Glutenvrije suikervrije pepernoten (en lactosevrij)

door Anna,
5 December 2012

glutenvrije suikervrije pepernotenOp de valreep nog een recept voor suikervrije pepernoten. Er staat al een recept voor kruidnoten op deze site, maar die is niet glutenvrij. Omdat we Sinterklaas gingen vieren en ik wilde dat ons zoontje ook pepernoten kon eten, maakte ik nog snel dit glutenvrije en lactosevrije recept.

Als je de pepernoten voor iemand maakt die echt streng glutenvrij moet eten, let dan op dat echt alle ingrediënten glutenvrij zijn. Sommige bakpoedermerken zijn bijvoorbeeld niet glutenvrij en andere (dr. Oetker b.v.) wel.

In plaats van meteen alles te bakken, kan je ook de helft van het deeg gebruiken en de andere helft invriezen. Op die manier kan je makkelijk later meer pepernoten bakken (deeg ontdooien, pepernoten rollen en bakken).

Pepernoten (suikervrij, glutenvrij en lactosevrij)
voor 1 grote bakplaat vol pepernoten

mengsel van 200 gram glutenvrij meel (ik gebruikte boekweitmeel en rijstebloem, je kan ook rijstemeel of wat maismeel gebruiken)
100 gram plantaardige margarine of kokosvet
60 gram kokosbloesemsuiker (te koop in natuurvoedingswinkels)
1 ei (geklutst)
1 tl bakpoeder
1 tl kaneel
halve afgestreken el speculaaskruiden
1 el rijstemelk (indien deeg te droog is)

  • Meng alle ingrediënten behalve de rijstemelk in een ruime kom.
  • Als het deeg na goed kneden geen samenhangende bal vormt, voeg dan 1 el rijstemelk toe en kneed het er goed doorheen.
  • Leg het deeg minstens 1 uur in de koelkast (in een plastic bak, zak, of in een afgesloten kom).
  • Haal in de tussentijd de bakplaat uit de oven en leg er bakpapier op.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
  • Rol pepernoten van het deeg en leg ze op de bakplaat. Bij mij werden het meer hoopjes dan balletjes, omdat het deeg vrij broos is.
  • Bak gedurende 10-15 minuten gaar. Kijk na 10 minuten of ze al klaar zijn, zodat je pepernoten niet te donker worden.
  • Haal de bakplaat voorzichtig uit de oven.
  • De pepernoten vallen makkelijk uit elkaar als ze nog warm zijn. Laat de pepernoten daarom volledig afkoelen voor je ze van de bakplaat haalt. Dan zijn ze lekker stevig.
  • Omdat er ei in zit, bewaar ik ze voor de zekerheid in een bakje in de koelkast.
5 reacties reageer ook →
  1. 5 December 2012
    Agnes reactielink

    Ze zijn heerlijk geworden! Dank voor dit recept zo op de valreep.

  2. 5 December 2012
    angela benistant reactielink

    Zelf maak ik pepernoten door er amandelmeel bij te doen en sinaasappelsap te gebruiken als het deeg te droog is

  3. 27 December 2012
    Elsanne reactielink

    150 gr havermout
    50 gr boekwijtmeel
    2 el koek en speculaaskruiden
    1 tl kaneel
    1 el appelstroop
    3 el kokosvet, laten smelten

    Alles bij elkaar gooien.. Lekkere december koekjes van maken.
    Ovenstand en tijd, zelfde als pepernoten met suiker.

  4. 5 January 2013

    Leuke recepten zijn dit!

    Ik bak niet meer zoveel maar ben altijd in voor de combinatie gluten/suiker/lactose vrij

    @ Elsanne
    de variant met haver is alleen glutenvrij als (bron glutenvrij.nl)

    “Is haver glutenvrij?

    Haver is van nature glutenvrij. Maar tijdens de teelt, de oogst, het transport, de opslag, in de molen en bij de verwerking tot eindproducten (bijvoorbeeld in de bakkerij) komt de haver in aanraking met tarwe, gerst en rogge. Daarom past alleen gecertificeerd glutenvrije haver binnen een glutenvrij dieet. Op de verpakking van deze haver staat het ‘glutenvrij’ logo. Dit verhaal geldt ook voor bijvoorbeeld boekweit.”

    Maar dit geldt dus ook voor boekweit en dat wist ik nog niet. leuk om zo weer meer te leren!

  5. 8 June 2013
    solange degroote reactielink

    Ik zou graag confituur maken van rabarber maar met stevia, hebt u soms een recept?
    bij voorbaat dank

    solange

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

48 queries. 0.391 seconds.