Afvallen door geen suiker te eten én te bewegen

De vaste lezers van SuikerWijzer weten waarschijnlijk dat ik gewicht begon te verliezen zodra ik stopte met suiker eten. Het mooie daaraan was dat dat gebeurde zonder dat ik echt probeerde af te vallen: zo kon ik mooi rapporteren wat voor effect het stoppen met suiker op mijn lichaamsgewicht en buikomtrek had. Daarnaast was het wel prettig dat ik niet uren in de sportschool hoefde te hangen om af te vallen.

Meer beweging

Ik bewoog al best regelmatig, ook al toen ik nog suiker at. Met de dagelijkse wandelingetjes en fietsritjes voor boodschappen en werk kwam ik meestal vrij makkelijk aan de aanbovelen 30 minuten beweging.

De paden op, de lanen in
De paden op, de lanen in

Dat was niet genoeg beweging om ook nog eens af te vallen, zo wist ik van de periode vóór december 2008.

Eind maart 2009 kreeg ik behoefte om mijn gezonder wordende lichaam een extra handje te helpen door meer te gaan bewegen. Meer beweging kan me helpen extra vet te verbranden en verhoogt sowieso mijn algemene fitheid. Behalve dat het wat tijd kost, verlies ik er niets mee.

Wandelen en fietsen

Voor vetverbranding is cardiotraining de aangewezen manier van bewegen. In de sportschool duwen ze je op de lopende band of zo’n leuke fiets die niet vooruit gaat. Nou heb ik zelf een puike fiets en de muren van een sportschool zou ik snel beu worden, dus hou ik dat geld voor een abonnement in mijn zak.

In plaats daarvan kies ik voor fietsritten van een uurtje door de natuur en ochtendwandelingen van 30-45 minuten. Bij beide beweeg ik met een constante hartslag op een niveau dat goed is voor vetverbranding. Dat betekent stevig doorwandelen en -fietsen, maar zeker niet zo snel dat het niet vol te houden is. De afgelopen maanden ga ik zo’n drie tot vijf keer per week de deur uit voor zo’n wandeling of fietsrit.

Effecten

Het enige nadeel van die extra beweging is dat ik bij een eventuele gewichtsafname danwel vetverlies niet kan weten in hoeverre het geen suiker meer eten daarvoor verantwoordelijk is, zoals voorheen. Dat is ook de reden dat ik de afgelopen tijd geen regelmatige updates over het afvallen heb gegeven: dit is nu eenmaal SuikerWijzer en niet AfvalWijzer of BewegingsWijzer. Toch leek het me wel leuk om jullie zo af en toe even de voortgang te melden. Daarom heb ik een update van de cijfertjes geplaatst die het effect van extra beweging laten zien, voor de liefhebbers :)

3 reacties op “Afvallen door geen suiker te eten én te bewegen” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Ik ben alleen gestopt met suiker. Ik sport nooit, heb ik ook nog nooit gedaan, wel ben ik werkzaam als verpleegkundige in een ziekenhuis dus krijg ik nog wel wat beweging. Ik val ongeveer 2 kilo per week af. Ik ben dus benieuwd wat ik kwijt kan raken met sporten!

 2. Hallo,

  Een vriend van mij wilde graag afvallen. Hij begon met suikervrij eten, maar na 2 dagen was hij 3,3 kg aangekomen.
  Overal lees ik dat je afvalt van suikervrij eten. Hoe kan het dan dat mijn vriend zo snel aankomt?

 3. Hoi Femke,

  suiker weglaten uit je eten staat niet per se gelijk aan afvallen. Afvallen gebeurt alleen als je minder calorieën eet dan dat je verbrandt. In 2 dagen 3,3 kilo aankomen betekent óf een totaal verkeerd eetpatroon of dat er iets verkeerd gemeten wordt. Het beste kan je vriend contact opnemen met een diëtist om op een gezonde manier af te vallen.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.