Afvallen zonder dat te proberen

We hebben een aantal reacties binnengekregen waaruit bleek dat één ding niet aan iedereen is duidelijk geworden. Deze website draait om het niet eten van geraffineerde suiker, want dat is waar Anna en ik ons op richten. Ons doel is gezonder eten en leven door de suiker te mijden. Sommige mensen kregen ten onrechte de indruk dat afvallen het doel zou zijn.

Daarom benadruk ik nog even: gezonder zijn is ons doel, geen suiker eten het middel. Dat ik blijk af te vallen, is slechts een van de lichamelijke gevolgen van het laten staan van de suiker. Ik onderneem géén poging om af te vallen, maar dat het gebeurt is wel degelijk welkom.

Verloop gewicht

Deze ochtend heb ik de weegschaal en het meetlint weer geraadpleegd, ik was weer erg nieuwsgierig hoe het er voor zou staan. Het is vast niet gek dat iemand die voorheen wél vaak pogingen tot afvallen heeft gedaan, benieuwd is in hoeverre hij nu blijft afvallen zonder het te proberen.

Hoe zat dat nou met het BMI?
Hoe zat dat nou met het BMI?

Ik heb deze week weer geen moment het idee gehad dat ik iets moest laten staan en heb ook een hele zak paprikachips (suikervrij, van dat grote bekende merk *Update 17-8-2010: deze is niet meer suikervrij*) weggewerkt, een pakje ontbijtspek (gebakken, suikervrij bij de Aldi) in etappes leeggegeten en een flinke punt vette brie verorberd toen ik daar zin in had. Wie denkt dat ik aan het lijden of afzien ben, heeft het echt mis.

Geslacht: man.
Leeftijd: 32 jaar.
Lengte: 1m92.

 • 15 november 2008: 112 kg (startgewicht)
 • 6 december 2008: 110,6 kg (eerste meting proefperiode)
 • 3 januari 2009: 106,5 kg (eerste meting na start project)
 • 10 januari 2009: 105,2 kg

Dat is een totaal gewichtsverlies van 6,8 kilo in 8 weken tijd. Dan mijn buikomtrek:

 • 6 december: 108 cm
 • 3 januari: 106 cm
 • 10 januari: 105 cm

Deze resultaten garanderen natuurlijk niet dat iedereen die stopt met suiker eten, zomaar gaat afvallen zonder daar moeite voor te doen. Ik heb aanzienlijk overgewicht en at waarschijnlijk meer suiker dan de gemiddelde Nederlander. De stap naar geen suiker maakt bij mij dus best veel verschil. Ik zou denken dat iemand die gewoonlijk niet snoept en een normaal gewicht heeft echt niet zulke effecten zal merken wanneer hij geraffineerde suiker uit al zijn voedsel schrapt. Snoepen kwam bij mij vaak bovenop de hoeveelheid eten die je normaal dagelijks al binnenkrijgt. Nu ik geen suiker meer eet, voel ik niet de behoefte aan die ‘extra’ calorieën, waardoor ik per saldo minder binnenkrijg dan mijn lichaam verbrandt. Nog steeds meer dan 1500 calorieën per dag overigens, wat een gezond minimum voor mannen is.

14 reacties op “Afvallen zonder dat te proberen” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Mensen kregen ten onrechte de indruk dat het gaat om het afvallen? In het stuk met de titel “Afvallen door geen suiker meer te eten” staat als eerste regel “Daar gaat het in dit artikel om: kan ik afvallen door simpelweg geen suiker meer te eten?”. Welke indruk moet er dan precies gewekt worden als het niet gaat om afvallen?

  Ik denk dat men zichzelf goed moet afvragen of de aanpak zoals die op deze site staat op deze manier gedeeld moet worden met de wereld. Mensen die dit dieet (want dat is het wel, iedere aanpassing van eetgedrag is een dieet) kopieren onthoud je van dat wat iedereen moét doen als hij of zij gewicht moet verliezen, dat is namelijk intensief bewegen. Als dat niet gebeurt kan inderdaad vet verdwijnen maar wordt het lichaam niet persé gezonder. Dat zal namelijk pas gebeuren als er toename is van algehele conditie als gevolg van toename van spiermassa en/of verbetering van het metabolisme. Een dieet is dus niet wat gepromoot moet worden. Iedere promotie van gezonder leven moet gebaseerd zijn op bewegen. Het volgen van een dieet is namelijk totaal onnodig als men een gezonder leven wilt leiden. Afvallen is sowieso niet het doel, het is altijd een gevolg van een gezond leven. Men moet de keuze maken voor gezond én afvallen, niet alleen voor afvallen.

 2. Jeroen, dank je voor het meedenken. Inderdaad kun je overal op deze website lezen dat afvallen niet het doel is van ons project. De zin die jij citeert weerlegt dat ook niet, die vertelt namelijk welk gevolg van het geen suiker eten in dat artikel toegelicht wordt. Jouw woorden “Afvallen is sowieso niet het doel, het is altijd een gevolg van een gezond leven.” zijn een mooie parafrase van wat ik hierboven al aangeef, ik doe puur verslag van een gevolg.

  Wij beschrijven onze voedingsaanpassing (natuurlijk is dat volgens de letter een dieet, maar dat woord gebruiken wij niet vanwege de verkeerde associaties die eraan kleven) en delen ook de gevolgen daarvan met de lezers.

  Ik ben helemaal met je eens dat bewegen gezond is en dat extra beweging goed is voor mensen die proberen af te vallen. Echter, ons doel is niet om advies over afvallen te geven, daar zijn vast genoeg andere websites voor te vinden. Wij streven op dit moment een gezonder (of minder ongezond) leven na door één aanpassing in ons leven: geen suiker meer eten. Meer bewegen is een heel interessant project dat we misschien in een ander stadium zullen najagen.

  Hoewel het niets met deze website te maken heeft, ben ik verder nog benieuwd waar je deze uitspraken op baseert:

  “Iedere promotie van gezonder leven moet gebaseerd zijn op bewegen”
  “Iedereen moet intensief bewegen als hij gewicht moet verliezen”

  Zijn deze regels ergens vastgelegd, of ken je misschien onderzoeken waaruit dit naar voren komt? Ik geloof namelijk dat in een leefwijze verschillende aanpassingen mogelijk zijn om de gezondheid te verbeteren, waarvan bewegen er een is. Denk aan stoppen met roken, stoppen met drugs, stoppen met alcoholmisbruik, stoppen met suikermisbruik, stoppen met vetmisbruik etc.

 3. heel duidelijk uitgelegd, ik moet zeggen dat het ook wel nodig was om misverstanden te voorkomen, want voor mij was het ook niet echt duidelijk, al hoewel je het overal op de website kan lezen, geeft deze uitleg over het doel en de site enorme verduidelijking. dus bedankt

 4. Nou, ik doe aan hardlopen. Maar ik voel me gezónder als ik dat zónder suiker doen, dan wanneer ik dat mét suiker doe. Deze combinatie(!) werk voor míj perfect!

 5. Ik denk als je de rubrieken GOED leest dat het duidelijk is dat het over een gezonde levensstijl gaat en het afvallen (voor wie nodig) van harte is mee genomen,
  Als je het boek van Anne-marie Postma leest,
  dan kan je niet voor de 100 procent zeggen dat beweging ” moet” om gezond en slank te zijn, want die vrouw zit in een rolstoel en het is overdonderd als je die foto van haar ziet hoe gezond en fit zij eruit ziet (zonder veel bewegen).
  Zoals zij de dingen beschrijft,daar is echt iets van te leren,
  OA. iets dat mij zeker bijgebleven is,”aanvaard eerst je lichaam zoals het nu is en dan pas kan je veranderingen aanbrengen”!!
  Een sterkte in dit boek is ook het psychologische aspekt.
  Belangrijk toch vooraleer je,je leven gezonder wil starten?
  Weet met wat je bezig bent,bewuster gaan leven en met eten om gaan.
  Dit boek ligt altijd in mijn buurt,
  het is nodig om af en toe eens de tips te herlezen,om niet te vervallen in je vroegere gewoontes…
  Zo dit is mijn mening over “bewegen”,

 6. hoezo is een aanpassing in je voedingspatroon een dieet? Het is een aanpassing in je manier van leven, dus een verandering van levenswijze.En in het geval van geen suiker meer eten wordt je je ook nog eens heel beuwust van wat je allemaal in je mond stopt.

 7. Dirkje, de definitie van het woord dieet is “leefregel wat eten en drinken betreft” volgens de VanDale. Als je als leefregel dus aanhoudt om geen suiker te eten, kun je dat volgens die definitie een dieet noemen. Verder is natuurlijk helemaal niet belangrijk hoe je het noemt, goed voor jezelf zorgen is veel belangrijker dan een woordje :)

 8. Hoi, ik ben Fr3d, 43 jaar en zo’n 1.90 m. lang. Doordat ik al 2 jaar geen suiker meer eet, ben ik enorm afgevallen (onbedoeld ook, maar wel lekker: van 150 kilo naar 95 kilo). Nu drink ik alleen nog maar koffie met zoetjes i.p.v. suiker in de koffie. Verder zit alle suiker al in de producten (natuurlijke fruitsuikers bv.). Succes verder met jullie leuke site ! Groet van Fr3d.

 9. Fr3d, heel leuk om te lezen dat je zoveel bent afgevallen door het stoppen met suiker! Dat kan heel inspirerend werken voor anderen. Heb je nog meer voordelen gemerkt door geen suiker meer te eten?

 10. Hoi,mijn dochter en ik mogen geen suiker meer eten i.v.m. buikklachten.
  Zo mogen wij ook geen ander zoetstof hebben zoals sorbitol,maltitol,aspertaam ect.Dit is een behoorlijk gepuzzel want overal zit wel suiker in of een zoetstof.En als je een natuurlijk product hebt waar geen suiker in zit is het ook nog eens behoorlijk duur.Dit vind ik het jammere van de gezonde producten dat ze zo duur zijn.Wat gewicht betreft kan ik nog niet zeggen dat ik er baat bij heb.Ik kom wel niet meer bij dat is een feit.groeten Raya.

 11. Hoi Raya, ik neem aan dat jullie wel fruit mogen, of gaat het echt om suiker in alle vormen en daarmee ook natuurlijke fruitsuikers? In dat geval zou het lastig worden en ook niet heel gezond naar mijn idee, als je geen fruit en groenten met natuurlijke suikers mag eten.

  Het blijft raar dat je voor een peer soms meer betaald dan voor een snoepreep, dat straalt vanuit de overheid niet bepaald uit dat men gezond eten wil bevorderen.

 12. Ja, op die manier wordt gezond eten niet echt gestimuleerd. Ik was gisteren bij de ecowinkel voor een paar producten meer dan 20 euro kwijt. Onder andere een pak lekkere suikervrije koeken, waar ook geen suikervervangers in zitten :) Jammer dan weer wel dat er in heel veel suikervrije chocoladerepen wel vervanging zit. Kan ik die dan ook beter niet eten?

 13. Agnes, ik ben benieuwd wat voor koeken jij hebt gekocht! Ik heb namelijk nooit koeken bij de biologische winkel zien liggen waar geen suiker of suikervervanger (zoals moutstroop, agave, ruwe rietsuiker) in zit.

  Of je suikervervangers eet of niet is je eigen keuze. Als je echt wilt wennen aan het geen suiker eten, is het beter weinig suikervervangers te gebruiken. Door suiker of suikervervangers te eten, blijven je hersenen en lichaam namelijk gewend aan zoet eten. Zo blijf je behoefte houden/verslaafd aan zoete voedingsmiddelen.

  Als je iets zoekt met chocolade, kun je beter zelf iets maken. Bijvoorbeeld chocoladekoekjes of een chocoladetaart!

 14. Bedankt voor dit artikel.Het is ienraaddd zo dat je met een koolhydraten dieet je buik vet aanzienlijk kan verminderen.Discipline en doorzettingsvermogen is zeker belangrijk om ermee door te kunnen gaan. Maar zo is het goed vol te kunnen houden als je ook regelmatig veel fruit en groente eet.Zo werkt het bij mij overigens

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.