Waarom zit er suiker in baby-opvolgmelk?

Een van de lezers van Suikerwijzer.nl stelde ons de vraag waarom er ‘suiker’ zit in opvolgmelk voor baby’s. De opvolgmelk geef je als flesvoeding aan baby’s vanaf 6 maanden. In de flesvoeding van 0-6 maanden zitten geen suikers. Dat vond ik een erg goede vraag. In elk merk opvolgmelk (voor zover ik heb kunnen vinden, zelfs de biologische) zit een vorm van suiker, meestal maltodextrine. Het staat bovendien hoog op de ingrediëntenlijst, wat betekent dat er best veel van in zit. Dat is toch heel gek, aangezien je steeds maar verteld wordt dat je kinderen zo min mogelijk suiker moet geven (waar ik het helemaal mee eens ben).

Wat is maltodextrine?

Maltodextrine is een meervoudige suiker en wordt vooral gewonnen uit maïszetmeel, maar kan ook uit andere soorten zetmeel gehaald worden (zoals aardappelen of graan).

Keuringsdienst van suikerwijzer.nl

Ik voelde me eventjes als de verslaggevers van ‘Keuringsdienst van waarde‘, want ik ben wat gaan rondvragen bij de experts.

nutrilon opvolgmelkEen van de grote verkopers van flesvoeding is Nutricia. Daarom vroeg ik hen waarom er maltodextrine in hun flesvoeding zit en waarom dit wel in de opvolgmelk zit en niet in de melk tot 6 maanden. Nutricia Kindervoeding Service: ‘De reden hiervoor is dat Nutrilon opvolgmelk qua samenstelling anders is. Door deze andere samenstelling is maltodextrine in Nutrilon opvolgmelk onder andere nodig om te zorgen voor een goede oplosbaarheid en stabiliteit van de oplossing‘. Volgens hen is de maltodextrine dus noodzakelijk om een goede opvolgmelk te maken.

De -naar mijn mening- beste website over borstvoeding in Nederland is borstvoeding.com. Oprichter en kinderdiëtist Stefan Kleintjes weet veel over de voeding van kinderen. Hij raadt elke moeder aan om zo lang mogelijk borstvoeding te geven. Het is veel natuurlijker dan flesvoeding. Dat er een vorm van suiker in de opvolgmelk zit, laat duidelijk zien hoe belangrijk en goed gewone moedermelk is, aldus Kleintjes. Het kan een extra reden voor een moeder zijn om borstvoeding te blijven geven, ook na 6 maanden. Wel zegt hij dat ‘de huidige flesvoeding veel beter is dan de koemelkwatermengsels die ze vroeger maakten, ook al zit daar wat suiker in. Na een jaar kan je bovendien overschakelen op andere melk: van de koe, paard of geit’.

Nienke Tode-Gottenbos van het Centrum voor Moeder en Kind vertelde me dat deze vraag op verschillende fora al speelt. Ik was het nog niet tegen gekomen. Zij is het met Sefan Kleintjes eens, dat wanneer borstvoeding niet kan de opvolgmelk ‘nodig’ is, omdat alle benodigde voedingsstoffen erin zitten. Maar wat moet je doen als je geen borstvoeding kan geven en je tegelijkertijd je kind geen producten met suikers wilt geven? Nienke: ‘Vanaf 6-7 maanden (het moment waarop ook bijvoeding kan worden begonnen), kun je ook kiezen voor een variatie aan andere soorten melk: havermelk, rijstemelk, quinoamelk, etc. Geen enkele soort melk bevat precies de juiste hoeveelheid eiwitten, vetten, koolhydraten en dergelijke. Daarom moet je ze afwisselen, en de rest van de voeding goed in de gaten houden om eventuele tekorten op te vangen. Afwisselen is belangrijk om het lichaam niet te veel te belasten met stoffen die er eventueel te veel inzitten. Ook is het belangrijk te letten op vitaminen en vetzuren, die niet worden toegevoegd aan dit soort melken. Als je deze weg op wil gaan, raad ik aan om een afspraak te maken met een natuurdiëtiste’.

flesConclusie

Ik geef zelf borstvoeding, ook na 6 maanden. Bij mij gaat dat goed en daar ben ik blij om, want zo hoef ik mijn kind geen flesvoeding te geven en dus ook geen suikers. Heel af en toe krijgt ons kind toch een fles, als het even niet anders kan. Hetzelfde geldt voor eventuele medicatie. Dat geven we als dat echt nodig is, ook al zitten daar soms suikers of zoetstoffen in.

Er zijn moeders die wel graag borstvoeding willen geven, maar bij wie het niet lukt. Dat kan verschillende redenen hebben. In dat geval zou ikzelf toch voor ‘gewone’ flesvoeding kiezen. Als moeder heb je het al zo druk met je kind, dat ik het erg lastig zou vinden om een mengsel van verschillende soorten melk te geven. Dan moet je namelijk echt goed opletten dat je kind voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Bovendien kan je ‘gewone’ melk gaan geven als je kind 1 jaar oud is. Voor iedere opvoeder is dat zijn of haar eigen keuze.

41 reacties op “Waarom zit er suiker in baby-opvolgmelk?” - Geef jouw reactie


    Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
  1. Hallo Anna en Marger,

    Via Google ben ik op jullie site terecht gekomen. Wat een leuke en informatieve site! Ik eet nu bijna een jaar zoveel mogelijk suikervrij en ik merk dat ik veel minder moe ben en weer veel meer fut/zin in dingen heb, gewoon meer energie heb!
    Wat goed dat je iets schrijft over flesvoeding, mijn dochter krijgt het sinds kort niet meer maar het is inderdaad raar dat er suiker in zit. Mijn andere dochter is 3,5 en ik merk dat het best moeilijk is om haar zoveel mogelijk suikervrij te laten eten. Bij anderen, op de peuterspeelzaal etc. krijgt ze genoeg suiker binnen…
    Nog een vraag van mijn man: hoe lang duurt het voordat de suiker weer uit je lichaam is als je bijvoorbeeld een keer een gebakje eet? Hij wil ook minder suiker gaan eten, maar vindt het nog best lastig…
    Ik lees het wel, vast bedankt!

    mvg, Sandra

  2. Hallo Anna en Marger,

    Goed dat jullie aandacht geven aan flesvoeding, er bestaat nog heel veel
    onduidelijk en discussie (vooral binnen CB en bij huis/kinderartsen) over voeding
    en flesvoeding bij baby’s
    Mijn kindje kreeg na het stoppen van de borstvoeding gelijk last van de Nutrilon
    De ellende die daar van kwam zal ik hier niet neer zetten,maar uiteindelijk heb ik toen hij 12 weken oud was de stap gezet naar geitenmelk van NannyCare
    Ik was eigenwijs,en weet ik niet wat, maar heb mn gevoel gevolgd en binnen een week was hij klachtenvrij en kon eindelijk gaan groeien en gaan leven

  3. Bedankt voor dit interessante artikel.
    Bij het woord maltodextrine ging er even een alarmbelletje rinkelen. Mensen die glutenvrij moeten eten kunnen volgens de dietiste gewoon producten met maltodextrine eten. Dit geldt echter bij lange na niet voor iedereen (omdat het nooit duidelijk is of het van granen gemaakt is)!
    Het punt is dat mensen met dergelijke klachten, babytjes heel voorzichtig aan granen moten laten wennen, zodat ze daar een weerstand voor kunnen opbouwen en een normaal leven met gluten kunnen verdragen. Het feit dat een glutenproduct al in babyproduct wordt verwerkt (en het feit dat er steeds meer coeliakie patienten worden ‘ontdekt’) lijkt me geen goede vordering…

  4. Sandra, ik weet het antwoord op je vraag niet precies. Als je iets met suiker eet, zoals een gebakje, ‘verdwijnt’ de suiker niet echt uit je lichaam. Je lichaam neemt de suiker op, zet deze om in glucose en gebruikt deze. Dat gebeurt ook met andere koolhydraten overigens. Als je meteen na het gebakje een flinke fysieke inspanning gaat leveren, zal je lichaam de glucose waarschijnlijk inzetten als brandstof voor je spieren. De meeste Nederlanders bewegen echter niet zoveel dat ze alle suiker die ze eten direct verbranden. Als het niet verbrand kan worden, zal je lichaam de glucose bewaren voor later, m.a.w. opslaan in de vetreserves.

    Qua effecten die je voelt zal het per persoon verschillen. Ik merkte meestal kort na het eten van suiker een piek in mijn bloedsuikerspiegel: een ‘sugar high’ van een paar minuten. Daarna volgde helaas de suikerdip en die kon soms wel een tot twee uur aanhouden. Daarna voelde ik me dan wel weer ‘gewoon’, maar at ik vaak wel weer iets zoets waardoor het weer begon. Dit hoeft natuurlijk niet voor iedereen zo te gaan.

  5. Goeiemiddag,

    Allereerst: leuke site! Ik lees er regelmatig op (sinds kort) en ben het volledig met jullie insteek eens, er wordt veel te veel suiker geconsumeerd met alle gevolgen van dien.

    Als het mag zou ik nav dit stukje graag willen wijzen op Nannycare Geitenmelkvoeding (www.nannycaregeitenmelk.nl). Dit bevat geen maltodextrine of andere suikers en wordt beter verdragen door kindertjes dan kunstvoeding op basis van koeiemelk. Zelf heb ik ook gelukkig lag kunnen voeden en heb daarna een tijdje dit gebruikt en het beviel goed. Geen rare reacties zoals diarree of uitslag. Ook niet geheel onbelangrijk!

    Veel succes verder met de website!

    Groeten,
    Heleen

  6. Hallo Marger,

    Bedankt voor je reactie, daar heb ik wel wat aan!
    Nog een andere vraag: wat eten jullie als jullie bijvoorbeeld ‘s avonds op de bank zitten en een film kijken? Geen suiker, geen chips… zijn dat dan alleen cherrytomaatjes en stukjes komkommer? ;-) Ik kan wel wat inspiratie gebruiken (want ik heb inderdaad ook gemerkt dat chips best wel “verslavend” werkt)! Alvast bedankt!

    groet, Sandra

  7. Ik wil even reageren op Sandra’s vraag. Ik eet inderdaad geen chips als ik op de bank zit, omdat chips is gemaakt van aardappels en aardappel gewoon barstens vol suiker zit (geen witte suiker natuurlijk) maar wel glucose die je bloedsuikerspiegel ook goed doet stijgen, waarnaar je lichaam hard moet werken om de balans te herstellen, zodat je toch weer een schommeling in je energieniveau krijgt. Daarnaast zijn chipjes op hoge temperatuur gebakken zodat ze vol zitten met stoffen (AGE’s) die ook niet bevordelijk zijn voor je lichaam. Zelf ben ik na 17 jaar lang proberen te stoppen nu sinds 8 maanden suikervrij. Dus ook niet de zogenaamde gezonde suikers zoals ahornsiroop, moutsiroop, palmsuiker, rijstsiroop, etc of andere geraffineerde producten zoals wit brood, witte pasta of witte rijst, omdat deze ook een schommeling in de bloedsuikerspiegel geven. Dit is best lastig, maar ik ben nu op het punt (kan het zelf bijna niet geloven) dat een stuk fruit, tomaatjes, olijfjes of komkommer mij echt voldoening geven. Zoals ik eerst verlangde naar koek kan ik nu verlangen naar bijvoorbeeld een fruitsalade met wat nootjes/notenpasta en geraspte kokos of selderij gevuld met tahin/pindakaas.
    Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen inspireren.

  8. Hoi Sandra,
    Dat vind ik een hele goede en leuke vraag! Ik schrijf er daarom binnenkort een artikel over op suikerwijzer.nl. Om alvast wat antwoord op je vraag te geven: mogelijke opties zijn een lekkere bak met fruit of zoute popcorn! Dat laatste doet je bloedsuikerspiegel wel redelijk stijgen, dus als je daar erg gevoelig voor bent zou ik er niet teveel van eten.

    Neeltje, bedankt voor je tips aan Sandra!

  9. Bedankt voor jullie reacties! Het zal inderdaad een kwestie van wennen zijn vermoed ik, ik ga het gewoon proberen.
    Ik ben benieuwd naar je stukje Anna!

    Groet, Sandra

  10. hallo,
    ik ben benieuwd of jullie de rest van de verpakking goed gelezen hebben.
    Als je een beetje goed leest kan je zien dat de suiker in de melk niet het enige is
    waar je je bij deze voeding druk over moet maken. één daarvan is natriumseleniet, zoek dat maar eens op.(wikipedia)
    er zal ongetwijfeld ook wat goeds in zitten maar dat weegt niet op tegen de rotzooi die ze erin stoppen.
    ik ben overgestapt, er is nl een product wat geen toevoegingen bevat.

  11. Eline,
    Naar welk product (dat geen toevoegingen bevat) ben je dan overgestapt?

    We richten ons op deze website op suiker, dus vandaar dat dit artikel alleen gaat over suiker in opvolgmelk en niet over de andere dingen die erin zitten. Vervelend he, dat er veel ‘rotzooi’ in die melk zit. Aan de andere kant is opvolgmelk nu wel een goede oplossing voor ons zoontje. Zijn eczeem is namelijk grotendeels weg nu hij Nutramigen krijgt in plaats van borstvoeding. Het is een keuze die je zelf moet maken.

  12. Graag had ik nog een kleine tip gegeven. Indien een mama geen borstvoeding geeft aan haar baby’tje, mogen ze na 6 maand gerust nog de eerste leeftijdsmelk blijven geven aan hun kindje. Opvolgmelk is vooral extra winst voor de industrie, omdat de grondstoffen (waaronder de suikers) en zo ook het prodcutieproces goedkoper zijn.

  13. Goed artikel! In NANNYcare Geitenmelkvoeding en Peuter Geitenmelk zit overigens geen maltodextrine.

  14. Hallo Anna,

    Ik heb je artikel met veel interesse gelezen. Helaas is maltodextrine ook terug te vinden in de meeste merken kunstmatige zuigelingenvoeding die bestemd zijn voor de leeftijd van 0-6 maanden, dus dat is wellicht nog goed om erbij te vermelden…

    Groetjes,

    Yvonne

  15. Er zit ook suiker in vitamine D voor babies, dat vind ik ook heel vreemd. Zover ik weet zit het in alle merken vitamine D.

  16. Er zit ook suiker in vitamine D voor babies. Voor zover ik weet zit het in alle merken vitamine D.

  17. Ik gebruik vloeibare vitamine D van solgar….
    Volgens mij suikervrij en makkelijk aan drinken toe te voegen!

  18. Wel ff solgar bellen voor “gebruik vanaf hoe oud”…
    Smaakt naar sinaasappel…:)

  19. Bedankt voor al jullie nuttige info!
    ik heb nu alles rondom honing gelezen en ga hier toch ook wat voorzichtiger mee doen. Hoe zit het met appelstroop?
    Even wat reacties:
    – Davitamon vitamine D Olie heeft geen suiker, alleen pinda olie en vitamine D. Aquosum heeft wel suiker en anijs…
    – Geitenmelk lijkt het meest op mensenmelk, heb ik eens gelezen. Fijn om te weten waar ik dat kan halen als ik het nodig heb…
    – Verder zijn er toch ook moedermelkbanken, waar je andermans moedermelk kan halen, als je zelf niet kan aanmaken? http://www.vumc.nl/afdelingen/Neonatologie/Moedermelkbank/

  20. Hallo,

    Ik heb mijn dochtertje tot 1 jaar en 3 maanden borstvoeding gegeven. Daarna ben ik overgestapt op Biobimlac biologische opvolgmelk. Ze hoestte van die melk enorm hard. Sindsdien geef ik Soya Instant Plus van Granovita uit de Natuurwinkel. Op 100 gr poeder zit er 20,3 gr maltose en 36,1 gr dextrine in! Zij hoest er niet meer van en lijkt tevreden. Ik voel me er niet volledig goed bij, maar vind geen alternatief. Langs alle kanten hoor je dat je kindjes tot hun 3 jaar kunstvoeding moet geven omdat het alle nodige vitaminen en mineralen bevat. Ik durf het dus niet weg te laten uit vrees dat ze dan vanalles tekort zal komen en tegelijk weet ik dat die suikers niet goed zijn. Bestaat er op de markt geen enkele soya opvolgmelk zonder suikers?

  21. Hi Immele,

    Als eerste moet ik even kwijt dat ik het geweldig vind dat je je kindje 15 maanden de borst het gegeven.

    Ik heb persoonlijk nog nooit gehoord dat kindjes tot hun derde jaar opvolgmelk nodig hebben. Ik heb mijn zoon tot 18 maanden de borst gegeven en verder nooit opvolgmelk of iets dergelijks. Water en kruidenthee kreeg hij en nu hij 4 is krijgt hij water en 1 keer per dag sap. Hij is gewoon gemiddeld qua groei, maar wat belangrijker is: hij is bijna nooit ziek. Als je bang bent dat je kind te weinig vitamines krijgt zou dan een multivitamine geen oplossing zijn (zelf nooit gebruikt), want ik vind dat er bijzonder veel troep in alle soorten melk zit die uit een pakje komt.

    Wat mijn zoon wel iedere ochtend sinds hij 15 maanden oud is zijn groene smoothies. Dit is fruit met bladgroente en wat water dat je in de blender mixt. Zoals je weet zit fruit natuurlijk al boordevol vitamines, maar in bladgroentes zitten alle vitamines en mineralen die er zijn behalve vitamine b12 die je uit dierlijke producten haalt. Hij drinkt hier hele grote hoeveelheden van en voelt zich goed, ziet er gezond uit en heeft prachtige ontlasting. (Een simpel smoothierecept is: 1 mango, halve ananas en zak spinazie met wat water in blender tot smoothie maken)

    Ik denk zelf dat het idee van tot het derde levensjaar opvolgmelk geven ook door de opvolgmelkproducenten in het leven is geblazen. Zij verdienen er tenslotte geld aan. Dus hoe langer een kind aan hun opvolgmelk zit des te beter en daarna komen ze natuurlijk met al hun zogenaamde gezonde opvolg hapjes. (Sorry, maar ik ben erg sceptisch over de voedingsindustrie).

    Groetjes,
    Neeltje

  22. Hipp biologische zuigelingenmelk of opvolgmelk bevat geen suiker ook geen maltodextrine, alleen de lactose van de melk. Je hebt er een 1 en 2 variant van. Voor 0-6 maanden en vanaf 6 maanden.
    Ik heb mijn zoontje t/m 9 maanden borstvoeding gegeven daarna deze en hij krijgt het nu nog steeds.
    Erg tevreden. Ze hebben ook potjesvoeding fruit en maaltijden ook aan te raden, voor als je een keer geen tijd hebt om vers te maken. Eten smaakt gewoon puur naar waar het naar hoort te smaken.

  23. Leuk overzicht m’n al die babypapjes op een rij, apart dat in neutrino’s pap vanaf 6 mnd wel suiker zit en vanaf 8 maanden niet!
    Waar ik me wel over verbaas zijn sommige reactie van mensen hierboven die aangeven suikervrij te leven ( heel knap) maar wel fruit eten… Als iets vol met suikers zit is het fruit wel!

  24. Hoi Immele,

    Ik begreep van de kinderarts bij het consultatiebureau dat opvolgmelk niet meer nodig is nadat kinderen 1 zijn geworden. Dat het alleen maar commercieel gemaakt is om te verdienen en dat je als kinderen 1 zijn gewoon over mag gaan op gewone melk. Misschien toch een idee dus om over te gaan op gewone melk? Of denk je dat mijn consultatiebureau het bij het verkeerde eind heeft?

    Groetjes Annette

  25. @Annette Ik heb voor mijn zoontje ook nooit opvolgmelk gebruikt. Hij kreeg af en toe nog wat gewone flesmelk (nadat hij van de borstvoeding af was). Volgens mij klopt het wel wat die kinderarts vertelde.

  26. Het merk hipp is biologisch en géén suikers of andere toegevoegd.

    Sofia is bijna 4 maand en borstvoeding loopt goed hoop het nog even vol te houden.
    Alleen begint nu wel zwaar te worden met mijn chronische vermoeidheid syndroom wordt steeds extreem duizelig iemand ervaring mee?

    Groetje

  27. Wat ik nog wou toevoegen hihi,
    In standaard 1 van nutrilon zit ook suikers
    Citeer : koolhydraten 7,4
    Waarvan suikers 7,3

    Geen wonder dat kinderen met flesvoeding kans hoger is op obesitas.
    Gelukkig raken ze het allemaal wel weer kwijt als ze gaan kruipen en lopen maar is niet echt een goede start.

  28. ik ben 63 gezond en zonder websites en adviezen van dietisten opgeroeid mijn hele generatie trouwens volgens aldeze sites had de mensheid al 10000 jaar geleden uitgestorven moeten zijn want we hebben nooit goed gegeten

  29. Beste Ko,

    Helaas gaat meer dan 30% van de mensen dood aan kanker. Onze voeding is daar een heel belangrijke oorzaak van.

    Los daarvan: wij geven de biologische PRE voeding en kopen dat in Duitsland. PRE (zonder suikers alleen laktose is toegestaan) lijkt in Nederland niet te bestaan….?

    Zoek op babylove pre ernahrung

  30. Hallo, sinds de cursus ‘ik eet suikervrij’ weet ik dat ook maltodextrine suiker is. Nooit geweten. Dit zit ook in de biologische babymelk van AH, ook in die van 0 tot 6 maanden!!
    Heel erg jammer!

  31. hallo,

    Ik vind het echt spîjtig om zoveel negatief commentaar te lezen.
    Malto dextrine is niet slecht voor je baby hoor. Je kleintje heeft energie nodig en deze haalt hij van enklevoudige koolhydraten of snelle suikers. Complexe koolhydraten kan je kleintje nog niet aan, aangezien zijn darmjes nog niet volledig ontwikkeld zijn. Verder heeft malto dextrine geen zoet smaak waardoor er geen gewenning is aan zoet ontstaat.

    En ik weet dit allemala omdat ik studente laatste jaar voedings- en dieetkunde ben.

  32. Mijn dochter kan geen borstvoeding geven en geeft haar baby dus flessevoeding.
    Omdat het jongetje steeds onrustig wordt denk ik aan allerlei toevoegingen in de melk. Hij is nu 7 weken.
    Kan iemand mij vertellen welk merk babymelk zonder suikers en toevoegingen zijn?
    Ik kan er niets over vinden op het internet.
    Een bezorgde oma Ank.

  33. Ank, het zou ook kunnen dat je kleinkind niet goed tegen zuivel kan. Dat is bij mijn twee kinderen het geval. Toen ik stopte met de borstvoeding bij mijn eerste kind, hebben we hem nog een tijd flesvoeding gegeven. We hebben speciale voeding gebruikt. Daar zat helaas veel toegevoegde suiker in, maar er was geen andere optie. Hij reageerde er goed op, dat was al heel fijn. Want de ‘gewone’ flesvoeding zorgde ervoor dat hij veel last kreeg van buikkramp, uitslag/eczeem en slecht slapen. Je dochter kan aan de huisarts vragen of ze speciale flesvoeding mag proberen (zodat deze vergoed wordt).

    Een ‘gewone’ soort flesvoeding zonder de toevoegingen waar je over schrijft, daar kan ik je helaas niet aan helpen.

  34. Mijn dochter van 10 weken is allergisch voor koemelk en geitenmelk. Ook is ze lactose intollerant. Ik heb haar laten testen bij een natuurarts. Is er ook melk zonder zooi/suiker voor haar?

  35. M van Leeuwen, ik hoop dat je geschikte melk voor haar vindt! Ik hoorde van iemand die haar kind paardenmelk geeft. Misschien is dat een optie? Of kamelenmelk? En heeft de natuurarts geen tips?

  36. ik las net op internet dat hipp opvolgmelk zonder suiker/maltodextrine is :). Misschien is dat een idee?

  37. Hoi,

    Op de volgende site staat dat opvolgmelk onzinnig en ongezond is. Je kan gewoon zuigelingenmelk blijven geven na 6 maanden. http://anurati.com/918/918
    Verder lees ik dat er in zuigelingenmelk wel degelijk suikers zitten! In biologische kunstvoeding Hipp 1 zitten geen suikers en zelfs toegevoegde visolie en probiotica. Zie hun etiket en deze site https://www.puurenfit.nl/academie/gezonde-voeding/de-beste-flesvoeding/#comment-2370 .

    Scheelt weer een boel onnodige suikers voor je baby ;)

    Gezonde groet Judy

  38. Goedemiddag,

    Een vraag. Ik ben inmiddels hoogzwanger van ons 3e kindje. Onze eerste twee kindjes hebben een combinatie gehad van borstvoeding (wat niet volledig lukte) en vervolgens Nutrilon melkpoeder en tenslotte Friso comfort voeding. Beide kindjes waren hun eerste maanden erg onrustig. Moeite met drinken (snel vermoeid) en erg boos en huilerig omdat ze daardoor honger hadden en veel last van maagzuur en krampjes. Daarnaast hadden ze beiden last van een droge huid en eczeem (niet extreem, maar wel overal plekjes, vooral op rug, buik, armen en benen) en was vooral onze tweede vaak verkouden. Bij hem hebben we vaak gedacht aan een koemelkallergie, maar de huisarts wilde het bij ieder griepje steeds eerst weer even aanzien… en zo hebben we anderhalf jaar met hem gekwakkeld. Langzaamaan gaat het nu wat beter, maar melk wil hij inmiddels ook niet vaak meer.

    Nu met onze 3e op komst (en nog 2 kindjes die veel aandacht vragen) ben ik me dus bij voorbaat vast goed aan het inlezen over (borst)voeding. Ook deze keer wil ik de eerste tijd wel een borstvoedingspoging wagen, maar als dit niet lukt, dan wil ik voor zover mogelijk meteen de juiste poedermelkvoeding in huis hebben, om dit kleintje de onrust van het wisselen van voeding te besparen.

    Nu lees ik veel positieve berichten over bijvoorbeeld de Hipp zuigelingenvoeding. Nu is mijn vraag alleen, waarmee ik het beste kan starten. Mijn man heeft last van allergieën en lichte eczeem en onze twee eerste kindjes hadden ook eczeem en de tweede misschien zelfs wel een koemelkallergie, vandaar dat ik denk aan een hypoallergene voeding. Maar volgens mij bestaan die weer niet in alle varianten voeding (NannyCare, Biobim, Hipp). En ik lees ook dat veel kindjes van hypoallergene voeding weer wat diarree en krampjes krijgen, wat onze eerste twee kindjes ook hadden, dus dan klinkt een comfort voeding toch weer beter. Kortom, ik zie door de bomen het bos nog niet en ben erg benieuwd naar uw ervaringen en tips. Waarop zal ik gokken? Welke melk haal ik als eerste melk in huis?

    Ik ben benieuwd en hoor graag van u.
    Alvast bedankt.

  39. Goedemiddag,

    Ik ben ook benieuwd naar het antwoord op de vraag van Emmy!

    Groeten

  40. Maltodextrine kan bloedsuikerspiegel negatives beïnvloeden kan negatieve effecten hebben op darmbacteriën je kunt er huid uitslag ,astma jeuk en ademhalingsproblemen van krijgen.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.