Een van mijn favoriete lekkere dingen waren altijd brownies (hmmmm chocola! hmmm de structuur!). Daarom wilde ik graag brownies zonder suiker maken. Het heeft me een aantal pogingen gekost om suikervrije brownies te maken met de juiste structuur, eerst waren ze niet zoet genoeg en daarna te droog en dat kan natuurlijk niet! Gelukkig is het me gelukt en deze brownies blijven dan ook niet lang liggen. Hmmmm!
Brownies (zonder suiker)
voor 8 brownies
60 gram noten (een mengsel van ongezouten walnoten en/of pistachenoten en/of amandelen)
70 gram roomboter
20 gram cacaopoeder
5 eetlepels agavesiroop
2 eetlepels melk
20 gram kokoscrème (Santen, te koop in de supermarkt)
25 gram bloem
1/2 tl bakpoeder
snufje zout
1 ei
cakevorm (of brownievorm, als je die hebt)
- Bak de noten in een voorverwamde oven van 180 graden Celsius, gedurende 7 minuten (en niet langer!)
- Haal de noten uit de oven en hak ze grof.
- Smelt de boter op laag vuur in een steelpannetje. De boter mag niet bruin worden.
- Giet de gesmolten boter in een ruime kom. Voeg het cacaopoeder, agavesiroop, melk, kokoscrème, bloem, bakpoeder en zout eraan toe en meng goed door elkaar tot het een bruine massa is.
- Voeg het ei toe en meng het er goed doorheen.
- Roer de grof gehakte noten door het mengsel.
- Leg bakpapier op de bodem van een cakevorm (of brownievorm).
- Giet het mengsel in de cakevorm en zorg dat het zich goed verspreid over de bodem.
- Bak de brownies gedurende 25 minuten in een oven van 190 graden Celsius.
- Als je een satéprikker in de brownies steekt, moet deze er droog of bijna droog uitkomen.
- Snij het met een mes voorzichtig in stukken, zodat je 8 brownies hebt.
- Laat afkoelen op een plat bord of een plaat.
Variatie:
Voor een heerlijke chocoladetopping op de brownies, kan je het recept voor suikervrije chocoladefudge gebruiken. Onderaan het recept van de fudge staat hoe dit werkt.
Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
Hoi Anne!
Het valt me op dat je geen chocolade gebruikt in je recepten. Heb je wel eens suikervrije chocolade geprobeerd? Het is o.a. te koop van Plamil bij http://www.glutenvrijemarkt.com. Of gebruik je liever helemaal geen chocolade?
Groetjes,
Marlies
Hallo Marlies,
Ik gebruik heel weinig chocoladerepen, omdat er vrijwel altijd suiker of kunstmatige zoetstoffen in zit. Ik gebruik wel eens Willie’s cacao (100% cacao) als ingrediënt. Ik heb daar nog geen recepten van op deze website gezet.
Ook eten we sinds kort soms lovechock chocolade (raw chocolate, gezoet met agavesiroop). Heerlijk! Maar het is allemaal vrij prijzig en daarom gebruik ik het weinig. Op de site die je noemt (goede tip!) zie ik ook een aantal interessante chocoladerepen, maar evengoed duur. Achja, zo blijft het wel een delicatesse om af en toe heel erg van te genieten.
Hmmm, die ziet er verrukkelijk uit zeg!!
Deze reactie is verplaatst naar het artikel ‘blueberry muffins‘.
Dit geeft de burger moed!
Ik ben al tijden aan het bedenken wat ik wil trakteren nu ik zelf gebonden ben aan een dieet. Kon maar niet echt iets verzinnen… maar nu weet ik het! Voor mijn collega´s de altijd geliefde ´gewone´ taarten en ik ga mezelf verwennen met deze brownies!
Top top top!
Dank je wel voor dit recept én voor deze site!
Groetjes Karin
Ik heb deze brownies vorige week gemaakt voor de visite op mijn verjaardag. De bloem verving ik voor volkoren tarwemeel. Ze waren heerlijk! Bedankt voor het recept.
Inmiddels heb ik de brownies ook gemaakt. Vooral de tweede keer was het een succes (de eerste keer waren ze te droog, ze hadden te lang in de oven gestaan).
Ik had nog niet bedacht om ze te maken met volkoren tarwemeel, goed idee!
Dank je wel!
hallo,
Ook mijn complimenten voor de website! Eet sinds een tijdje ook (o.a.) suikervrij en probeer ook geen zoetstoffen en dergelijke te eten. Ik vroeg me af of de brownies erg naar kokos smaken door de kokoscreme? Ik ben namelijk niet zo’n fan van die smaak. Zou het, indien het overheersend is, ook te vervangen zijn door iets anders?
Hoe smaakte het met volkorenmeel, Karin en Nina? Ik denk dat ik het recept ga proberen met volkoren speltmeel, want probeer ook geen tarwe meer te eten.
groetjes, Willemijn
Willemijn,
De brownies smaken vrijwel niet naar kokos. De kokoscreme zit erdoor om de brownies wat zoeter en vooral smeuiig te maken. Als je niet weet dat het erdoor zit, proef je het echt nauwelijks.
Het is echt een aanrader om de chocoladetopping erbij te maken, hmmm!!
Zo ik heb de brownies ook gemaakt en inplaats van 20 gram cacao 17 gram cacao gedaan en ze zijn heerlijk geworden, en ben al helemaal verslaafd aan het zelf maken van suikevrije producten hier op de site.
Anna bedankt voor de heerlijke recepten, en sinds ik geen suiker meer gebruik dat is vandaag precies een week heb ik geen migraine aanval meer gehad heb nog wel lichte hoofdpijn zo nu en dan maar geen zware aanval meer dus ben helemaal blij en zeker met al dat lekkers hier nu kan ik ook weer smullen zonder een aanval te krijgen
Ik vind dit een geweldige site. Wij eten al een tijd geen suiker meer en ik probeer af en toe iets lekkers te maken zonder suiker. Ik heb helaas niet de tijd om te experimenteren met verschillende recepten. Ik wilde een poos geleden al brownies maken, maar wist niet hoe ik de juiste structuur kon krijgen. Nu kan ik ze eindelijk maken!
Ik heb wat met dit recept geëxperimenteerd en je kunt ze ook heel leuk in kleinere vormpjes maken! Ik zelf doe het in hartjesvormen (van Cook&Co), je kunt er dan 12 maken. Dit zijn mijn hoeveelheden, maar ik ga precies hetzelfde te werk als met het originele recept (behalve dan het gedeelte dat het in de vorm gaat natuurlijk!):
– 90 g noten (een mengsel van ongezouten walnoten en/of pistachenoten en/of amandelen)
– 105 g boter
– 30 g cacaopoeder
– 7 ½ el agavesiroop
– 3 el melk
– 30 gram kokos crème
– 40 g bloem
– 1 tl bakpoeder
– Snufje zout
– 1 ei
En dan 20 minuten in de oven! Echt superlekker, ik krijg er allemaal leuke reacties op! En ik heb een vraag, wie heeft hierbij de suikervrije fudge gemaakt en is dat lekker?
Ik ben ook dol op dit recept! Mijn variant is tegenwoordig met kokosolie i.p.v. roomboter en met sojamelk en volkoren speltbloem. Qua noten gebruik ik alleen amandelen. Heerlijk!
De suikervrije fudge is trouwens ook een toprecept, Laura!
Dit is echt zo’n heerlijk recept!
Zelf speel ik zelf met de bitterheid door Blooker cacaopoeder/biologische cacaopoeder te gebruiken. De biologische cacaopoeder is namelijk heel wat bitterder dan van Blooker.
Verder doe ik in plaats van agavestroop, rijststroop als zoetstof erin. Ongeveer dezelfde hoeveelheid als agavestroop. De smaak van agavestroop trekt mij namelijk niet zo door de wat ‘chemische’ nasmaak, vandaar. De rijststroop is lekker zoet en heeft niet die chemische nasmaak!
Succes iedereen met het maken van dit heerlijke lekkernij!
Hey Anna,
Ik heb ze gemaakt en ze zijn echt super SUPER lekker!
En m’n vriend vind ze ook lekker die normaal gezien een echte ‘sugar-addict’ is.
Er ging wel wat mis. Ik had de nootjes in de blender gedaan, zonder deksel…. Aaaah!!! Noten overal! Hahaha. Maar het kwam gelukkig goed.
De agavesiroop was makkelijk te koop bij de Jumbo, bij de zonnatura dieet dingetjes, daar was ik verbaasd over.
Ik moet altijd ‘zoeken’ naar van die speciale producten. Zoals palmsuiker. Enig idee waar dat te vinden is?
M.,
Fijn dat jullie de brownies zo lekker vinden! De Jumbo verkoopt ook palmsuiker, die moet er bij de andere suiker liggen als het goed is. Het is vaak ook te krijgen bij de Toko.
Hoe is dit recept zonder noten? Heb binnenkort mensen met notenallergie te eten en wilde brownies als toetje maken!
Hoi Manouk,
Ik heb het recept zelf nog niet zonder noten geprobeerd, maar ik weet vrijwel zeker dat het dan ook erg lekker is. Gewoon doen!
Hey,
Kan ik in plaats van bakpoeder ook baking soda gebruiken of is dat hetzelfde?
Dit is trouwens een fijne website, Heb nu verschillende recepten geprobeerd want ik ben en blijf zoet lekker vinden, maar er zijn zeker goede alternatieven voor alle suikerproducten die in de winkel te vinden zijn. Bedankt.
Caroline,
bakpoeder is iets anders dan baking soda, maar je kan de een redelijk goed vervangen door de ander. De smaak van het eindproduct is dan net iets anders. Baking soda is o.a. te koop bij de toko.
Heerlijk! Heerlijk!
Nu een paar keer gebakken en iedereen smult ervan.
Voor mijn zoon van 8 het recept aangepast vanwege het cacao-bittertje: 17 gram cacao en 6 eetlepels Agave-siroop. Daar wordt het iets “neutraler” van. De kokos is niet overheersend, geeft een fijne structuur.
Dank je wel.
Hi,
kan je kokoscreme ook vervangen door “Royal Green geurloze kokosolie” (http://www.vitaminstore.nl/vitaminen/182538/Coconut-Cream-Royal-Green-kokosolie-cocos-olie) ? En blijven de hoeveelheden dan hetzelfde?
Groeten Lisanne
Lisanne,
Ik heb naar de link gekeken, maar kan daar niet uithalen hoezeer het vergelijkbaar is met kokoscreme/santen. Santen is hard als het gekoeld is. Als dit ook het geval is met jouw kokosolie, dan kan je het proberen in dit recept.
Bedankt voor je reactie. Ik heb Geconcentreerde cocoscreme Santen gekocht van Dhillon. Nu wil ik net de brownies gaan maken en zie ik dat de cocoscreme een hard blok is en daarnaast zit flink wat wit spul wat juist weer heel zacht is… klopt dit wel!
Ik heb de brownies gemaakt met de cocoscreme van Santen. Ik heb alleen het mengsel niet in een bakblik gedaan maar in cupcakepapiertjes. Verder heb ik mij aan het recept gehouden.
De brownies zijn echt heel droog. Hoe kan dit??
Had me zo verheugd om smeuïge brownies :(
Lisanne,
Je santen ziet er precies uit zoals het moet. Dat zachtere gedeelte is het kokosvet. Je brownies zijn zo droog, omdat je ze hebt opgedeeld in kleinere vormpjes. Dan moet je ze minder lang in de oven doen, dan wanneer je een heel blik maakt.
Hallo,
Heerlijk brownies!!!
Ik zie dit recept staan en wil dit morgen gelijk gaan maken!!
Maar ik zou graag de roomboter en agavesiroop vervangen.
Is Stevia een goede vervanger voor agavesiroop? Dan is de samenstelling natuurlijk wel anders. Heb ik dan meer melk nodig om het wat ‘sappiger’ en romiger te maken? Omdat ik geen roomboter wil gaan gebruiken.
Ik ga overigens soja melk gebruiken ivm koemelkallergie.
Hopelijk krijg ik met dit recept eindelijk iets lekkers binnen!!
Groetjes
Is er ook iets wat de kokoscreme zou kunnen vervangen?
Ik wil, samen met mijn vader kunnen genieten van suikervrije dingen, want we proberen allebei op de lijn te letten maar houden héél veel van lekkere dingen eten, niet zo’n handige combi;)
Maar mijn vader verafschuwt alles dat met kokos te maken heeft en zelfs bij het kleinste spoortje van kokos vind hij het al niet lekker, dus vandaar mijn vraag!
Evelien, je zou het alsnog kunnen proberen met de santen. Misschien zelfs zonder het je vader te vertellen, om te kijken of hij het toch proeft ;) En anders kan je het recept voor suikervrije én glutenvrije brownies maken dat ik binnenkort op de site zet. Die zijn ook heel erg lekker!
Kun je ook tarwemeel gebruiken ipv bloem? Bloem is namelijk niet goed, net als suiker
Hoii,
Ik heb nu een paar keer de brownies gemaakt, met rijstmelk en tarwemeel.
Smaakte heerlijk!!!
Groetjes
Supersite!
Ik mag geen suiker meer van mijn osteopate. Niet eenvoudig voor een chocaholic als ik!Ik ga morgen meteen je brownies uitproberen! Kleine tip: in plaats van de noten te bakken in de oven, kun je ze makkelijk bruin bakken in een hete pan…
Groetjes
Silvia
deze brownies zijn superrlekker!
ik heb ze afgelopen week gemaakt en meteen een hit hier,ik ga ze vaker maken,bedankt!
Hoi!
Dit recept is erg lekker!
Vandaag gemaakt omdat we iets te vieren hadden en ik wou iets met chocolade.
Ik heb er een soort taart van gemaakt met een bodem van dadels, amandelmeel en havermout en dan een dubbel recept van de brownies. Hij viel goed in de smaak.
Volgens mij is hij het lekkerst als hij langer in de koelkast heeft gestaan.
Is het wel normaal dat ze veel kruimelen?
Denk dat ik deze maar niet te vaak moet maken want dan wordt ik tonnetje rond:)
Jorien,
Ze kruimelen inderdaad wel een beetje! Fijn dat jullie ze zo lekker vinden :)
Ik vroeg me trouwens nog af hoe het komt datde brownies zo plat zijn steeds? Ik gebruik een browniebakvorm 20x20cm, zalhet daar aan liggen? Misschien dan maar volgende keer recept verdubbelen voor een dikkere brownie..
Hoi,
Wat een lekker recept! Ik had niet gedacht dat deze brownies net zo lekker zouden zijn als brownies met suiker. Ik wil proberen geen suiker meer te eten maar zo kan ik mezelf toch nog eens trakteren op wat lekkers. Bedankt! Ik ga verder expirimenteren.
Groeten Femke
Kan de agavesiroop eventueel ook vervangen worden voor palmsuiker? Of worden ze an te stevig van structuur?
Suzet,
Ik verwacht dat je de agavesiroop wel kan vervangen met iets als palmsuiker. Ik gebruik zelf geen palmsuiker, omdat ik het idee heb dat dit mijn bloedsuikerspiegel teveel doet schommelen. Daarom zou ik het dan met kokosbloesemsuiker proberen. Dit is te koop bij de meeste natuurvoedingswinkels en bij sommige webwinkels.
Bedankt Anna voor je reactie, ik ga het gewoon proberen,.. Mocht het niet bevallen dan kan ik ze de volgende keer maken met kokosbloesemsuiker of iets dergelijks, of toch met agave, ik ben daar alleen niet zo’n fan van gezien de vele speculaties op internet etc.
Ik heb ze net uit de oven gehaald en meteen geproefd, ze zijn heerlijk! Hopelijk halen ze het weekend ;-)
Heb ook suikerloze eierkoeken gemaakt die zijn ook heel erg lekker.
Ik ga van de week nog meer recepten van jou uitproberen, mijn complimenten voor de lekkere recepten!
sinds een poosje gestopt met suiker
diverse dingen al gemaakt
en ik moet zeggen iedereen vind het heerlijk alleen maar goed
als ik nu al iets probeer, van zoet, nee ik kan het niet meer weg krijgen…
bedankt voor alle recepten
gr Anja
Agavesiroop, kokosbloesemsuiker etc zijn ook gewoon suiker. Het recept is lekker maar hoort zeker niet in de categorie suikervrij.