is voor een ander simpelweg weer een zoveelste mening.
Beste mensen,
Link hieronder is van een uitzending over honing.
Gekeurd door de keuringsdienst van waarde.
Deze uitzending geeft een duidelijk beeld over de “bio” honing die verkocht word in de winkels.
Nederland kent geen BIO keurmerk omdat het niet haalbaar zou zijn. Andere landen hebben minder strenge regelgeving en mogen dus eerder het BIO logo gebruiken.
Helaas mag deze honing dan wel weer in nederland verkocht worden als BIO honing…terwijl deze waarschijnlijk helemaal niet BIO is volgens Nederlandse normen.
De BeNeLux kent strenge regels welke producten wel en niet gebruikt mogen worden als we met bijen volken werken. Resultaat zal dan ook een beter honing product zijn als de honing uit landen waar allerlei vreemde producten en medicatie worden gedoogd.
Het Is dan ook jammer dat in deze test van de keuringsdienst geen pot honing van een lokale imker is meegenomen.
(laat jullie niet voor de gek houden door BIO honing die afkomstig is uit “EG en niet EG landen”…dit is dus een gemengd product)
http://keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/seizoenen/2014/afleveringen/25-09-2014
Mvg Imker
Hallo,
Ik woon in regio 8700 Tielt ( belgie )
Waar kan ik in vertrouwen bij een imker
Oost-of- Westvlaanderen honing kopen
liefst tijm honing.
Graag een antwoordje met dank bij voorbaat.
Groetjes.
Stafke
Voor je bloedsuikerspiegel is honingdauw honing stukken beter vanwege veel lagere gehalte aan suikers & de honing bezit ook een veel hogere gehaltes aan antioxidanten dan de nectarhoningen.
Stafke,
los van de vraag of je Imkers kunt vertrouwen.
Honing is snelle suiker.
Dit stimuleert het dik worden want de suiker komt razend snel in je bloed.
Wanneer je niet als een razende sport wordt het weefsel.
Het jaagt je insuline aanmaak omhoog en dus ook je celdeling.
En verhoogde celdeling is gevaar voor kankervorming. Daarbij is snelle suiker het voedsel voor de kankercel.
Lees artikel van Cyinthia Kenyon
kijk ook op…
http://ilovemybody.eu/
http://ilovemybody.eu/?page_id=386
een site die helemaal is gericht op eten met trage suikers.
Dit zijn suikers die niet uit de vezel zijn gehaald. De bij haalt de suiker namelijk uit de plant….dat is ook raffinage.
Veel leesplezier
Paul
Interessante artikel. Ook de commentaren waren interessant. Weet nu wat koudgeslingerde honing is.
Opvallend dat zelfs imkers hier meediscussieren.
wat een grappige diskussie