Suikervrije cupcakes

door Anna,
22 March 2011

cupcakesEen van de lezers van Suikerwijzer.nl vroeg om een suikervrij recept voor cupcakes. Dat doe ik graag! Het is best lastig om suikervrije lekkernijen te maken die moeten rijzen, vooral cake. Met suiker rijzen ze namelijk veel beter en makkelijker. Maar het kan wel zonder suiker hoor! Deze cupcakes rijzen niet zoals de ‘normale’ cupcakes, maar ze zijn toch lekker luchtig.

Je kan deze cupcakes met verschillende soorten meel maken, afhankelijk van je smaak en je wensen. Ik eet tijdelijk geen tarwe en maakte ze daarom met rijstemeel en boekweitmeel. Als het je niet uitmaakt, kies dan voor tarwemeel, dan heb je de grootste garantie op succes! De cupcakes zijn ook nog eens helemaal veganistisch te bereiden (geldt niet voor de topping met roomboter) en glutenvrij als je rijstemeel of boekweitmeel gebruikt.

Cupcakes zonder suiker
voor ongeveer 10 cupcakes

180 ml sojamelk
2 theelepels appelciderazijn
60 gram rijstemeel en 140 gram boekweitmeel, of samen vervangen door 200 gram tarwemeel
100 ml saffloerolie
5 eetlepels agavesiroop (naar smaak)
10 papieren vormpjes

  • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
  • Doe de sojamelk in een bakje en giet de appelciderazijn erbij. Roer even en laat dan staan.
  • Meng in een andere kom de saffloerolie en agavesiroop.
  • Voeg het meel toe aan het oliemengsel en meng even, niet teveel.
  • Voeg het sojamelkmengsel eraan toe en meng snel door elkaar.
  • Doe het mengsel in de papieren vormpjes (met twee lepels gaat het bij mij het makkelijkst). Vul elk vormpje maximaal tot driekwart, dan heeft het nog ruimte om te rijzen.
  • Bak in de oven gedurende 20-25 minuten. Ze zijn gaar als je er een sateprikker in prikt en deze er droog uitkomt.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Eventueel kan je er een topping bij maken, zoals ik heb gedaan. Je kan hiervoor van alles verzinnen. Ik maakte een carobetopping. Meng hiervoor een paar eetlepels zachte roomboter (op kamertemperatuur) of plantaardige margarine (dat gebruik ik tijdelijk) met een beetje carobepoeder en agavesiroop. Als de cupcakes volledig zijn afgekoeld, smeer je vlak voor het opdienen een lekkere klodder op elke cupcake!

16 reacties reageer ook →
  1. 3 April 2011
    annemarieke reactielink

    gebruik je boter met of zonde zout ?

  2. 3 April 2011

    Annemarieke,
    Ik gebruik altijd roomboter zonder zout. Ik gebruik zelf het liefste ongezouten grasboter, om precies te zijn. Die vind ik het lekkerste.

  3. 11 April 2011
    Joris reactielink

    Aangezien je als volwassene geen zuivel nodig hebt, zou ik altijd olie aanraden. Zuivelproducten, waaronder ook boter, verzuren je lichaam en je lichaam is basisch.

    Mijn wortelcake wordt luchtig door wijnsteenbakpoeder en natriumbicarbonaat te gebruiken. Dit zijn onschadelijke rijsmiddelen. Natriumbicarbonaat is een zout en verkrijgbaar bij etos als reinigingszout of bij de vitaminepillenwinkel. In de vs wordt het vaker dan hier gebruikt en heet het baking soda.
    Qua hoeveelheid zou ik voor een gewone cake (500 gram eindproduct) van elk 1 tl gebruiken.

    Ik raad ahornsiroop en rijststroop (of tarwestroop, gerstmoutstroop) aan ipv agavesiroop. Ahorn en graansiropen hebben een gunstiger effect op de suikerspiegel dan agavesiroop.
    (zie ook http://www.macrobiotics.nl/encyclopedia/encyclopedia_a.html )

  4. 3 May 2011
    ilonka reactielink

    Beste Anna,
    Geweldige site heb je toch. Dank je wel. Ik zag dat je in dit cupcakes recept rijstmeel en boekweitmeel gebruikt. Ik gebruik meestal rijstvlokken/boekweitvlokken, dan lijkt het deeg iets luchtiger te worden. Door soja allergieen in de familie, gebruik ik nooit sojamelk, maar rijstemelk. Dit smaakt vrij zoet, dus daarna wel oppassen met de agave siroop (of een fruit diksap).
    groeten van
    Ilonka

  5. 22 May 2011
    josien reactielink

    Hallo Anna,

    Ik had al een tijdje niet meer op de site gekeken, maar ik dacht ineens, laat ik eens kijken hoe het ervoor staat met de cupcakes. Super dat er een recept op gezet is. Ik zal het snel eens uit proberen.
    Heel erg bedankt.

    Groetjes Josien

  6. 12 October 2011
    margreet reactielink

    Laatst voor de verjaardag van m’n zoontje onderstaande muffins/cupcakes uitgeprobeerd. Ze waren heerlijk. Zonder suiker, maar toch heerlijk zoet (door de dadels en de banaan):
    Suiker- en lactosevrije muffins (4 à 5 stuks)
    - 100? gram speltmeel
    - Beetje water
    - 1 ei
    - Ca. 5 tot poeder gestampte walnoten (in de vijzel)
    - Ca. 8 dadels in kleine stukjes gesneden
    - Geraspte kokos (van blok)
    - 1 banaan in kleine stukjes
    - theelepel tahin
    - Snufje zeezout

    Alles mixen tot een gladde mix (met wat stukjes dadel) en in muffinvormpjes doen. Ca. 15 min. op 200 gr. in combi-oven. Garneren met vers fruit, bijv een gehalveerde witte druif of een plakje kiwi.
    Groetjes!

  7. 14 October 2011
    margreet reactielink

    Oh: Nog vergeten ook nog een eetlepel lactose-vrije margarine toegevoegd (bij gebrek aan roomboter, dat is zeer waarschijnlijk veel lekkerder!)

  8. 14 November 2011

    suikervrij marsepijn???

  9. 28 April 2012
    Jolanda reactielink

    Wat leuk om te lezen dat er een recept is voor suikervrije cupcakes. De ingredienten ervoor kun je die halen in een natuurwinkel of gewoon in de supermarkt?

  10. 29 April 2012

    Jolanda,
    De Agavesiroop en saffloerolie koop je in de natuurvoedingswinkel. De rest kan je in de supermarkt kopen.

  11. 7 June 2012
    Miriam reactielink

    Hoi hoi!
    Super deze site zeg,
    Waar kun je al deze producten kopen, alleen een natuurwinkel? Sommige dingen zullen ze bij Jumbo wel hebben maar lang niet alles. Dus waar doen jullie dan deze boodschappen? Het gaat bij mij om hypoglycemie, ik heb verder geen allergieén.

    Liefs Miriam

  12. 7 June 2012

    Miriam,
    Je kan alle ingrediënten bij de natuurvoedingswinkel krijgen. Wil je ook wat bij de ‘gewone’ supermarkt halen, dan maak je bij de Jumbo inderdaad het meeste kans een aantal van de ingrediënten te vinden. Voor sojamelk zonder suiker, agavesiroop en saffloerolie moet je zeer waarschijnlijk wel naar de natuurvoedingswinkel.

  13. 6 July 2012
    Astrid reactielink

    Wat een leuk recept voor de cakejes, ik heb het meteen geprobeerd. Zelf heb ik siojamelk vervangen door rijstemelk en ik heb rijststroop gebruikt, omdat ik dit alleen in huis had. Ik heb de tweede keer een half theelepeltje baksoda (natriumcarbonaat van natuurvoedingswinkel) gebruikt, toen werden ze luchtiger en hoger. Eerst had ik Olijfolie gebruikt, dit was geen succes, vieze nasmaak.
    Ook de cakejes met banaan en dadel waren goed gelukt, ik had banaan dadel noten in de blender gedaan met het vocht. Wel makkelijk maar misschien wat saai qua structuur.

  14. 9 July 2012
    Cupcake reactielink

    Ilonka, gebruik je van de rijstvlokken hetzelfde gewicht als van de rijstmeel?

  15. 9 July 2012
    Cupcake reactielink

    Wie weet meer over suikervrije marsepein?

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

51 queries. 0.389 seconds.