Afkickverschijnselen na het stoppen met suiker

Ons werd gevraagd of wij afkickverschijnselen kregen toen we helemaal stopten met suiker. Anna was niet zo’n grote suikergebruiker als ik, zij meldde dan ook geen afkickverschijnselen.

Ik denk dat ik mezelf een echte suikerjunk mocht noemen. Als ik bijvoorbeeld een paar dagen probeerde om niet te snoepen, ging ik snakken naar suikerproducten, zowel geestelijk als lichamelijk. Ik probeerde het dan zelfs wel eens te temperen met een lik chocoladepasta of een hap hagelslag.

Afkicken
Afkicken

Toch heb ik weinig echte ontwenningsverschijnselen ondervonden. Geen klassieke rillingen, geen gezweet, geen misselijkheid etc. In onze ‘proefmaand’ december at ik vrijwel geen suiker meer, alleen nog brood en af en toe hagelslag daarop (en de paar dingen met Kerstmis). In die maand merkte ik de grootste verschillen.

Lichamelijk

Behalve dat ik in pakweg de eerste twee weken van december regelmatig voelde dat mijn lichaam vroeg om de suiker die het gewend was, voelde ik geen nadelige effecten. Die fysieke drang naar suiker was echter minder moeilijk dan de geestelijke, die bij mij veel dieper zat.

Lichamelijk merkte ik al vrij snel in die eerste maand juist voordelen. Ik kreeg langzaam meer energie en ook een constanter energieniveau. Inmiddels kan ik ook wel concluderen dat ik duidelijk beter ben gaan proeven en van nature zoete smaken veel sterker ben gaan waarnemen.

Geestelijk afkicken

Dit was moeilijker dan het lichamelijke gedeelte. Vooral in die eerste weken dacht ik regelmatig aan snoep en andere suikerproducten. Eerdere jaren wilde ik net na Sinterklaas nog wel eens de supermarkten afspeuren voor afgeprijsd Sinterklaassnoep, dat zat er nu natuurlijk niet in. Omdat ik opeens zo bewust op mijn voeding ging letten, was ik vaker aan eten aan het denken dan normaal en dan kwam de gedachte aan suiker ook automatisch op.

Omdat we ook nog geen gewoonte hadden ontwikkeld om alternatieven te eten, was dat zoeken in het begin. Even een sausje uit een pakje maken voor bij de rijst? Nee, suiker. Dat was ook wel wennen.

Gelukkig duurde dit niet zo heel lang. Na een week of twee was het lichamelijke deel wel zo ongeveer weg. Ik voelde de weken daarna wel soms nog dat mijn hoofd neigde naar suiker, vaak uit gewoonte, maar merkte dan ook dat mijn lichaam daar helemaal niet om vroeg. Dat maakte het een stuk makkelijker om die gedachte aan de kant te zetten.

Lees ook onze tips om door de afkickfase heen te komen.

63 reacties op “Afkickverschijnselen na het stoppen met suiker” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Hallo Marger en Anne,

  Dit is echt een supersite!!
  Ik ben al van kleins af aan een echte suiker-junk.
  Het begon me steeds meer tegen te staan ondanks dat ik geen overgewicht heb. Maar ik wil me niet afhankelijk van iets voelen en wie wil zich niet fit en vitaal voelen…..
  Ik heb inmiddels een boek gelezen over suikerverslaving en jullie site natuurlijk.
  Sinds 3 dagen snoep ik niet meer dat is nog niet zo lang maar deze keer heb ik er vertrouwen in. De verhalen op jullie site en natuurlijk ook de informatie zijn een enorme steun!
  Ik kijk uit naar het artikel om door de afkickfase heen te komen. Lichamelijk heb ik nog totaal geen problemen, maar geestelijk kan ik echt naar suiker verlangen.Het verhaal van de lik uit de pasta pot is heel herkenbaar ;-) Ik weet dat het minder zal worden en dus wil ik echt vol houden.
  Een volgende stap is misschien wel helemaal suiker vrij, mijn vriend staat er gelukkig ook positief tegenover, we zullen zien.
  Ik blijf jullie site zeker volgen, ga zo door.

  Groetjes Cora

 2. Hallo Marger en Anne,

  Bedankt voor de reactie op mijn vraag over afkickverschijnselen.

  Ik ben nu inmiddels twee weken verder en ik moet zeggen dat het nu makkelijker gaat dan in het begin. Mijn smaak is verbeterd en alle andere zintuigen werken net iets beter dan eerder. De andere klachten die ik had, zijn met een week verminderd of verdwenen. Kennelijk moet het lichaam alleen maar even wennen aan een normaal glucoseniveau, zoals dat er is wanneer er uit andere voedingsstoffen glucose (suiker) wordt gevormd.

  Ik heb de keus gemaakt dat (het verbeteren van) mijn gezondheid zwaarder weegt dan blijven vasthouden aan slechte gewoonten. In mijn geval is dat vaak genoeg om op de moeilijke momenten door te zetten. Als ik echt ‘vals speel’ dan is het dat ik een stuk zoet fruit neem (mango, ananas, banaan). Dat is natuurlijk ook suiker, maar dan tenminste ongeraffineerd en puur natuur.

 3. Hallo Marger en Anne,
  ten eerste: Wat een geweldige website!
  Ook ik ben [sinds een week] gestopt met het eten van suiker. Ik ben naar een ostheopaat geweest die concludeerde dat ik teveel suiker en ‘zwaar voedsel’ at [wat ik wist, maar niet wilde erkennen ;)] en daardoor raakten zowel mijn lever als mijn nieren ‘overwerkt’. En ik ben pas 22! Ik moest daardoor per direct stoppen met het eten van suiker én brood/pasta en ander zwaar voedsel.
  Heb wel eens gezondigd [verjaardag van mijn zus, en een spekje na een lange dach + nacht werken :P] maar het gaat me wel steeds makkelijker af. Gewoonlijks at ik namelijk de hele dag door. De ochtend en middag waren voor brood met wat lekkers, daarna snacken, avondeten en ‘s avonds nog meer snacken. Dat is al een heel stuk minder.
  Ik eet veel fruit [nog steeds suikers, maar dan natuurlijk] en ga vanavond jullie tomatensoep proberen! :) Het ‘zware’ voedsel mis ik er wel naast omdat ik nu vrijwel alleen nog groente en fruit mag [en af en toe wat crackers], maar vind deze site een enorme motivatie om gezond te worden/blijven! :D
  Succes!

 4. Dag iedereen,

  Ik ben blij dat ik deze site gevonden heb want ik heb de ondersteuning echt nodig. Ik ben sinds 5 dagen gestopt met suiker te eten en ik had nooit gedacht dat het zo moeilijk zou zijn : rillen,moe, niet kunnen concentreren, futloos, zelfs koorts. Het is alsof ik zwaar ziek ben.
  Ik ben overmatig suiker beginnen eten na een maagverkleining. Ik kon geen hoeveelheden meer eten en snoep ging er vlot in. Ik neem het mezelf ook ontzettend kwalijk want ik was met veel moeite 46kg afgevallen en na 2 jaar 22kg bijgekomen. Ik had het mezelf nogthans gezworen dat er geen terugweg was, maar langzaamaan…
  Ik hoop echt dat dit mijn leven gaat veranderen en ik hoop dat de afkick symptomen snel voorbij zijn want het is echt om gek van te worden. Bedankt om mijn woordje te willen lezen en ik wens jullie allemaal héél véél moed toe.
  groetjes,
  Sylvia

 5. Altijd leuk om de ervaringen van anderen te lezen, dames! Ook fijn dat jullie onze site kunnen waarderen :)

  Stephanie: is de tomatensoep bevallen, of was hij zo vies dat je het maar niet komt vertellen? ;)

  Sylvia: dat klinkt als heftige afkickverschijnselen van een lichaam dat niet los wil laten waar het aan verslaafd is. Ik hoop voor je dat het snel voorbij is net als bij Melvin hierboven. Sterkte met het erdoorheen komen en laat even weten hoe het verloopt!

 6. Ik ben sinds drie weken gestopt met suiker gebruiken in mn koffie. Ik was al gestopt met frisdranken en snoep. Maar 15-20 bakken koffie per dag met een goeie schep suiker was de laatste stap.

  In het begin werkte het wel goed, geen smaakverlangen maar wat een afkickverschijnselen…… moe, futloos, concentratieproblemen, verhoging van temperatuur, het is herkenbaar. Zelfs mn maag heeft er problemen mee. Ook ik dacht dat ik ziek was of iets anders onder de leden heb en had eigenlijk nooit gedacht dat afkicken van suiker zo een reactie teweeg kon brengen.

  Een meevaller is dat ik wel al een paar kilo kwijt ben hierdoor, dat is dan wel een stimulans om verder te gaan.

 7. Wat een goede stappen ben je aan het zetten, Ries! Stoppen met frisdranken en snoep noem je terloops, maar dat kan al een hele toer zijn voor veel mensen en als je er veel van nam, een enorm verschil maken voor je gezondheid. Via je koffie kreeg je dan in elk geval al heel wat suiker binnen dagelijks, dus het lijkt me heel goed dat je daarmee gestopt bent.

  Hoe is het nu, weer anderhalve week later, met je afkickverschijnselen? Zorg je wel dat je de suiker in de koffie niet vervangt door zoetjes? Kunstmatige zoetmiddelen kunnen allerlei bijverschijnselen hebben als je ze in grote hoeveelheden gebruikt, ze kunnen bijv. laxerend werken. Persoonlijk vind ik koffie ook pas lekker zonder toevoegingen, zodat je de pure koffiesmaak goed proeft. Koffie is nooit bedoeld als zoet drankje, ik begrijp nog steeds niet dat de mensheid zo massaal de smaak is gaan verdoezelen met suiker.

 8. Eigenlijk is het al wat langer geleden dan anderhalve week, en ik voel me er goed bij. Zo af en toe merk ik dat mn suikerspiegel wat lager is en compenseer ik dat wel maar over het algemeen ben ik over de verschijnselen al heen.

  Wat tevens grappig is, is dat ik dus een maat kleinere broeken heb moeten kopen en die al wat te groot worden nu. Ben blij dat ik er mee gestopt ben…. 1 kilo zo al in de koffie per week en dan op mn werk ook nog was wel erg overdone.

 9. Ik ben ook sinds een paar dagen heel erg op mijn eten aan het letten. Dus zo min mogelijk geraffineerde suikers, veel groente, fruit, noten aangevuld met een aantal plantenextracten en vitamines om me te ondersteunen. Ik heb sinds vandaag behoorlijk last van afkickverschijnselen: trillen, lichte nervositeit, koude handen en voeten en futloos. Dit is ook niet zo heel gek gezien het feit dat ik een jaar lang dagelijks behoorlijke hoeveelheden suiker binnen kreeg door veel snoepen(mn. chocola)! Gelukkig helpt een biologische tarwestroopwafel tegen de ergste verschijnselen, zodat ik weer even door kan.

  Bij deze wil ik jullie toch graag bedanken voor jullie prachtige website! Ik heb er al veel informatie vanaf gehaald en zal jullie zeker nog blijven volgen.

 10. Hoi Stephanie,

  Je moet natuurlijk wel uitkijken dat je suikerspiegel niet te laag gaat, een keer een compensatie als je je niet zo lekker voelt is niet slecht. Vooral dat trillen gaat wel over met een beetje suiker in je koffie of een stukje chocolade. Weet alleen de maat te houden….

  Succes

 11. Mocht je je flauwtjes gaan voelen i.v.m. een extreem lage bloedsuikerspiegel, dan kan het wel verstandig zijn om iets te eten dat energie geeft, maar ik zou dan zelf zeker geen suiker(product) kiezen. Energie haal je (o.a.) uit koolhydraten en daarvan zijn er genoeg te vinden die geen suiker zijn. Tenminste, als je echt afkickt van iets, is het erg onhandig om het toch te gebruiken, net als met tabak of alcohol. Iemand die zich genoodzaakt ziet af te kicken heeft juist veel moeite met dat maat houden.

  Een stuk fruit geeft vrijwel direct energie in zo’n geval, of als je zo’n flauwte eerder ziet aankomen, kan een volkorenboterham of wat zilvervliesrijst o.i.d. natuurlijk prima voor energie zorgen!

  Stephanie, je noemt al dat je veel groenten, fruit en noten eet. Op zich zitten daarin ook wel wat koolhydraten, maar dat zijn geen grote hoeveelheden. Zorg dus wel dat je op een dag ook gezonde koolhydraten (volkorenproducten e.d., havermout, andere granen, rijst etc.) eet voor de broodnodige energie. Als je dat goed combineert, zou de futloosheid snel weg moeten zijn. Bedankt ook voor je compliment :)

 12. Bedankt voor de tips!! Ga ze zeker gebruiken.
  Ik had nog wel een klein vraagje: In die tarwestroopwafels zit tarwestroop, is dit ook een andere naam voor suiker?

 13. Ik ben bezig met weiht watchers en ik wil 10kilo afvallen ben nu 70KG 1.60CM en dacht dat ik al mijn zuikers moest laten? dus deed ik dat,maar wel zoetstoffen maar dat is niet zelfde zeggen zij en heb erg bijwerkingen zweten en hoofd pijn een duizelijkheid niet normal echt afkicken van de zuiker zij die vrouw van de les want veel mensen hebben dat zegt zij wat dagelijks heel veel cola of snoepen en dat was bij mij het gevaal van stress en weinig tijd om te eten dan kou koekje in de mond :-ç en daar gaan wij weer , erg ik heb schrik om nog meer verschijnsels want dat is nu mijn 2week een in mijn eerste week snoepte ik 2dagen niet en had prijs maar mijn broden waren altijd vol eten maar geen zuiker en ik heb afgezien heefd iemand tips voor mij wat ik zou kunnen doen ik ben ooit gestopt met roken maar dat was toch niet zooooo erg ,mijn email monjareck51@hotmail.com kunnen jullie mij en mail sturen ps ik hoop dat jullie mij wat raad kunnen geven dank jullie

 14. Ik ben nu een week gestopt met suiker en ik ben echt zo moe. Ik heb echt totaal geen energie, maar goed daar moet ik doorheen en ik hoop dat ik me daarna nooit meer zo futloos hoef te voelen.

 15. Blijkbaar zijn we allemaal goed bezig en hebben dezelfde afkickverschijnselen. Dit gaat vanzelf over en nu ik zo ongeveer driekwart jaar verder ben ben ik 18 kilo kwijt.
  Heb dit wel gedaan in combinatie met gematigd eten, weinig tot geen snoep al trakteer ik mezelf bij gelegenheid wel eens op een snoepje en meer bewegen.
  Mn broekmaten zijn nog wat kleiner geworden en ik voel me er echt wel super bij.

  Ik mis het totaal niet en wat wel grappig is, koffie met suiker is niet meer te drinken… ik snap niet dat ik het ooit lekker heb gevonden. Wel drink ik het met koffiemelk daar dit wat zachter is voor je maag.

  Kortom, zie wat er in het vooruitzicht staat en hopelijk is dit een stimulans om ook vol te houden. Mail me gerust als je denkt wat ondersteuning nodig te hebben op ries@dse.nl

  Succes!

 16. Hoihoi,

  Ik ben nu al 5 dagen gestopt met snoepen (YAY). Ik wil me weer super fit en gezond voelen. Vandaag heb ik het toch wel moeilijk hoor. Ik ben misselijk en moe en kan alleen maar aan snoep denken :(. Maar ik zet gewoon door! echt een goeie site is dit! De mensen om me heen vinden het maar raar dat ik er moeite mee heb (met uitzondering van mn vriend) maar ik eet al 6 jaar elke dag zoveel snoep als mijn buik aankan. Gelukkig lijd ik niet aan overgewicht, maar er zijn verschillende manieren om een ongezond lichaam te hebben.

  Groetjes

 17. Het is inderdaad een kwestie van even doorzetten. Zelfs een jaar naderhand heb ik soms nog moeite om niet ineens een zak snoepjes achterover te slaan. Suiker in mn koffie heb ik al lang niet meer.

  Uiteindelijk is het niet alleen het stoppen met suiker om een gezond lichaam te hebben. Hieronder valt ook meer bewegen. Dat hoeft geen sport of zo te zijn maar blijf gewoon in beweging. Ga meer wandelen en fietsen, verbrand ook nog eens je overtollig vet wat door suiker is opgebouwd.

 18. Hallo,

  Nog nooit eerder heb ik gereageerd op een site, maar deze vind ik absoluut de moeite.
  Sinds de bevalling van mijn tweede kindje wilde ik snel iets aan mijn overtollige kilo’s doen en stapte ik naar een diëtiste. Op zich zeer goed want ik heb de controle nodig. Maar het afkicken van suiker is veel moeilijker dan ik dacht. Ik voel me niet zo best: heel moe, zeer slappe benen, zweten, niet aandachtig zijn (bijvoorbeeld met de auto rijden) en misselijk. Door wat info te zoeken op het net, kwam ik op deze site terecht. Als ik de reacties lees, dan moet ik er gewoon door blijkbaar. Het is lastig, maar hoop dat na de afkickverschijnselen een meer energieke periode komt. Klopt dat? En hoe lang duurt dat dat ellendig zijn?

  Groetjes

 19. @Sofie: nou dat is natuurlijk bij iedereen anders. ligt er ook net aan hoe veel suiker je at. Ik zelf at erg veel suiker. Na een paar dagen gestopt te zijn met suiker kreeg ik afkickverschijnselen, bij mij hebben die denk ik één korte week geduurd. Daarna heb ik ongeveer een week verschrikkelijk veel energie gehad, echt zoveel dat iedereen om mij heen er gek van werd. Daarna werd dat iets minder, gewoon normaal. Nou ja, meer energie dan ik normaal had, maar niet meer zo overdreven;) Maar ja, hoe het bij jou zit, dat zal je vanzelf zien. Ik hoop voor je dat het snel voorbij is, want ik vond het des tijds echt verschrikkelijk.

  Anne

 20. Dag Anne,

  Bedankt voor je snelle reactie. Verschrikkelijk is het juiste woord maar ben blij te horen dat je daarna toch een verschil voelde. Die gedachten maken dat ik het volhoud want ik at veel suiker. Ook uit gewoonte hoor, ik kan nu snoepen dus ik snoep. Erg eigenlijk hé. Daarstraks proefde ik nog eens een cola, bah, veel te zoet. Geweldig om vast te stellen dat ik iets te zoet vind. Was een week geleden ondenkbaar.

  Groetjes

 21. Het lukt je wel. Die wiebelende benen, even slap en beroerd voelen heb ik ook gehad maar is na een paar dagen voorbij. Als je er echt veel last van hebt dan is een klein schepje suiker in koffie bijvoorbeeld om even te helpen niet verkeerd.

  Uiteindelijk is het snel laten zakken van je suikerspiegel ook niet zonder risico. Bij mij deed dat kleine schepje geen kwaad. Ik gebruik nog steeds geen suiker en dat heeft mij geholpen een start te maken. Eventueel kun je een zoetje gebruiken, maar alleen als je zeker weet dat je het zo nu en dan eens doet.

  Succes, hou ons op de hoogte zou ik zeggen.

 22. Dankjewel Ries voor je reactie.
  Ik ben niet volledig gestopt met suiker, maar serieus geminderd. Van koeken, gebak, frisdranken en dergelijke blijf ik af. Het enige dat ik wel eens eet is een granenkoek (waar ook suiker in zitten vermoed ik). Ondertussen heb ik het gevoel dat ik door het ergste heen ben. Ik voel me niet meer zo slap en de ergste vermoeidheid is ook verdwenen. Ik hoop dat dat een goed begin is voor mij om gezonder te leven en het vol te houden. Want wat oorspronkelijk begon als wat zwangerschapskilo’s kwijt te geraken is geëvolueerd naar gezonder willen leven. Die klik heeft me goed gedaan en zorgt er voor dat ik van alles beter kan afblijven. Zeker nu ik wat meer over suiker ben gaan lezen… verschrikkelijk dat een mens dat allemaal in zijn mond stopt. Nooit geweten dat het zo’n vergif is.

  Groetjes

 23. Hallo allemaal…
  ik ben maarten (15, 28 oktober 16) en ik ben gister begonnen met het einde van suiker en ik dacht dat het misschien wel leuk zou zijn om er met mensen over te praten die hetzelfde aan het doen zijn. Mijn verhaal is dat ik vanaf mijn 13de naar de albert hein ga (ongeveer 4 keer per week). Ik ben er al die tijd niet dikker van geworden, maar nu begin ik wel te merken dat er meer vet zit.

  Ook al is het mijn 2de dag ik voel me gewoon zwaar kloten… als iemand nog wat lekker fruit (of iets anders gezonds) vertel het me alstublieft. Mijn moeder kookt wel heel gezond dus dat zit verder wel goed.

  groetjes (houdoe :) )

 24. Hoi Anne en Marger,

  Wat een topsite hebben jullie zeg. Eind juni kreeg ik te horen dat ik hypoglycemie heb, en daarop kreeg ik een ontzettend ingewikkeld en uitgebreid voedingsadvies van de homeopatisch arts. Inmiddels heb ik daar de werkbare dingen (suiker en witmeel) uit gefilterd, en zelfs dat is vaak nog erg ingewikkeld. Mijn afkickperiode viel midden in de vierdaagseweek, en gezien ik student in Nijmegen ben ging dat natuurlijk gepaard met zeven dagen feesten, aanmoedigen langs de kant en mijn vrijwilligerswerk doen. Daar kwamen mijn afkickverschijnselen bij. Het ene moment barstte mijn lijf van de energie, het andere moment stond ik plotseling te trillen op mijn benen. Het onregelmatige slapen heeft vast ook geen goed gedaan. Echter, na ruim 2 weken was ik er al doorheen!! Ik merk dat voor mij een vast dagritme de sleutel tot succes is waar het gaat om suiker en witmeelvrij/arm te eten. Als ik zondig merk ik ook direct dat mijn lijf de dagen daarna blijft schreeuwen om suiker. Als ik dan weerstand bied trekt dat na 2 a 3 dagen weer weg. Zondigen gebeurd bij mij vaak in de vorm van avondeten. Ik eet vaak met andere (wisselende) mensen. Ik voel mij tot last voor anderen als ik met mijn ingewikkelde dieet aan kom kakken (wat dus ook nog witmeelarm moet zijn). Dan zeg ik altijd maar (en dat is niet gelogen): Ach, als ik ‘s avonds niets meer hoef te doen kan ik het wel hebben, want dan verval ik minder snel in een hypo, en áls ik hem heb, is het minder erg. Dus wordt het toch weer snelller een mixje door de rijst o.i.d. en merk ik wel dat ik ‘s ochtends meer honger heb voor het ontbijt.

  Daar waar andere mensen geen deel uitmaken van mijn eetpatroon leef ik helemaal suikervrij. Suikervervangers die ik af en toe eens neem zijn bijv. agave en tarwesiroop. De voordelen van mijn dieet: Ik heb veel meer energie, voel me gezonder, en hoef niet meer elke 3 kwartier te eten om niet om te vallen. Ik kan meer van mijn lichaam op aan. Daarbij ben ik ook nog afgevallen, maar dat is voor mij eerder een nadeel, want ik was toch al vrij smal en licht van stuk.

  Zo hee, wat een verhaal, volgens mij moest ik wat van me af schrijven. Ik hoor graag van anderen hoe zij omgaan waar het het eten met anderen betreft. Hier heb ik heel veel moeite mee. Koken met dan weer een huisgenoot, dan weer een vriendin, dan weer een sportmaatje, dan weer een weekendje weg met de studentensportclub, uit eten, het maakt het allemaal bijzonder ingewikkeld. Iemand tips hiervoor? Het uitleggen van wat ik heb en hoe ik moet eten krijg ik nu wel onder de knie, maar dat eten en koken zelf, ik ben voor mezelf nog zo zoekende, laat staan als ik met een ander eet! Ik ga in elk geval de site volgen en de recepten proberen!

 25. Omdat ik na een dagje netjes eten savonds over stag ging en suiker MOEST eten ben ik de oorzaak van het mislukken van mijn dieeten gaan zoeken in suikerverslaving.
  Er gaat een wereld voor me open!zo herkenbaar allemaal!
  Nu ben ik met dag 2 zonder suiker begonnen en ik heb alle verschijnselen…
  gisteren hoofdpijn, vanmorgen koud, vanmiddag warm en trillen….
  ik heb net een kopje koffie met suiker genomen maar het helpt niet echt.
  Stort me nu op tomaatjes die smaken zelfs al zoet :)

 26. Iedereen die stopt met veel suiker naar ineens niets heeft die verschijnselen. Let wel op je suikerspiegel, als deze ineens te laag wordt kun je ook duizelig worden, soms een schepje of twee kan dan geen kwaad. Het helpt je doorgaan mits je natuurlijk niet in je oude gebruik vervalt.

  Na een paar dagen tot een week is het wel grotendeels over hoor! Zet’m op…. goed bezig!

 27. het gaat al veel beter!
  wel nog wat hoofdpijn maar ach
  ik slaap beter, heb meer geduld met de kinderen en ik ben al een kilo kwijt :) ik weeg me wekelijks op maandag en ik ben donderdag pas suikerloos begonnen.

 28. eerder liet ik hier al een reactie achter.
  maar nogmaals dank voor deze website.
  na een reactie van een bezoeker ook op deze website, ben ik mij weer gaan realiseren dat wit zetmeel ook niet goed is.
  dat ook dit bijna overal in zit.
  niet alleen dat, maar ook mayonaise en curriy vol suiker zit.
  ook dit wist ik wel, of zelfs frietsaus wat ik dan eet, maar ook dit zit vol suiker.
  ik ben mij net gaan realiseren dat ik helemaal mijn voeding om moet gooien.
  niet alleen geen suiker meer eten, maar ook geen snacks meer, geen sausen uit een flesjes en ook misschien in mijn geval geen vlees meer.
  ik heb zoveel ongezond gegeten sinds mijn 16 tot aan nu.
  of sinds mijn 18e tot aan nu en ik ben bijna 24.
  dus dat zegt wel genoeg.
  eerlijk gezegd begin ik langzamerhand te walgen van al die troep.
  maar stoppen, dat is zo ontzettend moeilijk.
  het voelt alsof je er alleen voorstaat.
  misschien is een veganistisch dieet voor mij wel het allerbeste.
  veel vitaminen voel ik me goed bij.
  het is alleen de reactie van de omgeving waarmee ik moeite heb.
  hoewel ik altijd door laat schijnen dat het niet zo is.
  we zullen zien waar het toe leidt…

 29. Jan,
  Op zich is het een goed streven, om te stoppen met (geraffineerde) suiker, snacks en vlees. Alleen wees er niet te rigoreus mee en zorg voor alternatieven die jij lekker vindt. Anders is het inderdaad heel lastig en dit zou niet lastig moeten zijn. Als het lastig is, dan voelt het als een soort dieet en dat hou je niet lang vol.

  Marger en ik hebben het nooit echt lastig gevonden toen we stopten met het gebruiken van suiker. Op deze website vindt je allerlei recepten die het voor ons heel makkelijk maken om suikervrij te eten.
  Het zou wel kunnen dat de mensen in onze omgeving er meer open voor staan dan bij jou, dat weet ik niet. Probeer jezelf eraan te herinneren dat het erom gaat wat jij vindt van je eetpatroon en om wat anderen ervan vinden. Misschien kan je tegen de mensen in je omgeving zeggen dat je het vervelend vindt dat ze reageren zoals ze doen. Wie weet draaien ze dan bij.

  Als je meer veganistische recepten zou willen, vindt ik het veganistische kookboek ‘The Kind Diet’ van Alicia Silverstone een aanrader.

  Succes!

 30. Ik wil ook met de suiker gaan minderen ivm vermoeidheid
  en heb gisteren twee soorten zoetjes gekocht als alternatief

 31. Anna,

  zoals je ziet is een late reactie van mijn kant wel erg laat.
  Hah,in ieder geval had ik het gelezen.

  Zonnet kreeg ik weer weer een bericht van een notificatie, dat ik dacht eerst maar eens kijken.

  In ieder geval kan ik laten weten weer naar mijn diëtist te zijn geweest.
  Met hem heb ik wat dingen besproken en is de afspraak gemaakt dat ik zelf mijn voeding eerst aanpas, op basis van mijn dieet wat ik al had, alsmede met de basisregels wat men dient in te nemen voor een gezonde voeding.

  Ik heb hem gezegd dat ik wil stoppen met suiker en het liefste ook bijna geen vlees meer eet.
  Zo wie zo geen varkensvlees.
  In ieder geval heb ik wat tips gekregen waarmee ik nog steeds moet beginnen.

  Helaas gaat het niet zo makkelijk.
  IN ieder geval heb je wel gelijk.
  De mensen in mijn omgeving zijn hele warme mensen.
  Lief en vriendelijk, maar toch misssen er op bepaalde raakvlakken wat dingen.
  Ik heb Asperger (autisme) en sta dus al anders in het leven.
  Andere dingen doen dit er ook nog eens aan bijdragen.
  Ik denk pas dat het makkelijker zal gaan wanneer ik helemaal op mezelf woon.
  Toch wil ik ook de mensen in mijn omgeving niet veroordelen en beoordelen.
  Ze staan op vele manieren voor mij klaar.
  Zij die het dichste bij mij staan.
  Dat uiteindelijk ook niet alles perfect kan zijn.

  Wel dank voor je tip dat ik het zou kunnen uitten.
  Maar gevoelens vind ik moeilijk.
  En jah, het voelt inderdaad misschien als een soort dieet.

  In ieder geval zijn er wat alternatieve ideeën om het visueel inzichtelijk te maken.
  Dt via pictogrammen met plaatjes of teksten, deze kan ik mijn beurs doen en zo nog een nakijken als ik het niet meer weet.
  Kortom, ideeën zijn er wel.

  Nu het nog uitvoeren.

  met vriendelijke groet,

  Jan.

 32. Hallo,

  Ik ben een suikerverslaafde en ik weet dat suiker slecht is voor mijn lichaam. Ik word er depressief van, heel moe en ik krijg er eetanvallen van. Als ik een paar dagen geen suiker eet verdwijnen deze symptomen. Het probleem is bij mij dat ik het heel moeilijk heb om nooit suiker te eten. Als ik mij beter voel denk ik altijd een beetje suiker kan geen kwaad maar elke keer moet ik dan ondervinden dat dit niet lukt bij mij. Ik herval dan in het eten van veel suikerrijk voedsel (vreetaanvallen). Ik vroeg mij af of er nog mensen zijn die dit kennen en of zij eventueel hulpmiddelen gebruiken om toch maar niet gaan suiker te eten. Het eten van fruit of honing of betere suikers helpt bij mij ook niet. Ik hoop dat er iemand mij kan helpen want ik ben het beu om steeds maar afhankelijk te zijn van die suiker.

  groetjes

 33. Zo herkenbaar dit! Vanwege moeheid wat niet te verklaren was vanuit medisch oogpunt werd mij verteld dat ik geen suiker, melk, koffie en chocola meer mocht eten of drinken.

  Geen melk en de rest is mee te leven maar de suiker heb ik wel gemerkt. Ik at heel veel suiker. Zakken snoep gingen er echt snel doorheen! Heb echt alles zo’n beetje mee gemaakt wat hierboven wordt genoemd. Zowel lichamelijk als geestelijk heb ik moeten afkicken. Mede dankzij m’n moeder heb ik dat doorstaan. Ik had nog wel het handje van ach kan wel voor een keertje maar dan stond m’n moeder weer over m’n schouder mee te kijken. Uiteindelijk kom je door de ergste periode en heb je de suiker ook niet meer nodig. De verleiding had ik ook niet meer (mis omdat er ook weinig in huis was/is). Ik at wel veel brood en fruit.

  M’n moeder heeft mij erg gesupport in dit dieet! Zo kwam zij via haar werk aan met agavesiroop en werd, ipv normale suiker, daar appeltaart mee gebakken. Ik vond het zoet genoeg maar de rest van de familie vond het een beetje flauw. Kun je toch wel merken dat suiker je smaak aanpast. Ook kwam ze met drop aanzetten van de natuurwinkel. Echte drop, niets kunstmatigs! Echt super lekker!

  Afgelopen zomer vakantie heb ik me niet echt meer aan m’n dieet gehouden. Het ging lichamelijk alweer beter (niet meer snel moe enzo) en vond het maar een irritant dieet. Heb dus tijdens de vakantie me een beetje uitgeleefd. Heb nu wel weer af en toe het gevoel dat ik suiker moet hebben (afhankelijkheid).

  Had laatst een discussie over of geraffineerde suiker nu wel of niet goed voor je was en waarom dan wel niet. Ik heb dus maar weer gegoogled naar de gevolgen van suiker en waarom je het niet zou moeten nemen. Zo ben ik op deze site gekomen. Na het vele lezen ben ik er toch wel achter waarom ik dit dieet door zou moeten zetten. Vanaf vandaag ga ik mij ook weer aan dat dieet houden.

  PS. Vind de ahornsiroop of tarwesiroop stroopwafels van de natuurwinkel veel lekkerder dan ‘normale’ stoorpwafels, die zijn mij veel te zoet en een neppe smaak ofzo.

 34. Hoi Anne en Marger,

  Echt een geweldige site is dit: een echte eye-opener! Ik heb zelf al een aantal jaar last van een prikkelbare darm, en ik merk goed dat het in bepaalde tijden erger is. Ik denk zelf dat dit veel te maken heeft met het eten van geraffineerde suikers en koolhydraten. Al meerdere malen heb ik geprobeerd om (met name) mijn suikerinname te verminderen/beperken, maar op de een of andere manier werkt dit niet. Als ik dan een aantal dagen bezig ben ga ik bv weer een keer een schep suiker in mijn thee doen, en voor ik het weet ben ik weer terug bij af. Geloven jullie dat alleen een algehele vermijding van suiker werkt? En hoe pak ik dit aan? Ineens alle suikerprodukten uit huis gooien? Ik vind het ontzettend moeilijk om het begin te maken, maar wil het wel heel graag. Het belangrijkste vind ik alleen om het dan goed aan te pakken. Ik ben het beu om me regelmatig zo moe en lusteloos te voelen. Het is niet zo dat ik hele zakken snoep naar binnen werk, maar bij mij is het suikergebruik meer verdekt, zoals suiker in de thee of zoete produkten op brood zoals hagelslag ed. Als iemand anders ook nog tips heeft dan hoor ik het graag.

  Groetjes Simone K

 35. Ik denk dat het per persoon verschilt welke aanpak het beste werkt, Simone. Ik merk zelf heel duidelijk dat suiker minderen bij mij niet lukt, dus blijft vermijden over. Ik kan bijvoorbeeld wel af en toe eens een krentenbol eten waar dan een heel klein beetje suiker in zit, zonder daarvan meteen weer naar de zakken snoep te grijpen of lichamelijke klachten te krijgen, maar dingen eten waar flink wat suiker in zit, is voor mij echt geen goed idee.

  De beste start was voor ons om te zorgen voor goede alternatieven. Doordat we beseften dat we heel lekker kunnen eten zonder geraffineerde suiker, werd het duidelijk dat stoppen met suiker geen zware opgave zou zijn, maar slechts een verandering. Het veranderen zelf kost wel wat inzet, maar de nieuwe leefwijze volhouden daarna gaat vanzelf. Suikerproducten weggeven/weggooien kan slim zijn als je bang bent dat je er toch naar grijpt, maar zorg ook dat je weet wat je doet als je van plan bent om ze weer opnieuw te kopen. Lekker zelf suikervrije recepten uitproberen bijvoorbeeld :)

 36. Ik gebruik nevella zoetstof als alternatief,het zit ook in potten voor als je eens een appeltaart oid wil maken

  ik heb een tijdje terug mon chou taart gemaakt en lekker van gesmuld
  ook kreeg ik een doos chocolaadjes van iemand als dankjewel,ik ben gek op chocola dus schransen maar
  van beide produkten had ik de volgende dag last en heb het in de prullebak gekieperd
  hier ook vaak denkwerk van wat heb ik gegeten gisteren
  je wordt er steeds alerter op
  maar gebruik gelukkig geen zoetigheid op brood

  succes

 37. …sinds zondag gestopt met koffie, suiker, snacks en alcohol. Ik at al weinig zout ivm zout intolerantie en al (bijna) nul koemelkproducten. Nou, had ik vanmorgen toch zo’n trek in koffie… maar volgens mij was dat ook de suiker in de koffie ;) en ik heb de hele dag al trek, een soort hongergevoel waar ik niet van af kom (heb veel meer gegeten dan gebruikelijk, maar toch trek blijven). Dus ging daarom even checken hoe dat zat… Leuk om deze site tegen te komen!

  Zit nu heerlijk aan de stroopwafels zonder suiker! ;)

 38. Hallo allemaal. sinds 2 maanden is mijn suikerconsumptie enorm gezakt. Voorheen had ik zeker 2 tot 3 maal per week dat ik smiddag op mijn werk bijna in slaap viel, zo moe was ik. Dat is nu niet meer zo. Ik heb inmiddels wat alternatieve lekkere dingen gevonden om soms toch “te snoepen”. cereal heeft wat suikervrije chocola en ontbijtkoek. verder lunch ik 4 dagen per week met een bak sla met wat verse ingredienten. En tussendoor een half koffiekopje gemengde noten per dag en een paar worteltjes en evt wat fruit. Als zoetstof heb ik momenteel Stevia. Deze is eindelijk goedgekeurd voor gebruik ik Nederland. Het is een natuurlijke zoetstof van een plantje en de gezondste die er nu is. Je kan er ook mee bakken.
  zo maak ik eenvoudig appelflapjes van bladerdeeg, appel, kaneel en een snufje Stevia. Dat is echt een lekker hapje en suikervrij. Ik voel me tegenwoordig fitter dan ik in jaren heb gevoeld en dat zonder suiker. Ik merk zelfs dat ik iets zoets vies vind
  Succes allemaal. groet Sandra

 39. Hallo,

  Ik ben op advies van mijn dietiste ook gestopt met suiker (en ook met tarwe). Vanwege moeheidsklachten, buikpijn, wisselende stoelgang en nog wat vage klachten. De internist meldde mij dat het een spastische darm was (wat al vaker gezegd is) en dat daar niks aan te doen is. Ik ben nu sinds de kerst bezig met anders te eten, heb bijna alle suiker weggegooid, eet alleen nog vleeswaren waar suiker aan toegevoegd is, en ook wel producten met zoetstoffen.
  Ik vroeg me af hoe lang het duurt voor je resultaat merkt. Ik merk namelijk nog niet zo heel veel. Lijkt of ik moeier ben dan voorheen, en ook de andere klachten veranderen nagenoeg niet.
  Iemand een idee?

  groeten, Tamara

 40. Hallo,

  ik ben sinds afgelopen week bezig om suikervrij te gaan eten. op zich vind ik het niet moeilijk, alleen is het wel moeilijk om lekkere recepten te vinden die dus ook echt suikervrij zijn. ten eerste is er niet veel te vinden en en tweede worden heel veel “suikervrije” recepten gemaakt met suikervervangers, zoals fructose en dergelijke. deze site is eigenlijk de enige waar je recepten kunt vinden zonder suiker of suikervervangers… alleen vind ik het jammer dat er zo weinig diner-recepten staan. jullie eten al 2 jaar suikervrij, wat eten/ maken/ kopen jullie?

  mvg Daphne

 41. Daphne,
  Fijn dat je onze site en de recepten goed kan gebruiken! Daar is ‘ie voor!

  Misschien doe ik eens een ‘week in het suikervrije leven van…’, waarin ik opschrijf wat ik eet op een dag. Zou dat leuk zijn? Dan krijg je meteen tips over wat je als diner kan eten.

 42. Anna,

  dat lijkt me zeker leuk om een keer te lezen wat je in een week allemaal eet. ook voor het ontbijt en de lunch kan ik nog wel wat leren. hou er ‘s ochtends wel van om iets zoets op brood te doen, dus ik hoor graag van je hoe jij dit een week doet!

  groetjes daphne

 43. Ikzelf ben een paar dagen bezig met mijn suiker.
  En ik voel me echt verschrikkelijk met het stoppen met alle ongezonde eten.
  Ik ben angstig, down, zenuwachtig, trillerig, zwetend, moe, niet goed kunnen slapen, stinkende lichaamsafscheidingen, heel lang heel hyperactief willen doen. emotioneel, obstipatie (door ongezond eten), etc..
  Het is dus gewoon echt een hel dit afkicken.
  Ik kan er niet meer tegen, maar ik zal wel moeten.
  Het lijkt net alsof alle pijn van jaren er nu uit komt.
  Jan.

 44. Jan,

  Helemaal ineens stoppen met suiker kan in sommige gevallen gevaarlijk zijn. Je suikerspiegel daalt te snel en je kunt een black out krijgen. Als ik me rillerig voelde nam ik een kopje koffie met suiker, dat zorgt ervoor dat je dat gevoel kwijt raakt.

  Dat was dan ook het enige wat ik gebruikte, puur om niet om te vallen… je zal al merken dat het niet meer zo lekker smaakte als je gewend bent maar het is gewoon nodig zo’n kleine boost…..

  succes!

 45. de geestelijke drang naar suiker herken ik en daardoor val ik steeds weer terug in mijn oude patroon. Ik kan er niet tegen vechten, de strijd is te machtig.
  ik maak veel suikervrije dingen of koop ze bij de bio winkel maar dan krijg ik ineens die drang naar suiker en dan kan ik die niet weerstaan :( Nog tips daarvoor?

 46. Ik herken het verhaal Sabrina. Tips die ik heb gehoord en die mij soms (lang niet altijd moet ik toegeven) helpen zijn b.v. opschrijven wat je voelt en denkt op het moment dat je zo’n drang naar suiker krijgt. En dan evt. iets doen aan de oorzaken van de emoties die je voelt.
  Ook zorgen dat je iets van eiwit eet bij alles wat je neemt helpt. Dat houdt je bloedsuikerspiegel meer stabiel, wordt gezegd. Brood vermijden schijnt ook te helpen omdat daar ook weer suikers en koolhydraten in zitten die die drang kunnen bevorderen.

 47. heb ook veel last van een te lage suikerspiegel. Merk nu juist door wel wat suikers te eten dat het stabiliseert. Misschien eet ik wel te weining suiker????? Brood werkt bij mij niet goed, ik eet crackers. Wasa crackers sport+. Smorgens zijn het pannenkoeken met agavesiroop / bio muesli met melk of havermoutpap met banaan

 48. Ik neem geen suiker als mi suikerspiegel te laag is. Neem elke middag 3 zuurtjes zodat die niet te laag wordt. Op advies van mijn personal trainer moet ik meer fruit gaan eten en dextro aan mijn water toevoegen.

 49. Sabrina, ik weet natuurlijk niet hoe jouw lichaam werkt en wat voor trainingen je doet, maar zelf zou ik die aanpak nooit hanteren. Mijn suikerspiegel werd juist altijd laag door het gebruik van geraffineerde suiker. Door geen geraffineerde suiker te eten, wordt mijn bloedsuikerspiegel ook niet meer te laag en heb ik dus geen oppeppers nodig om die omhoog te krikken.

  Ik weet dat mensen die zeer intensief sporten soms zweren bij snelle suikers, maar heb ook gelezen dat ook in dat geval ongeraffineerde koolhydraten uitstekend kunnen werken.

 50. Ik train 2x per week fitness(cardio en kracht) en 1x per week personal training.
  Door alle geraffineerde suikers weg te laten schommelt mijn suikerspiegel teveel. Heb het meerdere keren geprobeerd om geraffineerde kh weg te laten maar dat werkte averechts.
  En door dextrose te eten en te drinken blijft mijn suikerspiegel stabiel. Ik hoef nu niet elke 1.5-2 uur te eten. Kan t nu naar elke 3-4 uur brengen..waardoor ik uiteindelijk minder eet.

 51. Als je je er goed bij voelt, heel mooi dat het op die manier goed werk voor jou! Luisteren naar je eigen lichaam blijft het belangrijkste :)

 52. Hallo allemaal,

  ik ben nu 5 weken gestopt met suiker!
  Ik heb al 25 jaar last van eetbuien en kreeg er maar weinig grip op. Cognitieve gedragstherapie, zelfhulp, het zorgde voor allerlei verbeteringen in mijn leven, maar de eetbuien bleven. Ik snaaide dan eigenlijk vooral heel veel zoet en voelde me daar achteraf heel schuldig over. Stiekem ben ik bang er op de lange termijn ziek van te worden, al die rotzooi die ik maar in mijn lijf propte. Ook was ik vaak heel erg moe en had ik vaak vage pijntjes. Eetbuien zijn ingewikkeld, er zit een psychische component in maar ik wist ook vrij zeker dat de suiker iets raars met me deed. Maar ja, snoep was mijn vriend en vijand….lastig!
  Ik had eerst een aantal voorzetjes nodig: ik ben helemaal gestopt met koffie drinken een jaar geleden, een paar maanden geleden heb ik melk ingeruild voor sojamelk, ook ben ik gestopt met gelegenheidsroken. Al dat stoppen maakte me sterker, en toen las ik meer en meer over stoppen met suiker en heb ik de knoop doorgehakt.
  Ik heb me beroerd gevoeld: moe, beetje paniekerig, pijntjes… Er gebeurden net allerlei vervelende dingen in mijn leven en mijn omgeving heeft me zelfs aangemoedigd toch weer te gaan snoepen omdat me dat zo lekker rustig maakt…ik heb braaf volgehouden.
  Nu, 5 weken later, voel ik me heel aardig. Ik heb nog steeds eetbuien maar voel me daar veel minder schuldig over omdat ik gezonde dingen naar binnen werk en gemakkelijker kan stoppen. Ik merk weinig te talen naar zoet, het geeft zelfs rust, er is zoveel over om uit te kiezen. Ik merk dat ik lekkerder kook en eindelijk weer eens nieuwe recepten uit probeer (vooral uit het boekje “Lekker lang jong” dat gebaseerd is op de Voedselzandloper). Ook ontdek ik ander lekker eten waar ik eerst geen oog voor had (noten, dingen uit het reformschap) en eet ik veel fruit.

  Ik hoop me nog fitter te gaan voelen en natuurlijk hoop ik minder eetbuien te gaan krijgen. Ik hoop deze nieuwe manier van eten vol te houden, het kost me gelukkig niet zo veel moeite. En ik weet van mezelf na veel jaren van zoet-fixatie geen kandidaat te zijn voor gematigd snoepen (beetje zoals je van een alcoholist ook niet kunt vragen dat hij dagelijks 1 biertje drinkt).

  Is hier ook iemand die last heeft/had van eetbuien en met suiker is gestopt?

  Succes allemaal!

 53. Hoi Marger,

  Bedankt voor alle informatie, de site geeft me weer een steuntje in de rug om verder te gaan! :)
  Ook is het leuk om te zien dat meerderen dezelfde mening delen.

  Onlangs ben ik vrijwel helemaal gestopt met geraffineerde suikers en troep. Afstand doen van witbrood was niet zo moeilijk, omdat ik al een tijdje verslaafd ben aan (klein)fruit. De koelkast is tegenwoordig 360% anders gevuld dan voorheen. Veelal groentes. Een kookboekje helpt enorm om alles zelf vers te maken.

  Het enige wat nog lastig is, is het geestelijk afkicken. Ondanks dat ik regelmatig eet, krijg ik s’avonds laat zo’n trek alsof ik heb zitten lijnen de hele dag. Dan denk ik zo vaak aan alle frietjes, broodjes dit-en-dat en frisdrank wat ik vaak haalde. (Als student heb je soms nooit tijd om te koken).

  Ik hoop dat ik het met goede planning, ik het kan volhouden.
  Groeten,

  Elisa

 54. @Elisa Wij hebben suikervrij eten nooit gezien als een dieet, of iets dat moet. Dat is juist wat werkt, dat je het ziet als een gezonde manier van leven waar je zelf achter staat. We zijn ook niet superstreng. Wat vooral belangrijk is, is dat je lekkere alternatieven hebt. Als je ‘s avonds zin hebt in iets lekkers, dat je lekkere suikervrije dingen hebt om te eten/snoepen. Van suikervrije koekjes bijvoorbeeld heb je veel minder de neiging om door te eten dan koekjes met suiker. Dus ik volg de wensen van mijn lichaam en eet gewoon lekker een (suikervrij) koekje of iets dergelijks als ik daar zin in heb. Het lastige is dat je die koekjes e.d. wel moet maken (wat tijd kost) of kopen (wat meestal wat meer geld kost dan ‘gewone’ koekjes). Dat vergt wat aanpassing, maar ook dat gaat prima. Dat komt bij jou vast ook goed!

 55. Ik heb een paar jaar geleden een Suiker vrij bestaan proberen te leiden hoogstens 15 gram suiker per dag. voor een periode van 9 maanden.

  Ik ben daardoor ruim 25 kg afgevallen. uiteraard zit dat er bijna weer aan , omdat ik een wijntje en een stokbroodje brie, ook erg lekker vind.
  Dus wil ik het nu maar eens wat langer volhouden. opzich lukt dat prima hoor, alleen zit ik met 1 puntje. Slechte adem, komt er een moment dat dit over gaat. ik zelf merk er weinig van , maar mijn omgeving klaagt over een aceton lucht. nu peost ik mijn toch gebruik gorgel middelen flos, en gebruik tandestokers. Dus dan kan je een hoop luchtjes verbergen. Maar deze lucht komt volgens mij uit je maag ofzo.

  Hebben jullie hier geen last van en wat kan je er meer aandoen, of gaat het een keer over als je licham in balance is.

 56. Hoi,

  20 maart ben ik gestopt met het eten van geraffineerde suikers. Over het algemeen voelbik me er heel goed bij echter is er 1 vervelend ding. De dag dat ik gestopt ben met de suikers is mijn menstruatie begonnen en nu ruim 2 weken later ben ik nig ongesteld…het leek minder te worden alleen sinds eergisteren is het weer erger geworden. Ben ook al bij de huisarts geweest en die zei dat ik hrt in de gaten moest houden…..niemand heeft hier weleens van gehoord. …zit bijna te denken om weer suikers te gaan eten….

 57. Ik ben vorige week begonnen met ontsuikeren. Dat heb ik al veel vaker geprobeerd, maar dit keer heb ik het gevoel dat ik er echt aan toe ben, dat het moet kunnen lukken. Voorheen was het teveel vanuit m’n verstand terwijl mijn gevoel dan als het even tegenzat direct weer naar suikertroost greep.
  Het is fijn de verhalen van anderen te lezen, vooral over de ontwenningsverschijnselen (hoofdpijn en extreme vermoeidheid in mijn geval). Want daardoor begreep ik dat dat juist een goed teken is, ook hier, verstandelijk weet ik dat wel, maar nu “klikt” het ook op een dieper niveau. Dus ik ben positief gestemd. De belangrijkste reden dat ik wil ontsuikeren is dat ik het zat ben me moe te voelen. Nou heeft dat meerdere oorzaken maar ik geloof echt dat de suiker een hele belangrijke faktor is in dat verhaal dus ben ik ervan overtuigd mezelf een dienst te bewijzen met dit besluit. En dat geeft nu al een goed gevoel! Ik wens iedereen succes met jullie plannen en bedankt voor het delen van jullie ervaringen.

 58. Hoi

  Ik weet sinds vorige week dat ik bijnieruitputting heb. Ik heb de iristest gedaan, test met pen op de buik en de uitgebreide vragenlijst. Verder heb ik bijna alle symptomen. De dokter zegt dat het inderdaad zo kan zijn dat ik het heb maar dat zij mij niet kan helpen en verwees me naar de alternatieve wereld. Daarnaast ben ik bij een homeopaat geweest die bioresonantie doet en ook dat gaf duidelijk bijnieruitputting aan.
  Nu ben ik met het dieet begonnen en heb koffie, thee en suiker laten staan. Na een paar dagen ben ik behoorlijk ziek geworden; misselijk, overgeven, hoofdpijn, diaree, trillen, zweten, hartkloppingen en heeeel gespannen, zeer spieren, zwak en erg moe. Vandaag is de vierde dag dat ik me zo voel. Heb erg veel last van mijn maag, honger maar krijg er geen eten in en heel gespannen en voelt alsof ik helemaal strak sta van binnen. Heb me echt naar mijn werk gesleept.

  Zijn dit normale afkickverschijnselen en moet ik hierdoor heen of kan er wat anders zijn?
  Ik heb het boek van dokter Wilson gelezen en kreeg deze week de medicijnen die hij heeft samengesteld en ben gisteren begonnen met glutamine. Verder slik ik al vitamine c en magnesium.

  Ik voel me erg naar nu en maak me zorgen.

 59. Hoi Kris,

  wij kunnen hier geen advies over geven en het lijkt me ook niet verstandig om af te gaan op antwoorden van internet. Als je je nu slecht voelt, moet je terecht kunnen bij je huisarts. Zo niet, dan zou ik naar een andere huisarts gaan.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.