Abrikozenkoekjes (zonder suiker)

amandelkoekjes

Weer een suikervrij recept! Ik vind het leuk om te experimenteren in de keuken en het wordt extra leuk als mijn experiment erg lekker blijkt. Dat gebeurde bij deze abrikozenkoekjes met amandel.

Er zit natuurlijk geen suiker in en dat is ook helemaal niet nodig. De koekjes smaken lekker zoet, dat komt door de abrikozen.

Abrikozenkoekjes (zonder suiker)
15 koekjes

12 gedroogde of halfgedroogde abrikozen, in stukjes gesneden
80 gram volkoren bloem
75 gram boter
60 gram amandelen (zonder schil)
mespunt cardamompoeder

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Maal de amandelen tot poeder met de staafmixer.
  • Doe de abrikozen, cardamompoeder en 100 ml. water in een steelpannetje en laat een paar minuten (als je gedroogde abrikozen gebruikt 5 minuten, bij halfgedroode zo’n 2-3 minuten) zachtjes borrelen. Voeg de boter toe en laat deze smelten. Goed doorroeren en zet dan het vuur uit, zodat het mengsel een beetje kan afkoelen.
  • Doe de bloem en de amandelen in een kom en meng. Voeg het abrikozenmengsel toe en meng het goed.
  • Maak met de hand ongeveer 15 balletjes van dit mengsel (van zo’n 3 c.m. doorsnede) en leg ze op bakpapier, op de bakplaat.
  • Zet de bakplaat met koekjes in de oven en bak gedurende 15 minuten.

Hulp nodig bij stoppen met suiker?

banner voor cursus 40 dagen zonder suikerDe cursus "Natuurlijk Suikervrij" helpt je 40 dagen lang om van de suiker af te komen en leert je een suikervrij eetpatroon aan. Ruim 140 lezers van SuikerWijzer volgden de cursus van Miss Natural al. Er is zelfs een niet-goed-geld-terug-garantie.

Door je via ons aan te melden steun je automatisch SuikerWijzer.nl.

14 reacties op “Abrikozenkoekjes (zonder suiker)” - Geef jouw reactie

  1. Heerlijke koekjes. Heb ze al weer een paar keer gemaakt. De laatste keer heb ik ze met vijgen ipv abrikozen gemaakt, is ook erg lekker.
    Ze zijn trouwens echt heel snel gemaakt, dat is perfect.

    Super bedankt!

    Geertje

  2. Ja, deze koekjes zijn heerlijk! Eergisteren weer gemaakt. Helaas “klagen” “suikereters” (=familieleden) over smaakloosheid. Jammer voor hun. Meer over voor mij.

  3. Marieke,
    Groot gelijk! Lekker zelf opeten ;-)
    Het ene recept op suikerwijzer is meer ‘geschikt’ voor suikereters dan het andere. Veel mensen vinden het gewoon leuk om iets te eten dat zonder suiker is gemaakt en meestal vinden ze het ook nog eens heel lekker.

  4. Ik heb ze gisteren gemaakt en ze zijn Heerlijk!
    Volgende keer alleen een beetje zout erbij, denk dat ze dan nog lekkerder zijn.
    Bedankt voor het delen van dit heerlijke recept!

  5. Superlekker en gemakkelijke koekjes. al een paar keer gemaakt en deze keer met in stukjes gesneden dadels geprobeerd … ook lekker.
    Maar ik moet ze wel veel langer dan 15 min in de oven laten staan. Ik werk met een combi-oven, mss is dat de reden.
    Enne … ik maak ze ook wat kleiner … kunnen we er meer van eten!

  6. Deze week heb ik voor het eerst kokosolie gekocht en na wat naleeswerk (zo gemakkelijk dankzij internet) leerde ik dat het eigenlijk de meest gezonde olie is die er bestaat. Nu vroeg ik me af of ik in alle recepten (zoals dit lieveringsrecept van mij) de boter mag vervangen door kokosolie en of de hoeveelheden dan hetzelfde blijven. Hebben hier ervaring mee?

  7. Rina,
    Goede vraag. Ik gebruik tegenwoordig ook het liefst kokosolie als vet. Je kan het niet zomaar vervangen met boter, omdat het een andere structuur heeft. Ik heb deze abrikozenkoekjes zelf nog niet gemaakt met kokosolie, dus ik kan je alleen een gok geven. Ik zou de 75 gram boter vervangen met ongeveer 2 volle eetlepels kokoscream of zo’n 40 ml kokosolie. Het is een kwestie van uitproberen. Doe er eerst wat minder in en kijk hoe de koekjes worden. Zijn ze te droog, dan kan je er nog wat olie bij doen.

  8. Vandaag heb ik voor het eerst deze koekjes gebakken met kokosolie ipv boter. Ik had eerst 40 ml genomen (zoals Anna adviseerde) maar alles was een beetje te droog, dus 1/3 soeplepel extra + wat water erbij en het deeg voelde weer vertrouwd aan. Ze moesten ook een beetje langer bakken, maar ze zijn HEERLIJK!

  9. Vandaag, op mijn derde dag zonder geraffineerde suikers, deze koekjes gemaakt. Heel lekker! Op deze manier is de verandering in mijn voeding een klein stukje makkelijker.

  10. Stephanie, wat fijn dat wij je zo kunnen helpen! You go girl! Als je advies, tips of hulp nodig hebt, dan kan je het ons altijd vragen.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.