Toen wij stopten met suiker, was een van onze eerste stappen veel etiketten onderzoeken op de aanwezigheid van suiker. Pas als je weet aan welke producten geraffineerde suiker is toegevoegd, weet je wat je moet vermijden en vervangen door andere keuzes.
Het is niet zo moeilijk te voorspellen dat in vrijwel alle soorten snoep, koek en taart suiker zit. Bijna iedereen zal hiervan wel op de hoogte zijn. Als je echt gaat opletten, ontdek je echter pas in hoeveel producten suiker zit, waar je het waarschijnlijk niet had verwacht. Als je dan ook nog eens geen kunstmatige zoetstoffen wenst te eten, zoals wij, blijken er helemaal veel ‘verkeerde’ producten te koop te zijn
Dat allerlei toetjes bomvol suiker zitten, weten misschien wat minder mensen, maar dat vonden wij nog niet zo schokkend. Pudding, vla en yoghurt met smaakjes vielen voor mij al onder de zoete desserts, al was het opvallend hoeveel suiker sommige daarvan bevatten, zelfs als ze als gezond worden aangeprezen. Wij kwamen een hoop producten tegen waarvan het veel mensen verbaast dat er geraffineerde suiker in een of andere vorm is gebruikt om het te bereiden. Hieronder een aantal opvallende.
Brood
Dag in dag uit eten de meeste Nederlanders brood. Er waren tijden dat ik wel twaalf sneetjes per dag at. Suiker in brood blijkt de normaalste zaak te zijn als je supermarkten mag geloven. Gelukkig kun je bij de natuurvoedingswinkel ook brood krijgen zonder suiker en na enig zoeken kom je er in de supermarkt ook wel een paar tegen. Ook broodproducten als beschuit en krentenbollen worden vaak met suiker bereid.
Vleeswaren
Bij ontbijt en lunch doe je vaak ook wat op je brood. Als je gezond bezig denkt te zijn met vleeswaren, controleer dan eerst even of er dextrose, glucosestroop of andere suiker in zit, want dat blijkt een gangbare praktijk. Hierbij is shoppen in de biowinkel geen garantie, ook daar moet je de etiketten nog even bestuderen om het vleesbeleg zonder suiker te vinden.
Honing
Honing is een zoet natuurproduct. Dankzij hardwerkende bijen en liefhebbende imkers op onze tafels gebracht. Maar ergens in dat proces blijkt regelmatig ook nog even wat suiker te worden toegevoegd, alsof de mierzoete smaak van nature niet voldoende is. Het vervelende bij honing is dat het niet altijd op het etiket vermeld staat als er suiker is gebruikt. Als je honing met suiker in huis hebt en deze nu toch liever niet meer opeet, kun je er altijd nog bodyscrub van maken.
Ketchup
Ik maakte regelmatig als broodbeleg zelf vissalade en gebruikte om dat smeuïg te maken o.a. tomatenketchup. Verder was ik er niet zo’n fan van, maar sommige mensen eten het werkelijk overal bij. Van ketchup wist ik al eerder dat er suiker in zit omdat consumenten blijkbaar niet tegen de natuurlijke tomatensmaak kunnen. Vraag je je nog af hoeveel suiker er eigelijk in ketchup zit?
Mayonaise
Ook mayonaise gebruikte ik voor de vissalade. Alle mayonaise die ik in de supermarkt kon vinden, bevatte echter ook suiker. Dat mayonaise niet het gezondste product is, had ik op zich wel verwacht, maar dan eerder vanwege het vetgehalte dan het suikergehalte.
Fruit in blik
Ah, fruit! Het snoep van de natuur, met als enige nadeel dat het vaak niet lang houdbaar is. Daarvoor stoppen we het dan in blikjes. Handig om bijvoorbeeld buiten het seizoen naar perziken te kunnen grijpen. Helaas vinden veel fabrikanten het dan weer nodig om daar ‘fruit op siroop’ van te maken, m.a.w. fruit in suikerwater. Zoek dus naar fruit in vruchtensap of water, als vers fruit echt geen optie is.
Fruitsapjes
We geven onze kinderen graag iets gezonds te drinken dat ze ook lekker vinden, i.p.v. frisdranken met suiker. Schijn kan bedriegen: in allerlei van nature toch vaak enorm zoete fruitsappen, soms ook speciaal op kinderen gericht, is suiker toegevoegd. Het etiket biedt dan uitkomst. Veel fruitsappen drinken is overigens ook zonder toegevoegde suikers niet goed. Af en toe een glaasje is geen probleem, maar hele pakken of flessen per dag legen geeft je al snel een overdosis aan natuurlijke suiker.
Appelmoes
Fruit kom je in allerlei vormen tegen en steeds weten fabrikanten weer te doen alsof het van nature niet zoet genoeg is. Als je zelf appelmoes maakt, hoef je echt geen suiker te gebruiken. In potjes in de supermarkt is het echter heel gangbaar.
Augurken
Deze groene jongens smaken niet bepaald zoet, maar er is wel degelijk suiker in het potje gestopt. Uit ervaring weet ik inmiddels dat niet alle zwangere vrouwen ze de hele dag eten ;) Bedenk dat als je een gezonde snack zoekt, ook zoiets stiekem wat ongezonder gemaakt is.
Toastjes, borrelnootjes en chips
Leuk, een feestje! Je krijgt een gast die aangeeft geen suiker te eten. Je denkt hem of haar van dienst te zijn door dan maar hartige hapjes voor te schotelen. In veel toastjes is echter ook weer suiker gebruikt. Chips smaken absoluut niet zoet, maar bevatten vaak ook suiker. We leren dat noten gezond zijn en goede vetten bevatten, maar allerlei borrelnootjes krijgen een krokant laagje mee waar dan weer veel suiker in zit. Ook hierbij is het dus goed opletten geblazen.
Oplosthee
Diezelfde gasten koffie en thee voorzetten kan altijd, want die bevatten van nature geen calorieën en dus logischerwijs geen suiker. Toch kwamen wij tot onze verbazing gezond ogende oplosthee tegen, waar stiekem wel suiker op het etiket vermeld stond.
Soep
Ook weer zo’n mooi product: gemaakt van gezonde groenten en ook te krijgen in blik en tegenwoordig in zakken. Kant-en-klare soep wordt echter vrijwel altijd bereid met het overbodige ingrediënt suiker. Want anders vinden we het toch niet lekker? Zelf heerlijke suikervrije tomatensoep maken is gelukkig heel simpel, voor wie een gezondere optie zoekt.
Kant-en-klaarmaaltijden
In de supermarkt vind je allerlei gemaksproducten voor mensen die weinig tijd hebben om te koken. Op zich heel mooi. Het ziet er soms ook erg verantwoord uit, met stoommaaltijden vol groenten en zelfs complete salades in bakjes. Hartstikke gezond, al dat groen, zou je denken. Maar ja, daar zitten dan weer sausjes en dressings bij inbegrepen die barsten van de suiker (en zout, en vet). Wel snel, maar toch niet zo gezond.
Sausjes
In pakjes, zakjes, potjes en flesjes kom je tientallen sausjes tegen in je supermarkt. Sladressing, cocktailsaus, ketjap, maar ook dure pastasauzen en zakjes poeder waarmee je de meest exotische sausjes zelf kunt maken om je eten te verrijken. Exotisch of niet, een schrikbarend deel van die sauzen bestaat gewoon uit ordinaire, goedkope suiker. Koken zonder suiker betekent dus vooral geen supermarktsauzen gebruiken, maar zelf iets fabriceren waar geen suiker aan te pas komt.
—
Natuurlijk zijn er nog talloze producten te vinden met verborgen suiker, maar ik denk dat de boodschap hiermee wel duidelijk is. Aarzel niet om deze lijst naar al je vrienden en kennissen te sturen als jij zelf graag suikerarm of suikervrij eet, of om hem te printen als reminder voor als je gasten krijgt met die wens! Is er nog een ander product waarvan jij nooit had verwacht dat er suiker in zit? Laat het weten in de reacties.
Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
Vleeswaar. Gerookte spekblokjes. Blikjes vis.
Een heel klein beetje suiker in brood kan ik wel verklaren. Ik bak zelf degelijk volkorenbrood met absoluut geen toevoegingen, maar om de gist wat op gang te helpen wordt er aan gist&water een theelepeltje suiker toegevoegd. Maar wellicht werkt honing of stroop ook wel…
Kan je voor het op gang brengen van brood ook vloeibare zoetstof gebruiken?
Ja, was mij bekend :(. Helaas….
@ Machteld, Ik gebruik ook geen kunstmatige zoetstoffen. Maar een schepje honing of stroop werkt volgens mij wel.
Hallo, Tot voor kort bakten wij ook zelf brood, gewoon in de broodbak machine. Ik wil ook geen suiker meer gebruiken, en heb een mooie vervanger gevonden; Fructose! Te krijgen in de natuurwinkel.
Dit deden we ook in het brood, maar we bakten het ook vaak zonder zoetstof, helemaal niks dus.
Ik heb gehoord dat de gist ook op gang komt door het zout dat in brood zit. de broden die we maakten waren mooi en ook smakelijk!
@ Nicoline:
fructose klinkt gezond…maar is het eigenlijk ook niet. Dat wil zeggen: wanneer het in fruit verpakt zit is het okee, maar zonder het fruit eromheen is het schadelijk en heeft het op het lichaam dezelfde uitwerking als alcohol.
Zie de film: Sugar, the bitter truth.
Maar broodbakken zonder suiker is een goede tip. ik ga het proberen. :)
Voor mij echt het toppunt tot nu toe: kattenvoer!
Dat er in mensenvoer overal suiker in verwerkt is wist ik al lang. En dat er een hoop zooi moet zitten in blikjes kattenvoer van gangbare merken, kwam ik ook al achter. Maar suiker? In kattenvoer? Why?
Frustrerend is het vooral als je erachter komt dat er geen alternatieven zijn, bijvoorbeeld bij beschuit: zowel de supermarkt als de natuurwinkel doorgespit en welgeteld 1 merk tegengekomen waar geen suiker in zit. Kosten meer dan 2,50 per pak van 12 stuks. En dat vind ik dan weer te gortig…
Hetzelfde geldt voor mayonaise en ook voor pindakaas is het vaak flink zoeken voor je een suikervrije variant gevonden hebt. Zo vermoeiend, af en toe! En vooral misleidend, want wie verwacht dat nou? Je zou verbaasd staan hoeveel mensen denken dat ‘ontbijtkoek’ een gezond alternatief is voor gewone koek. Of de eierkoeken van Sonja Bakker. Dat er 3 suikerklontjes per eierkoek in zitten is blijkbaar niet belangrijk.
Ahem. Kun je merken dat ik er soms lichtelijk gefrustreerd over raak? ;-)
Ik gebruik inmiddels gewoon geen suiker meer bij het bakken van brood in de broodmachine en het brood smaakt prima en ziet er zeer acceptabel uit. Het is misschien wat minder hoog dan een broodje dat je in de winkel koopt, maar ik heb liever geen suiker meer dan een broodje dat er perfect uitziet. Dank voor de reacties.
Heel herkenbaar allemaal…
Ik schrik er iedere keer weer van! Ik heb een half jaar suikervrij geleefd, nu ga ik het langzaam weer opbouwen. Compleet suikervrij leven is eigenlijk niet te doen, omdat dus overal suiker in zit!
Waar ik erg tegenaan ben gelopen is dat de complete dieetindustrie eigenlijk alleen op calorieen let! Dat kan bij veel mensen helpen, maar lang niet bij allen (lees:dus ook niet bij mij…) Na jaren van dieten/dietistes/anders eten etc etc viel ik maar niets af. Ik start met een suikervrij dieet voor mijn darmen, en spontaan heb ik een half jaar later een gezond gewicht!!! Dat is me nog nooit overkomen…
Wel valt mij op dat het logo ‘ik kies bewust’ vaak op de producten staat waarin het minste suiker van die productengroep zit… Dat vind ik dan wel weer mooi!
Zo kies ik ook mijn dieet. Bij mij moet alles onder de 6% suiker zitten, ik mag geen geraffineerde, natuurlijke of biologische suikers… Maar toch… Kijk eens naar een zak gewone chips, geen toegevoegde suikers, 0,3 gr per 100 gr… (vanwege de aardappels…) Dat wil je niet vergelijken met chocola!
Een handje chips op een feestje kan dan bv dus niet zoveel kwaad…
Vruchtenhagel wordt door onze Sonja hoog geprezen, de suikers daarin zijn echter ook vrij hoog… Kies dan voor pindakaas! Bij de echte gewone Calve kom je uit op 2,5 gr per 100 gr… Best te doen om een keer de kipfilet en runderrookvlees mee af te wisselen!
Suiker maakt veel kapot, echter compleet suikervrij eten kan eigenlijk niet… Maar kies daarbij heel bewust (en met mate!!!), en geloof me… Je voelt je een stuk beter met veel minder suikers!!!
De mayonaise(demeter) en de ketchup van de reformwinkel bevatten geen suiker.
In olijvonaise van Remia zit geen suiker, maar glucose-fructosestroop.
Verder heb ik gemerkt dat een appeltaart bakken met als zoetmiddel appeldiksap ontzettend lekker is en heel goed gaat!
Monic, zoals je in ons artikel over de verschillende namen van suiker kunt lezen, maken wij geen onderscheid tussen gewone suiker en glucose-fructosestroop: we mijden het allebei omdat het zeer geraffineerd is.
zijn dextrose, fructose en glucosestroop ook geraffineerde suikers?
ik koop sommige producten zonder suiker, maar MET glucose- of fructose stroop juist omdat ik dacht dat dat een suikerVERVANGER was… Niet juist dus?
kan je wel gewoon fruit eten zoveel je wilt dan?
Ja Pleunie, die zijn ook geraffineerd. In die link die ik op 29 juli in mijn reactie plaatste, zie je een hele lijst met benamingen en als die toegevoegd zijn aan een product, hebben we het over geraffineerde suikers. M.a.w. het is aan een natuurlijk product onttrokken, wordt uitgebreid bewerkt tot er alleen maar pure suiker/fructose/glucose-fructosestroop over en dan stoppen ze het in koekjes e.d.
Daartegenover staat dat fruit van nature fructose bevat. Fruit is juist heel gezond. Doordat fruit meestal veel water bevat, valt die hoeveelheid fructose meestal ook wel weer mee per portie fruit. Ik zou zelf echter niet snel de hele dag leven op alleen maar fruit (al zijn er mensen die daarbij zweren, lees maar eens over fruitarians). In je lichaam verwerkt de lever fructose en ik denk dat in normale hoeveelheden fruit dat geen probleem is, maar zodra je je lever overlaadt met fructose door de hele dag alleen fruit te eten, verwacht ik dat deze het niet aan zal kunnen.
Ik eet al bijna twee jaar probleemloos drie tot vijf stuks fruit per dag. Mijn ontbijt was vandaag bijvoorbeeld: een kwart piel de sapo meloen, een handje blauwe bessen, een kiwi gold, een halve mango en een banaan. Mijn lichaam zegt meestal wel wanneer het voldoende fruit heeft, soms wil ik als laatste een banaan eten en hoef ik die gewoon niet meer.
Onwijs bedankt Marger, nooit geweten.
Misschien kun je nog suikerbietenstroop toevoegen aan het lijstje, want dat is ook suiker in de basis!
Wat nog een “leuke” toevoeging is. Tandpasta! Kijk maar eens op het etiket, in vrijwel alle tandpasta’s is suiker gestopt. Wij zijn zoooo’n gezonde maatschappij!!!!
Ik heb op onze Zendium tandpasta gekeken en zie daar geen ingrediënten op staan die mij bij bekend staan als suiker. Onder welke naam heb jij suiker in tandpasta gespot en bij welk merk bijvoorbeeld?
Alle geraffineerde suikers zijn ‘het lekkerste vergif’. Wij gebruiken Billington’s natural molasses sugar.
Dat is een ongeraffineerde/onbewerkte suiker. Die suiker bevat dus nog alle mineralen en vitaminen.
Als je witte, geraffineerde suiker gebruikt(die geen natuurlijke mineralen meer bevat) rooft die suiker de in je lichaam aanwezige mineralen, dus je kunt je voorstellen dat het hartstikke slecht voor je is.
De Billington suiker is heerlijk om te eten. Er zijn verschillende soorten te koop. Om te bakken, voor in de koffie/thee of lekker voor op je brood.
Te koop bij: http://www.funfoodfactory.com (ik heb geen belangen of connecties met deze firma).
Overigens is het zo dat als je trek krijgt in zoet of zout je het beste een lepel kokosvet/olie kunt nemen. Kokosvet geeft een verzadigd gevoel en je trek in zoet of zout verdwijnt.
Neem hier ook de ongeraffineerde kokosvet/olie. Wij gebruiken van het merk AmanPrana, verkrijgbaar bij de natuurwinkel. Kokosvet is zo-wie-zo erg goed tegen allerlei kwaaltjes. Je kunt zo wel inwendig als uitwendig gebruiken.
Neem eens een kijkje op: http://www.noble-house.tk of http://www.bartmaes.tk
Wat ook erg goed voor je is: ongeraffineerd keltisch zeezout.
Doe in een potje 1/3 zeezout en vul dit aan met (zo zuiver mogelijk) water. Schudden of roeren totdat het zout oplost. Er blijft een beetje liggen onder op de bodem.
Doe een paar keer per dag 1 theelepeltje in een glas water van 250cc en drink dit op.
Deze sole oplossing is nagenoeg gelijk aan de samenstelling van je bloed dus wordt ook zeer snel opgenomen door je lichaam.
Geraffineerd zout rooft, net als geraffineerde suiker, de mineralen uit je lichaam.
Het keltische ongeraffineerde zout verlaagd je bloeddruk, geeft energie en is goed voor je algehele gezondheid. Wij hebben er al veel goede resultaten van gezien bij allerlei mensen.
Iemand die ontzettend veel weet over gezondheid: Mike Donkers.
Google eens op zijn naam en lees zijn bevindingen. Hij heeft geen medische achtergrond, is leraar engels en nederlands maar heeft door o.a. eigen ervaringen en heel veel lezen ontzettend veel kennis opgedaan en daarmee al vele mensen geholpen met hun gezondheidsproblemen.
Hij geeft ook regelmatig lezingen, zie http://www.leefbewust.com.
Hoi,
knappe site die je hier hebt gemaakt.
Tja, ik ben een Belg die in Nederland woon, en heb wel een leuke tip. Als je mayonaise koopt in Belgie zit er standaard nooit suiker in, is helaas dieper in Nederland niet te vinden, wel in de grensstreek, zelf maak ik eigenlijk heel vaak men eigen mayo, 15 minuutjes met de staafmixer van het uitnemen van de producten tot het bokaaltje in de frigo zetten.
Ik heb in Belgie vroeger bij een bakker gewerkt en daar werd nooit suiker toegevoegd aan het brood, zelf bak ik hier in Nederland men eigen brood in de machine en gebruik nooit suiker.
Als suikervervanger gebruik ik voornamelijk momenteel ‘Tagatose’ van ‘Damhert’ en maple Syrup van Canada. Benieuwd of deze nog redelijk veilig zijn?
mvg
Mark
Kunt u ons vertellen wat er voor verschillende suikers zijn.
en ons wat informatie erover geven.
wij doen namelijk onze spreekbeurt over snoep.
vriendelijke Groetjes Tom en Nathan :D
Tom en Nathan, in https://suikerwijzer.nl/slechte-suiker-de-verschillende-soorten-herkennen/ staat misschien wel informatie waar jullie iets mee kunnen en verder is er natuurlijk ook nog Google.
Wat iedereen echt zal verbazen is dat er “Jawel in tandpasta” suiker zit!!! Gelukkig hoef je dit niet op te eten…. Maar is het nu echt gezond voor de tanden??
Hoe kom je daarbij? Ik kom vooral tegen dat tandpasta kunstmatige zoetstoffen bevat, zoals sorbitol, maar zie nergens dat er suiker in zou zitten. Gaat het misschien om een specifiek merk waar jij ervaring mee hebt?
Is er een lijst met namen van produkten met daarbij het percentage suiker en vet?
Op http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/ vind je van een aantal voedingsmiddelen dergelijke gegevens. Bedenk wel dat zij geen onderscheid maken tussen natuurlijke en toegevoegde suikers.
Doordat ik veel last had van eczeem ben ik bij een homeopaat terecht gekomen. Uit de bioresonatie bleek dat suiker bij mij een allergische reactie uitlokte en werd ik op een suikervrij dieet gezet. Daardoor kwam ik er achter dat er zelfs in Knakworstjes suiker zit!
Het is absurd om zo te ontdekken hoeveel je van die troep ongemerkt hebt gegeten de afgelopen jaren! De website sugarstacks.com is wat dat betreft een echte “wake-up” call.
Gisteren kwam ik er achter dat ook in de ‘Biologische’ katenspek van de AH, suiker zit! ík was verbaasd.
Het is toch compleet van de zotten dat je bijna geen enkel product van de supermarkt meer kunt kopen, alleen omdat producenten denken dat overal suiker aan toegevoegd hoort te worden??? De beste oplossing is natuurlijk alles zelf bereiden, maar sommige mensen hebben daar gewoon niet de tijd, middelen en kunde voor (lees: ondergetekende). Was er maar een manier om de producenten van voedingswaren tot rede te laten komen!!
op de patat van de mcdonalds zit ook suiker! Dat had ik dus nooit verwacht.
http://nutrition.mcdonalds.com/nutritionexchange/ingredientslist.pdf
beste janneke mijn dochter heeft ook exzeem en mag ook geen suiker eten wat heb jij allemaal gelaten en heb ij nog tips gr marielle
Ton’s Belze Mayoneis is een geweldig lekkere en pure mayonaise zonder ‘foute’ toevoegingen en suiker. Ton is zelf anti suiker in mayo las ik eens op een website en bovendien is zijn energie afkomstig van zonnepanelen. Wat wil je nog meer? Ton’s mayonaise (en mosterd!) is o.a. te koop bij Jumbo, Marqt en sommige natuurvoedingswinkels.
Inderdaad is Tons Mayonaise erg goed hij heeft ook hollandse mayonaise (wel met honing) en spaanse mayonaise. Allemaal erg lekker! Wat ik ook bizar vond om te ontdekken dat bouillonblokjes ook suiker bevatten! Nu gebruik ik maar fond of biologische bouillon.
Wat mij heel erg helpt als ik iets zoets wil eten, is gedroogde dadels van de biowinkel (wel duur) maar ze smaken heerlijk. Zeker als ik per ongeluk weer ergens wat suiker binnen heb gekregen en ik weer wat wil “afkicken”. Voor zover ik weet zit hier geen suiker in, ik heb er in ieder geval geen last van. (ik merk het meteen aan mijn huid zodra ik suiker eet)
groetjes
ps. super website marger en anna! Ik heb heel veel aan de geweldige recepten!
Ik eet graag gerookte zalm en kwam er achter dat bij verschillende supermarkten er suiker aan is toegevoegd??? Inderdaad goed lezen
Groetjes
In de echte biologische pindakaas zit geen suiker, maar die staat meestal niet in de supermarkt. Tenminste niet bij AH. Wij kopen altijd die van het merk Krekeltje (500 gram) of Horizon (is duurder) bij de eko-winkel . De reformwinkel kan deze ook hebben. Verder zijn er lekkere notenpasta’s in allerlei variaties voor op brood: van noten met soms ook pinda’s en zeezout. Er wordt ook hieraan geen suiker toegevoegd.
Ook in de biologische appelmoes in de eko-winkel zit rietsuiker.
Die ‘Ton’s Belze mayoneis’ is idd heel erg lekker!
Maar wat mij verbaasde was dat in rauw rundergehakt van AH suiker zit. Gelukkig zat het niet in de biologische variant.
Ik heb ook lekker brood gevonden zonder suiker (en alleen wat er in hoort): biologisch Allinson van AH.
Kent iemand trouwens bouillonblokjes zonder suiker?
Bij de natuurwinkel koop ik altijd bouillonblokjes zonder suiker.
Ik wil graag weten hoeveel suiker er in de verse vruchten zit.
Graag wil ik de natuurlijke suikers weten.
Ik bedoel: meloen ,kersen, manderijnen, kiwi, appel, sinasappel, banaan en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Op http://www.voedingswaardetabel.nl/ kun je van veel natuurproducten de voedingswaarden vinden, ook het suikergehalte.
Wat te denken van recepten die je kunt volgen om bijvoorbeeld een worteltjestaart te maken. Dat is toch heel gezond? ;)
Volgens het recept 200 gram suiker toevoegen.
Dat was vreselijk zoet en geeneens lekker.
Nu doen we er slechts 75 gram in … en nog steeds heb ik het idee dat dit nog wel met wat minder toekan. De eerstvolgende keer dus 60gram proberen. ;)
Laatst pesto gezien met toegevoegde suiker. Nou ja zeg.
Leuke site. In de zoetzure augurk zit inderdaad suiker maar in de zure variant niet. Ook Calve pindakaas bevat geen suiker, huismerken vaak wel.
Ik had een keer plus eigen merk paneermeel, ook niet verwacht bleek dus ook suiker in te zitten. Gelukkig hadden ze ook nog een ander merk zonder suiker, want ik mag ook geen suikers in. Althans zo min mogelijk, en hierbij gelden ook de natuurlijk suikers.
Wanneer je reageert op suikers zijn ook deze niet goed voor je lichaam. Mijn diëtiste (Christine Tobback) was dus ook totaal geen voorstander van twee stuks fruit per dag. Die had liever dat ik het bij één stuk per dag hield. Als zoetstof maak ik gebruik van bruine rijstestroop te koop bij natuurvoedingswinkels. Dit lijkt op honing maar is minder zoet ( lagere glycemische index)Het mag ook verwarmd worden en is dus ook geschikt voor bakken en koken. Hier een heel artikel over suiker en verschillende stropen/ zoetstoffen: https://suikerwijzer.nl/zoetstoffen-natuurvoedingswinkel/
Bij de Plus supermarkt koop ik altijd jam met 100% fruit, echt super lekker, maar helaas niet super goedkoop. Zit in een lange smalle pot. kost geloof ik 2.05 euro.
Ik eet vaak een handjevol studentenhaver. Is dat oké ?
hallo,
iedereen heeft het hier over suiker of een afgeleide vorm daarvan. Waar ik niet over lees is dat koolhydraten hetzelfde doen in je lichaam als suiker, dezelfde omzettingen.
Als er koolhydraten/suikers binnenkomen gaat je alvleesklier insuline aanmaken. Insuline is het enige hormoon wat vetcellen aanmaakt. Alles wat de lever niet kan omzetten in energie wordt als vet opgeslagen. We hebben maar een theelepeltje glucose per dag nodig wat de lever zelfs uit eiwitten of vetten kan maken. Wij als mens waren jagers/verzamelaars en zijn geevolueerd op vetten en niet op koolhydraten. We zijn dus vetverbranders en geen koolhydraten(suiker)verbranders. Het omslagpunt om van kh-verbrander naar vetverbrander te gaan krijg je door niet meer als 100 gram KH per dag te eten. Dat bereik je niet in een dag, de meeste van ons leven op suikerverbranding. Vandaar de hoge diabetescijfers. De suikermeting mag eigenlijk niet boven de 5 komen. En van (goede) vetten wordt je niet vet. Gebruik roomboter, kokosboter, reuzel, niervet. Beslist geen margarine,halvarine, knijpflessen of wat ook, dit is allemaal transvet. (ook Becel is transvet) Ook daarvan wordt je insuline-resistent (diabeet)
oh ja, ter aanvulling, wat zijn koolhydraten?
o.a. suiker (en alle varianten), granen, aardappels, rijst
redelijk goede vervangers zijn van suiker: goede biologische (donkergekleurde) honing, billington’s suiker en dan met mate. Suiker is suiker
je hebt wel wat koolhydraten nodig, vooral vrouwen crashen op te weinig koolhydraten, kijk dan liefst voor de glutenvrije, zoals quinoa, amarant, witte basmatirijst, boekweit, gierst.
Hoe zit het met brood uit de natuurvoedingswinkel? De jongen daar kon het me niet vertellen..
En met kaas, vijgen en rozijnen?
groet, Jannita Schouten
vijgen en rozijnen zitten zeer hoog in fructrose (fruitsuiker) ook al is het een vrucht, het is een geconcentreerde vorm van suiker (ingedroogd). Het is beter om een verse vrucht te eten en dan voor de zure soorten te kiezen, bessen, zure appels, citroenen(laatste geen suiker overigens)
volgens mij wordt er bij de bereiding van broodbakker meestal suiker gebruikt (chemisch proces) kijk maar bij broodrecepten, meestal suiker en verder zul je gewoon etiketten moeten lezen. Meeste vormen van suiker zijn schadelijk, behalve Stevia (groene poeder) dit beinvloedt niet je bloedsuikers. Niet te verwarren met witte stevia, is ernstig geraffineerd en bevat vaak tevens andere suikers.
Lees ook dit artikel: http://www.westonprice.nl/topic/vetverbanding-en-suikervergisting
Klopt het dat alle producten van cereal suikervrij zijn? Ik wil deze week gaan beginnen met suikervrije producten. Ik vind het nog wel lastig. Zit alles beetje te lezen. Ik wil ook graag een paar kilo’s kwijt en mij lekkerder in mijn vel voelen.
Groetjes
Suzanne
beste Suzanne,
een cereal is een ontbijtgraan(product), dat zijn koolhydraten en koolhydraten zijn hetzelfde als suiker. Een boterham (tarwe) is niet beter als een eetlepel suiker. Je alvleesklier gaat insuline aanmaken om deze suikers(koolhydraten) te kunnen verwerken. Insuline is het enige hormoon wat vetcellen aanmaakt.
Ga naar een lacto Paleo dieet of nog beter, kijk bij Weston A.Price. Een voedingswijze die gebaseerd is op vetverbranding en niet op suiker(koolhydraat)verbranding.Dit is gebaseerd op onze evolutie en kent een eeuwenoude traditie. Het potje vet stond niet voor niets al op tafel vroeger waar alles wat in de mond ging in gedoopt werd. Kanker wordt gevoed door het eten van suikers(koolhydraten), zie daar dus het grote aantal kankerdoden. Alzheimer wordt al diabetes 3 genoemd. Diabetes van de hersenen. Cereals zijn ook suikers.
Je hoeft niet meteen alles te veranderen maar ga vetten zetten tegenover suiker en je zal zien dat de verandering dan niet zo moeilijk is. Je zal gezonder worden en uiteindelijk afvallen. Kijk op het forum http://www.westonprice.nl, daar vind je enorm veel info en kan je je vragen stellen.
Dank je ik ben benieuwd ik zal is gaan kijken
Beste suikervrije collega’s,
Ik probeer de laatste maanden ook suikervrij te eten. Hierbij laat ik ook alles met koemelk staan en eet ook niks met tarwe (alleen spelt).
Het meest ergerlijke is inderdaad de suiker die overal blijkt op te duiken. Dat er suiker zit in zoet spul kan ik nog mee leven maar dat het ook in alle vleeswaar, beleg en bereide dingen zit vind ik ook verschrikkelijk. Brood bak ik al jaren zonder suiker en daar ondervond ik nooit een nadeel van.
De baas van ‘Spar’ (plaatselijke supermarkt) heeft me wel beloofd om suikervrij gehakt voor me te maken (nadat ie eerst gezworen had dat er in zijn gehakt géén suiker zat…etiketje op het pakje zei genoeg :-)
Ik veronderstel dat we gewoon elke verpakking moeten omdraaien en zelf oordelen wat we er mee doen. Ik blijf alsnog tegen suiker vechten. Som gebruik ik wel ongeraffineerde ruwe rietsuiker om iets licht te zoeten, gewone witte suiker komt erbij mij niet meer in. Mijn ‘groene’ dokter beweerd dat ruwe rietsuiker in zeer kleine mate geen kwaad kan. Tot zover.
Ik lees nog met interesse deze blog verder, succes allemaal!
Sabine
Wisten jullie dat er in tandpasta ook suiker zit.
Ik ben mij gaan verdiepen in het suikervrije eten, en je schrikt idd waar het overal inzit.
Reden om dit allemaal uit te pluizen: zijn allergieen
Groet Joke
had ik deze al geplaatst ivm gevaren van suiker/koolhydraten?
http://www.westonprice.nl/topic/de-bron-van-alle-kwaad-suiker-zetmeel-en-koolhydraten
Eigenlijk de meeste vormen van suiker, of het nu rietsuiker, maisstroop, fructose, agave, synthetische suikers, zijn beter om te vermijden. Het vervet je lever, jaagt kanker aan en hart- en vaatziekten en alles wat daaruit voortvloeit.
Aan te raden met mate is: rauwe, koudgeslingerde honing (liefst de donkerkleurige), kokosbloesemsuiker, Billington’ melasse en Stevia (de ongeraffineerde groene blaadjes cq. poeder) en alles biologisch. Honing in de supermarkt is altijd suiker met een honingsmaakje en witte Stevia of doorzichtig vloeibaar is zwaar bewerkt en ook zeer ongezond.
Wanneer je veel vet zet tegenover suiker zul je merken heel makkelijk van je suikerverslaving af te kunnen komen.
Ik bedoel dan gras/roomboter, kokosolie, rund/niervet en alleen koud olijfolie en alles uiteraard weer biologisch en de dierlijke vetten liefst van grasgevoerde dieren.
Je kan vlees, niervet enz. bestellen bij http://www.stichtingtaurus.nl en http://www.schotsehooglanders.nl
De schadelijke vetten zijn alle bewerkte industrievetten/transvetten.
De termen zijn dan gehard, gedeeltelijk gehard, gehydrogeneerd, gedeeltelijk gehydrogeneerd, transvet.
Het zit werkelijk overal in, alle kuipjes, pakjes, flessen margarine, halvarine, light, knijpflessen enz., koekjes, crackers, kant en klaarmaaltijden.
Deze schadelijke vetten zet je cellen op slot en dan kan er niets meer in en creeer je een zuurstofarme omgeving, met als gevolg metabool syndroom,diabetes dus en als eindproces van ziekte, kanker. (en alles wat daar tussenin zit)
Dan heb ik het nog niet eens over alle gifstoffen die in alle supermarkt produkten zit, pesticiden, e-nummers, hormoonverstoorders zoals plastic.
Een aardappel is als koolhydraat net zo schadelijk als een grote schep suiker, nog even voor de duidelijkheid.
Kijk eens op de Paleo website van Melchior Meijer en op http://www.westonprice.nl
Ik ga ook bewuster kopen maar ben benieuwd of mensen tips hebben qua producten en merken die okee zijn bv welke ketchup kunnen we wel kiezen , welke mayo Bestaat er zo n lijst?! Alvast dank Miranda
Geraffineerde suikers zijn vergif. Koolhydraten, zoals brood e.d altijd met een eiwit samen gebruiken, dat remt de opname af, een stuk beter voor je lijf. Dus brood met kaas of een glas zuivel erbij.
En verder ….alles vers, geen potjes en blikjes en pakjes en kijk vooral uit bij het Albert Heijn als je vlees koopt of bv rookvlees op de versafdeling. Zelfs het biologische gehakt, bevat er suiker! Kun je beter kopen bij Dirk of Jumbo die hebben er geen toegevoegde suiker in.
Ik eet al een jaar of 30 geen suiker en heb nu het probleem dat er geen kippenbouillonblokjes meer bestaan die geen suiker ( gluvcose, dextrose etc) bevatten te vinden is. Knorr heeft onlangs zijn geweldige kippenboullionpoeder ( uit de groothandel) ook vergiftigd ermee.
Wie heeft er een tip voor me?
Naar de supermarkt is etiketten lezen, iedere keer weer, want zit het er nu niet in, dan is dat geen garantie voor de volgende keer, is mijn ervaring.
Judith,
gewoon de boer op, dan kom je steeds minder etiketten tegen, hoef je ze ook niet te lezen.
Ook in de biologische winkels moet je goed etiketten lezen, veel suiker/koolhydraatrijke producten.
Leuke site en handig ook. Waar ik verbaasd over ben is suiker in pannenkoekenmix…. Dus nu maar gewoon zelf pannenkoeken bakken met meel, melk en eieren.
En verder maar steeds meer etiketten lezen!
Mijn zoon van 4 heeft fructose intolerantie. Hierdoor mag hij ook geen suikers hebben. Nu zag ik dus staan dat de mc finales dis suiker heeft toegevoegd? Ik kan de link niet openen. Is er hier iemand die kan vertellen welke suiker dit is? Groetjes bettine
Ik wil op dieet maar dat lukt me soms maar dan weet ik wel waar suiker in zit dus het gaat me lukken
hallo, mijn dochter moet produkten eten zonder suiker, zonder maltose, zonder fructose, zonder rietsuiker, kan u mij daarbij helpen , zij lijdt aan een hypo glycaemie, zij is geen diabetes, maar heeft voortdurend lage suikerwaarden in haar bloed, met pieken van nog lagere waarden , dus 80 naar 40 naar 60 naar 40 , welke produkten raadt u aan en hebt u soms recepten, ze vindt dat heel erg, hopelijk vind u iets concreet, om confituren of choco of chocolade te maken of dergelijke versnaperingen , of andere recepten
vriendelijke grts
martine
Beste Martine,
Ik heb niet hetzelfde als je dochter, maar ik krijg een allergische reactie van geraffineerde suiker en ik reageer ook heel sterk met bloedsuikerschommelingen bij suikers in het algemeen (maar mijn pieken gaan juist eerst flink de hoogte in).
Ik heb zelf veel gehad aan mijn coach van 100procentvitaal.nl, zij heeft samen met mij naar mijn volledige voedingspatroon gekeken. O.a kwam er bij mij uit dat ik bepaalde voedingsstoffen (vitamines, vezels en eiwitten) te weinig binnenkreeg en dat ik minder bloedsuikerschommelingen heb wanneer ik bepaalde voedingsstoffen met elkaar combineer. Mijn zoetbehoefte is een stuk omlaag gegaan sinds ik geen geraffineerde suiker meer eet (én zoetervaring, fruit is nu zó lekker zoet!) , maar soms wil je toch even lekker iets van chocola eten. Veel suikervrije producten in de winkel zitten vol met vervangende suikers als maltitolstroop, waardoor ik alsnog een torenhoge piek krijg. Ik heb een paar recepten gekregen van mijn coach waardoor ik nu zelfs kan genieten van mijn eigengemaakte, gezonde brownie zelfs zonder suikervervangers! Ook hier op suikerwijzer.nl staan heel veel lekkere recepten, maar het blijft belangrijk om te kijken wat je combineert en welke suikervervangers je bloedsuiker het meest laat schommelen. Het zit m allemaal in het evenwicht ;).
Ik hoop dat je iets aan mijn reactie hebt. Succes!
Kijk eens op http://www.fructose-intolerantie.nl
Hier staan ook meerdere recepten op. Mijn zoon is fructose intolerant en mag alles wat je dochter niet mag ook niet. Zoonlief at fruit bij het leven maar bleek nog slechter te zijn dus… Ik hoop dat je er wat aan hebt. Anders mag je me ook wel mailen hoor.
Succes. Groetjes bettine
en waar iedereen zo bang voor is, eet (veel) meer verzadigd vet, zoals echte roomboter. Je wordt daar niet dik van.
Dit stabiliseert het systeem en zorgt voor de vetoplosbare vitaminen, ADEK (A, D, E en K. Belangrijk voor weer mineraaltransport.
Je voedingspatroon moet gebaseerd zijn op ongeveer 60 tot 80% energie uit vetten (verzadigd), 20% eiwitten en 5% koolhydraten (lees suikers)
Dit is een ketogeen voedingspatroon.
Wij eten in het westen een voedingspatroon gebaseerd op suikers. Alle suikers en koolhydraten, dat is nl. hetzelfde en zorgt voor net zoveel insulineaanmaak uit je alvleesklier als alle suikers(inclusief alle zoetstoffen en fruitsuikers) Het stuurt je hormoonhuishouding in de war.
Het fijne is (en ik spreek uit ervaring en was een echte zoetekauw) dat je suikerbehoefte enorm daalt, het gevoel van ik wil nu iets eten verdwijnt, je wordt veel beter verzadigd.
Kijk eens op http://www.voedingisgezondheid.nl en http://www.westonprice.nl (forum)
Succes met je zoektocht naar gezondere voeding.
ik heb een vraagje, hoe zit het met melk?
mag je dat wel gewoon drinken?
ik gebruik meestal magere melk. heb ook al gelezen over havermelk? of dit dat beter is?
ik doe voor school een onderzoek over gezond snoep, zou iemand mij een goed recept kunnen geven of suiker/zoetstoffen vervangers. verder zouden alle andere hulpmiddelen voor mijn project ook hulpzaam zijn. bijv. een site met informatie over wat suiker met je lichaam doet. ook wil ik wel is weten of er al een suiker/fructose/glucose/zoetstof vrij snoepje bestaat. (graag geen reacties zoals peren of zoiets, ik weet dat het een goeie vervanger is maar ik zoek gezond snoep met ook de juiste substantie) alvast bedankt, bart rosmulder
Hoi Bart
Kijk eens op fructose-intolerantie. Heel veel recepten enzo
Dankjewel Bettine, ik stel dit erg op prijs. Als iemand nog meer tips of linkjes heeft, bedankt voor de moeite!
met vriendelijke groeten, bart.
Weet iemand trouwens een paar producten waar nooit suiker in zit of meestal niet? want voor zover ik kijk zit dat spul in alles!
Hoi Bart.
Stuur me anders een mail
bnannessen@hotmail.com
Kan je misschien wel verder helpen
Dat er in allerlei producten suiker zit, doen fabrikanten omdat suiker consumeren
dezelfde reactie oproept als drugs bij een drugsverslaafde.
Je zal dus steeds hun product blijven kopen, en telkens weer meer…
Maarnietheus bij de Paleofanaten…
Jammer dat op het etiket gewoon wordt vermeld: Koolhydraten … waarvan suikerS … . De toegevoegde en van natuurlijke aanwezige suikers worden hier op één hoop gegooid. Zo word het wel moeilijk om bewust te kiezen, en dat is precies wat de suikermaffia wil: verwarring zaaien.
Ik lees ook vaak :”combineer het met vlees … of een glaasje zuivel … .”. Ook die zijn zeer schadelijk. In de eerste plaats: WE VERTEREN HET NIET, of ALS we er al iets uit halen is het echt de moeite niet waard. Daarenboven is VLEES ontzettend MILIEUSCHADELIJK: 80% van de METHAAN in de lucht (100x krachtiger dan CO2) ,is afkomstig van de veeteelt. 3/4 van de landbouwgrond op de WERELD wordt gebruikt voor VEE. 1 Kilo vlees KOST 100 kilo groen en 15.000 liter water. Dit zijn geen correcte verhoudingen meer. RED DE PLANEET (en jezelf) en STOP MET ETEN VAN VLEES EN ZUIVEL.
Misschien is het hierboven bij de reacties al gemeld. Ik scrollde even snel door de pagina
en kwam het zo snel niet tegen.
Ik lees dat er overal te pas en te onpas suiker in wordt verwerkt.
Nu kwam ik erachter dat er in tandpasta, wat natuurlijk geen voeding is, maar dat
je wel in je mond hebt, ook kunstmatige zoetstoffen wordt gebruikt. In een geval (Natrium)saccharine.
Vreemd genoeg zit er suiker in vitamine d druppels die worden gegeven aan baby’s van 0 tm 4 jaar (ook die vd apotheek!).
In vitamine d druppels op olie basis niet maar deze zijn dan wel weer veel duurder (in verhouding)
Ik vind dit onbegrijpelijk
Mijn ervaringen:
Als er tegenwoordig al in mosterd suiker zit, waar dan niet in…
Ook in Belgie vind je nu suiker in de mayonaise..
En dan: er zit geen suiker in basis ingredienten: ei, groente (maar pas op met voorgesneden groente).
In fruit zit dan van nature suiker.
Alle andere produkten (zelfs vers vlees) moet je wantrouwen, helaas…
produkten waar op staat: “zonder toegevoegde suiker” bevatten vaak suiker vervangers.
Wat wordt tegenwoordig bedoeld met ‘aroma’? Dat kan van alles betekenen…(!)
Gelukkig kan men, zonder veel moeite, veel zelf maken (zelfs mosterd, en dat is lekker!)
Mensen, prima natuurlijk om minder suiker te eten want je hebt er hoegenaamd niks aan. Dus ook prima om zo min mogelijk kant en klare producten uit de schappen te halen, overal zitten suikers in. Maar: wat lees ik toch een hoop ongefundeerde prietpraat hierboven met een aplomb alsof je er voor gestudeerd hebt. Als je alleen maar afgaat op info van anderen die ergens ‘een mening’ over hebben, dan doe je de wetenschap te kort. Gelukkig is het allemaal van meer dan 10 jaar geleden, ik ben wel een beetje laat met mijn reactie….