Alles over agavesiroop

Marger en ik eten geen geraffineerde suiker, maar nog wel een aantal andere zoetstoffen. Voornamelijk is dat fruit, maar we gebruiken heel soms ook agavesiroop. Dit is te koop bij de biologische winkel en wordt in vele boekjes, internetsites en dergelijke aangeprezen als een natuurlijk zoetmiddel dat je lichaam geen kwaad doet. Ik werd benieuwd hoe agavesiroop wordt gemaakt en of het inderdaad geen negatieve effecten op je lichaam heeft. Het blijkt allemaal niet zo rooskleurig als ik dacht. De hoge fructosewaarde van agave heeft zowel positieve als negatieve gevolgen. Bovendien blijkt agavesiroop niet zo natuurlijk als ik dacht.

agave_tequilana_22Agaveplant
De agave is een plant die vooral voorkomt in Mexico. Deze cactusachtige plant heeft vele soorten, zowel klein als meters hoog. De agaves groeien langzaam en bloeien pas na een lange tijd. Wanneer ze in bloei staan, komt er een hele lange stengel uit de plant waarin bovenaan kleine bloemen uitkomen. Er wordt van alles gemaakt van de agaveplant, zoals tequila, maar ook touw en matten (sisal). Tevens wordt van de nectar van deze plant agavesiroop gemaakt.

Agavesiroop versus kristalsuiker
Agavesiroop is erg zoet, 25% zoeter dan gewone kristalsuiker, maar heeft een veel lagere glycemische index. Een lage glycemische index zorgt ervoor dat de energie geleidelijk in het lichaam wordt vrijgegeven, dat is beter voor je lichaam dan de snelle suikeropname van gewone suiker.

Dti komt omdat kristalsuiker chemisch gezien anders is dan agavesiroop. Gewone suiker bestaat namelijk uit sucrose, die voor de helft bestaat uit fructose en voor de andere helft uit glucose. Agavenectar bestaat in pure vorm voor 90% uit fructose, de rest is glucose. Door deze enorm hoge fructosewaarde heeft agavesiroop een lage glycemische index. De ene agavesiroop bevat een hoger percentage fructose dan de andere, afhankelijk van welke soort agaveplant is gebruikt en de productiemethode.

pinaProductiemethode van agavesiroop
Als de agave zeven tot tien jaar oud is, worden de bladeren afgesneden. Dan blijft de kern van de plant over (de pina), welke lijkt op een gigantische ananas. Hierin zit de agavenectar, een zoete stof met vitaminen en mineralen. Er bestaan twee methodes om agavesiroop te maken. Voor de meest voorkomende methode wordt het sap uit de pina gefilterd en verhit op lage temperatuur. Zo zetten de koolhydraten zich om in suikers. Voor de andere methode worden enzymen gebruikt om de suikers te verkijgen.

Agavesiroop lijkt een beetje op honing. Het heeft dezelfde kleverige substantie, maar is iets dunner. Ook heeft het de kleur van honing. De ene soort heeft een iets lichtere kleur dan de andere. De lichte soort is minder verhit en beter gefilterd, daardoor heeft het een mildere smaak dan de agavesiroop met een meer donkere kleur. Doordat agave met een lichte kleur beter gefilterd wordt, zitten er ook minder vitaminen en mineralen in.

Is agavesiroop een goede suikervervanger?
Agave is een soort suiker, dus ik gebruik hier zo min mogelijk van.

Fructose
Het hoge percentage fructose in agavenectar (een veel hoger percentage dan in vruchten zit), zorgt voor een lage glycemische index en langzame opname van suiker in je lichaam. Dat is goed, maar uit onderzoek blijkt dat fructose in hoge hoeveelheden niet zo goed voor je lichaam is. Fructose wordt, anders dan kristalsuiker, door je lever verwerkt. Een te hoge hoeveelheid fructose kan zorgen voor leverziekten, verhoging van het LDL (slechte cholesterol) en vetophoping rond je buik. En juist vet rond de buikstreek is gevaarlijk, want dit verhoogd het risico op diabetes en hart- en vaatziekten.

agave_syrupProductiemethode
Een ander negatief punt is de productiemethode van agavesiroop, waarbij het sap wordt verhit en gefilterd. Hierdoor verdwijnt minstens een deel van de vitaminen en mineralen uit de agavenectar. Ik vind geen goede informatiebron die me zegt of dit net zo’n negatief effect op je lichaam heeft als geraffineerde suiker, waar de vitaminen en mineralen ook uit zijn gefilterd.

Conclusie
Mijn mening over agavesiroop is een stuk minder positief geworden, hoewel ik denk dat het gebruik van agavesiroop in kleine hoeveelheden geen kwaad kan. Het laat je bloedsuiker niet zo snel stijgen als geraffineerde suiker doet en daarmee is agavesiroop in het voordeel.

39 reacties op “Alles over agavesiroop” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Hoi Anne,
  Leuke blog met interessante informatie!
  Was me er eigenlijk nooit zo van bewust dat suiker zo slecht is voor je lichaam.
  Wel jammer, want ik houd er nogal van om taarten en andere zoete dingen te bakken..
  Ik heb weleens gehoord dat ahornsiroop een goede suikervervanger zou zijn, of is dit hetzelfde verhaal als agave siroop ?
  Ik denk dat ik dit weekend de suikervrije wortelcake eens ga maken !

  Groetjes Femke

 2. Bedankt voor het compliment!
  Ook zonder geraffineerde suiker kun je allerlei taarten en andere zoete dingen maken :-))

  Ahornsiroop heeft een veel hogere glycemische waarde dan agavesiroop. Daarom gebruiken wij dit niet. Een hoge glycemische waarde zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikerspiegel erg gaat schommelen en dat geeft geen prettig gevoel én is niet zo goed voor je lichaam.

  Ik ben benieuwd wat je van de carrotcake vindt!

 3. Hallo Anna,

  aangezien ik sinds een half jaar ook suikervrij eet, was ik op zoek naar andere natuurlijke zoetstoffen. Ik was net op zoek naar meer info over agavesiroop, en vond je artikel erg interessant.
  Ik gebruik in gebakjes of rijstpap meestal een eetlepel honing (dat is genoeg – die honderden grammen suiker in het receptenboek zijn echt wel overbodig!). Je smaakpapillen passen zich uiteindelijk ook aan en die behoefte in zoetigheid verdwijnt. Alle begin is moeilijk (afkicken he) maar ik heb me in jaren niet meer zo energetisch gevoeld als nu, dus het loont de moeite!
  Ik ga zeker ook jouw receptjes eens uitproberen :)

  Groetjes.

 4. Mijn complimenten aan jullie website!
  Ik ben sinds 3 maanden bezig met een suiker ( en zoetstof) vrij dieet aangezien ik na het eten van suiker of zoetstof altijd heel erg moe werd en vaak ook misselijk.
  Jullie website heeft heel veel informatie en recepten waar ik zeker wat aan heb :)
  Nu heb ik het weekend de chocolade koekjes gemaakt met agavesiroop maar ben na het eten van 2 koekjes wel heel erg moe geworden (moeheid wat ik dus van suiker en zoetstof ook krijg) ik vermoed dat dit te maken heeft met de agavesiroop.
  Misschien dat jullie hierop het antwoord weten?

  Alvast bedankt en ga zo door met jullie geweldige website :D

  Gr,

  Liss

 5. Beste Liss,
  Ik herken je probleem van moe worden na het eten van twee koekjes. Dat had ik ook, soms ook van andere dingen, zoals het eten van een paar boterhammen. Naar mijn idee komt dit bij mij doordat twee koekjes (of b.v. brood) best een hoop koolhydraten bevatten en mijn lichaam daar sterker op reageert (of ik ben me er meer bewust van) dan bij de gemiddelde mens. Maar er zijn meer mogelijke oorzaken te bedenken.

  Zo zou het kunnen dat je lichaam inderdaad niet goed reageert op agavesiroop. Ik zou bekijken of een ander zoetmiddel je wellicht niet moe maakt (zoals jam zonder suiker, vers fruit, of gedroogde vruchten zoals dadels).

  Indien je de chocoladekoekjes met witmeel hebt gemaakt, kan dat ook zorgen voor extra moeheid. Dat is namelijk geraffineerde bloem, die zorgt voor een snellere en hogere stijging van je bloedsuikerspiegel dan volkoren bloem. Wat ik heb gedaan, is vaststellen hoe ik op de verschillende soorten koolhydraten reageer, zoals verschillende soorten brood, pasta, rijst en koekjes van boekweitmeel. Misschien reageert jouw lichaam ook beter op het ene dan op het andere.

  Als je lichaam sterk reageert op een stijging in je bloedsuikerspiegel, kan dat ervoor zorgen dat je je er moe door voelt. Ik raad je aan om vooral wel lekkere dingen te blijven eten, maar met mate. Eventueel lekkere dingen die gecombineerd zijn met fruit, zoals appeltaart of een appelflap (de recepten staan op deze site). En probeer uit of je ook moe wordt na het eten van 1 chocoladekoekje. Als dat niet het geval is, weet je waar jouw grens ligt.

 6. http://en.wikipedia.org/wiki/Agave_syrup

  op deze site heb ik verontrustende info gevonden over de effecten van agave. Wij gebruiken dit als suiker vervanger ivm de glysemische index. Wij gebruiken alleen natuurlijke suikers gemaakt van gekookt fruit. Ik kan alleen geen nederlandstalige info vinden die de mening op wikepedia bevestigd. Misschien dat iemand er meer over kan vinden? of misschien weet iemand er meer van. Waar het verhaal volgens mij op neer komt is dat gebruik van agave lactose-intollerantie in de hand kan werken en een behoorlijk negatief effect kan hebben op je alvleesklier met alle gevolgen van dien.
  Ik/ wij hopen dat iemand ons hier meer over kan vertellen.

 7. Hallo Floortje,
  Informatie op wikipedia hoeft niet altijd juist te zijn, aangezien iedereen aan die website mag bijdragen. Je zocht zelf ook al naar andere bronnen om dat wat je las te bevestigen danwel te ontkrachten.

  Ik heb de website die je noemt gelezen en vind dat ze teveel ophef maken. Ze noemen de negatieve aspecten van ‘high-fructose syrup’ en doen alsof deze ook gelden voor agavesiroop. De onderzoeken waarnaar ze hier refereren zijn echter niet gedaan bij agavesiroop. Dus voor zover ik weet, hoef je je geen zorgen te maken.

  Wel moet je ervoor zorgen agavesiroop van goede kwaliteit te kopen. Er wordt (vooral in Amerika) steeds meer agavesiroop van slechte kwaliteit verkocht (waar extra ingrediënten aan kunnen zijn toegevoegd, of vervangers van agave). Die siroop kan je beter niet gebruiken. Naar mijn mening is de agavesiroop die ze bij natuurwinkels verkopen van goede kwaliteit.

 8. Dank je wel voor de informatie.
  In het boek van David Servan Schrei ber ‘Antikanker’ worden geraffineerde suiker en witte bloem als voedsel voor kankercellen genoemd. Ik weet uit ervaring ook dat candida albicans (schimmel) dit als voedsel ziet!
  Omdat ik jaren geleden al eens een zeer streng dieet heb gevolgd (anti candida) en ik me daar prima bij voelde heb ik in de loop van de jaren al heel veel geschrapt. Ik reageer namelijk met name op lactose en glucose.
  Ik had echter nog nooit van agavesiroop gehoord (als ik ‘zoet’ wil dan neem ik meestal honing). Heb vandaag in de natuurvoedingswinkel een flesje gekocht om uit te proberen omdat Servan Schreiber dat aanraadt als je toch wat zoets wilt en dit beter is dan honing vanwege de glycemische index.

 9. overigens… aangezien we er toch niet helemaal gerust op waren… wij zijn inmiddels overgestapt op tagatose. Daar worden zeer lovende berichten over geschreven op internet. Iemand in de natuurwinkel had me er op gewezen. Ik ben getipt dat het in de Plusmarkt verkocht wordt. We zijn er zeer tevreden over.
  hier nog wat linkjes over tachatose:
  http://suiker.punt.nl/index.php?r=1&id=397513&tbl_archief=0

  http://www.foodlog.nl/vandaag/bericht/eindelijk_weer_eens_goed_nieuws_tagatose/

  na het proberen van ahornstroop, agavesiroop en witte stevia is dit toch wel een succes. En dat de darmen er baad bij hebben… het leverde bij ons een hoop darmgerommel op in de eerste week. Dus de prebiotische werking was duidelijk merkbaar.

 10. Dag mensen,

  Ik volg jullie site ook al enige tijd en kwam een andere natuurlijke zoetstof tegen namelijk Stevia. Hoe is jullie ervaring met dit product?

 11. Ik wil graag suikervrije cupcakes maken, maar ik kan geen recept met agavcesiroop vinden en dat wil ik wel gebruiken. Weet iemand een standaard recept hiervoor?

  Geweldige site trouwens. Veel informatie staat erop. Mijn zoontje mag geen suiker en ik ben dus heel erg zoekende naar lekkere en leuke recepten om toch leuk met hem te kunnen bakken. Als er iemand is die leuke tips heeft, graag!!!!!

 12. Josien,
  Op deze website staat een recept voor cupcakes. Het is geen basisrecept, maar wel heel lekker! Ik vind het een goed idee om een keer zo’n basisrecept voor suikervrije cupcakes op de site te zetten! Dat ga ik doen.

  Fijn dat je zoveel aan de website hebt! Je vindt op deze website trouwens ook een recept voor suikervrije kruidnoten, misschien ook leuk voor je zoontje!

 13. Bedankt voor de snelle reactie. Ik ben op het moment veel dingen met betrekking tot leuk en lekker bakken met en voor kinderen aan het uit proberen. Als ik meer tips heb, waar een ander iets aan zou kunnen hebben zal ik ze zeker plaatsen.
  En tegen de tijd dat sinterklaas bijna in nederland is zal ik zeker de kruidnoten eens met hem uitproberen.
  Lijkt me ook leuk om op school te maken met de kleuters!!!!

  Groetjes Josien

 14. Wat een leuke site!
  Ik gebruik zelf ook geen suiker en mijn kinderen ook niet :-)

  Omdat ik ook geen onnatuurlijk of chemische zaken in mijn eten wens koop ik dus alles biologisch. Maar dan ook niet in AH of andere supermarkten omdat daar wel weer witte suiker in (sommige) biologische producten zit. Dat vind ik schrikken maar wordt toch gedaan… wettelijk is er ook nog ‘ruimte’ om ‘andere’ zaken erin te doen en ik wil eerlijk gezegd niet weten wat ze daar dan in doen. Dus kom ik bij de natuur of biologische merken/winkel uit.

 15. Beste Jaap,
  Als je wilt weten of je agavesiroop mag gebruiken wanneer je diabetes 2 hebt, zal je dat even moeten vragen aan een diëtist of aan je arts. Ik kan daar geen uitspraak over doen.
  Succes ermee!

 16. Marten,
  Die vraag of opmerking krijgen we vaker. Daarom zetten we het antwoord in een nog te maken pagina met ‘veelgestelde vragen’. Deze komt binnenkort.

 17. Hallo,

  Ik heb een poos terug een verzoek op de website geplaatst voor een basis recept voor cupcakes gezoet met agavesiroop.
  Er is toen gezegd dat het een goed idee was om zo’n recept te plaatsen, echter tot nog toe heb ik het nog niet gevonden op deze site. Ook niet op anderen en mijn eigen probeersels willen ook nog niet zo goed lukken. Ze zijn steeds te droog en te smakeloos. Weten jullie al hoe ik een lekkere cupcake kan krijgen. Naturel.

  Verder bevalt het suikervrije me prima en het is zeker ook best aardig te doen met kinderen.

  Groetjes Josien

 18. Josien,
  De suikervrije cupcakes komen eraan hoor. Het duurt inderdaad wel lang. Dat komt omdat ik tijdelijk geen tarwe eet, vanwege de voedingsallergie van mijn zoontje.

  Fijn te lezen dat het suikervrije leven je goed bevalt!

 19. Hoi Suz,
  Dat wordt ons vaker gevraagd, daarom staat deze vraag en ons antwoord bij de FAQ (veelgestelde vragen).

 20. Ik ben trouwens een goeie zoetof tegen gekomen de meeste agavesiroop is slecht om 93 fructose bevat die sneller om word gezet in vet en je voelt niet dat je verzadigd raakt al heb een glymische index ik kwam RAGAVE op slechts 48% het laagste fructose en glucose op 10% heeft, bevat geen dextrose, maltose, mannitol, sacharose, malto, dextrose, tetramaltose en slechts sporen van inuline
  en dat is wel groot verschil met de gewone agavestrioop.

  en ik heb sinds kort Coconut Nectar stroop van de palmbomen het bevat slechts 0,5% glucose, 1,5% fructose, sucrose 16%, en 82% inuline.
  en smaak beetje tussen yacon en de esdoorn.

  en zelf heb ik soja saus zonder soja of tamari want sommige mensen kunnen niet tegen sojasaus om het pure MSG is en word gemaakt uit fermentatieproces en mensen die niet tegen MSG kunnen die zijn niet gevoellig voor sojasaus van de kokosnoot

 21. Het zou misschien goed zijn om ook een onderzoekje op te nemen omtrent oerzoet!!
  Mijns inziens de beste vervanger voor suiker, zeker in gebak en koekjes.

 22. Suiker is suiker ook oersuiker, alleen ongeraffineerd.
  “Oersuiker is het gedroogde, vermalen sap van de hele rietsuikerstengel, het bevat nog alle begeleidende mineralen en wordt daarom, door mensen die daar gevoelig voor zijn, vaak beter verdragen dan witte, geraffineerde suiker. Oerzoet heeft een eigen smaak, die in sommige gerecht te overheersend zal zijn. De zoetkracht en andere eigenschappen zijn echter hetzelfde als van gangbare suiker.”

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Oersuiker

 23. Oerzoet is inderdaad ongeraffineerd. Toch gebruiken wij geen oerzoet, omdat het een hoge glycemische waarde heeft en dus de bloedsuikerspiegel kan doen schommelen.

 24. ik had de nieuwe chocolade gegeten met stevia en vond niet heel erg zoet door de chocolade heen maar ik merkte wel dat me suikerspiegel wel beter in balans was dan als ik iets eet wat bijvolbeeld gezoet is met rietsuiker ik doe alleen honing in als ik eiwit smootie ga maken door vet en eiwit toe te voegen kan je de glymisch index van product iets verlagen

 25. Stop dan ook meteen met fruit en groeten eten, want deze bestaan voornamelijk uit fructose en sucrose. Het gaat erom dat je alles met mate eet. Onze voorouders aten vrijwel geen suikers, men at alleen sporadisch vruchten in de zomer, zodra die beschikbaar waren. In de Herfst en winter waren er geen vruchten en ook geen suikers te vinden.

 26. Toch weer zorgwekkend dat fructose verhaal. Welke zoetsoffen met een lage glycemische waarde bevatten niet zoveel fructose? Is yakonsiroop een goed alternatief?

 27. Chiel,
  Ik weet nog niet zoveel over yakon en yakonsiroop, maar het zou een interessante optie kunnen zijn. Kokosbloesemsuiker is ook een prettig zoetmiddel.

 28. mensen vergeten ook vaak dat zetmeel ook suikers zijn. dus bij gebruik van bloem, aardappelen, pasta, enz heb je ook al een groot deel suikers binnen. als daar bovenop nog eens suiker aan toegevoegd is, dan is dit wel een suikerbommetje. dus vermijdt zoveel mogelijk geraffineerde producten en sta over op volkoren of op alternatieven zoals quinoa of boekweit of teff

 29. Halo Femke ik lees dat jij ook de suikervrije wortelcake wil gaan maken en ik zocht net ook naar die algave siroop wat kan ik daar dan voor in de plaats nemen als dat zo slecht is en zo niet waar koop ik die siroop zou je mij dat kunnen vertellen ik hoor het heel graag ik ben ook een oude hobby bakker met een eigen bakhut .

  Heel veel liefs Charles.

 30. Hi Charles,
  Femke ging in 2009 die worteltaart maken……. (zag het ook pas net, moest er wel om lachen)

 31. Op je lijstje zie ik de kokosbloesemsuiker niet staan. Als ik suikervrij bak gebruik ik die. Wat is jou mening/ervaring met deze suiker vorm?

 32. Ivonne, ik gebruik kokosbloesemsuiker regelmatig. Het is een goede vervanger van suiker, vooral van bruine basterdsuiker. Het verhoogt je bloedsuikerspiegel niet zo en zorgt dus niet voor de pieken en (vooral) dalen in energie. En het is een vrij puur zoetmiddel.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.