Alles over ahornsiroop/ maple syrup

Ahornsiroop (of maple syrup) is een zoetmiddel met een licht caramelachtige smaak. Ahornsap wordt getapt uit de maple tree in Noord-Amerika. Het ahornsap dat zo uit de boom komt smaakt niet erg zoet. Om de zoete siroop te verkrijgen, haalt men een groot deel van het vocht uit het ahornsap. Hoewel ahornsiroop in Nederland niet veel wordt gebruikt, is het in Amerika erg populair voor op de pannenkoeken en wafels. Hoewel dit spulletje redelijk natuurlijk is, raad ik niet aan om er veel van te gebruiken.

Geschiedenis

De indianen waren de eersten die ahornsiroop gebruikten als voedingsmiddel, maar ook als medicijn (omdat het energie geeft). Ze hakten een gat in de maple tree en vingen het sap op. Om er siroop van te maken, lieten ze hete stenen in het sap liggen (zo verdampte het water), of lieten het sap ‘s nachts bevriezen zodat ze de volgende ochtend het bevroren water van de rest van het ahornsap konden scheiden. In de zeventiende eeuw kwamen de Fransen erachter dat de ahornsiroop nog meer ingedikt kon worden door het ahornsap in potten te verwarmen. Zo verkregen ze een ahornstroop en zelfs suiker.

In tijden dat suiker nog erg duur was vanwege de hoge belastingen op dit product, was ahornsiroop een zoetmiddel dat erg veel gebruikt werd. Later werd suiker steeds goedkoper en populairder en werd ahornsiroop veel minder gebruikt. Vooral in de VS is ahornsiroop nu nog steeds populair (en veel goedkoper dan in Nederland).

Hoe maak je ahornsiroop?

Ahornsap komt uit een boom: de maple tree, dat is een esdoorn. Helaas hebben de esdoorns die in ons land groeien geen ahornsap. Daarvoor moet je in Noord-Amerika zijn. Om ahornsap te verkrijgen moet je niet alleen esdoorns van een specifieke soort gebruiken, maar deze moeten ook 30 tot 50 jaar oud zijn (dan zijn ze minstens 30 c.m. in diameter). Het ahornsap wordt in de vroege lente verzameld, omdat de esdoorns dan in een stadium van rust zijn. Na die tijd krijgt de boom het druk met z’n nieuwe spruiten.

Om ahornsap uit de boom te tappen, wordt een gat in de boom gemaakt. Hieronder hangen ze een emmertje. Zo kan het ahornsap langzaam uit de boom druppelen. Dit tappen beschadigt de boom niet. Bovendien wordt elk jaar slechts 10% van het sap uit een boom gehaald. Wanneer het sap uit de boom komt, is het erg vloeibaar, doorzichtig en bijna niet zoet. Daarom koken ze het in, zodat het een dikkere massa wordt. Pas na het inkoken krijgt ahorn z’n kenmerkende zoete en caramelachtige smaak en een lichtbruine kleur. Om 1 gallon ( 3,8 liter) ahornsiroop te maken, heb je 30-50 gallon (113-189 liter) ahornsap nodig.

Het maken van ahornsiroop is erg arbeidsintensief. Daarom waren er vroeger grote families die hier samen een bedrijf runden. In de zestiger jaren werd er te weinig winst gemaakt en ging men nieuwe technieken ontwikkelen om het proces efficiënter te laten verlopen. Zo kwam men op ‘tubing’, een techniek waarbij het sap direct vanuit de boom in een verdampingsmachine terechtkomt. Ook kwamen er filters die een deel van het water uit het sap haalden, al voordat het gekookt wordt. De ontwikkeling van dit soort technologieën blijft doorgaan.

Welke ahornsiroop moet ik kopen?

De ahornsiroop die je in de winkel kunt kopen, heeft niet altijd dezelfde kwaliteit. Er bestaat een A-graad: verkregen van de eerste tap, een lichtbruine kleur. B-graad (de volgende tap) heeft een meer duidelijke smaak en wordt meestal gebruikt om mee te koken. Ook is er de C-graad: deze heeft een meer donkere kleur en smaakt nog meer naar caramel. Hoe lichter de kleur, hoe subtieler de smaak.

Er worden veel ‘ahornsiropen’ verkocht die weliswaar smaken naar ahornsiroop maar niet puur zijn. Dit gebeurt vooral in de VS. Let dus goed op dat je geen ahornsiroop koopt waar allerlei spullen aan zijn toegevoegd. Pure ahornsiroop is duurder, maar ook veel lekkerder én gezonder.

Is ahornsiroop goed voor je?

Ahornsiroop bevat ongeveer evenveel calorieën als geraffineerde rietsuiker. De glycemische waarde van ahornsiroop is 54. Hoewel dat een stuk lager is dan de waarde van witte suiker, is het nog vrij hoog en dat kan voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel zorgen. Bovendien is het product niet totaal natuurlijk, omdat het is ingedikt d.m.v. allerlei processen. Daarom raad ik aan om ahornsiroop niet, of slechts in beperkte mate te gebruiken. Als je ahornsiroop koopt, neem dan die uit de natuurvoedingswinkel.

Interessante link:
http://www.canadianmaplesyrup.com/mapleproducts.html

57 reacties op “Alles over ahornsiroop/ maple syrup” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Ik heb een jaar geleden ahornsyroop gekocht bij de Aldi.Het was een stuk goedkoper
  dan wat ik in een kruikje kocht bij de reformwinkel.Zou er verschil in kwaliteit zijn?
  Op de flesjes van aldi stond ook dat het uit Canada kwam.

 2. Beste J. Windt-Tamminga,
  De ahornsiroop van de Aldi ken ik niet. Je zou goed op het ingrediëntenlijstje moeten kijken. Het is namelijk mogelijk dat er van alles aan is toegevoegd (en dat wil ik liever niet). Wat een ander mogelijk verschil is, is de persing. In het artikel hierboven lees je er meer over onder kopje ‘welke ahornsiroop moet ik kopen?’.

  De ahornsiroop van de Aldi is waarschijnlij niet biologisch, dus dat is in ieder geval een verschil met die van de natuurvoedingswinkel.

 3. Rox,
  In bovenstaand artikel lees je waar ahornsiroop van gemaakt wordt. Ahornsiroop bestaat uit sacharose, glucose en fructose. Daarom is ahornsiroop niet geschikt voor mensen met een fructose-intolerantie.

 4. Rox,
  Ik kan je niet vertellen wat het exacte percentage fructose is in ahornsiroop. Dat zou je aan een verkoper van dit zoetmiddel kunnen vragen, of misschien aan een diëtist.

 5. http://www.uvm.edu/~pmrc/sugarprof.pdf

  Hier staat wat info over de samenstelling van maple syrup. Daar blijkt dat een groot deel uit sucrose (tafelsuiker) bestaat (65%). Omdat sucrose in je lichaam geslitst wordt in fructose (50%) en glucose (50%) schat ik de fructose op zo’n 33%. Ik vind dat veel te hoog. De kans dat je lever dit niet allemaal kan verwerken en er onverwerkte fructose in je darmen verdwijnt – met alle ellende van dien – is mij te hoog.

 6. thnxz deze info wou ik net weten over ahornsiroop ik kon alleen de samen stelling niet vinden uit fructose sucrose en glucose maar niet hoeveel suikers het precies was
  65% sucrose fructose (50%) en glucose (50% en als opgesplit is blijft sow 33% fructose over en appeldiksap wat je met water aan maakt is ook hoog fructose (50% 25% sucrose en 25% glucose duss elke suikers is even slecht je heb ook Gula Java Cacao is poeder om chocolademelk te maken ongeraffineerd heb glymische index van 35 maar bestaat voor sow 85% uit sucrose duss ook niet bepaald gezond

 7. Mijn natuurgeneeskundig therapeut adviseerd mij en mijn man ahornsiroop te nemen om af te vallen.
  Ik heb zo mijn vraagtekens na het lezen van dit artikel.
  Gaarne uw reactie.

 8. Hoi Maybritt,
  Sorry voor de wat late reactie. Ik zou zelf niet teveel ahornsiroop gebruiken. Ik ben van mening dat als je leert goed naar de behoeftes van je lichaam te luisteren, je eigenlijk vanzelf op het gewicht komt dat goed is voor je lichaam. Dat gaat niet zomaar, het kost wel tijd. Maar het is de meest natuurlijke manier om op het juiste gewicht te komen.

  Succes ermee!

 9. Nou, een beetje kennis van je biochemie is ook handig. Insuline is het (vet-)opslag hormoon. Suiker stimuleert de afgifte van insuline – geen goed idee dus. Je valt af als je lichaam vet verbrandt en dat kan alleen als glucagon (tegenhanger insuline) vrijkomt. Zorg dus dat je een voldoende tijd van de dag je insuline laag houdt. Want vet komt gewoon niet uit de vetcellen als insuline is ‘in da house’. En daarvoor hoef je geen honger te lijden. Overigens krijg je minder honger als je bloedsuikerspiegel stabieler wordt.

 10. Maybritt,

  wellicht had ze het over het citroenkuur dieet waar gebruik wordt gemaakt van ahornsiroop (niet heel veel) door de citroensap (met cayennepeper). Dit wordt gezien als een reinigingsdieet en de ahorn helpt daarbij.

  Ook kan je witte suiker eerst vervangen door ahornsiroop en dat ook weer afbouwen en vervangen door andere zoetsmakende producten die wat gezonder zijn en waar ook de suikerspiegel niet zo van op en neer gaat – dat zorgt voor minder eten.

  De meeste mensen stappen niet makkelijk van witte suiker naar natuurlijke zoetmakers met een laag glymische indez over, zeker niet als ze gewend zijn aan relatief veel zoetigheid ;-)

 11. de kuur heeft lijk mij geen zin,gewoon gezond eten en niet te veel snoepen en vetten,en genoeg beweging en veel water drinken.kom op zeg, ik wil me niet belabberd voelen op het werk,ik rij op een zwaarvoertuig. De giftige stoffen en reinigde werking gaat er ook uit via sauna en sport en veel water drinken. Ik heb de fles ahorn siroop weggegooid ik word er eng van wat ik lees, als ik nou net een druppel te veel binnenkrijg.

 12. Handig zo een artikel.. maar waar koop ik het?

  Ik heb het een keer in de natuurwinkel gezien maar dat was heel duur.. kan ik het ook online krijgen?

 13. Martijn,
  In de natuurvoedingswinkel kan je inderdaad goede ahornsiroop krijgen. Het is gewoon duur, helaas. Je kan het vast ook online krijgen, maar kijk dan wel goed dat het zo ongeraffineerd en puur mogelijk is.

 14. Bedenk ook dat je voorraad ahornsiroop er niet zo snel doorheen hoort te gaan als een pak suiker, als je bewust met zoetigheid omgaat. Dan wordt het prijsverschil toch relatief weer minder.

 15. Ik heb een blik ahornsiroop gekregen vanuit Canada. Heel erg lekker. Maar erg veel. Kan ik het in porties invriezen. Of is het heel lang te bewaren?

 16. Fijn dat je ahornsiroop uit Canada kreeg! Ik zou het zelf niet invriezen, daar lijkt het me niet geschikt voor. Dan maar uitdelen als je er teveel van hebt. Ook zal het best een tijd te bewaren zijn.

  Je kan je vragen stellen aan Terrasana. Zij hebben biologische ahornsiroop in hun assortiment en weten vast veel meer over ahornsiroop dan ik.

 17. Ik heb ook naar de ahornsiroop in de natuurwinkel gekeken en schrok idd van de prijs. iets van 14 euro voor een fles van C kwaliteit, alleen wat mij helemaal tegen hield om het aan te schaffen is dat er op het etiket stond dat het maar beperkt houdbaar is als de fles eenmaal open is!!

 18. superfoods zijn bijvoorbeeld Goji Bessen. Deze kun je ook bij de natuurwinkels kopen en helpen ook bij het afvallen.

  Suc^!

 19. Ik krijg ook af en toe blikken ahornsiroop uit Canada. Je kunt ze heel lang (jaren..) bewaren in de koelkast. Twee kleine gaatjes in het deksel prikken zodat je de siroop eruit kunt schenken!

 20. Had jaren lang last van mijn darmen en bijna iedere ochtend diaree. Sinds ik Ahornsiroop
  (elke avond 1 eetlepel) neem , werken mijn darmen weer normaal Ik gebruik de C klasse.
  Een vriendin met de zelfde klachten gebruikt nu ook elke dag de siroop en ook zij heeft goed resultaat.

  Met vr.gr. A. d. N.

 21. Ik probeer nu 5 dagen suikervrij te eten, maar ik kom erachter dat dat voor een echte suikerjunk toch best lastig is. Toch went het wel, maar het is veel nadenken. En jullie site helpt daar fantastisch bij!

  Ik vroeg me af alleen af hoe het komt dat zoetstoffen toch de bloedsuiker spiegel beinvloeden?
  Mijn broertje heeft diabetes (type 1) en bij het eten van suikers vliegt zijn bloedsuiker omhoog, bij het eten van andere zoetstoffen niet.

 22. Kan iemand mij helpen? Ik zoek biologische ahornsiroop graad B. Kan je die ergens in nederland kopen? Ik zie namelijk op internet alleen maar graad A en graad C. Maar ik wil graad B omdat ik het Master Cleanse dieet voor 10 dagen wil gaan doen!

  Kan iemand mij vertellen waar ik de ahornsiroop graad B kan kopen?!
  Dank je wel alvast…..:-)

  gr Chantal

 23. Chantal,
  Ik vond deze webwinkel voor je, met ahornsiroop klasse B. Heb je het dieet dat je wilt volgen goed onderzocht? Ik heb er zelf mijn twijfels bij, maar veel weet ik er niet vanaf.

 24. Hoi Anna, super bedankt voor je reactie! Sinds gister ben ik me aan het verdiepen in dat dieet dus wil even kijken waar ik de ingredienten vandaan kan halen en dan kijk ik even of ik het ga doen… Nogmaals bedankt voor die website! Ik ga morgen ook nog even in De Tuinen kijken, misschien verkopen ze het daar ook wel.

 25. Ik heb een fles ahornsiroop die al zo’n beetje tien jaar ongeopend in de kast staat.
  Hij ziet er nog steeds helder uit. Kan ik die nog gebruiken? Of toch maar gewoon weg doen. Hij was houdbaar tot juni 2011.

 26. Ik zou ’em nog gewoon gebruiken. Is hartstikke gezond dus zonde om te laten staan en al helemaal om weg te gooien! Ik wil ’em wel van je overnemen, als je niet te ver weg woont. Ik woon in Heemstede.

 27. Er staat een paar x dat je ahornsap niet of zeker niet teveel mag gebruiken maar er staat niet bij waarom??

 28. Er staat volgens mij niet dat je het niet moet gebruiken. ‘Niet te veel’ tja, wat is te veel? Ik heb onlangs een citroensapkuur gedaan waarbij je gedurende 10 dagen alleen maar water met citroensap en ahorn (200 ml) per dag drinkt en ik heb me in jaren niet zo goed gevoeld. Lekker gebruiken dus, zou ik zeggen.

 29. Ik heb een aantal reacties verwijderd. We willen hier graag ruimte geven voor discussie over ahornsiroop, maar wat ons betreft heeft een citroensapkuur daar verder niets mee te maken. Als jullie allebei contact opnemen met SuikerWijzer, stuur ik jullie het mailadres van de ander en kunnen jullie per e-mail met elkaar verder praten over dat onderwerp.

 30. Hallo Regina

  Ik heet trouwens Esther maar maakt verder niet uit hoor.
  Ik heb er erg veel moeite mee om te starten en ben bang dat ik het misschien maar 2 dagen hoop ik vol houd.
  Maar ik hoef maar 2 tot 3 kilo kwijt en dat is genoeg.
  Hert lijkt me dat je zo verschrikkelijk weeig word
  maar ik hoor zoveel goeie berichten dat ik donderdag as wil beginnen??
  Gr Esther

 31. Ahorn/Esdoorn/Maple siroop heeft ook gezondheidsbevorderende eigenschappen.
  Zie bijv. http://www.welzijnoptexel.nl/nieuws/bericht/165/oh-zo-gezonde-ahorn-siroop of (voor degenen die Frans kunnen lezen) http://fr.wikipedia.org/wiki/Sirop_d%27%C3%A9rable#B.C3.A9n.C3.A9fices_sur_la_sant.C3.A9 Deze Franse wiki pagina zegt dat het o.a. specifieke stoffen bevat die het vrijkomen/aanmaken van insuline bevordert – juist goed voor mensen die een instabiel suikermetabolisme hebben of neigen richting diabetes (II)…

 32. Als je diabetes hebt of een andere lichamelijke aandoening, ga dan alsjeblieft eerst naar een diëtist of andere specialist voordat je begint met een citroensapkuur of ahornsiroopkuur of iets dergelijks! Dat is echt belangrijk. Als je het moeilijk vindt een diëtist te vinden, dan kan ik je er een aanraden. Neem dan even contact op via ons contactformulier.

 33. ik las net dat het veel gebruiken er van word afgeraden waarom is dat ik gebruik het dagelijks in mijn thee mvg sara

 34. Ik las het artikel met veel interesse daar ik een hele grote fan van maple syrup ben.
  Ik verbaasde me er wel erg over dat er vooral een link gelegd wordt naar de VS, terwijl volgens mij Canada, en met name de provincie Quebec, 80% van de wereldproductie voor zijn rekening neemt. Ik heb in Quebec nog nooit namaak maple syrup gevonden en alhoewel hij veel goedkoper is dan in Nederland, is het nog steeds wel een kostbaar goedje. Vaak wordt er dan naar corn syrup gegrepen als het budget het niet toelaat om maple syrup te kopen. Volgens mij komt de beste maple syrup uit Quebec en moet je voor flesjes gaan als je voor kwaliteit gaat. De blikken zijn ook goed maar qua kwaliteit net iets minder.

 35. De melding: “De glycemische waarde van ahornsiroop is 54” betekent niets als de eenheid niet wordt vermeld, bv. grammen Kh (koolhydraten)/… gram. Ik had beter verwacht van een Suikerwijzer.

  Dr. A. Rietveld

 36. Hallo,

  Graag een recept voor karamel snoep met ahornsiroop
  of met honing dus geen suiker omdat het niet gezond is
  Ik ben nogal een snoeper
  Dank bij voorbaat
  Lieve groetjes
  Stafke velde

 37. De Ahorn siroop is deze weel bij Aldi te koop 250 mg en de prijs is 2.59 eu ik wilde het eens proeven en het komt wel op,dan doe ik het door een appeltaart die ik ga bakken !!met vr,groeten Gretha

 38. Degene die het artikel herft geschreven had zich wel wat meer mogen inlezen. De gradaties die te koop zijn (A & C) zeggen NIKS over de kwaliteit. Sterker nog, een Grade A kan wel van slechtere kwaliteit zijn dan een Grade C. Het gradatiesysteem slaat echt alleen op de kleur (en daarmee samenhangend ook de smaak). Ook in Canada en de VS zort dit voor verwarring en momenteel wordt er een nieuw systeem ingevoerd waar de aanduiding wordt vervangen door een kleur- en smaakaanduiding (Golden, Amber, Dark, Very Dark). Hopelijk wordt dit hier ook doorgevoerd hoewel ik dat betwijfel. Gradaties hier zijn nog verwarrender; Amerikaanse graad B wordt hier als C verkocht en gradatie B kom je hier (dus) niet tegen.

 39. bij de lidl is ie ook tijdelijk 3,49 voor 250 ml. maar dan heb je ook de goedkoopste (grade a, canadian amber) en minst smaakvolle en bovendien een stuk zoeter (slecht voor bloedsuiker).

 40. Ik hoor veel roddels dat waneer je dit mengt met cayennepeper en citroensap dat je hier door enkele kilo’s kan kwijtraken. Klopt dit? Ijn er mensen die hier meer vanaf weten..

 41. Ik heb twee flesjes marple syrup staan, ongeopend, 3 a 4 jaar oud. Afkomstig uit Canada van het merk turkey Hill. Hoe weet ik dat het C kwaliteit is en of het nog goed is?

 42. Flr: http://forum.fok.nl/topic/1399346

  Jantine: Ik heb eens geopende Maple Syrup te lang buiten de koeling bewaard en dat ging schimmelen. Als het ongeopend is en er geen schimmel op/in zit zou ik het nog gewoon gebruiken want echt bederfelijk is het niet. Maar dat is een persoonlijke mening.
  Verder lijkt het me moeilijk om de gradatie vast te stellen als dat er niet op staat. Gradatie C is heel erg donker, dat is je enige houvast.

 43. Hallo, ik zou graag willen weten hoeveel Ahorn siroop je moet gebruiken in plaats van witte suiker, bijvoorbeeld voor het maken van jam. Ik wil dat graag eens proberen. Hoeveel ahorn siroop is gelijk aan 100 gram suiker? Bij voorbaat dank voor het antwoord, vriendelijke groet, Ansje

 44. hallo,organische rrang b is dat citroen ranja dat je voor desap kuur moet gebruiken of is datwat anders,of moetje met verse citroenen erken ,ik hoor het wel ,
  groetjes hieke

 45. Volgens mij is ahornsiroop wel een redelijke suikervervanger als het biologisch en grade C is!!
  Maar het komt wel uit een ander klimaat en daarom is het veel yinner!!

 46. Ahornsiroop is een “minder slecht” vorm van suiker … net zoals honing en kokosbloesemsuiker. Dat maakt het nog niet gezond.

 47. Late reactie, maar toch nog even wat tips:
  Ondertussen is het nieuwe gradatiesysteem ingevoerd, en hoewel het misschien nog wel verwarrender is, is het ABC verhaal eruit.

  De kwaliteit heeft niets met kleur of naam te maken, hele donkere amber (vroeger C, is nooit in supermarkten hier te koop) is er een die ik specifiek laat overkomen uit Vermont. Heerlijk om bijvoorbeeld in kwark te doen, over bacon te smeren voordat je het in de oven bakt, in baksels etc. Heerlijk. De lichtere kleuren zijn geweldig over dikke pannenkoekjes en wafels.

  Ik las nog een reactie over de schimmel: Die ziet er troebel uit in de fles. Je kunt dan de volledige inhoud in een pan doen en even op hoge temperatuur brengen (80 graden celsius) en 20 seconden laten gaan. Daarna door een kaasdoek laten gaan en je stroop is weer perfect. Zonde om weg te gooien, en is echt 100% veilig!

  Invriezen is de allerbeste manier om te bewaren voor langere termijn, dan heb je de allerminste kans op schimmel. Ik heb het nog nooit gehad op die manier, in de koelkast wel.

  Ik vind het overheerlijk, en het is een 100% natuurlijk product. Ook al is het ingekookt (meestal de enige bewerking die er gedaan wordt, vooral als je van 1 plek koopt. Daarmee bedoel ik de ‘jugs’ met een boer vermeld. De fabriekssyroop zoals bij de Aldi en AH en andere plekken is iets meer mee rondgereden, bewaard en geuniformeerd.) elke keer als ik in Amerika ben, koop ik 5-10 liter aan syrup bij verschillende boeren (ook via Amazon als ik niet in het noordoosten ben). Heeerlijk.

  Natuurlijk, alle suikers zijn calorierijk, dus eet met mate en drink het niet puur op in grote hoeveelheden, maar geniet er wel van!

 48. Kan ahornsiroop bederven? Er zit een soort van wit/grijs laagje op, is 3 maanden open.
  Of kun je dat net als bij Honing weer verwarmen?

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.