Suikervrije kerstkransjes

kerstkransjes_rood2De kerstdagen komen eraan en veel mensen hebben de kerstboom al in huis gehaald. Tijd dus voor kerstkoekjes! Deze suikervrije kerstkransjes smaken erg lekker en zullen waarschijnlijk niet lang in je kerstboom blijven hangen (als ze de kerstboom halen…). Het amandelschaafsel kan je eventueel weglaten als je geen amandel lust of een notenallergie hebt.

Kerstkransjes (zonder suiker)
Voor ongeveer 400 gram (grote bakplaat vol)

200 gram bloem (plus wat extra)
150 gram roomboter
1 eiwit
mespunt zout
beetje melk
4 eetlepels agavesiroop
zakje amandelschaafsel (50 gram)

Materialen:
Uitsteekvormpjes (of gebruik een glas als uitsteekvorm)
Keukenkwastje
Appelboor
Eventueel rood lint om de kerstkransjes mee in de kerstboom te hangen

  • Doe bloem en boter in een ruime kom. Snij de boter met twee messen in kleine stukjes.
  • Voeg de agavesiroop, het eiwit en zout toe. Roer goed door en kneed vervolgens snel tot een samenhangend deeg.
  • Bestuif het aanrecht en je roller met bloem. Rol het deeg uit op het aanrecht tot een lap met ongeveer een halve c.m. dikte.
  • Leg bakpapier op een bakplaat.
  • Maak de koekjes met de uitsteekvormpjes. Gebruik een appelboor om kleine rondjes uit het midden van elk kransje te steken. Zo kan je de koekjes na het bakken met een lintje aan de kerstboom hangen.
  • Leg elk koekje voorzichtig op het bakblik. Zorg ervoor dat de koekjes een klein stukje van elkaar af liggen.
  • Rol het overgebleven deeg nogmaals uit, zodat je nog meer koekjes kunt maken. Ga door tot het deeg op is.
  • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
  • Indien je amandelschaafsel op je kerstkransjes wilt: doe de melk in een klein bakje of een kopje. Gebruik je keukenkwastje om elk koekje met wat melk te bestrijken. Strooi vervolgens wat amandelschaafsel op elk koekje. Probeer het mooi te verspreiden over elk koekje.
  • Bak de kerstkransjes gedurende 20-25 minuten in de oven. Ze zijn klaar als ze heel lichtbruin zijn geworden.
  • Haal de koekjes voorzichtig van de bakplaat en leg ze op een rooster of anders op een plat bord. Laat de koekjes afkoelen.
  • Als je de kerstkransjes in de boom wilt hangen, knip dan stukjes rood lint om de kerstkransjes mee in de boom te hangen.

6 reacties op “Suikervrije kerstkransjes” - Geef jouw reactie


    Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
  1. Wij weten uit ervaring dat ze heeeeel lekker zijn.

    Morgen ga ik de carrot cake bakken. Ben benieuwd :)

    Groetjes,
    Kimm

  2. Allereerst complimenten voor jullie super-site!

    Ik vind jullie recepten tot nu toe echt heerlijk.
    Alleen een vraag.
    Ik wil -naast suikervrij- ook minder vet eten, omdat ik wat te zwaar ben.
    Kan ik die roomboter vervangen door iets anders?
    Olijfolie ofzo? Of gedeeltelijk magere kwark nemen?
    En welke verhouding moet ik dan nemen?

    Alvast bedankt!

  3. Hallo Elna,
    Ik zou het recept laten zoals het is, want zo zijn ze het lekkerste!

    Dieten werken naar mijn idee niet. Probeer de ware reden te achterhalen waarom je wilt afvallen, waarschijnlijk omdat je gezonder wilt leven? Richt je dan op gezond eten in plaats van afvallen en luister naar (en vertrouw op) je lichaam. Dan mag je best een of een paar koekjes eten die met roomboter zijn gemaakt. Geniet er dan van, zo hoeft je lichaam niet nog meer. Als je geraffineerde producten uit je dieet weglaat, heb je sowieso minder de neiging om teveel te eten. Dat is mijn advies.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.