Alle producten waar suiker in zit het huis uit

41o3zviuf2l_sl500_aa280_pibundle-6topright00_aa280_sh20_Waarschijnlijk ben je niet op de hoogte van de grote hoeveelheid etenswaren met suiker die zich in jouw huis bevinden. Dat koekjes en snoep suiker bevatten, is bekend. Maar er zijn erg veel producten waar zogenaamde ‘verborgen suikers’ in zitten. Een product als ketjap bijvoorbeeld, of sladressing. Hoewel je het niet verwacht, zit daar ook veel suiker in.

Inspecteer je keukenkastjes
Om ons goede voornemen om geen suiker meer te eten kracht bij te zetten, hebben Marger en ik op 1 januari de keukenkastjes en koelkast geïnspecteerd op producten met suiker. Hoewel we al sinds begin december nauwelijks suiker eten en al helemaal geen levensmiddelen kopen waar suiker in zit, bleek de vondst best schokkend. Uiteindelijk hadden we een grote tas propvol met etenswaren die we graag weg wilden doen omdat er suikers in verwerkt zijn. Het is ook weer zo wat om deze producten zomaar de vuilnisbak in te gooien, daarom vroegen we aan vrienden of ze interesse hadden. Gelukkig was dat zo en hoefden we nauwelijks iets weg te gooien.

Wat vonden we allemaal?
Wat kwamen we allemaal tegen in onze keukenkastjes en koelkast? Hieronder een lijst van een aantal producten die we vonden waar suiker in zit. Je waarschijnlijk versteld staan dat sommige van deze etenswaren suiker bevatten.

 • beschuit
 • jam
 • sandwichspread
 • ketjap
 • 1000 island dressing
 • ketchup
 • pitabroodjessaltines-757550
 • oplosthee (Zonatura)
 • bouillonblokjes
 • chilisaus (voor op loempia)
 • crackers
 • seroendeng (pindastukjes met kokos)
 • poederzakjes chocolademelk
 • tamarindepasta
 • vissaus
 • sushi seasoning
 • mirin (Japanse rijstwijn)

30 reacties op “Alle producten waar suiker in zit het huis uit” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Goed artikel. In het begin verbaas je je er inderdaad over hoeveel suikers er overal in verwerkt worden. Maar als je dan eenmaal een tijdje bezig bent en een beetje bedreven raakt in het koken zonder zakjes en pakjes dan zal vooral je smaaak beter ontwikkeld raken. En dan proef je het dus ook meteen als ergens zakjes en pakjes voor gebruikt zijn. Ik maak tegenwoordig alles zelf en ik moet zeggen dat het eigenlijk helemaal geen extra tijd kost. Alleen dingen als bouillonblokjes gebruik nog wel, maar die kan je bv ook bij de natuurwinkel kopen.

 2. Gelukkig, ik kwam geen schokkende dingen tegen ;o)))

  (sorry voor alle comments, vind het erg leuk om alles te lezen…:oD)

 3. Goeiemorgen, ik weet sinds 2 maanden dat ik een suikerallergie heb en dan bedoel ik alle suikers, suiker in fruit, groente, nepsuikers enz enz. Ik heb sedert dec 2007 een gbp en heb mijn lichaam compleet vernield het afgelopen jaar door het advies van de dietiste op te volgen en gevarieerd te blijven eten. Nu krijg ik vanmiddag een lijst met veilige produkten voor mij. En echt mensen waarom stopt men overal suiker in? Heb 2 weken terug de griep gehad en ben inmiddels zelf aan de slag gegaan. Misschien kunnen jullie me helpen, zit met een hoest en taai slijm op mijn longen en kom er maar niet af. Is er helemaal niemand meer die een hoestdrank kan produceren zonder welke vorm van suiker ook? Alvast bedankt, groetjes Sylvia

 4. Hallo Sylvia,

  Mijn man heeft ook soms last van slijm,
  en hij behelpt zich door het maken van thee van thym,
  dus enkele takjes thym afspoelen onder stromend water en kokend water opgieten,een 15-tal minuten laten trekken en klaar.
  Een echte lekkernij is het niet maar als je hiermee zou geholpen zijn zou dat natuurlijk schitterend zijn.Je kan voor de smaak nog wat citroen toevoegen.

  Veel beterschap en succes,Vero.

 5. “ALLE PRODUCTEN waar suiker in zit het huis uit”

  Dan moet je ook fruit het huis uit doen, want in fruit zit ook suiker. Of is fructose soms geen suiker?

 6. Chemisch gezien is dat ook suiker, maar in de volksmond natuurlijk niet. Wie het doorgaans over suiker heeft, bedoelt daar echt geen natuurlijke fruitsuikers mee, maar (toegevoegde) geraffineerde suiker. Voor de zekerheid schreven wij dat echter al in de Over Ons-pagina en hebben we een uitgebreide uitleg gegeven in ons artikel over geraffineerde suiker. Daarom leggen we het niet iedere keer uit als we het woord ‘suiker’ gebruiken.

 7. “Wie het doorgaans over suiker heeft, bedoelt daar echt geen natuurlijke fruitsuikers mee, maar (toegevoegde) geraffineerde suiker.”

  Dan moet je in plaats van altijd maar simpelweg “suiker”, “GERAFFINEERDE suiker” zeggen.

 8. Waarom ‘moet’ dat, Stormbeest? Wij gaan uit van basaal vermogen tot begrijpend lezen bij de bezoekers en kiezen daarom voor deze benadering. Tot nu toe werkt dat volledig naar onze tevredenheid, ik zie dus niet welke noodzaak jij bedoelt.

 9. Zou het geen tijd worden om de producenten erop aan te spreken dat zij voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor een overgewichtig Nederland? Er wordt overal suiker aan toegevoegd! Gerafineerd of zoetstoffen. Zelfs in yoghurt voegt men suiker toe! Producenten Laat dat! Het is helemaal niet nodig. Een van de reden om overal suiker toe te voegen is dat suiker erg goedkoop is en makkelijk verkrijgbaar. Een andere reden is dat de grondstoffen dermate slecht van kwaliteit zijn en dit met suiker verdoezeld wordt. Een excuus dat vaak gebruikt wordt is dat de mensen het anders niet lusten, maar dat is niet zo. Er is nauwelijks wat anders te verkrijgen. De producent bepaalt in grote mate wat wij eten. Er zijn tegenwoordig in de supermarkten geen suikervrije producten meer te verkrijgen.Producenten stop ermee!

 10. Hallo Mensen,

  Heb een aantal artikelen gelezen op deze site, en een hoop reacties.
  Ik verbaas mij over de veelal rigourueze stappen die sommigen nemen.
  Men kan best Gerafineerde suikers blijven eten!
  Zolang men dit maar in mate doet!
  Daarnaast wat misschien nog wel belangrijker is dat zo af en toe een snoepje te laten staan is SPORTEN!!!
  Ik drink zelf zo’n 1,5 cola per dag! Dit is inderdaad absurt veel, en zou idd wel wat minder moeten. Echter snoep ik naast deze cola niet, en eet voldoende groente en fruit.
  Echter om van deze energie af te komen die ik hiermee binnen krijg sport ik zo’n 1,5 uur tot 2 uur per dag!
  Veelal na het sporten voel ik me zeer energiek!
  Het is dan ook belangrijk om niet alleen een goed afwisselend dieet te hebben (incl de ‘ongezonde’ ingredienten zoals suiker en vet) maar ook om genoeg te bewegen!

  Groeten Sjaak

 11. Hoi Barry/Sjaak,

  Natuurlijk mág men geraffineerde suiker blijven eten, niemand beweert anders. Zoals je vast wel gelezen hebt, is deze site bedoeld voor mensen die meer willen weten over geen of minder geraffineerde suiker eten. Wie graag liters cola wil drinken, moet dat vooral doen en zal op deze site dus weinig informatie van zijn gading vinden.

  Je opmerkingen over sporten zijn niet zo relevant, omdat het ons helemaal niet te gaat om afvallen. Je insinuatie dat een goed dieet geraffineerde suikers moet bevatten is geheel onwaar, zoals de vele suikervrij levende mensen je kunnen vertellen.

 12. Dat klopt Marger,
  Zowel fabriekssuikers als de alternatieven die de industrie bedenkt zijn wel nr. 1 op het gebied van onze welvaartsziekten. Is het toeval dat de welvaartsziekten gelijk kwamen met de fabriekssuikers? Gelukkig worden steeds meer mensen bewuster met het gevaar van fabriekssuikers. Daarom ontstaat er ook veel vraag naar lezingen over Suiker. Je moest maar eens weten hoe het werkt met suiker dat gewonnen wordt uit groente en fruit. Dan gaat het er niet om; hoe ze het doen maar wat er gebeurd! Het is en blijft een groot INFORMATIE-PROBLEEM.

 13. Hallo,

  Met heel veel interesse heb ik jullie website gelezen. Mijn complimenten! Ik hoop dat jullie de site steeds verder zullen uitbreiden met informatie over dit onderwerp!

  Naar aanleiding van jullie site heb ik ook besloten om suikervrij te gaan eten. Zoals jullie zelf weten is het erg lastig om de juiste producten in de supermarkt te vinden die geen suiker / zoetstofffen bevatten. Hebben jullie misschien een lijst met producten beschikbaar met producten die vrij zijn van suiker en zoetstoffen?

 14. Helaas niet Antoinette, zo’n lijst lijkt ons ook erg handig. De ingrediënten van producten veranderen steeds, dus een lijst met suiker- en zoetstofvrije voedingswaren is niet te doen. Het is een kwestie van etiketten lezen. Op een gegeven moment is dat steeds makkelijker en weet je waar wel of geen suiker in zit (ook dan dus nog af en toe op het etiket kijken of ze de ingrediënten niet hebben veranderd).

  Wat leuk om te lezen dat je naar aanleiding van onze site besloot om suikervrij te gaan eten. Ik hoop dat je alle voordelen ervan ervaart zoals wij dat doen!

 15. Ik ben diabeet en een schildklier die te langzaam werkt. Nu denkt iedereen dat als je diabeet bent je geen suiker eet en dat dat gewoon heel makkelijk is. Zo dacht ik er ook over toen ik nog geen diabeet was. Maar de praktijk is vaak anders. Doordat ik 4X per dag spuit is mij in het ziekenhuis altijd gezegd dat ik alles kan eten. Nu na jaren en een chronische moeheid ben ik er achter gekomen voor mijzelf dat suikers de boosdoeners zijn. Over een periode van ongeveer 3/4 jaar eet ik bijna geen suikers meer. en zodra ik zondig merk ik dat ik vrij direct weer terug bij af ben. Maar moeilijk vind ik het wel. Voor al insuline is een suiker lustopwekkend middel. Ik probeer ook minder koolhydraten te eten maar weet niet of dat nu zo goed is.
  Het lezen over fruit omdat op een lege maag te eten wist ik ook niet en pas dat gelijk toe.
  Tot nu toe alvast bedankt voor een heleboel bruikbare tips.
  Groet Martina

 16. Wist je dat aan de meeste in de supermarkt verkochte dadels suiker is toegevoegd? En ik maar denken dat ik gezond bezig was!
  Als je ahornsiroop koopt moet je trouwens ook oppassen. Veel merken leveren geen pure – , maar met suiker gezoet ahornsiroop.

 17. Geweldige site!

  Ik heb hypoglycemie en ben nu sinds 8 weken suikervrij aan het eten. Heb geen hypo’s meer gehad!!!!! Soms vind ik het wel moeilijk en heb ook af en toe nog wat depressieve buien waarbij ik erg veel trek heb ik zoet maar geef er niet aan toe en achteraf ben ik dan erg trots op mezelf aangezien ik gewoon een suikerverslaafde was; 3 koppen koffie per dag met twee klonten suiker, veel icethea veel chocolade en koek. En dan natuurlijk nog alle producten waarvan ik niet wist dat er suiker in zat. Nu check ik ALLE etiketten en krijg er steeds meer lol in.

  Ga zo door met de site!

  Groeten Alies

 18. Helaas mag Stevia in Nedeland en Belgie niet worden verkocht. Terwijl ik Frankrijk en de US het wel mag. Eigenlijk belachelijk. Waarschijnlijk is er in de omringende land van Frankrijk erg gelobyd zodat Stevia niet op de markt komt. Erg jammer. Want stevia is in ieder geval een beter product dan suiker.

  Als je weet dat suiker van suikerbiet wordt gemaakt. In een centrifuge komt en gaat kristaliseren waar alle vitamine en minerale uit wordt gehaald. Wat overblijft is Melasse Alle voedingstoffen zitten namelijk in de melasse. Ga eens naar een reformwinkel en je vindt het daar nog. Het is een zoute stroop waar alle vitamine nog inzitten die.

 19. Ik ben het eens met een hele oude reactie van Stormbeest (2009). Ik heb heel veel nuttige tips op deze site gevonden (waarvoor dank!), heb alle suikerhoudende producten in de prullenbak gemikt en ben nu in de winkel fanatiek etiketjes aan het lezen, maar de term “zonder suiker” hier op deze site is wat onzorgvuldig. Het lijkt mij een kleine moeite om dat met zoek & vervang te veranderen in “zonder geraffineerde suiker” in plaats van te verwachten dat alle lezers van deze site het stukje “over ons” steeds lezen of in gedachten hebben. Ik ben dankzij deze site een fanatieke verzamelaar van recepten “zonder suiker” geworden, maar word hier vaak teleurgesteld omdat er vaak tóch een vorm van suiker wordt gebruikt.

  En dan hoor ik nog niet eens bij de mensen die hier hun opmerkingen achterlaten waaruit blijkt dat ze echt ziek worden van suiker, of diabeticus zijn. Die zijn niet geholpen met recepten “zonder suiker” waarbij wel degelijk suiker gebruikt wordt, zij het in de vorm van agavestroop, of andere zuiverder vormen van suiker dan de goedkope, witte, geraffineerde suiker uit de buurtsuper.

  Ik begrijp best dat dit een blog is, en dus per definitie strikt persoonlijk, maar ik merk toch ook bij jullie een behoefte om te delen, te informeren, en volledig te zijn in de informatie. Volledige informatie geef je door te melden “zonder geraffineerde suiker” in plaats van “zonder suiker”. En hartige recepten “zonder suiker” (zoals de linzensoep) zijn misschien wel superlekker, maar niet-zoete recepten “zonder suiker” kun je bij duizenden kopiëren van alle receptensites op het internet ;-)

 20. Hoi Denize,

  Fijn dat je profijt hebt van onze website.

  Bij de reactie van Stormbeest heb ik onze keuze al toegelicht. Prima dat jij bij het woord ‘suiker’ een andere associatie hebt dan wij, maar naar ons idee is de term ‘suiker’ voor de overgrote meerderheid duidelijk genoeg en uitermate gangbaar op deze manier. Zie ook de Van Dale:

  ‘sui·ker de; m -s zoete stof, gemaakt uit suikerriet of suikerbieten’

  Verder houden we de reacties graag over het oorspronkelijke onderwerp van het artikel.

 21. Hallo,

  Ik ben nu een beetje aan het rond kijken om wat info te vinden over het suikervrije leven. Ik ben namelijk echt suikerverslaafd en wil dat graag anders zien. Zo ben ik dus op het idee gekomen om te gaan afkicken.
  Maar bestaat er geen lijst met dingen die je wel / niet mag eten?
  Ik kan niet echt heel veel info op internet vinden.
  waar ontbijten jullie bijvoorbeeld mee?

 22. Esther,
  Dankje voor je reactie. Ik zal binnenkort eens wat dagmenu’s publiceren op suikerwijzer.nl. Wat je wel en niet kan eten is vooral een kwestie van etiketten lezen en wennen. Marger en ik lazen in het begin alle etiketten van producten. Al vrij snel weet je wat wel en niet kan (wel opletten dat ze niet ineens de ingrediënten hebben veranderd).

  We hebben al wat op de site staan over suikervrij ontbijten. Over muesli en een fruitontbijt.

 23. Ik heb gisteren zelf pindakaas gemaakt: een handvol gepelde pinda’s en witte sesamzaadjes, een snufje zout en een scheutje sesamolie met de keukenmixer tot een pasta gemixt en smeren maar! Superlekker en zonder suiker en andere toegevoegde supermarkt-ingrediënten. Geen idee hoe lang het houdbaar is maar als je het in kleine hoeveelheden maakt en in de koelkast bewaart moet het geen problemen opleveren lijkt me.

 24. Leuke, lekkere, gezonde, etc, TIP, EsterV. Bedankt.
  Ik maak deze pindakaas nu zelfs met rauwe/ongebrande Pinda’s. Deze zitten nog boordevol vitamine’s, mineralen, etc… Dit omdat de meeste pinda’s gebrand zijn en dus “dood” zijn. We willen nog lang en gezond leven.

 25. Hoi,

  Ik vroeg mij af of jullie weten of er vissaus zonder suiker bestaat en waar die dan eventueel te koop zou zijn.. Ik ben in een toko geweest maar die hebben dus alleen vissaus met suiker… en anders een alternatief???

  Alvast bedankt.

 26. Veronique, is het een optie om zelf vissaus te maken? Dan weet je precies wat erin gaat. Via google vind je allerlei lekkere recepten voor vissaus. Ik koop zelf nooit sausjes, omdat ik ze vaak niet lekker vind en er inderdaad vrijwel altijd suiker aan is toegevoegd.

 27. Anna..

  Ik koop ook geen sausjes (meer).. Maar dat is inderdaad wel een goed idee.. zelf maken.. Zal eens tijd gaan maken om te googelen.. Bedankt voor je reactie!!

 28. Wat Anna daar schrijft klopt maar dat wist ik al. Ik heb namelijk diabetes en dus moet je op onderzoek uit. Je schrikt je dood wat je allemaal tegenkomt aan suiker in producten. Voor E-nummers geld dat trouwens hetzelfde. Conclusie: als het aan de voedselindustrie ligt word je gewoon vergiftigd!

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.