Suikervrije banketstaaf met amandelspijs

Een banketstaaf met amandelspijs kan eigenlijk niet ontbreken met Kerstmis. Daarom, op de valreep, een recept voor deze lekkernij. Ik wilde al eerder een poging wagen om amandelspijs te maken zonder geraffineerde suiker, maar ik had even de tijd nodig om uit te vinden hoe ik de suiker het beste kon vervangen. In ‘normaal’ spijs zit namelijk erg veel suiker en dat is erg bepalend voor de structuur van het spijs.

Dit spijs kan je ook gebruiken voor bijvoorbeeld een banketletter of een kerststol met amandelspijs.

BanketstaafBanketstaaf met amandelspijs (zonder suiker)
Voor ongeveer 4 personen

60 gram blanke, gepelde amandelen
60 gram blanke rozijnen
citroenschil (rasp niet meer dan een halve afgestreken theelepel citroenschil)
3 eetlepels water
2 plakjes bladerdeeg

  • Haal de plakjes bladerdeeg uit de vriezer en laat ze ontdooien.
  • Was de rozijnen.
  • Doe de amandelen, rozijnen, citroenrasp en 1 eetlepel water in de keukenmachine.
  • Zet de keukenmachine een minuut lang aan. Het spijs moet een samenhangend geheel worden, maar absoluut niet te vochtig. Voeg eventueel nog 1-2 eetlepels water toe als het mengsel nog te droog is.
  • De rozijnen en amandelen moeten zo fijn mogelijk gemalen zijn. Laat de keukenmachine wat langer draaien als je nog vrij grote stukken hebt.
  • Leg bakpapier op een bakplaat. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
  • Leg de twee plakjes bladerdeeg naast elkaar op de bakplaat en maak de naad tussen deze twee plakjes dicht met je vingers. Draai de plak om en maak de naad daar ook mooi dicht.
  • Schep het spijs op het bladerdeeg. Maak een mooie rol van het spijs en zorg dat deze in het midden van je bladerdeegplak ligt.
  • Vouw de bovenste rand van het bladerdeeg over het spijs en vouw dan de onderste rand daar overheen. Maak de naad mooi dicht met je vingers.
  • Vouw de openingen aan de twee buitenkanten van het bladerdeeg dicht.
  • Draai je ongebakken banketstaaf voorzichtig om, zodat de dichtgemaakte naad aan de onderkant zit.
  • Bak je banketstaaf gedurende 15 minuten tot deze lichtbruin is.

5 reacties op “Suikervrije banketstaaf met amandelspijs” - Geef jouw reactie


    Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
  1. Ook een goede manier voor spijs:
    Bij de natuurvoedingswinkel kan je amandelmeel kopen, het recept voor spijs staat erop.
    Nu weet ik niet meer precies de hoeveelheid, maar volgens mij is het: 100 gram meel met 90 gram rijststroop.
    Een heerlijke spijs, die je kunt gebruiken voor alles waar je spijs in wilt:
    Brood
    speculaas
    banketstaaf

    Complimentg voor de site, ik kijk regelmatig voor nieuwe ideeen.

  2. Ik ben nog wat aan het experimenteren en heb vandaag banketstaaf gebakken met de amandelmeel/rijststroopspijs. Het is een goed te hanteren spijs, zeer gemakkelijk te verwerken. Ik heb het nog wel een klein beetje bijgezoet met een laagglycemische zoetstof. Deze spijs vind ik minder zoet dan op basis van rozijnen. Maar de banketstaaf is verder bijzonder goed gelukt!

  3. Hoi Teatske,
    Wat goed dat de banketstaaf zo lekker was! En leuk dat je zo aan het experimenteren bent :-)

  4. wat een supersite :) kruidnoten waren thuis een succes. Nu wij een dochtertje hebben gekregen willen we die suikervrij opvoeden iig de eerste paar jaar. Dus wij moeten het goede voorbeeld geven en zelf op alternatieven jacht gaan.

    Nu wil ik gevulde speculaas maken. de spijs lukt aardig, heb niet helemaal de juiste keukenmachine hiervoor. Maar hebben jullie ook een idee/recept voor de zachte speculaas boven en onderop de spijs?

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.