Afvallen door geen suiker te eten

Daar gaat het in dit artikel om: kan ik afvallen door simpelweg geen suiker meer te eten?

Motivatie

Afvallen zie ik als een leuke mogelijke bijkomstigheid bij geen suiker meer eten, maar het is niet de reden ervoor. M.u.v. veel snoepen eet ik al jaren vrij gezond, mijn overwicht komt doordat ik er veel bij snoep. Ik verwacht dus wel gewichtsverlies als gevolg van het geen suiker meer eten.

Geschiedenis

Ik ben al jaren te zwaar, op mijn 19e had ik in elk geval een BMI van rond de 29. BMI (of Quetelet-index) staat voor Body Mass Index en wordt als globale indicatie gebruikt voor over- danwel ondergewicht.

De weegschaal te vriend houden
De weegschaal te vriend houden

Je kunt online jouw BMI laten berekenen: boven de 25 betekent overgewicht, boven de 30 ernstig overgewicht.

Sinds mijn 19e heb ik altijd geschommeld rond dat bmi van 29, soms boven de dertig, soms wat lager. In 2005 ben ik, na veel lezen over voeding en beweging, 15 kilo afgevallen, van 112 naar 97 kilo in 4 à 5 maanden. Helaas kwam dat ook langzaam weer terug. De gezonde BMI-bovengrens van 25 zou ik bereiken als ik 92 kilo weeg.

Gewichtsverloop

1 januari (eergisteren) was de officiële start van ons project om geen suiker meer te eten. 1 december was de start van de proefperiode, waarin ik al extreem weinig suiker heb gegeten voor mijn doen. Ik weeg me slechts eens per week, in het weekend, omdat dagelijkse gewichtsschommelingen het beeld sterk vertekenen.

Geslacht: man.
Leeftijd: 32 jaar.
Lengte: 1m92.

 • 15 november 2008: 112 kg (startgewicht)
 • 6 december 2008: 110,6 kg (eerste meting proefperiode)
 • 3 januari 2009: 106,5 kg (eerste meting na start project)

Dat is een totaal gewichtsverlies van 5,5 kilo in 7 weken tijd. De eerste 1,4 kilo zullen niet allemaal tussen 1 en 6 december zijn verdwenen. Misschien at ik na 15 november al wat minder suiker of werkt mijn manier van ontbijten mee. Omdat de weegschaal ook vochtverlies kan meten, houd ik ook mijn buikomtrek bij: daar meet je namelijk vetverlies.

 • 6 december: 108 cm
 • 3 januari: 106 cm

Zowel de weegschaal als de buikomtrek laten dus zien dat ik flink ben afgevallen de afgelopen weken!

Wat doe ik allemaal?

Ik doe niet veel anders dan een paar maanden geleden. Twee dingen vooral: geen suiker meer en bij het ontbijt alleen fruit eten (gezond, zuiverend en lekker), dat laatste al sinds oktober en daarvan viel ik op zichzelf niet af.

Wat ik de laatste jaren altijd al doe:

 • Elke dag een half uur bewegen, meestal losse periodes van lopen of fietsen bij elkaar opgeteld.
 • Proberen eenmaal per week een tot anderhalf uur te sporten, lukt niet elke week.
 • 6 a 7 keer per dag eten, meestal kleinere maaltijden dan veel mensen gewend zijn.
 • Avondmaaltijd met voldoende groenten, bijna nooit vlees.
 • Een matige hoeveelheid bij het avondeten, geen enorme kop op het bord en bijvoorbeeld 65 gram (ongekookt afgewogen) pasta of rijst.
 • Calorieën enigszins in de gaten houden.

Toekomst

Het plan is om blijvend geen suiker meer te eten, al weet je van te voren nooit hoe lang je het volhoudt. Ik zal op deze website steeds laten weten hoe het met mijn gewicht gaat en meer achtergrondinformatie geven over het afvallen. De rubriek Afvallen zal vooral door mij gevuld worden, Anna heeft namelijk geen overgewicht.

20 reacties op “Afvallen door geen suiker te eten” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Ik worstel ook al van mijn 27ste (na de geboorte van mijn zoon) met gewichtsproblemen.Ik ben nu 41 jaar en het wordt niet gemakkelijker om af te vallen!!
  Ik heb verschillende sessies bij dietisten en weight watchers achter de rug,en soms likt het om 10kg en meer af te vallen maar nu lukt het niet meer.
  Ik heb enorm veel drang naar zoete dingen.Alles gaat vlug de mond in.
  Ik ben 1.54m en weeg over de 75kg,dus ik ben veel te zwaar.
  Ik ben toevallig op deze site terrecht gekomen en ben enorm geinteresseerd hoe je dat vol houd om geen “zoet” meer te snoepen!!
  Ik ben ook weer eens van plan om minder te snoepen en meer te gaan bewegen.

 2. Ik ben geen diëtist, maar wat ik heb ontdekt is dat blijvend afvallen samengaat met een blijvend andere leefstijl. Het bekende jojo-effect, dat de meeste mensen die afvallen wel kennen, treedt meestal op omdat je een tijdje je dieet of bewegingspatroon (of allebei) aanpast, je lichaam reageert daarop, maar na die periode vervalt men vaak weer in de oude levensstijl. Het lichaam past zich terug aan naar de oorspronkelijke situatie. Soms zelfs met wat extra kilo’s, omdat bij extreme diëten het lichaam denkt dat er een periode van tekort was en het dus extra reserves nodig heeft.

  Omdat we van plan zijn permanent anders te eten, zonder suiker dus, verwacht ik dat de kilo’s die ik kwijt ben (en misschien nog ga raken) ook weg blijven.

 3. Even een objectieve observatie van iemand die deze site toevallig tegenkwam en niets van jullie weet….
  Als ik onder het kopje Motivatie lees dat het overgewicht komt omdat je teveel snoept, dan denk ik dat als dit als uitgangspunt wordt gebruikt je de verkeerde richting wordt opgestuurd. Snoepen maakt niet dik. Althans, niet alleen. Gewichtstoename en -afname is het gevolg van een min of meer structurele onbalans tussen calorie inname en verbuik. Er is een minimum wat we nodig hebben om gezond te blijven (structureel te weinig calorien kan gewenst gewichtsverlies geven, maar ongewenste gezondheidsklachten), maar er is eigenlijk geen maximum qua inname, als daar maar een gelijk of iets hoger verbruik tegenover staat. En daar schort het nou aan als ik je verhaal lees. Elke dag een half uur fietsen of wandelen klinkt leuk, maar mijn oma kan dat ook en is wel leuk voor de gezondheid, maar niet als je het doet om calorien te verbranden. Het effect is namelijk veel te gering daarvoor. Laten we overeenkomen dat er op z’n minst een mogelijkheid is dat een gebrek aan voldoende beweging (qua kwaliteit en kwantiteit) mede aan je gewicht ten grondslag ligt. Wat houdt je tegen om op dit gebied ook enkele doelstellingen te formuleren, en te halen natuurlijk?

 4. Het is een heel goed initiatief wat jullie nemen door via de website jullie ervaringen te delen met anderen. Suiker is zo slecht en verslavend en zit inderdaad verstopt in veel producten.

  Voor mij is het in elk geval een grote motivatie om mee te lezen omdat ik sinds enkele dagen ook compleet gestopt ben met het eten van suiker.

  Het is wel even wennen en vooral goed opletten.
  Ik heb zelf pcos, dat is een hormonaal syndroom waardoor er grotere kans is op o.a. hart&vaatziekten, baarmoederhalskanker, suikerziekte, hormonale disbalans en nog vervelender is dat de mogelijkheid op zwangerschap erg klein is. Het eten van suiker heeft een slechte invloed op het syndroom en dus is het tijd m’n eetgewoonten nu eens aan te passen om mezelf gezonder te maken.

  Blijf zo doorgaan jullie! Heel veel gezond succes!

  groetjes, Simone

 5. Hallo allemaal,
  Zelf ben ik nu meer dan een week gestopt met suiker eten, op eigen initiatief: omdat ik ervan overtuigd ben dat ik me stukken beter zal concentreren, en ja hoor , ik heb nu al resultaat: het lukt me beter, voel me helderder en fitter.
  Voor de rest eet ik ook ‘s morgens enkel fruit om te zuiveren en de rotzooi uit mijn darmwanden weg te halen. Ook dat geeft veel energie.Nog een tip : groenten eten met vis of vlees oftewel groenten eten met aardappelen rijst of pasta, dus geen eiwitten mengen met koolhydraten: dit is ook reinigend, je verteert beter en je vitaminen en mineralen krijgen meer kans om opgenomen te worden.
  Veel succes allemaal!!!

 6. Ik ben nu drie weken bezig met gezonder te eten en véél minder suiker te eten en ik voel mij fitter en kwikker.
  ‘smorgens sta ik vroeger op omdat ik mij beter voel en daarbij ben ik nu een drie-tal kilootjes lichter ook.
  Dit is aardig meegenomen want er moeten er nog twaalf kilo af om tot mijn streefgewicht te komen.
  Dus er is nog werk aan de winkel.
  Ik eet ook bijna geen vlees meer,
  ik heb er ook geen behoefte meer aan.
  Ik vervang soms ‘savonds een maaltijd door een grote groente-smoothie en ik kan je verzekeren dat je daarna geen honger meer hebt hoor.
  Bv.: een handvol spinaziebladeren,een 2-tal broccoli-roosjes,
  een appel,het sap van vier wortelen,een halve komkommer,een handvol waterkers,en voor de zoete lipjes nog een schijf ananas(vers natuurlijk).
  Dit is echt heerlijk.
  En vooral dat je weet dat het super-gezond is en dat het je darmwanden reinigt.
  Het werkt verslavend: smoothie’s uitproberen en proeven.
  Smakelijk,

 7. Wat een bijzondere ontdekking, deze site!

  Ik ben een week geleden begonnen om te stoppen met het eten van suiker. En nu al zie ik een aantal veranderingen:

  * ik heb veel meer energie
  * ik heb minder behoefte aan zoet
  * ik voel me minder moe

  Daarbij ben ik ook gestopt met het eten van Tarwe. Aangezien ik altijd veel volkoren producten heb gegeten, vroeg ik mij af wat voor reacties mijn lichaam hier op had. Volgens mij (doordat ik nu Spelt, Kamut en Quinoa eet) gaat dat ook beter.

  Ik heb een paar vragen en wie weet kunnen jullie mij helpen:

  * Waarom staat er op yoghurt (Biologisch) niet het product suiker vermeld maar wel “waarvan suikers”? Wat voor suiker is dit?
  * Is Ahornsiroop een goede of slechte suiker?
  * Is Biologische Honing slecht?
  * Wat (behalve fruit) is een lekkere zoete snack (ik moet nog leren afbouwen haha).

  Verder sta ik open voor alle Tips!

  Ik ben een vrouw van 1.73m en 95kg en dus moet er minimaal 20kg af.
  Weight Watchers en de rest lukte alleen maar tijdelijk.

  Groetjes,

  Gup.

 8. Hoi Gup,

  de antwoorden op de vragen over honing en ahornsiroop vind je elders op deze site onder de rubriek Suikerkennis. In de receptenhoek staan vast wel een aantal zoete snacks die je bevallen!

  Producten in de supermarkt, zoals yoghurt, hebben meestal een ingrediëntenlijst en een voedingswaardetabel. In de eerste staan de ingrediënten die bij elkaar zijn gevoegd om het product te verkrijgen, bij yoghurt zit daar normaal gesproken natuurlijk geen suiker bij. In de voedingswaardetabel wordt een overzicht gegeven van bepaalde voedingstoffen die zich in het eindproduct bevinden. De suikers die je daar ziet, zijn natuurlijke suikers plus toegevoegde suikers. In yoghurt zit de natuurlijke suiker lactose, wat dus niet kunstmatig is toegevoegd.

  Ik kan je aanraden om niet uit te gaan van x kilo’s die ‘eraf moeten’. Als je vindt dat je moet, is het moeilijk om gemotiveerd te blijven. Als je je richt op gezond eten en bewegen omdat je graag zo wilt leven, lukt dat waarschijnlijk veel makkelijker en zal je lichaam zich vanzelf aanpassen aan de gezondere levensstijl.

 9. Als ik dit allemaal zo lees, echt dit is wat ik al zolang wil, maar het lukt me niet.
  Ik heb een aantal jaren een eetprobleem gehad, ben toen mede door het veelvuldige overgeven, heel erg slank geworden, mt 34 was me te groot.
  Nu ben ik 27, heb ik een zoontje van vier, en kan ik niet van zijn lekkere snoepjes en koekjes afblijven, ik ben 1.70 en inmiddels 80 kilo, heb vanacht serieus overwogen weer te gaan overgeven, ik ben zo vreselijk zwak betreft afvallen, laat me steeds weer verleiden door alle dingen in de kast.
  Ik wil het zo graag, voel me dood ongelukkig in dit lijf, en ben me vd week wezenloos geschrokken toen ik mezelf zag zitten voor de spiegel…die buik etc…
  Helpt t echt als ik alleen al stop met suiker. Wie heeft er nog meer tips voor me???

  Gr lotti

 10. Hoi Lotti,

  allereerst wil ik benadrukken dat ik géén expert ben op dit gebied en dus alleen uit persoonlijke ervaring kan spreken. Als je gewicht voor jou zo’n probleem is dat je daarom wilt overgeven, schakel dan de hulp van een bevoegde professional in, zoals bijvoorbeeld de huisarts of een diëtist.

  Persoonlijk denk ik dat het belangrijk is om het in het juiste perspectief te zien. Als je steeds weer naar suiker wordt getrokken, heeft dat zeer waarschijnlijk andere oorzaken dan dat je daarin ‘zwak’ zou zijn. Suiker werkt verslavend, heb ik ondervonden. Het niet kunnen weerstaan van suiker ligt dan in eerste instantie aan dat verslavende middel en van een verslaving afkomen is altijd erg moeilijk, dat ligt niet aan jou.

  Voor mij was de enige manier om van die verslaving af te komen: helemaal stoppen met geraffineerde suiker, maar tegelijkertijd een gezond eetpatroon aanhouden. Dat wil natuurlijk niet meteen zeggen dat jij ook verslaafd bent aan suiker. Ik denk dat het niet zozeer van belang is wat de weegschaal aangeeft, maar wel dat je gezond eet.

 11. als je geen suiker neem dat is zeer goed,
  maar vergeet niet dat wat je eet ook suikers zit.
  en als je wit brood eet of spaghetti ,daar wordt je ook dik van.
  want jou lichaam zet dit om in suiker en suiker is energie.
  maar als je niks doet dan wordt al jou suiker om gezet in vet.
  en wordt je dik.
  het besten wat je kan doen is 5 keer perdag eten.
  en dan praat kleinen maaltijden.
  en veel bewegen naar het eten ga lopen.
  wat je beste kan doen is luisteren naar je lichaam.
  eet waneer je honger gevoel krijgt,dan eet je een klein maaltijd.
  als je dit kun doen ,dan zul je zien dat je gewicht om laag gaat
  ps ik heb dat zelf ook gedaan .mijn gewicht was 118kg en ik ben183 hoog.
  nou is mijn gewicht 96kg dat gaat goed.
  wat ik wil aangeven . het zit tussen je ORENN NNNNNNNNNN

 12. Ik kom hier per toeval op deze site terecht en ik kan het niet laten om even mijn verhaal in het kort te geven.
  Ik ben een vrouw van bijna 44 jaar en ik wilde ook wat kilo’s kwijt aangezien ik altijd al “goed in het vlees” gezeten had. Ik voelde me altijd al loom en futloos en ik kon er niet van over dat andere zoveel energie hadden. In de winterperiode moest ik dan ook altijd opletten dat ik geen chronische sinusitis kreeg (waar ik nogal gevoelig voor ben) en dit hield ik weg door mijn koffielepel honing te eten per dag. (verse en van onze eigen bijen).
  Dit was al iets wat mij gezonder maakte.
  Door eens te praten met een Marrokkaanse vriendin heb ik de “dadels” herontdekt. Ze zei : “Als je dadels, honing en olijfolie eet, dan blijf je weg van de dokter.” Zo gezegd, zo gedaan, aangezien ik dadels wel lekker vond en als alternatief voor al die zoete tussendoortjes wel zag zitten. Het moesten wel de doffe dadels zijn die niet behandeld zijn met een laagje glucosesiroop en je moest de dadels altijd op voorhand wat afspoelen. Ook ‘s morgens eten, want je kreeg er véél energie door en dat heb je ‘s avonds niet nodig.
  Om het kort te houden. Op een dik half jaar ben ik ongeveer 7 à 8 kg kwijt en ben ik niet meer bij de dokter geweest voor één of andere (winter)ziekte. Mijn voedingspatroon is ondertussen danig en in positieve zin veranderd. Wat eet ik wél en wat eet ik niet meer. ‘s Morgens begin ik met water drinken. Twee sneetjes brood met beleg (géén choco of ander suikerhoudend beleg). Een vitamine C (omdat ik altijd een ijzertekort had en vit. C heb je nodig om je ijzer op te nemen in het bloed). Na mijn sneetjes, 5 dadels (in het begin waren er dat meer omdat ik dan nog véél honger had. 5 is nu mijn “onderhoudsdosis”). Je hebt dan energie tot de middag. Mijn mok koffie met melk drink ik bij het eten van mijn dadels. (is een lekkere zoete afsluiter van mijn ontbijt).
  Tussendoor water, water en nog eens water. Bij extreme honger een stuk fruit.
  ‘s Middags eet ik dan weer max. twee sneetjes brood met beleg en nadien een potje yoghurt (met of zonder confituur. Dit is zowat de enigste keer dat ik nog geraffineerde suikers eet.) en wéér water.
  ‘s Namiddags een stuk fruit (als ik eraan denk) en dan ‘s avonds een goed middagmaal met liefst soep vooraf.
  Als ik ‘s avonds aan TV nog goesting heb in iets dan eet ik nog een appel of zo.
  Het gekke van dit hele voedinspatroon is dat ik dit niet als een dieet zie. Ik eet zoveel ik wil en de drang naar koekjes en andere zoete “troep” is volledig verdwenen. En dan te bedenken dat ik uit een échte Belgische Bourgondische familie kom waar het nooit zoet genoeg kon zijn, is mijn overwinning om de ongezonde suikers te laten, nog een extra stimulans om er nooit meer terug naar te grijpen. Mijn moeder was ook zwaar diabetes en ik weet dat ik moet opletten om zelf ook geen diabetes te ontwikkelen. Ik denk dat het vijf voor twaalf was en dat ik het tij nog op tijd heb kunnen keren. Mijn gewichtsverlies is een fijn bijverschijnsel geweest van mijn gezondere eetgewoonte en het zakt nog steeds. Al is dit écht wel héél stilletjesaan. Ik ben wél zeker dat dit gewichtsverlies gezond verlies is aangezien ik géén enkele rugklachten meer ondervonden heb. Mijn spieren zijn dus niet aan het wegkwijnen, maar mijn vetlaag des te meer. Mijn humeur en vitaliteit zijn sinds jaar en dag nog nooit zo goed geweest. Voor mij helpt dit voedingspatroon. Misschien is het voor anderen, die ook graag dadels eten, ook interessant om het te proberen.
  Dit wilde ik eventjes laten weten.
  Groetjes en veel succes om de “vieze” suikers te laten !
  Lieve

 13. Heel leuk om te lezen, Lieve! Fijn dat je zulke goede ervaringen en resultaten hebt met het weglaten van suiker, wie weet is jouw verhaal ook weer een steun voor anderen.

 14. @ Marger : Inderdaad Marger. Ik heb al zoveel positieve reacties van mensen gehad die ondertussen wel zien dat de kilo’s minderen en vragen of ik op dieet ben. Ik dan steevast zeggen dat ik mijn voedingspatroon heb aangepast en dat het zéker geen dieet is. Waarom ik weet dat het géén dieet is ? Gewoon omdat ik op feestjes ook nog fijn mee eet met al de rest en ook aan de “Limburgse vlaai” of andere zoete taarten zit. Weliswaar véél minder omdat het mij gewoonweg niet meer smaakt. De frisdranken zeggen mij ook niets meer. Ik ben ook bewust geen light producten gaan eten of drinken omdat je dan de extreem zoete smaak die geraffineerde suikers en zoetstoffen geven, nog steeds blijft voeden. De vieze nasmaak van échte suikers (tegenwoordig noem ik het “vieze” suikers) wil ik niet meer in mijn mond. Ik sta nog elke dag versteld van mijn eigen lichaam dat ik zovele jaren heb “vergiftigd” met geraffineerde suikers. De fruitsuikers geven nooit een vieze zure nasmaak in mijn mond.
  Ik zeg niet dat ik zonder suikers eet, want de verborgen suikers in bepaalde charcuterie enz. eet ik ook zonder dat ik het besef. Dit is nochtans blijkbaar niet zo erg aangezien ik mij toch nog steeds goed voel.
  En aangezien ik mij zo goed voel wilde ik mijn verhaal kwijt op deze site. Al is het maar één iemand die misschien een bepaalde leidraad wil om van die vieze suikers af te geraken, dan is mijn doel al bereikt. Ik ben ook nooit naar een diëtiste geweest. Voor mij werkt dit voedingspatroon ondertussen al bijna een jaar. Mijn dochter vroeg zich nog af hoe lang dat ik “dadels eten” nog ging volhouden? Ik heb haar gezegd dat dat geen kwestie is van volhouden. Ik vind ze gewoon lekker als afsluiter van mijn ontbijt en bijgevolg hoop ik dat er nog lang dadels op de markt te verkrijgen zijn. ;o)
  Ziezo, dit was het zo ongeveer. Groetjes en veel succes aan iedereen die zich slecht voelt met het eten van geraffineerde suikers en ervan af wil, net zoals ik!

 15. Hoi Marger,

  Allereerst wil ik zeggen dat ik jullie site echt geweldig vind en ik er regelmatig op kijk of er weer nieuwe dingen zijn te vinden.
  Ik ben nu zo 3 maanden bezig en ging heel fanatiek aan de slag met jullie recepten. Doordat er nog vrij veel fruitsuikers werden gebruikt om het zoet te maken merkte ik dat ik als nog veel vreetbuien kreeg. De havermoutrepen die overleefde bij mij nog geen 3 dagen. Ik ben hierdoor juist erg aangekomen de inname van calorieen werd door de havermout, boter en meel aanzienlijk hoger. Ik heb al jaren een stabiel gewicht dus wist echt niet wat me over kwam toen ik opeens zwaarder en zwaarder werd. Hebben jullie al vaker gehoord dat iemand door de hoeveelheid fruitsuikers mee eetbuien kreeg?
  Ik gebruik nog steeds jullie recepten maar alleen met bepaalde gelegenhedenen verder eet gewoon suikervrij maar nu beter oplettend wat ik aan calorieen binnen krijg.

  groetjes

 16. Lucienne, dat zijn we nog niet eerder tegengekomen! Het is absoluut verstandig om de recepten met mate te gebruiken. Wij maken waarschijnlijk niet meer dan twee keer per week een van onze zoete recepten en dan eten we die meestal ook nog samen op. Het is belangrijk om ze te zien als een extraatje en daaromheen eraan te wennen veel minder zoet te eten als je doel is om te stoppen met suiker. Ons hielp het heel erg dat we dan nog wel af en toe iets heel lekkers kunnen eten (onze recepten dus), maar dan dus met mate en ook meestal niet steeds hetzelfde recept.

  Probeer je dus niet teveel vast te klampen aan de zoete recepten, maar altijd een eetpatroon aan te houden met voornamelijk normale, gezonde, suikervrije maaltijden met zo af en toe eens een zoet recept erbij. Als ik het zo lees is dat ook de aanpak die je nu hebt.

 17. Het dieet zonder suiker werkt echt. Heb het moeten doen op aanraden van mijn arts, omdat ik in een vervroegd stadium van suikerziekte zat. Ik moest mocht daarom bijna geen suiker meer eten. In het begin vond ik het super lastig, omdat ik een echte zoetekauw was, maar na ruim een week ging het me eigenlijk niet slecht of. De voordelen die erbij om de hoek kwamen kijken is dat ik gigantisch ben afgevallen (12 kilo) en eveneens van mijn hoofdpijn af was. Had vaak last van migraine, maar die tijd is ook voorbij. Daarom kan ik het iedereen aanraden om (meer) voedsel te eten zonder suiker!!

 18. Hoi allemaal,
  ik zie dat ik 2 jr na dato reageer, hier komt mijn bericht: ik ben op 1 juni 2015 gestopt met het eten van suiker en was na 5 weken 5 kg afgevallen! Nu na 7 weken sta ik nog steeds op 5 kg, maar ik wil doorgaan tot 10 kg en daarna proberen om er nog 3 kg af te krijgen. Wat eet ik: alles wat uit de natuur komt dus: noten, zaden, fruit, groeten en (yogurt). Ik ontbijt goed met (Griekse) yogurt met noten en dadels en lijnzaad, dan lunch ik met 3 crackers zonder beleg, maar wel met zaden en pitten, het avondeten (mijn echtgenoot kookt) bestaat uit verse groenten, aardappelblokjes uit de fryer (oliebasis) en klein stukje vlees, maar vaker vis en geen sauzen zoals mayo of curry etc. Daarbij drink ik heel veel water, dat deed ik vroeger nooit en dat is natuurlijk heel slecht voor je organen. Ik ben 1.58 en woog 65 kg (nu 60 kg) en ben 48 jr en heb 2 kids en woog toen ik zwanger was van mijn 1e kind 51 kg en na 4 jr bij mijn 2e kind 53 kg en ik ben de laatste 5 jaar ook 10 kg bijgekomen en hoop dat in 5 mnd (dus eind okt) die 10 kg eraf te hebben. Nu zit ik dus (alhoewel ik stilsta) op de helft van afvallen en het scheelt weer een kledingmaat! Ik zou zeggen het werkt om geen suiker (lees chips, koekjes, snoepjes, snacks) te eten. Als ik ‘s avonds frietjes bij de groeten krijg, dan eet ik die gewoon mee (met een beetje mayo op yogurtbasis). tussendoor eet ik ook wel fruit, maar geen ‘zoet lekkernijen’ meer. het is moeilijk want suiker is zo verslavend, maar het resultaat is navenant. Voor iedereen: opnieuw starten ermee!

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.