Geraffineerde suiker

door Anna,
17 February 2009

asmi_suiker-02Geraffineerde suiker

Wat is het verschil tussen geraffineerde en ongeraffineerde suiker? Ongeraffineerde suiker is suiker in zijn natuurlijke vorm, het is nog niet ‘schoongemaakt’ in de fabriek. De suiker wordt schoongemaakt om de suiker wit van kleur te maken, met een neutrale smaak en lange houdbaarheid. Door het raffineren van de suiker worden allerlei stoffen uit de suiker gehaald die je lichaam nodig heeft om de suiker goed te verwerken.

Hoe wordt geraffineerde suiker gemaakt?

Om geraffineerde suiker te krijgen moet men de suiker wassen, snijden, malen, walsen (persen), filteren, centrifugeren, klaren, carbonatatie (fosfatatie), indikken door verdamping, ontkleuren (m.b.v. verkoolde koeienbeenderen), ionenuitwisseling met een hars, verder indikken door evaporatie, kristallisatie, nogmaals centrifugeren en drogen (behandelen met antischuimmiddel, behandelen met formaldehyde, verzuren met zwaveldioxide, toevoegen van hardheidsstabilisator, schonen m.b.v. blauwzuur, enz. (bron: http://www.circadian.nl/supplementen/suiker.html)

Witte suiker bevat geen goede stoffen

Ongeraffineerde suiker bevat allerlei vezels, mineralen, enzymen en vitaminen. Deze stoffen heeft je lichaam nodig om suiker goed te verteren. Al deze ‘goede’ stoffen worden tijdens het raffineren uit de suiker gehaald, waardoor je lichaam ze uit z’n eigen reserves moet halen. Die stoffen had je lichaam eigenlijk opgeslagen voor onder meer een goed werkend immuunsysteem. Door het eten van geraffineerde suiker moet je lichaam die stoffen echter gebruiken voor het verwerken van de suiker. Hierdoor kan je immuunsysteem verzwakt raken. Bovendien brengt de onttrekking van deze stoffen uit het lichaam allerlei andere processen in je lichaam door de war, zoals de hormoonhuishouding.

Bloedsuikerspiegel

large_492696Ook zorgt het eten van geraffineerde suiker voor een verstoorde bloedsuikerspiegel. Suikers en andere geraffineerde producten (zoals witbrood en witte pasta) zorgen voor een snelle verhoging van de bloedsuikerspiegel. Dat geeft een gevoel van energie. Daarom krijg je ook zo’n behoefte aan iets met suiker als je je moe voelt. Maar het lichaam vindt het niet prettig als de bloedsuikerspiegel plotseling omhoog schiet, vooral niet als dat vaak gebeurt. Wanneer de bloedsuikerspiegel snel omhoog gaat, neemt het lichaam noodmaatregelen om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Als je vaak geraffineerde producten eet zoals suiker, gaat het lichaam op een gegeven moment te hard werken om de bloedsuikerspiegel omlaag te krijgen. Dit veroorzaakt een verstoring in je lichaam en kan voor een heleboel klachten zorgen (zoals vermoeidheid, depressiviteit en Candida).

Fructose

Sommige mensen gebruiken fructose in plaats van witte suiker, omdat je bloedsuikerspiegel er minder snel van omhoog schiet. Fructose zit van nature in fruit, wat je zonder problemen kunt eten. Maar fructose wordt ook in poedervorm verkocht. Deze vorm van fructose is ook geraffineerde suiker. De vitamines en mineralen zijn eruit gehaald en je lichaam moet die -net als bij ‘gewone’ witte suiker- ergens anders vandaan halen. Daarom zijn vruchten zo handig, daar zit alles gewoon kant en klaar in: het is lekker zoet én bevat alle nodige stofjes waardoor je lichaam de suiker goed kan verwerken.

43 reacties reageer ook →
  1. 23 November 2009
    Ingrid reactielink

    Hallo Anna en Marger,

    Allereest complimenten voor jullie site!
    Even een vraagje over suiker
    Van zonnatura heb je de ruwe rietsuiker,daar staat op “ongeraffineerd”
    Kan ik er dus van uit gaan dat ik dit kan gebruiken,hoe goed of slecht is dit
    in vergelijking met de witte suikers?

    Alvast bedankt!
    Ingrid

  2. 24 November 2009

    Hallo Ingrid,
    De ongeraffineerde rietsuiker van Zonnatura is beter dan de gewone rietsuiker, omdat die ongeraffineerde vorm wat meer mineralen bevat. Je lichaam hoeft die mineralen dan niet uit z’n eigen reserves te halen. Verder verschilt het helaas nauwelijks van geraffineerde suiker.

  3. 6 December 2009
    Ingrid reactielink

    Bedankt voor jullie reaktie!

    Ik ben inmiddels over op helemaal geen suiker en volg momenteel
    het candida dieet,gelukkig hou ik van koken en bakken!
    Maar het helpt wel om er veel over te lezen zoals op jullie site,houd de moed erin
    en de motivatie hoog!

  4. 9 January 2010

    nooit geweten dat geraffineerde suiker zoveel bewerkingen en toevoegingen krijgt, vraag blijft, is suiker echt zo slecht voor je lichaam zoals wordt gesteld, niettemin bedankt voor de uitgebreidde informatie, groeten van henderiekus

  5. 11 January 2010

    geachte mensen;
    verklaar nader m.b.v. verkoolde koeien beenderen is dat werkelijk waar dat men koeien beenderen gebruikt bij wittesuiker?

  6. 12 January 2010

    Beste S. Bisesser,
    Het gebruik van verkoolde koeienbeenderen heb ik uit een bron die bij het artikel vermeld staat (helaas hebben zij in verloop van tijd het artikel over dit onderwerp van hun website weggehaald). Waarschijnlijk wordt dit niet altijd gebruikt om suiker te ontkleuren, maar het is goed mogelijk dat je suiker eet waarvoor koeienbeenderen zijn gebruikt (zie bijvoorbeeld deze link).

  7. 15 January 2010

    Hoi,

    Is er ook een lijst of iets waar geraffineerde suikers inzitten en waar niet?

    Hoe kom ik aan zo’n lijst?

  8. 16 January 2010

    Hoi Anita,

    wij hebben wel een lijstje met namen die op etiketten aan geraffineerde suiker worden gegeven. Met die kennis kun je dan op alle etiketten ontdekken of het product geraffineerde suiker bevat of niet.

    Ik denk dat het heel moeilijk wordt om een volledige lijst te publiceren van alle producten met suiker. Alleen al omdat er continu producten bijkomen en verdwijnen. Het grootste deel van de producten in de supermarkt bevat suiker (of kunstmatige zoetstoffen, die wij ook mijden). Als je verse groenten, fruit en noten koopt, zit je altijd goed omdat daar niets aan toegevoegd wordt. Bij alle overige producten wordt het etiketten lezen. In het begin kost het wat moeite, maar je onthoudt snel genoeg van producten die je vaak eet welke wel en niet kunnen.

  9. 12 March 2010
    Edwin reactielink

    Waar halen jullie de opmerking vandaan dat suiker in geraffineerde vorm niet goed te verteren is? Het is juist heel makkelijk te verteren. Daarom komt het snel in je bloed en voel je je snel energiek.
    Ook zou ik graag weten waar jullie de opmerking vandaan halen dat je lichaam moe wordt van het eten van veel producten met suiker. Het produceert dan gewoon meer insuline en meer gebeurt er niet. Dat je moe wordt na eten (afterlunchdip) is een reactie van het lichaam dat zich concentreert op het verteringsproces, waardoor er minder energie overblijft om andere dingen te doen.
    Je wordt ook niet dik van suiker, maar van teveel eten. Minder suiker eten heeft daarom niet zoveel zin omdat je lichaam dan simpelweg vraagt om meer; het voelt geen verzadiging. Helaas is de mens behept met deze natuurlijke reactie. We zijn nu eenmaal gemaakt op een omgeving met een krapte aan voeding. Dan leg je een vetvoorraad als het mogelijk is, om magere tijden te overleven. Heel anders dan de tegenwoordige continue overdaad.
    Wel denk ik dat het eten van veel geraffineerde suiker andere voedingsstoffen verdringt, omdat je deze simpelweg minder gaat eten, en je dus zodoende te weinig van bepaalde voedingsstoffen binnenkrijgt. Ook denk ik dat geraffineerde suiker plaque in je mond verergert en daarmee cariës. De bacterieën hebben met suiker een makkelijk toegankelijke energiebron. Dus alleen om de laatste twee redenen: kalm aan met suiker.

    Graag een reactie.

  10. 15 March 2010

    Hallo Edwin,
    Je hebt best een hoop vragen en we waarderen het dat je kritisch naar dit onderwerp kijkt. Hieronder mijn antwoorden.

    * We zeggen niet dat suiker niet goed te verteren is, maar dat het bepaalde stoffen (vezels, mineralen, enzymen en vitaminen) nodig heeft om het goed te verteren. Deze stoffen zitten bijvoorbeeld van nature in fruit (en vruchten zijn over het algemeen een natuurlijk zoetmiddel). Bij geraffineerde suiker zijn die stoffen eruit gefilterd. Daarom moeten die stoffen uit de reserves van je eigen lichaam komen.A Als je veel witte suiker inneemt, moet je lichaam ook veel van die reserves gebruiken. Dat kost energie.

    * Dat je moe kunt worden na het eten van geraffineerde suiker, weten wij uit eigen ervaring. Ook horen we het veel van andere mensen. Het is iets anders dan een afterlunchdip. Toen ik nog geraffineerde suiker at, merkte ik bijvoorbeeld heel duidelijk dat ik na het eten van een stuk taart erg moe werd, terwijl dat niet het geval was na het eten van bijvoorbeeld een volkoren boterham met kaas.Ook kan je uit veel betrouwbare informatiebronnen halen dat het eten van geraffineerde suiker een piek in je bloedsuikerspiegel geeft, maar vervolgens zakt dit tot een lager niveau dan die je voor het innemen van de witte suiker had. Die lage bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat je je moe voelt.

    * Marger en ik hebben gemerkt dat als je natuurlijke zoetmiddelen gebruikt in plaats van geraffineerde suiker, je lichaam juist veel minder vraagt om meer. Als ik vroeger bijvoorbeeld een pak koekjes bij de supermarkt had gekocht en één koekje at, vroeg mijn lichaam om meer. Ook al zat ik vol. Nu wij zelf koekjes en dergelijke maken met andere zoetmiddelen dan geraffineerde suiker, merken we heel duidelijk dat je na een of twee koekjes echt genoeg hebt. Mijn lichaam vraagt niet om meer. Het voelt voor mij vergelijkbaar met het eten van witbrood of volkoren brood. Van witbrood kan ik door blijven eten en na het eten van een of twee volkoren boterhammen hoeft mijn lichaam niet meer. Het is dan voldoende gevoed, met de ingrediënten waar het behoefte aan had. De behoefte aan zoet kan dan wel een natuurlijke reactie zijn die voortkomt uit tijden van schaarste, maar dat wil niet zeggen dat we geraffineerde zoetmiddelen moeten innemen.

    Het niet of minder eten van geraffineerde suiker is en blijft een persoonlijke keuze. Ook verschillen mensen in hun ideën over voeding en dus ook over het al dan niet gebruiken van geraffineerde suiker en de reden daarvoor. Wij halen onze informatie uit verschillende bronnen die naar ons idee eerlijke en betrouwbare informatie bieden. Ook halen we veel informatie uit onze eigen ervaringen en die van anderen. Als we informatie uit eigen ervaring delen op de website, zorgen we ervoor dat het duidelijk is dat dit onze ervaring is.

  11. 17 March 2010
    Edwin reactielink

    Dag Anna en Marger,

    Bedankt voor jullie reactie. Zonder verwijzingen naar de bronnen van jullie kennis, wat volgens mij één van mijn vragen was, blijft het voor mij echter een mening. Mijn bronnen zeggen andere dingen. Daarom zou ik die van jullie graag te weten komen. Dat zou volgens mij niet alleen mij, maar alle lezers van jullie site verder helpen. Misschien een extra pagina met deze bronnen/verwijzingen naar websites?

  12. 18 March 2010

    Hoi Edwin,

    dank je voor de suggestie. Wij beschouwen onze informatie echter niet als wetenschappelijke publicaties en kiezen er daarom voor om de artikelen ook niet in die vorm te gieten met voetnoten en literatuurlijsten. Hier en daar zul je een bronvermelding in het artikel tegenkomen, zoals ook hierboven bij de uitleg over het raffinageproces. Buiten dat soort harde feiten kun je de inderdaad meeste inhoud wel als mening beschouwen, evenals jouw eigen bijdrage hierboven.

    Wie goed zoekt vindt altijd wel websites of onderzoeken die elkaar volledig tegenspreken over een onderwerp. Wij verzamelen zoals gezegd informatie, schatten de betrouwbaarheid van de bronnen in en nemen in ons oordeel onze eigen ervaringen en die van andere mensen vaak mee om tot het door ons geschetste beeld te komen. We verwachten van niemand dat men dat als de ultieme waarheid aanvaardt.

    Dat er mensen moe worden specifiek na het eten van geraffineerde suiker bijvoorbeeld, betekent niet dat wij beweren dat dat voor jou of iedereen geldt. Die mensen waarvoor dat wel geldt, hebben dat doorgaans wel specifiek uitgeprobeerd en weten dus met vrij grote zekerheid hoe het voor hun zit.

  13. 24 May 2010
    Karin reactielink

    Edwin je zegt dat je lichaam niet moe wordt van het eten van veel producten met suiker. “Het produceert dan gewoon meer insuline en meer gebeurt er niet.”

    Daar heb je niet helemaal gelijk in. Je pancreas moet inderdaad reageren met insuline, maar omdat het “snelle” suikers zijn, krijg je een insulinepiek, waardoor je glucosegehalte in je bloed weer snel daalt en je dus weer suiker nodig hebt om dat op te vangen. Een (negatieve) spiraal waar je wel degelijk moe van wordt.

    “Dat je moe wordt na eten (afterlunchdip) is een reactie van het lichaam dat zich concentreert op het verteringsproces, waardoor er minder energie overblijft om andere dingen te doen.”

    Dat is inderdaad waar, maar je lichaam heeft voor al die verteringsprocessen maar beperkte energie voorhanden. Door het af moeten breken van geraffineerde producten – waar dus bijna geen voedingswaarde meer in zit en dus veel overtollige stoffen- heeft je lijf meer energie nodig dan het heeft, dus je wordt moe en futloos.
    Je zult zelf ervaren als je een maaltijd eet met hoogwaardige voedingsstoffen, je naderhand veel energieker zult zijn dan na het eten van een maaltijd met veel geraffineerde producten. Gewoon omdat je lichaam dat beter kan verteren.

    Je schrijft ook:”Je wordt ook niet dik van suiker, maar van teveel eten. Minder suiker eten heeft daarom niet zoveel zin omdat je lichaam dan simpelweg vraagt om meer; het voelt geen verzadiging.”
    Je lichaam voelt inderdaad geen verzadiging bij suiker, vanwege die insulinepieken. Wel bij hoogwaardig voedsel, zie het voorbeeld van Anna over witbrood vs volkorenbrood. Dat je niet dik zou worden van suiker is een misvatting. Suiker vraagt om insuline en dat is een vetproducerend hormoon! Daardoor kweek je dus een hoog insulinegehalte en gaat je lichaam vetten maken van al die overtollige suiker.

    Lees eens artikelen op http://www.metabool.nl of Foodlog over dit onderwerp.

  14. 24 May 2010
    Edwin reactielink

    Dag Karin,

    Bedankt voor je reactie. Voor de discussie graag jouw antwoord op de vragen en gevolgtrekkingen over het volgende feit: In bijvoorbeeld een appel zit soms meer (snel opneembaar) suiker dan in koek of snoep. Levert dit volgens jou ook een insulinepiek op? Zo ja, dan wordt je van sommig hoogwaardig voedsel ook moe en sneller dik. Zo nee, waarom dan niet? Mijn idee is nog steeds dat je te dik wordt door een te grote inname van calorieën, wat makkelijker gebeurt bij het eten van energierijke voedingsmiddelen (met veel suiker, vet en eiwit). Zie ook één van mijn informatiebronnen http://www.food-info.net/nl/national/ww-suiker.htm

    Waar trek je de grens tussen geraffineerd en niet geraffineerd. Biologische volkorenkoeken, met rietsuiker, is dat geraffineerd? En is het niet geraffineerd als er i.p.v. rietsuiker honing in zit (80% glucose, fructose en saccharose)? Zo op het oog weinig verschil in samenstelling, want ook honing bestaat voornamelijk uit loze calorieën. Die overige 20% is voornamelijk water.

    Graag een controle van je genoemde website-naam, want het is een lege website.

  15. 24 May 2010
    Karin reactielink

    Sorry typefoutje, het moet zijn http://www.metabool.com

    Ik ben het met je eens dat je minder kcal. moet eten dan je verbruikt, of in elk geval niet méér als je gewoon op gewicht wil blijven. Ik ben het niet met je eens dat vet en eiwit boosdoeners zijn. Transvet ja, maar gewone vetten zijn gewoon gezond.

    Ik heb last van hypoglykemie/hyperinsulinemie en heb inderdaad net zoveel last van een appel als ik er niks anders bij eet, als van een gevulde koek; in die zin heb je gelijk. Alleen trek ik de grens tussen voedzaam en ‘loos’. Als ik de keus heb tussen een gewone koek of een biologische met ongeraffineerde suiker zal ik die laatste nemen, is het een koek of een appel dan zal ik voor de appel gaan, omdat ik denk dat mijn lijf daar meer voedingsstoffen uit kan halen.

    Vanwege mijn klachten eet ik sinds 3/4 jaar koolhydraat beperkt en dus vetter en eiwitrijker. Ik ben er inmmiddels 7 kilo mee afgevallen, leuk meegenomen. Zelfs mijn cholesterol is gedaald en ik heb FH, dus dat is heel prettig. Ik heb meer energie omdat ik vrijwel geen toegevoegde suikers binnenkrijg en nee, daar heb ik geen wetenschappelijk bewijs voor. Heb ik ook niet nodig, want ik voel wat ik voel.

    Ik ga een kijkje nemen op de infobron die je genoemd hebt.

  16. 20 June 2010

    Er is nu chocolade op de markt gebracht wel heel erg duur kan je bij de natuurwinkel kopen zonder cacaomassa Cacaoboter of cacapoeder en zonder geraffineerde suikers ik heb het pas gekocht ingredienten: ecuadoraanse cacao 80% ongeraffineerde ritersuiker gentechvrije lecithine duss sow wel veel schelen ook kwa cali maar de voedingswaarde staat jammer genoeg niet op maar het is heel erg lekker

  17. 26 November 2010
    Janet reactielink

    Ik ben eens verder op zoek geweest naar het raffineren van suiker maar het enige wat ik kan vinden is dat na het inkoken van de suikerbietensap de stroop die hierbij geproduceerd wordt gecentrifugeerd wordt. De suiker en de melasse worden zo van elkaar gescheiden en verder gebeurd er niet veel. Tenminste dat is wat ik erover kan vinden, en dit klinkt mij toch niet zo heel schadelijk in de oren. Of zie ik hier iets over het hoofd?

  18. 28 November 2010

    Ik weet natuurlijk niet uit welke bron je dat hebt en zie dat de URL van de bron die wij in dit artikel noemen inmiddels niet meer werkt. Zoals je echter kunt lezen in de alinea ‘Hoe wordt geraffineerde suiker gemaakt?’ komt er veel meer bij kijken dan wat je noemt. Het grote probleem is uiteindelijk dat geraffineerde suiker niets meer bevat van de nuttige stoffen die in het oorspronkelijke product (meestal de suikerbiet) voorkwamen. Daardoor heeft het de hoge invloed op onze suikerspiegel en onttrekt het voor de vertering stoffen aan ons lichaam, die het lichaam juist zelf al nodig had.

  19. 10 March 2011
    Johan reactielink

    Even wat feitjes: het gebruik van ‘koeienbeenderen’ stamt uit vroegere tijden. Ook wordt suiker niet ‘gebleekt’ zoals je nogal eens hoort, wel gewassen met heet water om de laatste stroop van de kristallen te spoelen.

    Kijk voor het productieproces van kristalsuiker gerust op volgende link:
    http://www.suikerunie.nl/Productieproces.aspx

  20. 16 April 2011
    diana reactielink

    Sinds kort heb ik nevella ontdekt, ik kocht het bij de C1000. Er zit geen aspartaam in, het heeft priobotica, is glutenvrij. Er zit wel sucralose in. Maar is dit ook een geraffineerde suiker? Het is wel geschikt voor diabetici.

    Ik heb candida en mag absoluut geen geraffineerde suikers. Las bij jullie ook over palmsuiker, dat is een geweldige tip. Nu eet ik ook suikervrije muntdrop van Klene, maar daar zit maltitolstroop in en ook sucralose. Vraag me af of ik dit wel mag eten. Kan het nergens vinden.

    Groetjes Diana

  21. 17 April 2011
    Johan reactielink

    Hoi Diana,

    Sucralose is een kunstmatige suiker, in dit geval een gechloreerde suiker die niet door het lichaam wordt verteerd met een zoetkracht 200x die van suiker. Dus lage calorieen. Daar is nog niet veel van bekend, mn niet wat onzuiverheden met chloor precies doen. Het is wel in bepaalde producten sinds kort toegestaan. Effect op volwassenen kan anders zijn als op bv. babies of senioren.

    Het is best lastige materie tussen natuurlijke en kunstmatige (chemisch gemodificeerde) zoetstoffen.

    Mvg Johan

  22. 19 April 2011

    Hoi Diana,
    Ik heb nevella even voor je opgezocht. Het wordt inderdaad gemaakt van sucralose en dat is een kunstmatige (en dus ook geraffineerde) zoetstof. Ik raad kunstmatige zoetstoffen af, omdat ze zo geraffineerd zijn en geen natuurlijke vitamines, mineralen en dergelijke bevatten zoals die wel in bijvoorbeeld vruchten zitten. Ik zou proberen zoveel mogelijk onbewerkte producten te gebruiken, liefst biologisch. Bij de natuurvoedingswinkels hebben ze vast veel producten die je mag gebruiken vanwege je candida. Verder raad ik je aan een natuurdiëtist om advies te vragen. Succes ermee!!

  23. 29 May 2011
    Heidi Wellens reactielink

    Ik zit ook met het probleem dat ik moet zoeken naar eten zonder geraffineerde suikers. Mijn zoon mag omwille van aanleg tot tics, die erger worden naarmate hij meer suiker eet, geen geraffineerde suikers eten (diagnose van de osteopaat). Je vindt tegenwoordig wel veel dieetvoeding met vervangsuikers maar die zijn soms nog slechter dan de geraffineerde suikers heb ik begrepen. Hij heeft nu veel producten staan met MALTITOL (choco en speculaaspasta en koekjes) => is dat “natuurlijk” ?
    In de cornflakes zie ik dat er sucralose zit en ik lees hierboven dat het ook geraffineerd is => best dus niet (maar het is zéér moeilijk om cornflakes te vinden die “eetbaar” zijn en die geen suiker bevatten).

  24. 29 May 2011
    karin reactielink

    Heidi, da’s heel simpel op te zoeken: http://nl.wikipedia.org/wiki/Maltitol

    En waarom zou je cornflakes willen eten? Er zijn zoveel betere alternatieven.

  25. 2 November 2011
    Johan Roeleveld reactielink

    Ik snap niets van suiker.
    Ik gebruik geen gerafineerde suiker omdat ik dan nauwelijks pijn heb vanwege reuma.
    Maar als ik op de verpakking de ingrediente lees dan staat daar b.v. 50gr koolhydraten waarvan 20gr suikers.
    Kan iemand mij vertellen wat hiermee bedoeld wordt.
    Ik zou er graag het fijne van willen weten.

    Groetjes,
    Johan

  26. 2 November 2011
    karin reactielink

    Johan je hebt allerlei soorten suikers. Suikers zijn altijd koolhydraten, maar andersom niet. Graan bijvoorbeeld bevat geen suiker, maar wel koolhydraten en die worden in je lichaam omgezet in glucose (een suikervorm). Melksuiker (lactose) is van nature aanwezig in melk, kwark en yoghurt. Dat is niet geraffineerd en wordt dus niet toegevoegd.
    Fruit bevat van nature fructose, een fruitsuiker, maar is dus ook niet geraffineerd, want niet bewerkt. Groenten en noten bevatten ook suikers en/of andere koolhydraten.
    Als je de verpakking van koekjes leest die gemaakt zijn van meel, boter en suiker, zitten daar dus koolhydraten in van het meel en van de suiker. Meel is geen suiker, dus om jouw voorbeeld te gebruiken zou dat 30 gram meel zijn en 20 gram suiker, wat het totaal oplevert van 50 gram kh.
    Zit er nu ook fruit in die koekjes met 50 gram kh, dan heb je dus minder meel en meer suiker, nl. fructose en gewone suiker.
    Ik hoop dat ik het een beetje duidelijk uitleg. ;o).

  27. 3 November 2011
    Johan Roeleveld reactielink

    Karin tot zover snap ik het,maar zijn in mijn voorbeeld nu wel of geen bewerkte suikers toegevoegd.
    Want dat is voor mij belangrijk.
    Soms zie je ook weleens suiker appart vermelt staan,okay dan is het duidelijk.
    Maar dat in combinatie met die koolhydraten is voor mij een grijs gebied.
    Misschien kan jij het wit maken voor mij.

  28. 3 November 2011
    karin reactielink

    Ik weet niet van welk product jij de ingrediënten hebt opgeschreven. Het kan namelijk allebei. Er kan suiker aan zijn toegevoegd en er kan iets inzitten wat van nature suiker bevat, dan wordt het toch allebei genoemd, dat onderscheid lees je er niet af. Wel als er staat: glucose/fructosestroop, dextrose, (invert)suiker, saccharose.

    Alles wat geen etiket behoeft is onbewerkt: fruit, groenten, aardappels, vlees, vis, noten, zaden, pitten, eieren enz.
    Hoe meer bewerkt het is, hoe verder het afstaat van zijn oorspronkelijke vorm.
    In fruit zit fructose, da’s onbewerkt. Bloem is koolhydraten, da’s bewerkt. Maar daar is geen suiker aan toegevoegd. Aan snoep, koek, gebak, chips, zoet beleg enz. wel.
    Jam is gemaakt van vruchten (die fructose bevatten) EN geleisuiker. Dat laatste is bewerkte suiker. Je kunt ook oerzoet kopen (reformwinkel) of honing, dat is suiker in een pure vorm met veel mineralen er nog in.
    Brood bijvoorbeeld wordt gemaakt van tarwemeel (koolhydraten) en er wordt gist aan toegevoegd. Soms ook suiker om het beter te laten rijzen, dan zitten er dus .. kh in waarvan .. % suiker.
    Duidelijker? ;o)

  29. 4 December 2011

    ANNA,je schrijft hierboven dat bij de fabricering van geraffineerde suiker
    antischuimmiddelen, formaldehyde, zwaveldioxide, hardheidsstabilisatoren,en blauwzuur.worden gebruikt.
    Mijn vraag is : Zitten restanten van die stoffen in de witte bietsuiker ?
    Hoeveel van elke stof ?

    BEDANKT Voor je onderzoek.

  30. 16 December 2011

    Zef,
    Ik kan daar geen antwoord op geven. Ik hoop dat die stoffen niet in de suiker zitten. Als je het zeker wilt weten, raad ik je aan de
    productent erover te vragen. Dat is best een interessante zoektocht! Succes!

  31. 8 January 2012
    Mirelle Rietveld reactielink

    Beste Johan,

    Ik lees hier dat je geen geraffineerde suikers eet omdat je dan geen pijn hebt vanwege de reuma. Ik heb het zelfde en volg daarom al twee jaar een suiker en zoetstoffen vrij dieet. Ik ben al een hele tijd op zoek naar een lotgenoot en helaas heb ik die tot op heden nog niet gevonden. Zou je een keer met mij over je ervaringen willen praten / mailen. Ik ben een heel positief ingesteld persoon hoor, dus je hoeft niet bang te zijn dat ik zal gaan klagen :) en is voor mij meer om nog positiever te kunnen zijn en nog meer handvaten te vinden.

    Mijn mail adres is: mirelle.verkerk@live.nl

    Met vriendelijke groet Mirelle Rietveld

  32. 9 February 2012
    Janneke reactielink

    In de AH vond ik een zak Caribbean Gold Sugar.
    Er staat op: Pure rietsuiker
    En onderaan in het Spaans Azúcar de caña no refinado
    Ik begrijp wel een beetje Spaans en dit kan vertaald worden met: ongeraffineerde rietsuiker.
    Zijn de makers van de site bekend met dit merk en of het goede suiker is, voor bijvoorbeeld in recepten waar ook palmsuiker in gebruikt wordt?
    De site maakt volgens mij onderscheidt tussen geraffineerd en ongeraffineerd, dus lijkt dit me een goed product om te gebruiken.
    Alvast bedankt voor jullie reactie!

  33. 10 February 2012

    Hoi Janneke,
    Als deze rietsuiker ongeraffineerd is, betekent het dat er nog een deel van de vitamines en mineralen inzitten die van nature in de suikerriet zitten. Dat is positief.

    We maken inderdaad onderscheid in geraffineer en ongeraffineerd, maar we vinden het ook belangrijk te kijken naar de invloed op je bloedsuikerspiegel. Rietsuiker verhoogt je bloedsuikerspiegel in een rap tempo (net als witte suiker), waardoor je energieniveau eerst stijgt en daarna snel daalt. Daarom gebruiken wij deze soort suiker niet. Palmsuiker bijvoorbeeld heeft veel minder effect op je bloedsuikerspiegel.

  34. 13 December 2012

    …Het is toch echt precies hetzelfde, zie aflevering Keuringsdienst van Waarde…

  35. 14 December 2012

    Als ik het goed heb, wordt daar vooral gezegd dat het beide ongeveer evenveel calorieën bevat. Dat klopt, maar dat betekent niet dat overige effecten hetzelfde zijn.

  36. 11 May 2013
    Bertrand reactielink

    Je word niet dik van geraffineerde suikers? maar ik weet één ding dat als ge geen geraffineerde en vlugge suikers eet, u wel degelijk afvalt. Ik ben nu 2 weken bezig aan een dieet zonder geraffineerde suikers, en ik ben 4 kg afgevallen, enkel en alleen door geen suikers te eten. En dat is ook te begrijpen. Als ge veel geraffineerde suikers eet, worden die gemakkelijk suikers ook aangewend voor onmiddellijk energie te verschaffen, terwijl zetmeel en vetten niet afgebroken en gewoon opgeslagen worden in het lichaam. Zonder suikers worden zetmeel en vetten omgezet in suikers en verbruikt, met het gevolg dat ge afvalt. Ik voel mij nu veel beter, heb geen last van schommelingen in de bloedsuikerspiegel en moeheid en heb ook minder last van artrose doordat ik ook bezig ben met het ontzuren van mijn lichaam.

  37. 14 June 2013
    Monique reactielink

    Ben nu een week bezig zonder suiker.
    Alleen koolhydraten, vetten en eiwitten.
    Dit omdat mijn bloedsuiker te laag is en ik mij de laatste tijd
    als een “dweil” voel.
    Heb nog niet het gevoel dat het echt opknapt,
    vermoeid, wazig en zweverig gevoel.
    Kan iemand mij vertellen hoe lang het lichaam
    er over doet voordat bloedsuiker en insuline op
    het zelfde peil staat, dat je je weer fitter en energieker
    voelt?ik sport 2 x in de week sinds 2 maand.
    Doe er alles aan om fit te worden.

  38. 26 November 2013
    Gabriella reactielink

    Mijn zoontje van twee heeft eczeem en ik ben met hem bij een bioresonantietherapeut geweest. Hij zegt allergie voor melk, tarwe, suiker en schimmels. Hij geeft aan geen suiker te eten. Ik moet dan producten kopen zonder geraffineerde suikers? Toegevoegde suikers? En natuurlijke suikers mogen el? Dat zit alleen in fruit? Wie kan mij helpen?

  39. 10 January 2014

    *Reactie verwijderd vanwege hufterigheid*

  40. 29 January 2014

    Gabriella, ik raad je aan om aan de bioresonantietherapeut om meer informatie en tips te vragen. Die weet als het goed is precies wat de bedoeling is. Succes ermee!

  41. 2 March 2014

    […] Lees nog meer over wat slechte suikers zijn via deze link.  […]

    Pingback
  42. 14 July 2014
    Rinus Both reactielink

    Ben het niet eens met dit verhaal, ruwe suiker of geraffineerde suiker blijft suiker.
    Vezels en vitaminen etc. in ruwe suiker haha!!
    Nieuwe inzichten wijzen uit dat fructose, wat ook in fruit, sapjes light producten en frisdrank etc. zit, de gevaarlijkste is voor onze gezondheid, ze verhogen de gevaarlijke vetten in je bloed met alle ellende van dien. Dus ten aller tijden vermijden!!!
    Van teveel suiker wordt je dik en mensen met diabetes moeten zowiezo oppassen.
    Meer als 40 gram suiker per dag is al te veel en daar gaan we met zijn alle royaal overheen.

  43. 31 July 2014

    Wat bedoelen jullie met ‘suiker in zijn natuurlijke vorm’ ? Wanneer dit namelijk zoiets als een appel is of iets anders waar natuurlijke suikers in voorkomen dan lijkt het me evident dat dit gezonder is dan een product waar verwerkte suikers inzitten (bv een koekje). Ik neem dus aan wanneer jullie zeggen dat er in natuurlijke suikers mineralen, vezels etc zitten dat je dan doelt op het ‘omhulsel’ waar de suiker in zit , zoals bv de appel. Dan is suiker toch nog steeds gewoon suiker of het nou geraffineerd is of niet ? Misschien mis ik iets maar wat verdere uitleg zou fijn zijn. Bedankt alvast. Mvgr Paul

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

57 queries. 0.540 seconds.