De aantrekkingskracht van suiker

birthday-cake-636Waarom heeft suiker zo’n aantrekkingskracht op mensen? Komt het door de reclamecampagnes? De opvoeding? Of speelt er iets fysieks?

Marketing

Producten met suiker zien er vrijwel altijd mooi uit. Cakejes in alle kleuren met mooie suikerbloemetjes erop, snoepjes in alle soorten en maten, roze koeken met felgekleurde versiering, ijsjes die van kleur veranderen als je ze aan het opeten bent, een prachtige taart met een dikke laag marsepein en eetbare glitters en ga zo maar door. Daarbij worden snoep en koek heel mooi ingepakt. Er is door de fabrikant ontzettend goed nagedacht over hoe ze hun suikerproducten aanbieden. Zonder dat wij het willen, worden we beïnvloed door reclame voor producten vol met suiker. Je moet er heel bewust mee bezig zijn, wil je hieraan ontkomen.

Opvoeding

Veel ouders geven hun kinderen iets met suiker om ze ‘zoet’ te houden, kinderen krijgen vaak iets zoets als ze verdrietig zijn, boos, onrustig, of als de ouders zich ergens schuldig over voelen. Kinderen leren ook dat zoet hoort bij feestjes. Al bij de eerste verjaardag staat er een taart voor hun neus. Zo gaan kinderen suikerproducten verbinden aan positieve dingen (zorg en plezier). Als je later groot bent, zit je met een bak ijs op schoot wanneer je verdrietig bent en vier je je verjaardag uitbundig met drie soorten taart. Het eten van producten met suiker lijkt heel normaal en geeft je (op korte termijn) een goed gevoel.

Lichaam

Suiker werkt verslavend. Wanneer je bijvoorbeeld een chocoladereep eet, zorgt dat voor een energiepiek, maar al snel daarna krijg je een vervelende energiedip. Je energiepeil daalt tot een lager niveau dan voordat je de reep at. Omdat je je daardoor moe en rusteloos voelt, ga je nog maar wat suiker eten of drinken zodat die ontwenningsverschijnselen er even niet meer zijn.

5 reacties op “De aantrekkingskracht van suiker” - Geef jouw reactie


    Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
  1. hoi, ik had een vraagje, hoe zit het met peuters? als je ze af en toe limonade siroop of appelsap geeft is dat slecht voor ze?

  2. Ik zou zelf niet zo snel limonade of vruchtensap uit een pak aan een klein kind geven (en ik drink het zelf ook niet).

    Er zit veel suiker in limonade die je in de supermarkt koopt. In veel vruchtensappen uit een pak zit vaak ook suiker, maar in sommige soorten niet. Die zijn gezoet door de fructose uit vruchten. Ik heb echter geleerd dat die sappen industrieel zo verwerkt zijn dat die ook weer niet zo gezond voor je zijn, helaas. Drank gezoet met kunstmatige zoetstoffen zou ik je kind al helemaal niet geven.

    Als je een kind iets zoets te drinken wilt geven, kun je beter zelfgeperste vruchtensap voor ze maken. Andere drankjes die ik zo kan bedenken zijn: water, kruidenthee (er zijn ook zoete varianten te koop, zonder suiker) en sojamelk (zonder suiker).

  3. Ik heb voor de kinderen (die ook erg graag gewoon water drinken) ook wel diksap in huis. Da’s zonder toegevoegde suikers.

  4. Wat denk ik thuis hoort in het rijtje waarom suiker zo’n aantrekkingskracht op ons heeft, is dat onze smaakpapillen van nature zijn ingesteld op zoet.
    Moedermelk, ons eerste primaire voedsel, smaakt uitermate zoet en fruit smaakt heel zoet. En zowel moedermelk als fruit is precies wat de Natuur voor ons bedoeld heeft.
    Daar speelt de marketing voor zoete producten denk ik heel slim op in, o.a. door de zoete producten er heel mooi uit te laten zien.

  5. Ik probeer al een paar dagen suikervrij te blijven om af te vallen.
    Echter lukt dit niet. Over dag gaat het nog, maar s’ avonds is de drang naar zoet onbeschrijfelijk. Ik loop zenuwachtig rondjes, open alle kasten meermaals om toch maar iets te vinden.
    Ik koop niks zoet meer in de winkel, maar in de buurt een 24/24 automaat waar ik uiteindelijk aan toegeef.
    …En daarna een slecht geweten ://

    Grtjs

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.