Suikervrij paasbrood / kerstbrood

Pasen valt vroeg dit jaar en is er daarom eerder dan ik had verwacht. Gelukkig ben ik nog op tijd om een heerlijk paasbrood zonder suiker te bakken, met amandelspijs! Ik wilde jullie het recept graag nog op tijd geven. Als je met Pasen een paasbrood op de ontbijttafel wilt hebben, heb je nu nog een paar dagen de tijd.

Aan ‘normaal’ paasbrood of kerststol is suiker toegevoegd aan zowel het deeg als de spijs. Dat is echt niet nodig. De rozijnen zijn zoet genoeg. In ‘normaal’ amandelspijs zit enorm veel suiker, daarom is het zo verrassend hoezeer mijn suikervrije amandelspijs erop lijkt. Het is wonderbaarlijk wat je allemaal kan doen zonder suiker!

Paasbrood/kerstbrood (zonder suiker)
voor 1 brood (ongeveer 1.5 kilo)

Voor het brood
ruim 2.5 dl melk
14 gram gedroogde gist (twee zakjes)
2 eieren
75 gram roomboter
500 gram bloem
1 tl kaneel
paar snufjes zout
175 gram rozijnen
175 gram blanke rozijnen

Voor de amandelspijs
120 gram blanke amandelen
120 gram blanke rozijnen OF 2-3 eetlepels agave (naar smaak)
sap van 1 limoen

 • Vet een broodvorm in, bestrooi met bloem en schud de overtollige bloem eruit. Leg een stukje bakpapier op de bodem van de vorm.
 • Verwarm de melk tot lauwwarm.
 • Doe de gist in een grote kom en voeg de melk toe.
 • Smelt de boter in een steelpannetje op laag vuur, de boter mag niet bruin worden.
 • Voeg de gesmolten boter aan het melkmengsel toe, samen met de bloem, eieren, zout en kaneel. Meng alles goed door elkaar.
 • Kneed het deeg tot alles goed gemengd is en het soepel aanvoelt. Het deeg kan een beetje plakkerig zijn, dat is prima.
 • Was de twee soorten rozijnen en laat ze goed uitlekken.
 • Voeg de rozijnen toe aan het deeg en kneed het er goed doorheen, zodat de rozijnen goed verdeeld zijn over het deeg.
 • Leg een schone theedoek over de kom en laat het deeg 1 tot anderhalf uur rijzen op een warme plek.
 • Maak tijdens het rijzen van het deeg de amandelspijs.
 • Doe alle ingrediënten voor de spijs in een keukenmachine en laat deze draaien tot alles tot korrels is gemalen en je een vrij zacht amandelspijs hebt.
 • Zet de spijs in een afgesloten bakje in de koelkast terwijl het deeg verder rijst. Zo heeft de spijs de tijd om wat harder te worden, waardoor je er later makkelijker een lange rol van maakt.
 • Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius.
 • Als het deeg klaar is met rijzen, pak je voorzichtig de deegbal uit de kom en doe deze in je broodvorm. Zorg dat het deeg overal ongeveer even hoog is.
 • Pak de amandelspijs uit de koelkast en vorm er een rol van zo lang als de broodvorm.
 • Maak met je vingers een greppel in het deeg (in de lengte) waar de rol amandelspijs moet komen. De greppel moet minstens 4 c.m. diep zijn.
 • Leg de rol amandelspijs in de greppel, duw deze nog iets naar beneden. Bedek de spijs met het deeg wat omhoog is gekomen. Zorg dat het deeg er helemaal overheen valt en je niets meer van de spijs ziet.
 • Duw de rozijnen die bovenop het brood liggen zoveel mogelijk in het deeg, zodat ze niet verbranden tijdens het bakken.
 • Bak het brood gedurende 50-60 minuten in de hete oven.
 • Het brood is goed als je op de onderkant van het brood klopt en het redelijk hol klinkt.
 • Haal het brood zodra het gebakken is uit de broodvorm en zet het op een rooster om af te koelen.

24 reacties op “Suikervrij paasbrood / kerstbrood” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Hoi Anna,

  Ik zit mij nu al een paar avonden te verlekkeren aan je op het oog verrukkelijke suikervrije recepten.

  Bij vandaag zet je: laat het deeg rijzen op een warme plek. Maar ik heb eigenlijk geen warme plek. Overdag is het meestal maar 17 of hooguit 18º.

  Nu heb ik wel eens gelezen dat je deeg ook in een warme oven van 50ºgoed zou kunnen laten rijzen. Heb jij daar wel eens van gehoord? Gedaan? En wat vind jij: kan dat?

  Vast bedankt voor je antwoord.

 2. Als het buiten niet zonnig is laat ik mijn deeg rijzen in een kom op de centrale verwarming.

  Ik heb nooit deeg laten rijzen in de oven en ik denk dat het ook niet de meest ideale plek is daarvoor, omdat het een afgesloten ruimte is. Maar je kan het natuurlijk proberen, ik hoor van andere mensen dat ze het wel doen.

  Als je geen centrale verwarming hebt om je kom met deeg op te zetten, zou ik de kom eerst bedekken met plastic folie met daar overheen een theedoek die je vochtig hebt gemaakt met warm water. Zet de kom op een plek waar het in ieder geval niet tocht. Als het goed is, rijst het dan ook prima.

  Succes ermee en ik ben benieuwd wat je allemaal gaat maken!

 3. Hihi, ben ik zelf ook benieuwd naar!
  Dank je voor je snelle antwoord!

  Ik laat het je – ooit -weten.

  Bedankt! Laetitia

 4. Hey Anna,

  Lijkt me een lekker recept, maar ik vind het toch enigszins misleidend dat het een ‘suikervrij’ paasbrood wordt genoemd.

  Ja, er zitten geen toegevoegde, geraffineerde suikers in, maar je gebruikt in totaal 570 (!) gram rozijnen voor één brood. Rozijnen zijn echte (fruit-)suikerbommetjes, 95% koolhydraten, en persoonlijk zou ik ook deze met mate consumeren.

  Verder vroeg ik me af waarom jullie het gebruik van blanke pasta / witte rijst afraden, maar wel gewone bloem gebruiken. Geen volkoren?

  Tot slot, hebben jullie deze al gezien? Hij is het lange kijken meer dan waard, maar er staat ook wel ergens een korte versie op YouTube. http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM

  Groet,
  Meike

 5. Beste Meike,
  Of het woord ‘suikervrij’ voor jou misleidend is, is afhankelijk van wat je verwacht wanneer je ‘suikervrij’ ziet staan. Suikerwijzer.nl gaat over het eten zonder geraffineerde suiker, niet over het eten zonder suikers. Daarom is het naar mijn idee niet misleidend.

  De suikers die wij wel eten zijn bijvoorbeeld de suikers in vruchten en agavesiroop. Ook koolhydraten worden in je lichaam omgezet in suikers, daar hebben wij geen problemen mee. Dat heeft je lichaam nodig. Wel proberen we zo min mogelijk ‘snelle suikers/koolhydraten’ te eten. Zo eten we volkoren brood i.p.v. witbrood. Ik zeg ‘zo min mogelijk’, want in sommige recepten vinden we het gebruik van witmeel zoveel lekkerder dan volkoren meel, dat we het witte meel (en dus de snellere koolhydraten) dan voor lief nemen. Het zijn recepten die we maar af en toe eten, zoals dit paasbrood. Je kan het witte meel in onze recepten altijd vervangen met volkoren meel. Het is iets waar je zelf al dan niet voor kiest.

  Ik zal het filmpje gaan bekijken. Bedankt voor de tip!

 6. ff een reactie over het meel. Je kunt in de natuurwinkel naast tarwebloem en volkoren tarwemeel ook gewone tarwemeel krijgen. Volkoren = 100 % van de maling, bloem is 70% (30% eruit gezeefd dus) en tarwemeel is 85%. Dit 85% meel levert net als bloem een goede luchtige brood structuur en heeft toch veel van de goede eigenschappen van volkoren meel. Ik heb er zelf al een rozijnenbrood mee gemaakt en ik kan dus uit eigen ervaring dit van harte aanbevelen.

 7. ik heb deze een beetje aangepast en hij is net klaar en erg lekker. Het is bij mij een zuurdesem-krentenbrood geworden, zonder melk en boter, omdat ik gisteren al een zetsel had gemaakt met water en die was al vochtig genoeg.

 8. Erg lekker, ik heb er gemengde noten aan toegevoegd! We serveren hem vandaag bij de paaslunch en hebben natuurlijk even voorgeproefd! Het lukt me niet om de spijsemulsie heel fijngemalen te krijgen. Wie heeft er tips? Behalve een nieuwe staafmixer!

  Ik ben ook opzoek naar een goed recept voor cake zonder geraffineerde suiker. Tot dusver nog niet geslaagd.

  En dan nog een laatste vraag bestaat er ook fondant zonder geraffineerde suiker? Je kunt er taarten nl zo mooi mee versieren!

 9. @Anna A Het spijsmengsel krijg je het makkelijkst met een keukenmachine. Met een goede staafmixer kom je inderdaad ook een heel eind. Je kan ook steeds een beetje mixen.

  Ik ben bezig met recepten voor suikervrije cupcakes en toppings, dat komt nog op de site!

 10. Hallo,

  Ik heb gisteren een kerstbrood gemaakt en hij is heerlijk. Ik heb nu ook wat sneetjes ingevroren om met kerst ook wat te hebben. Ons zoontje moet er nog ff aan wennen.

  Groetjes en iedereen fijne suiker/zoetstofvrije feestdagen.

 11. Hoi.

  Bedankt voor dit recept!
  Ik ben hem nu aan het maken zodat we morgen, tijdens de kerstlunch een lekkere kerststol hebben.

  Ik heb hem wel een beetje aangepast.
  Ik heb speltmeel ipv tarwebloem gebruikt en behalve rozijnen doe ik er ook nog gedroogde abrikozen, dadels, vijgen en walnoten door.
  Voor het bakken aan smeer ik het brood nog in met eigeel, om het verbranden van de rozijnen te voorkomen en zodat de geschaafde amandelen die ik er ook nog overheen doe blijven plakken.

  Ik ben heel benieuwd hoe hij gaat smaken!

 12. Hoi

  Ik heb gisteren paas brood gemaakt en ik denk dat ik iets fout heb gedaan. Hij is erg droog en de buitenkant is erg hard geworden.
  Ik ben al een tijdje opzoek naar paas brood met spijs maar dan zonder suikers.
  De smaak is echt heerlijk alleen jammer dat hij zo droog is.
  Ka je inplaats van bloem en gist ook zelfrijsend bakmeel gebruiken en is het dan volgens het zelfde recept als hier staat?
  Ik ga het van de week nog een keer proberen want ik wil met pasen mijn eigen brood hebben.

 13. Diana, zelfrijsend bakmeel is hetzelfde als bloem met bakpoeder. Het is dus best anders dan met gist. Je kan het natuurlijk proberen, maar het wordt dan wel anders. Jammer dat je brood zo droog is geworden, misschien je oven wat lager zetten de volgende keer en/of wat korter bakken. Elke oven is weer anders, dus daar kan het aan liggen.

 14. @Sandra Je kan tarwemeel best goed vervangen door speltmeel. Het geheel kan wel een klein beetje droger smaken.

 15. ik gebruik gewoon amandelmeel ipv zelf de amandelen “fijn” te malen. bevalt mij beter. ik ga dit recept zo uitproberen. hoop dat het lukt

 16. Hoi Anna,
  Ik wil dit brood graag maken voor kerst. Ik heb alleen geen broodvorm. Zou ik ook een cakeblik kunnen gebruiken? En zo ja, heb ik dan genoeg aan deze hoeveelheid amandelspijs?

 17. Hoi Carolina,

  Jahoor, dat kan prima. Ik heb in een bakkerij gewerkt en daar gebruikten ze voor de broden altijd cakevormen.
  Succes! Ik ga ’em ook maken voor kerst, ben heel erg benieuwd!

  Fijne feestdagen!

 18. Hoi Joyce,

  Ik heb dit recept niet geprobeerd, maar weet wel dat je in principe alle melksoorten door elkaar kunt vervangen; dus melk door sojamelk kan ook. Zie ook: http://voedzo.nl/eigen-ervaring/een-handleiding-door-de-recepten-ingredienten-vervangen/

  Bij een recept met karnemelk geldt vaak dat het gebruikt wordt om deeg te laten reizen, in combi met baksoda (baksoda + zuur zorgt ervoor dat deeg rijst), dus dan is het geen goed idee om een andere melksoort te gebruiken (ik gebruik dan citroensap aangelengd met water), maar verder kan het over het algemeen dus heel goed.

  Ik gebruik ook vaak havermelk of amandelmelk; ook erg lekker!

  Succes!

  Groetjes,

  Sanne

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.