Suikervrije kruidnoten (pepernoten)

pepernotenSinterklaas komt eraan en het sinterklaassnoep ligt daarom al weken in de winkels. Het bekendste en lekkerste sinterklaassnoep vind ik toch wel de kruidnoten (ook vaak pepernoten genoemd). Helaas is er aan elke kruidnoot die je in de winkel koopt suiker toegevoegd. Daarom maakte ik een eigen recept van suikervrije pepernoten.

Ik denk dat je het leuk zal vinden om zelf kruidnoten te bakken. Het heeft namelijk iets rustgevends om al die kleine balletjes te draaien.

Toen deze zelfgemaakte kruidnoten voor me op tafel stonden en ik erop aanviel, bleek dat ik er niet zoveel van achter elkaar at. Na een stuk of vijf kruidnoten had ik een voldaan gevoel en ik zie dat als een voordeel. Ik herinner me dat ik vroeger (toen ik nog suiker at) een zakje kruidnoten van de supermarkt zonder probleem achter elkaar helemaal op kon eten. Daarna volgde een enigszins schuldig gevoel door het eten van teveel suiker en teveel vet. Dat zal je bij deze kruidnoten dus waarschijnlijk niet gebeuren. Sommige mensen vinden de pepernoten gezoet met appelstroop te zuur smaken, dan kan je de appelstroop vervangen door kokosbloesemsuiker.

Kruidnoten (zonder suiker)

ongeveer 250 gram

100 gram bloem (volkoren of gewone bloem, ik gebruikte een mengsel van 50 gram volkoren en 50 gram gewone bloem)
50 gram boekweitmeel (o.a. te koop bij de C1000) OF 50 gram extra tarwemeel of tarwebloem
1 afgestreken tl. bakpoeder
80 gram roomboter
50 gram appelstroop (probeer een vrij zoete, maar suikervrije appelstroop te vinden, bijvoorbeeld de appelperenstroop van Zonnatura) OF 30 gram kokosbloesemsuiker
1-3 afgestreken tl. speculaaskruiden (naar smaak)
1-2 tl. kaneel (naar smaak)

 • Meng bloem, boekweitmeel, bakpoeder, speculaaskruiden en kaneel in grote kom door elkaar.
 • Voeg de boter en appelstroop (of palmsuiker) toe en kneed met je handen tot een samenhangend deeg.
 • Haal de bakplaat uit de oven en leg er bakpapier op.
 • Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
 • Rol van het deeg bolletjes zo groot als een knikker. Leg elk bolletje op de bakplaat en duw een beetje aan met je handpalm, zodat ze wat platter worden. Leg de kruidnoten niet helemaal tegen elkaar aan, maar zorg voor een kleine ruimte tussen de kruidnoten.
 • Bak de kruidnoten gedurende 15 minuten in de oven.
 • Laat ze afkoelen op een groot plat bord of een plaat.

76 reacties op “Suikervrije kruidnoten (pepernoten)” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Jeuj! Blij mee..ik zal deze rustgevende activiteit eens snel gaan uitvoeren. Thanx again! Mandy

 2. Hoi,
  Fijn dat ik zo’n website heb gevonden! Ik ben nu een aantal weken suikervrij maar integendeel tot jou Marger heb ik wel degelijk afkickverschijnselen! Ik denk alleen maar aan eten en hoe ik het het beste kan aanpakken, ik word er een beetje moe van.
  Hoogtepunt van die weken was wel het telefoontje van mijn maag,darm,leverarts dat mijn waardes aan het normaliseren zijn dus het dieet werkt. Nu ja dieet ik probeer het te zien als nieuwe levenswijze….
  Ik probeer wel van alles zelf te bakken zodat ik mezelf kan bewijzen dat je ook kunt genieten zonder suiker.
  Ik heb een heel lekker recept voor een kruidkoek maar als ik de basterdsuiker vervang door honing dan lukt het niet echt, heb wel laatst maismoutstroop geprobeerd , dat lukte beter maar toch niet helemaal, krijg de koek gewoon niet gaar!
  Verder omdat ik een opgroeiend gezin heb met drie mannen die me de oren van het hoofd eten valt het me op dat een gezondere levenswijze toch wel wat aan de prijzige kant is en nou heeft mijn man zoiets dan bezuinigen we maar ergens anders op want jij wordt hier beter door ( wat een schat he!) maar toch het is toch prijzig ( zegt de oerhollandse meid in mij). Hoe ervaren jullie dat??
  Moet er wel bij vermelden dat mijn oudste koemelkallergisch is en dat we daar ook aan dieet gebonden zijn.
  Ik ga eens verder neuzen en probeer zeker en vast jullie recepten uit , ga aub door met publiceren van jullie ervaringen, ik leer er elke keer van!

 3. Hallo,

  Mijn man heeft reactieve hypoglycemie. Dit houdt in dat hij geen suikers mag of witte meelsoorten die snel opgenomen worden in het lichaam. Ook gedroogd fruit, banaan, vijgen, dadels en druiven mag hij niet. Dus vandaar mijn zoektocht naar lekker dingen zonder suiker en dergelijken.
  Mijn vraag is waar julie volkorenbloem kunnen vinden. Ik heb tot nu toe alleen volkoren speltmeel gevonden bij de biologische winkel.
  verder vroeg ik mij ook af of ik de appelstroop kan vervangen voor rijststroop. Wil graag het recept een keer proberen.

  Groetjes Renske

 4. Hoi Renske,
  Ik kan me voorstellen dat het best een zoektocht is naar lekkere (zoete) dingen voor je man!

  Volkoren tarwemeel is gewoon te koop bij de biologische winkel! Ik koop meestal die van het merk Demeter. Als je het bij jouw biologische winkel niet kan vinden, zou ik het even aan het personeel vragen. Misschien heb je er net overheen gekeken.

  Je kan de appelstroop best vervangen met een ander zoetmiddel, zoals rijststroop. De smaak verandert er wel door, maar ik denk dat de pepernoten nog steeds lekker zullen zijn. Rijststroop smaakt wat zoeter dan appelstroop, dus ik zou er iets minder van in doen (ik zou voor dit recept 40 gram gebruiken). Dan even het deeg proeven, zodat je weet of het zoet genoeg voor je is. Zo niet, doe er dan nog wat rijststroop bij.

  Ik ben benieuwd wat jullie van de pepernoten vinden!

 5. Hallo,

  ik heb zelf last van voedsel intolleranties en mag daarom geen suiker, melk en eieren, helaas.
  Nu vond ik het recept van jou kruidnoten, maar is er een mogelijkheid om de appelstroop door iets anders te vervangen?
  Of is die gewoon verkrijgbaar in de supermarkt (zonder suiker).

  Groetjes Lotte.

 6. Hoi Lotte,
  De appelstroop kan je gewoon bij de supermarkt kopen. Dat is de appelperenstroop van Zonnatura. Die staat bij de Zonnatura producten. Andere appelstroop zonder suiker is ook te koop bij de natuurvoedingswinkel.

  Als je geen appelstroop wilt gebruiken, kan je deze eventueel vervangen met een ander zoetmiddel. Maar dan is de smaak van de pepernoten wel anders. Ik zou dan kiezen voor palmsuiker.

  Ik ben benieuwd hoe je pepernotenfeest is geweest!

 7. Nog even over het volkorentarwemeel. Ik heb hier gewoon een pak van de Albert Heijn eigen merk staan. Dus volgens mij kun je dit ook gewoon bij de supermarkt kopen. Tenzij je biologisch wilt natuurlijk.

 8. Hoi Anna,

  ik vond ze zelf niet zo lekker, ik denk dat dat kwam door de appelstroop zoder suiker, die geeft er een hele zure rare smaak aan vond ik.. verder roken ze wel lekker!

 9. Lotte,
  Dat is jammer! Je kan het nog eens maken met de appelperenstroop van Zonnatura. Die is zoeter dan de gewone appelstroop zonder suiker. Of anders de appelstroop vervangen door bijvoorbeeld palmsuiker (te koop bij de natuurvoedingswinkel).

 10. Hallo Anna,

  Ik heb het recept gisteren uitgeprobeerd maar helaas het viel totaal niet in de smaak, ze zijn echt niet lekker. Gaan we weer verder zoeken en uitproberen….

 11. Sandra,
  Wat jammer dat je de pepernoten niet lekker vindt. Dat kan gebeuren, smaken verschillen. Ook bereidingswijzen en ovens verschillen.

  Ik maak de recepten voor deze website met veel zorg en liefde, probeer ze uit en laat ze aan verschillende mensen proeven. Als men ze lekker vindt, komt het recept op suikerwijzer. Dat geldt ook voor deze pepernoten/kruidnoten.

 12. Hoi Sandra,

  Ik vind de pepernoten wel heel lekker! Het is natuurlijk even wennen zonder suiker maar voor een helemaal suikervrij product valt me dit echt niet tegen zo kan ik tenminste toch mee doen met t Sint gebeuren!
  Ik zal de volgende keer wel wat meer kaneel en wat minder speculaaskruiden erin doen omdat ik het zo iets te sterk vindt omdat er natuurlijk geen suiker tegenover staat. Echt hartstikke tof deze website; vind de havermoutreep met gedroogde vijgen ipv abrikozen ook heel geslaagd!

 13. Onze dochter mag o.a. geen suiker en tarwe (wel spelt).
  Ik heb bovenstaand recept gemaakt met spelt (150gr) en agavediksap (60gr) en dan 1,5 tl. speculaaskruiden, 1,5 tl. koekkruiden en 1,5 tl. kaneel. Ze vallen helemaal in de smaak!
  Let op dat de kruidnoten “bitter” kunnen worden als je ze te lang bakt… Dus tijdig uit de oven en buiten de oven laten afkoelen!
  Overigens maken wij ook dankbaar gebruik van de overige recepten! We varieren en experimenteren…met heel veel plezier én smaak!

  Bedankt!

 14. Ik heb het recept net gemaakt met schrijfstroop van Dizzy & Dill de kinders vinden het heerlijk..Ik ga en voor sinterklaas vast nog een heleboel maken…

 15. Hoi Renske,

  Mijn dochter blijkt allergisch te zijn voor (bijna) alle reguliere zoetstoffen, zoals suiker, honing, ahornsiroop en zoetstoffen. Ook moet ik oppassen met fruit: teveel fruitsuikers heeft hetzelfde effect als een flinke eetlepel “gewone” suiker. Ik was echt ten einde raad; ondanks dat ik heel erg veel weet over koken en voeding (ik heb een eigen kookworkshop & cateringbedrijf), moest ik voor mijn dochter eigenlijk opnieuw beginnen voor wat betreft kennis van gezonde voeding en het koken daarvan. Alles wat ik tot dat moment (42 jaar oud) had geleerd over gezonde voeding, ging op de schop. Wat voor ons gezond is, blijkt voor mijn dochter puur vergif. Behalve de zoetstoffen heb ik nog een A4tje vol met dingen die ze niet mag. Dramatisch, zeker voor een meisje van 7.

  Ondertussen heb ik enorm veel geleerd en ben op basis van haar allergieen de nodige recepten gaan ontwikkelen. Alles wat ik haar voor zet proef ik, vind ik het niet te pruimen, dan krijgt ze het niet. Ik heb daarom dus ondertussen veel geleerd over de smaak van de vervangers.

  Ik zag jouw vraag om de appelstroop te vervangen door rijststroop. In principe kan dat, maar rijststroop is niet zo zoet als appelstroop. Als je man het mag hebben zou je dadelstroop kunnen overwegen. Ook agavestroop (dit valt onder groente en is dus derhalve geen fruitsoort) is een goede vervanger. Ik zou – als ik jou was – voor één van beiden gaan; ze zijn namelijk wat “warmer” van smaak. Rijststroop geeft vaak een iets waterige smaak vind ik. Ik merk het vooral in mijn pastasaus; als ik rijstroop krijg ik nooit die bevredigende volle smaak in mijn mond als wanneer ik appelstroop of suiker gebruik. Dadelstroop heeft dezelfde warme zoetheid als suiker of basterdsuiker, van de agavesiroop moet je wel iets meer gebruiken.

  Succes met proberen; ik ga woensdagmiddag aan de slag en laat jullie weten of dadelstroop een goede vervanger is.

  Groetjes,
  Karin
  (www.everyoneweb.com/foods)

 16. Hallo allemaal,

  Ik wil het recept deze week uitproberen. Is het ook een idee om appel of peer diksap te gebruiken? Ben benieuwd naar jullie ervaring.

  Groetjes,
  Suzanne

 17. Hoi Suzanne,

  Er zitten twee nadelen aan het gebruik van appel- of perendiksap in dit recept; vaak is dit sap toch wat aan de zure kant, waardoor je pepernoten zuur worden. Het tweede nadeel is dat je deeg dan waarschijnlijk te nat wordt. Ik weet niet of je eventueel het water weg zou kunnen laten en daar voor in de plaats het sap kan gebruiken, maar ik heb mijn twijfels….
  Succes!
  Groetjes,
  Karin

 18. Wat een heerlijk kruidnotenrecept. Ik heb ze inmiddels 2 keer gemaakt en vind ze verslavend! Sinds een maand of 2 eet ik geen suiker meer vanwege gezondheidsredenen. Het gaat me bijzonder gemakkelijk af, helemaal als ik denk aan de grote hoeveelheden koek en chocolade die ik voorheen at. Maar een Sint zonder lekkers vind ik wel heel ongezellig, dus ik ben hier blij mee!

 19. Sam,
  Wat leuk om te lezen dat je de pepernoten zo lekker vindt en dat je door dit recept ook veel lekkers kan eten met Sinterklaas!

 20. Hey,
  Het is over 2 dagen alweer sinterklaas, en daarom leek het me leuk morgen pepernoten te gaan bakken. Helaas mag ik geen suiker, dus dit klinkt erg goed.
  Maar ik vroeg me af. Dit zijn kruidnoten? Harde? Zachte? De foto is in ieder geval erg leuk!

 21. Ze zijn lekker bros en niet zo mierzoet. Maar je moet ze echt niet te lang bakken, 15 min is perfect.
  Ik ben ook weer bezig :)

 22. Mijn zoontje (3) en ik zijn regelmatig samen aan het bakken, en nu met 5 dec in aantocht lijkt me deze bijzonder geschikt voor opa die suikerziekte heeft.
  Hij vindt het zelf nooit zo’n probleem om dingen te moeten laten staan, maar ik weet zeker dat hij onze moeite gaat waarderen!
  Bedankt voor de inspiratie, want probeer zelf ook te zoeken naar wegen met minder suiker;-)

 23. heel veel suiker is te vervangen door honing (van de imker), maar ook door ahornsiroop. Is echt superlekker. Mijn pepernootjes maak ik met honing, dus en mijn appeltaart trouwens ook. en het deeg van sneldeeg, ook zonder suiker

 24. nou schijnen kruidnoten en pepernoten een verschil in samenstelling van de specerijen te bevatten, wie weet het verschil?
  Er is ook een zoetstof van alleen appel te koop, zou dat een optie zijn? Het is geloof ik een soort siroop.

 25. Er is inderdaad een verschil tussen kruidnootjes en pepernootjes. De zakken pepernoten die je in de winkel koopt (bros, krokant) zijn de kruidnootjes. Pepernoten zijn eigenlijk kleine stukjes peperkoek, een soort kruising tussen taai-taai en ontbijtkoek. De wezenlijke samenstelling moet ik je helaas schuldig blijven. Theoretisch ben ik best bekend met patisserie, in de praktijk blijf ik jammerlijk slechts kok…..

 26. dan heb ik nog een vraag voor je, want als kok heb je misschien een tip… mijn baksels worden te bruin aan de onderkant, het blik op een andere hoogte in de oven zetten lijkt niet te helpen… idee?

 27. Vermoedelijk komt dat door de appelstroop die caramelliseert. Behalve bakpapier gebruiken (wat je waarschijnlijk al doet), zou je de temperatuur iets lager kunnen zetten en de nootjes iets langer in de oven kunnen laten.

 28. Yes, super noten!!!
  Ze worden met bergen naar binnen gewerkt..
  En de pepernoten met suiker blijven zielig in het schaaltje liggen!
  Wij zijn blij.

 29. Heb ze net gebakken voor bij de intocht morgen. Mijn zoontje van bijna twee eet geen suiker, denk dat hij ze wel lekker vindt. Zelf ben ik nogal een liefhebber van zoet. De volgende keer ga ik daarom dadelstroop gebruiken, vind ze nu net niet zoet genoeg. Verder is het een heerlijk recept, bedankt Anna!

 30. Ik ben erg blij met alle suikervrije recepten op jullie site. Soms vind ik de smaak van de koek en andere lekkernijen wat te zuur. M.i. komt dit door het bakpoeder. Ik gebruik bakpoeder van NatuurlijkNatuurlijk bij deze kruidnoten. Ook de kruidkoek heeft een wat zurige smaak, terwijl daar geen bakpoeder in zit. Hebben jullie enig idee wat ik aan die zure smaak kan doen?

 31. Hoi Judith,
  Waarschijnlijk komt de wat zurige smaak door de appelstroop. Die heeft dat van nature. Als je daar niet van houdt, kan je de appelstroop in de kruidnoten vervangen door bijvoorbeeld palmsuiker of agavesiroop (doe een beetje bij het beslag en proef of het zoet genoeg is/of je er nog wat meer doorheen moet doen). Hetzelfde geldt voor de kruidkoek.

 32. Heb de kruidnoten ook geprobeerd!
  ze ruiker heerlijk, alleen de smaak is echt niet lekker!
  ook zuur, haast nog meer bitter.
  kan dat ook door de appelstroop komen? of heb ik een bepaald product
  te lang open laten staan? bijv. bloem?
  hoop dat jullie het weten, heb het met andere koekjes ook
  al eens gehad.

  verder bedankt voor alle overheerlijke recepten en informatie!

 33. Gisteren nog een keer geprobeerd, en nu zijn ze lekker! Ik heb i.p.v. bakpoeder baking soda gebruikt, zonder wijnsteenzuur, dat is een stuk beter. Ook heb ik een paar druppels stevia toegevoegd. Nu nog 10 minuten bakken ipv 15 en dan zijn ze denk perfect, ze waren een beetje te hard gegaan deze keer en wat zwart aan de onderkant.

 34. Jacoline,
  Ik heb nu in het recept aangegeven hoe je het met palmsuiker kan maken i.p.v. met appelstroop. Dan zijn ze minder zurig. Het is ook een kwestie van smaak. Wie weet helpen de tips van Judith je ook nog.

 35. super bedankt voor de tips!
  ik denk inderdaad dat het aan mijn bakpoeder ligt, dus ga in elk geval baking soda proberen. wie weet!
  en palmsuiker is ook het overwegen waard! ik kan weer aan de gang!
  nogmaals bedankt!

 36. ik vind het mooi om te zien hoeveel mensen op een leuke manier bewust met eten omgaan. super!
  Ik wilde nog de tip geven om zonnatura appelstroop te vervangen voor Cansius appelstroop. Te verkrijgen bij de Dirk van de Broek. Deze is ook suikervrij, maar zoeter van smaak. wanneer ik met zonnatura bak is het resultaat inderdaad vaak zuurder.
  Echter: beiden appelstropen zijn niet van biologische (onbespoten) appels gemaakt. Aangezien er heel veel appels in appelstroop zitten krijg je dus ook in een kleine hoeveelheid appelstroop veel pesticides binnen. Dit is een overweging voor jezelf en geldt overigens in mindere mate ook voor niet biologische appelsap.

 37. Hoi, Ik wil deze kruidnootjes graag maken voor sinterklaas. Ik doe momenteel het 17 dagen dieet en mag bijna geen koolhydraten, geen suiker en alleen gezond vet zoals lijnzaadolie en olijfolie. Kan Ik de roomboter hier mee vervangen? En ipv appelstroop miss agavesiroop nemen?

 38. De kruidnootjes zijn echt heerlijk, lekker bros en vers uit eigen oven. Mmmm! Een superrecept, Anna!
  Voor de mensen die het bitter vinden: ik heb het tweede baksel slechts 1 a 1,5 tl van de speculaaskruiden gebruikt en daardoor nu wel helemaal mijn smaak. En ook als je ze te lang bakt worden ze bitter!
  Canisiusstroop: hier ook in ‘onze’ C1000 te krijgen.

 39. 17 dagen dieet is super. Ben in deze eerste maand al 11 kilo kwijt. Zijn cyclussen van 17 dagen. Eerste 17 is heel streng geen suiker koolhydraten en vet maar geen honger want Jew mag well kip en kalkoen veel, eieren en bepaalde vis veel en uiteraard groenten fruit en yogurt. Tweede deel mag Je om de dag wat zetmeel producten mager vlees en bv garnalen. Derde gedeelte mag Jew ook weer pasta en water light snoep en als Je nog niet op Jew streefgewicht bent begin Jew daarna weer met cyclus 1 anders gave Jew maar cyclus 4 well eetpatroon Dan eigenlijk ook voor de rest van Jew leven is

 40. Overigens heb ik net ee kruidnoten gemaakt en ze zijn idd wat bitter. Hebben ook iets te lang in de oven gestaan maar volgende x ook wat minder kruiden proberen. Heb ze gemaakt met lijnzaadolie en agavesiroop

 41. Mijn zoontje is 8 en volgt sinds kort een suikervrij dieet. Om hem in de Sint-tijd een steuntje in de rug te geven, googlede ik een recept voor suikervrije kruidnoten. En kwam op jullie site terecht. Voor mij als beginnende suikervrij-mama een zeer informatieve site! Dus allereerst hartelijk dank voor alle info. Vandaag heb ik met de kinderen de kruidnoten gebakken en het resultaat was heerlijk: kruidig en zoet! We vinden ze nog lekkerder dan gewone kruidnootjes. Wij hebben op advies van de dame in de natuurvoedingswinkel 50 gram spelt-, 50 gram volkoren en 50 gram boekweitmeel gebruikt. En de palmsuiker.
  Ze zijn veel machtiger dan de kruidnootjes uit de winkel, dus na een paar nootjes ben je verzadigd.
  Ik vroeg me af of iemand al agave-siroop heeft toegepast. Ik heb het idee dat je dan ook de boter kunt minderen. Iemand ervaring?

 42. 15 minuten was bij ons niet lang genoeg. Misschien komt het door onze oven, want ik heb toch echt precies de hoeveelheden stroop/boter etc. afgemeten. Alleen de heeele kleine zijn te eten. Die anderen zijn echt afschuwelijk. Jammer van mijn tijd.

 43. ZetikNietopInternet,
  Vervelend dat je er een naar gevoel aan over hebt gehouden.
  Als blijkt dat de pepernoten in jouw oven niet gaar genoeg zijn na aangegeven aantal minuten, kan je ze er best wat langer inzetten. Dan kijk je om de paar minuten even of ze gaar zijn. Daarna heb je waarschijnlijk lekkere pepernoten.

 44. Bijna zover, weer aan het experimenteren om dit jaar nog lekkerdere noten te bakken, tips welkom

 45. Heeft iemand al eens geprobeerd het gewone recept te volgen en de suiker te vervangen door Stevia? Ik heb afgelopen weekend een workshop gegeven en daarin de suiker vervangen door PureVita in poedervorm. Fantastische resultaten!

 46. Hallo,

  De kruidnoten komen net de oven uit. We vinden ze heerlijk. Alleen mijn vraag is kun je de appel/perenstroop ook vervangen door agavesiroop?

  Groetjes Mary.

 47. Hallo,
  Ik heb vandaag dit recept geprobeerd met palmsuiker en ze waren heerlijk in tegenstelling tot andere recepten.
  Nu is wel het probleem dat de pepernoten van binnen nog zanderig zijn. Hoe hebben jullie dat opgelost?
  Groetjes, Lieke

 48. Mary,
  Wij hebben het ook met agavesiroop geprobeerd, maar toen bleek dat het veel minder zoet was en het had een rare nasmaak. Daarom hebben wij ook voor palmsuiker gekozen. Je kunt zelf bepalen wat je lekker vind, maar het kan dus ook agavesiroop :)
  Groetjes, Lieke

 49. Van onze homeopaat mag jamden in het suier en zoetstofvrije geen palmsuiker. Wie heeft er ervaring met een homeopaat wat betreft het het dieet wat onze zoon heeft?

 50. Sinds kort laat ik mijn dochter van 8 ook suikervrij eten. Het is best even wennen, maar ze is zo blij dat ze van haar eeuwige buikpijn af is!
  Vandaag hebben we deze kruidnootjes gebakken met palmsuiker. We vinden ze erg lekker, maar net zoals Lieke aangaf, waren ze wel een beetje ‘zanderig’. We konden er dus eerst nog niet zulke mooie bolletjes van maken, want ze vielen weer uit elkaar. Toen heb ik er een scheut melk doorgedaan en ging het wat beter. Maar toen we ze aten, vielen ze in mijn mond wel al weer snel uit elkaar. Volgende keer ga ik het proberen met wat meer boter. Hopelijk helpt het!

 51. Ik eet momenteel geen suiker dus ik ga dit recept zeker uitproberen (met dadelstroop denk ik).

  Ik heb wel een opmerking over palmsuiker. Volgens wikipedia bestaat dat vooral uit sacharose, dus hetzelfde als riet- of bietsuiker (daarom smaakt het natuurlijk ook zo lekker). Dus voor mensen die geen riet- of bietsuiker mogen of willen eten is palmsuiker geen alternatief.

  En nog een opmerking over het zanderige: zou dat door de boekweit komen? In boekweit zitten geen gluten, dus baksels met boekweit zijn vaak wat zanderiger van structuur.

 52. Het kruimelige van de pepernoten komt omdat er boekweitmeel in zit. Dat geeft ze een lekkere structuur. Indien je liever wat stevige pepernoten wil, kan je het boekweitmeel vervangen door tarwemeel.

  @Roline Palmsuiker gebruiken wij niet meer. Goed dat je het vermeldt, ik pas het aan in het recept.

 53. Op zich een prima recept, al mag het wel wat smeuïger. Alleen de hoeveelheid kruiden zou ik echt aanpassen. Het was zo bitter dat wij het niet weg kregen. We hebben ze zelfs weggedaan, en dat doe ik niet zo snel.

 54. Ikzelf wilde ‘ns minderen met suiker, doe dat nu al maanden en bevalt goed. Het is inderdaad wat lastiger als je net als ik kruidnoten heerlijk vindt om tijdens de feestdagen dat dan niet te eten. Ik heb mijn zoontje een koekemannetje laten maken en heb volkoren speltmeel gebruikt (met de boekweit en beetje tarwebloem) en agavesiroop. De hoeveelheid kruiden gelijk gehouden (meer meel) zodat het niet zo prikte in de keel van zoontje zoals de eerste keer.
  Superrecept! Met agavesiroop gaat het heel goed in ieder geval.
  dit smaakt naar meer ;-)

 55. Ik heb de kruidnoten inmiddels gebakken, met dadelstroop. En voor het luxe effect heb ik amandelmeel gebruikt ipv boekweit. Ik vond ze lekker. Ik vond het wel lastig om de baktijd te bepalen, ik ben nog niet zo gewend aan bakken zonder suiker en het gedraagt zich toch anders in de oven. Ik had ze iets te groot gemaakt en toen moesten ze iets te lang in de oven, volgende keer maakt ik ze wat kleiner. O ja, en ik heb veel minder speculaaskruiden gebruikt, smaken verschillen.

 56. Ik heb de hoeveelheid speculaaskruiden in het recept aangepast, aangezien een aantal mensen hier een opmerking over hadden. Bedankt voor het doorgeven!

 57. Heerlijk!! Maar het “samenhangende deeg” lukte niet helemaal. Het bleef droog en korrelig en wilde niet “samenhangen”. Scheutje agavesiroop toegevoegd en dat werkte prima.

  Goed op smaak, helemaal niet bitter, knapperig!!

  Missie geslaagd!! De oven gaat overuren maken.

 58. is het eventueel mogelijk agavesiroop te gebruiken in het recept ipv appelstroop?

 59. Waarom noemt niemand honing als alternatief? Ik ben ook net beginnende suikervrije mama, dus misschien mis ik iets . . .

 60. Ik vond de pepernoten heerlijk! Ik heb alleen spelt gebruikt en niet te veel koekkruiden (die maken het misschien ook wel bitter) Ook heb ik ze allemaal omgedraaid nadat ze uit de oven kwamen. Eindelijk eens pepernoten zonder zwarte onderkant. :-)

 61. 150 gram honing verhitten tot negentig graden, van het vuur afhalen. 300 gram roggebloem erdoor roeren.
  Laat het deeg iets afkoelen.
  voeg toe: 3 gr zout, 12 gr gemalen aijszaad, 25 gr water en 10 gr gezeefd bakpeoder.
  Nog even goed doorkneden en in kom doen, 1 dag laten rusten.
  Volgende dag de overn op 180 graden voorverwarmen. met ingevette handen 9zonnebloemolie) deeg tot knikkergrote balletjes draaien. In springvorm leggen (tegen het verbranden van de randjes) ze mogen best dicht bij elkaar liggen.
  20 min bakken
  Noten van elkaar halen na het bakken.

 62. De pepernoten zijn erg lekker! Ik heb ze gemaakt met kokosbloemsuiker en heb nog een scheutje water moeten toevoegen omdat het deeg te droog was. Dank voor het recept!

 63. Sinds begin dit jaar probeer ik zo min mogelijk suiker te eten en ik bedacht me dat ik niet over pepernoten/kruidnoten had nagedacht… gelukkig is er dan nog altijd deze website.
  Dank je wel, ik ga ze uitproberen!

 64. Wat een toprecept! Alleen maar gezoet met appelstroop voelt het nog minder “slecht” een paar pepernootjes te eten! Echt genieten.

 65. Elynja, wat fijn dat je zo blij bent met het recept. Dankjewel voor het delen. Ik vind het heel leuk om te weten wat de reacties zijn op mijn recepten!

 66. Vandaag gebakken met volkoren tarwemeel en agavesiroop. Andere structuur dan die uit de winkel (brosser) en minder zoet, ik vind ze echt heerlijk!

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.