Suikervrije gevulde speculaas

Een van de lezers van suikerwijzer.nl vroeg me of ik een recept heb voor suikervrije speculaas. Dat vind ik een leuke vraag. Wij vinden het ook erg lekker en ik was daarom best verbaasd dat ik daar nog geen suikervrij recept voor had gemaakt. Ik ging aan de slag. Hier is het recept!

gevulde-speculaas Gevulde speculaas (zonder suiker)
voor ongeveer 9 stukjes

voor het deeg
125 gram gebuild tarwemeel
75 gram roomboter, in kleine blokjes
40 gram palmsuiker
ruim 1 eetlepel speculaaskruiden
2 eetlepels melk of rijstmelk
mespunt zout

voor de spijs
60 gram blanke, gepelde amandelen
60 gram blanke rozijnen
citroenschil (rasp niet meer dan een halve afgestreken theelepel citroenschil)
maximaal 3 eetlepels water

Maak eerst de spijs:

 • Was de rozijnen.
 • Doe de amandelen, rozijnen, citroenrasp en 1 eetlepel water in de keukenmachine.
 • Zet de keukenmachine een minuut lang aan. Het spijs moet een samenhangend geheel worden, maar absoluut niet te vochtig. Voeg eventueel nog 1-2 eetlepels water toe als het mengsel nog te droog is.
 • De rozijnen en amandelen moeten zo fijn mogelijk gemalen zijn. Laat de keukenmachine wat langer draaien als je nog vrij grote stukken hebt.

Maak dan het deeg:

 • Leg bakpapier op een bakplaat.
 • Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius.
 • Doe alle ingrediĆ«nten behalve de melk in een ruime kom en kneed het goed door.
 • Waarschijnlijk kan je nu nog geen bal vormen van het deeg. Voeg daarom wat melk toe. 1-2 eetlepels, tot het een samenhangende bal is die weinig aan je vingers blijft kleven.
 • Pak de helft van het deeg en vorm daarvan een rechthoek van ongeveer 1 c.m. dik op de bakplaat.
 • Verspreid je spijs eroverheen. Laat de randjes van het deeg een beetje vrij.
 • Vorm van de rest van je deeg weer eenzelfde rechthoek en leg deze over het spijs.
 • Bak in de oven gedurende 30 minuten.
 • Laat de gevulde speculaas helemaal afkoelen voordat je het in 9 blokjes snijdt (anders is het te nog brokkelig).

Variatie
– Toen ik dit recept voor het eerst maakte, had ik geen amandelen in huis voor de spijs. Daarom verving ik ze door walnoten en liet ik de citroen weg. Dat was ook erg lekker!
– Je kan het amandelspijs ook maken met agavesiroop of rijststroop in plaats van blanke rozijnen. Doe dan 120 gram blanke amandelen in een keukenmachine en mix tot je kruimels hebt. Rasp de schil van een halve citroen en doe dat erbij, samen met 2 eetlepels agavesiroop of rijststroop. Laat de keukenmachine nog even draaien en proef het mengsel. Als het niet zoet genoeg is naar je smaak, voeg dan nog wat agave of rijststroop toe en laat de keukenmachine nog even draaien.

34 reacties op “Suikervrije gevulde speculaas” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. kijk! daar was ik ook naar op zoek. nu nog suikervrije taai-taai, want die uit de natuurvoeding winkel is niet te knagen…

 2. Is deze gevulde speculaas nou wel echt ‘suikervrij’??? Er wordt palmsuiker gebruikt en zover ik weet is de glycemische index van palmsuiker gelijk aan ruwe rietsuiker. Zou er dan niet beter fructose gebruikt kunnen worden? Dit zoet meer dan palmsuiker, dus je hebt er minder van nodig, en de glyc.index is veel lager!

  Ik kijk uit naar je reaktie!!

  Hg Catharina

  Oh ja, nog even over de reaktie over suikervrije taai-taai. Ik heb ‘t pas op de markt gekocht! Ik zal volgende week even kijken welk merk het is!!

 3. Hoi Catharina,

  zoals we o.a. in onze FAQ vermelden, mijden wij geraffineerde suikers. Pure fructose is geraffineerd en bevat niets anders dan fructose. Palmsuiker is veel minder geraffineerd en bevat behalve sucrose nog diverse natuurlijke vitamines en mineralen. Bovendien heeft het volgens onze informatie ook een hele lage GI, namelijk 30 tot 35 (zie ons Alles over palmsuiker). Daarom verkiezen wij palmsuiker boven o.a. fructose. Tegen elk zoetmiddel dat niet in exact dezelfde vorm in de natuur voorkomt, valt echter wel wat in te brengen.

 4. Dank voor je snelle reaktie, Marger! Langzamerhand ga ik een beetje door de bomen het bos zien wat betreft alle suikers. Het allerbelangrijkste is dus dat het niet geraffineerd moet zijn en daar had ik bij fructose niet aan gedacht… Klopt het wel dat ruwe rietsuiker en oerzoet ook een GI-index hebben van 30-35? Dat heb ik namelijk ergens op internet gelezen.

  Hg

 5. Wellicht kun je suikervrij vervangen door “natuurlijk gezoet”…..

  Gr. Klaartje.

 6. Catharina, de GI van die producten weet ik helaas niet. Voor Anna en mij is het inderdaad het belangrijkst dat een zoetmiddel (zo) ongeraffineerd mogelijk is.

  Klaartje, ik denk dat voor nog meer verwarring zou zorgen. Veel fabrikanten gebruiken dat als er geen kunstmatige zoetstoffen zijn toegevoegd, maar stoppen er dan juist geraffineerde suiker in.

 7. Vandaag gemaakt smaakte heerlijk.
  Alleen heb ik ipv palmsuiker wat oerzoet gebruikt.
  Ik heb wel palmsuiker gekocht maar dit zijn dikke damschijven en ik weet dus niet hoe ik deze veder moet verwerken,tips graag….het is bruine palmsuiker uit indonesie

  Gr.Betsy

 8. Vanmiddag gemaakt. Mijn man klaagde eerst dat ik er zonodig weer iets ‘gezonds’ van moest maken met volkorenmeel en palmsuiker, maar ook hij vond het lekker!
  Volgende keer zou ik wel ei door de spijs kneden, want dat vond ik nu toch wat aan de droge kant.

  @ betsy: je kunt bij toko en jumbo palmsuiker in gewone suikerkorrelvorm kopen. Nu moet de hamer erop?!

 9. Fijn zo’n recept. Dank! Er bestaat trouwens ook oersuiker. In natuurvoedibgswinkel te krijgen en super zoet. Deze in ongeraffineerd.
  Fijne suikervrije feestdagen alvast gewenst.
  Groetjes Sanne

 10. Ik wil deze ook gaan maken, maar ik gebruik liever geen blanke rozijnen omdat ze gezwaveld zijn. Zou het ook met ‘gewone’ rozijnen van de natuurwinkel kunnen? De spijs wordt natuurlijk wat donkerder van kleur, maar zou het ook invloed hebben op de smaak denk je?

 11. Wat fijn, al die suikervrije recepten. Met name de brownies maak ik veelvuldig. Deze gevulde speculaas ga ik vanmiddag uitproberen.
  Omdat ik een zoetekauw ben, ben ik steeds op zoek naar nieuwe lekkernijen, waarbij suikervrij voorop staat. Nu ben ik op zoek naar een (helaas uitverkochte) boekje: ” smullen met gebak: bakgerechten en natuurlijk gezoet. ISBN: 90 71062 13.9. Het is in het verleden uitgegeven door Iris restaurant: vegetarisch restaurant in Eindhoven. Misschien dat een van jullie dit heeft, zodat ik een kopie kan krijgen (vanzelfsprekend vergoed ik de kosten)?

  Alvast hartelijk dank voor jullie reacties en voor alle lekkere recepten.

  Met vriendelijke groet,
  Moniek

 12. Hoi Moniek, ik heb het boekje hier liggen..mail me maar.
  *mailadres verwijderd door websitebeheerder*
  Groetjes Loes

 13. Hallo Anna, zou je voor mij bovenstaande reactie van mij willen verwijderen, voordat ik straks allemaal spam krijg..Moniek heeft mij gemaild over het boekje. Alvast bedankt! vr gr Loes

 14. Hoi Loes,
  Ik kwam via google op deze site terecht, en ik zou ook heel graag een kopietje willen ontvangen.. Ik hoop dat je reageert als je dit gelezen hebt.

 15. Hoi,

  Dit klinkt als een heerlijk recept! Waar kan ik gebuild tarwemeel vinden, want hier heb ik nog nooit van gehoord..

 16. @Karen Gebuild tarwemeel kan je onder andere krijgen bij natuurvoedingswinkels en bij molens die meel/bloem verkopen. Het is meel waar net wat meer gezeefd is dan volkoren meel. Daardoor is het prettig om te gebruiken voor het bakken van lekkernijen.
  @Megan Ik heb bewust voor blanke rozijnen gekozen voor de spijs. Je kan de blanke rozijnen vervangen door agavesiroop of rijststroop, ik heb nu bij het recept gezet hoe dat moet.

 17. Ik zou deze speculaas graag willen maken met amandelmeel, speltmeel en stevia. Is hier heel toevallig ook al een recept van?

 18. @Megan, je zou ook gedroogde (ongezwavelde) abrikozen kunnen nemen in plaats van de rozijnen. Niet geprobeerd hoor, maar dat kwam bij mij op als vervanger voor de rozijnen..

 19. Zou je in plaats van tarwemeel een glutenvrije meel kunnen gebruiken? Kom zo even niet op de naam speltmeel dacht ik?
  Ik ben nog druk aan het lezen en zoeken wat ik voor de “gewone” bakgerechten kan vervangen met in ieder geval suikervrije, maar het liefst ook glutenvrij en lactosevrij.
  Ik ben nog een leek maar deze site is al een hele grote hulp bij het suikervrij.
  Ik heb nl diabetes en een hele GROTE zwangerschapswens vandaar!
  Natuurlijk hoop ik er me er gewoon ook beterder door te voelen, want ben nu veel te veel en vaak vermoeid, hoofdpijn en geirriteerd.
  Ik denk echt dat dat weg komt dus van al die suikers en koolhydraten.

  M.v.g annie

 20. Hoi Annie,

  Speltmeel is niet glutenvrij, Teff wel, zou je misschien kunnen proberen? Je zou stevia kunnen proberen als zoetstof, dat is namelijk geen suiker.
  Letten op GI arm voedsel is uitermate geschikt voor diabetes, misschien eens rustig in verdiepen. Op deze website kun je ook veel goede dingen lezen http://www.eetgoedvoeljegoed.com/

 21. Hoi Yvonne,

  Dank je wel voor je reactie. Ik ga zeer zeker de website die je hebt op gegeven door spitten. Ik lees me “blauw” op dit ogenblik omdat ik het nieuwe jaar beter in wil als dat ik de voorgaande jaren gedaan heb. Zal echt wel met vallen en opstaan gaan, maar wie niet waagt wie altijd hoge suikers blijft houden zeggen we hier en dat wil ik niet. Niet voor een evt baby en niet voor mezelf. Ik wil weer lekker in het leven staan met meer energie dan dat ik nu heb. Ik ga er wel komen met o.a jullie hulp.
  Bedankt dus.

  M.v.g Annie

 22. Hoi Annie,

  Ja, in het begin is het een echte zoektocht. Wat is nou echt gezond, en wat niet (terwijl ze het wel gezond noemen)?? Ik heb zelf geen diabetes, maar ik was wel veels te zwaar. De afgelopen maanden al ontzettend veel geleerd en ook lekker af mogen vallen. Nu ik meer let op een lage GI – GL, merk ik echt dat ik me beter voel. Maar het is nog wel even puzzelen hoe het nou allemaal werkt, maar het is best een leuke zoektocht, en je leert ontzettend veel. Ik wens je heel veel succes met je zoektocht.

  Mvg Yvonne

 23. Hoi Yvonne,

  Afvallen hoef ik niet meer. Ben door een gastric-bypass operatie 52 kg afgevallen. Ze dachten dat daar ook mijn diabetes mee weg zou gaan, maar ze waren mijn koolhydraat/suikerverslaving vergeten. Dus nu wil ik echt daar wat aan gaan doen, maar net als wat jij al zegt. Wat is echt gezond en wat niet(terwijl het wel zo wordt aangeprezen)? Dat met lage GI-GL snap ik nog steeds niet dus ik moet een andere weg zien te vinden. Het is echt een hele zoektocht maar het heeft ook wel weer wat. Vooral ook omdat ik op de centen moet letten maakt het helemaal een interesante maar moeilijke zoektocht.
  Bedankt voor de andere site ook daar heb ik heerlijke recepten gevonden net als hier.
  Dank je wel en jij ook succes!!

  M.v.g Annie

 24. @ yvonne en annie, er staat een hele uitleg over GI-GL op www. eetgoedvoeljegoed.com. Misschien brengt dit je wat verder.

 25. Hoi Annie,

  Het GI / GL verhaal is even puzzelen, maar als ik jou was: zou ik geen andere weg gaan zoeken. Je voelt je er echt beter door, en je krijgt op deze manier de gezonde dingen binnen.
  Ik kan je natuurlijk nooit vertellen wat je moet doen, maar mijn advies is toch: blijf je er in verdiepen, het is echt heel erg de moeite waard. Zo kom je van de pieken af, en voel je je echt beter. Het is helaas een feit dat gezond eten duurder is, dat is ook onze ervaring. Maar…. het is het wel waard! Jij bent het waard!
  Goedkoop staat nu eenmaal voor: veel suiker, veel transvet en veel E nummers. Precies wat je allemaal niet nodig hebt.

  Mvg Yvonne

 26. Hoi Dirkje,

  De site heb ik gevonden en de uitleg heb ik gelezen, maar rekenen is helaas niet mijn beste vak en kom er dus niet goed uit. Maar i.ig bedankt.

  Yvonne,

  Ik ga echt wel gezonder eten hoor en mij hier meer in verdiepen, maar wat ik bedoelde met een andere weg zoeken was dat ik het gi-gl verhaal niet snap en ik dus voedsel moet zoeken waarvan ik weet dat het niet extreem stijgt omdat er dus bepaalde stoffen niet in zitten en vaak testen. Dus nee het gezonde eten geef ik echt niet op. Want ik ben nog niet volledig gestart omdat ik nog zoekende ben, maar de dagen dat ik geen snoep,koek of iets van dat soort stijgende middelen eet voel ik me gewoon al veel beter. Alleen ben ik wel bang als ik helemaal over ben er veel afkickverschijnselen vrij komen en omdat ik door een b12 tekort al zoveel duizelingen heb ben ik bang dat die veel erger gaan worden. Ik hoop dat ik daar doorheen ga komen. Maar dat zal toch wel? Het gaat ooit wel over.
  De e-nummers moet ik ook nog goed uitzoeken van wat wel en wat niet. Heb al wel begrepen dat de E261 echt een afrader is, dus dat is al 1, maar volgens mij zijn ze allemaal niet goed.
  I.ig heel veel nog om uit te zoeken, maar heel erg bedankt voor jullie hulp en steun.

  M.v.g Annie

 27. Hoi Annie,

  Zelf gebruik ik 2 of 3 keer per dag palmsuiker ipv gewone suiker. Dat scheelt al een hele hoop. Ik durf niet te zeggen of alle E nummers fout zijn. Voor mijzelf heb ik gewoon een keuze gemaakt: het eten is puur natuur, dus niet uit de fabriek. Dus geen pakjes en zakjes meer. En als ik wel iets koop uit een potje of flesje, dan kijk ik eerst naar de E nummers, zit er suiker in (op wat voor manier dan ook). Zo ja, dan koop ik het niet.
  Wat ik begrepen heb over suiker: kokosbloesemsuiker, palmsuiker hebben beide een lage GI. Stevia heeft een GI van 0, maar dat is dan ook geen suiker, wel heerlijk zoet, mits je de goede koopt http://www.stevia.nu verkoopt lekkere. Ivm diabetes zou ik dus voor stevia gaan, omdat het geen suiker is, en je dus (als het goed is) geen schommelingen krijgt.

  Rustig door blijven zoeken hoor, komt helemaal goed!

  Mvg Yvonne

 28. Hoi Yvonne,

  Ik had ook al is van stevia gehoord en hier in de natuurwinkel/reformwinkel verkopen ze de poeder ,dus ik ga onderzoeken of dat voor mij de beste oplossing is. Ik gebruik gelukkig al geen suiker in de thee of ergens anders bij. Eet alleen de suikers die overal al in toegevoegd is, dus de stevia is om te bakken etc en dat moest ook goed kunnen. Ik heb ondertussen een boekje op zakformaat gevonden waar alle E-nummers in beschreven worden en er zijn enkele die wel goed voor je zijn, maar toch best veel niet. Kan als ik die binnen heb zo in de handtas meenemen en in de winkel op de etiketten en boekje controleren wat wel en wat niet goed is. NIET goed wordt NIET meer gekocht! Maar de kokosbloesemsuiker en palmsuiker houd ik ook in het achterhoofd voor de degene hier die niet willen stoppen met suiker, maar ze toch een gezondere richting in te sturen, want diabetes zit zowel bij mij als mijn man in de familie.
  I.i.g hartstikke bedankt voor de site’s die je me gegeven hebt en je raad en steun.

  M.v.g Annie

 29. Je kan de amandelspijs ook anders maken: 100 gr. (biologische) honing en 100 gram amandelmeel.
  Als je geen keukenmachine hebt is het makkelijker om amandelmeel te gebruiken.

 30. Heb laatst gluten en suikervrije gevulde speculaas gemaakt. Was erg lekker, dit is het recept:
  Spijs (dit eerst maken, dan in plastic zakje in de ijskast leggen tot gebruik):
  120 gram gemalen amandelen (biologische winkel is amandelmeel te koop)
  120 gram gedroogde abrikozen (in stukjes snijden/knippen)
  1 theelepel citroenrasp
  ong. 2 eetlepels water
  Meng dit alles door elkaar in een keukenmachine. Bewaar in zakje in de ijskast.
  Het deeg:
  Verwarm de oven voor op 150 graden.
  125 gram casavemeel (verkrijgbaar in indische tokos)
  125 gram rijstmeel (toko/biologische winkel)
  150 gram roomboter in stukjes gesneden
  4 a 5 eetlepels abr. diksap
  2 eetlepels speculaaskruiden
  2-4 eetlepels rijstemelk
  snuf zout
  Meng alles behalve de melk door elkaar, begin met 4 eetlepels diksap (zowel agave als rijstemeel hebben een licht zoete smaak van nature. Teveel diksap kan het deeg te zoet maken. Tussendoor dus even proeven voordat je nog een lepel diksap toevoegt). Voeg 2 eetlepels rijstemelk toe en kijk of je al een bal van het deeg kan vormen. Zo niet, voeg dan nog 1 of 2 eetlepels rijstemelk toe.
  Bedek de bakplaat met bakpapier. Vorm van de helft van het deeg een rechthoek op de bakplaat. Bedek het met het spijs. Vorm van de rest van het deeg ook een rechthoek en plaats deze op het spijs. Plaats de bakplaat in de oven en bak ongeveer 30 minuten op 150 graden.
  Laat de gevulde speculaas helemaal afkoelen voordat je het in stukken verdeeld.

 31. Gevulde speculaas nu in de oven liggen. Ruikt om op te (vr)eten! Heel benieuwd. Met name naar de goedkeuring van mijn dochter waar ik dit voor maak.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.