Appeltaart (zonder suiker)

door Anna,
15 January 2009

appeltaart1Albert Heijn is slim in het verkopen van appeltaart. Toen ik gisteren deze supermarkt binnenstapte voor de dagelijkse boodschappen, stonden de bekende AH ambachtelijke appeltaartjes bij de ingang uitgestald. Ze zagen er heerlijk uit. En ja hoor, ik had gelijk zin in appeltaart… , maar niet in appeltaart waar een berg suiker in is verwerkt. Dus hoewel deze appeltaartjes er erg lekker uitzien, had ik geen behoefte om er een te kopen. Mijn trek in appeltaart was er vandaag nog wel, dus heb ik zelf een appeltaart gebakken, zonder suiker. En het smaakte heerlijk.

Ik heb de optie om roomboter te vervangen met olie toegevoegd. Olie is gezonder dan roomboter, als je de juiste olie gebruikt. Neem koudgeperste olie, het liefst biologisch. Koolzaadolie is de gezondste soort die je in dit recept kan gebruiken. Let op: gebruik géén lijnzaadolie, deze mag namelijk niet verhit worden.

Appeltaart (zonder suiker)

voor 3-4 personen

  • 150 gram bloem
  • 100 gram roomboter OF 90 ml olie
  • 50 gram suikervrije abrikozenjam (Zonnatura)
  • 350-400 gram appels (Elstar bijvoorbeeld)
  • 50 gram rozijnen
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 theelepels citroensap
  • mespunt zout

Doe bloem, boter (of olie), jam en zout in een kom. Snij de boter in kleine stukjes en kneed het geheel met je handen tot een gelijkmatig deeg.

Schil de appels, maak parten en snij ze in plakjes. Voeg rozijnen, kaneel en citroensap toe.

Boter een vorm (van ongeveer 14 c.m. doorsnede) in. Pak driekwart van het deeg en druk dat in de vorm en de rand van de vorm. Gooi het appelmengsel erin.

Maak van het overgebleven deeg strengen en leg deze ruitsgewijs over de appeltaart.

Bak de taart in een oven (160-180 graden Celcius) gedurende 30-50 minuten, tot de appeltaart gaar en lichtbruin is.

Variatie:

- Als je geen zin hebt in rozijnen, voeg dan 1-2 vijgen (in kleine stukjes) en 1-2 gedroogde abrikozen (in kleine stukjes) toe aan het appelmengsel.
- In plaats van abrizkozenjam kan je ook 1-2 eetlepels (naar smaak) agavesiroop of 2 volle eetlepels rijststroop gebruiken.  Proef het deeg even als je zo’n zoetmiddel hebt toegevoegd en doorgekneed, zodat je weet of het zoet genoeg is naar jouw smaak.
- Opgeklopte slagroom is een lekkere klassieker om bij appeltaart te eten. Je hoeft geen suiker aan de slagroom toe te voegen, want deze is van zichzelf al zoet genoeg.

106 reacties reageer ook →
  1. 29 January 2009

    Oei, dit ga ik wel een keer uitproberen! Bedankt voor de recepten!

  2. 9 April 2009

    Klopt het dat jullie suiker in taart en gebak achtige dingen vervangen door o.a. vijgen en abricozen ?

  3. 10 April 2009

    Ik gebruik inderdaad wel eens gedroogde vruchten in taart en gebak, maar dat is niet de enige manier om een zoete smaak te krijgen. Ik gebruik hiervoor ook verse vruchten, suikervrije jam, carobepoeder, noten en soms agavesiroop.

    Gedroogde vruchten zoals abrikozen en vijgen kunnen heel lekker zijn, zoals in de appeltaart, maar soms is een andere zoetmaker lekkerder. Dat is afhankelijk van wat je maakt.

  4. 15 August 2009
    Astrid reactielink

    Hallo,
    Ik heb van de week een appeltaart gebakken met Esdoornsiroop (Maple Sirup) als suikervervanger, heerlijk!!!

    Heb er ca. 3 a 4 eetlepels ingedaan (deeg) en was een groot succes.
    Groetjes Astrid

  5. 11 November 2009

    Fijn dat er een site is waarin beschreven wordt hoe je zonder suiker toch lekker kunt eten en bakken etc!

  6. 13 November 2009

    We zijn blij dat het gewaardeerd wordt! Geniet ervan en spread the word :)

  7. 23 November 2009

    wat ik niet begrijp aan dit recept.. maar misschien heb ik het mis want ik ben een leek,
    bloem valt toch ook onder de catagorie koolhydraten, net zoals suiker, en geraffineerde producten (wit meel, witte bloem, wit brood, etc) doen de suikerspiegel toch ook stijgen? en is tevens ook erg ongezond. volkoren producten zijn gezond en te preferen. waarom wordt deze taart met normale bloem en geen volkoren bloem gemaakt?

  8. 23 November 2009

    Marger en ik eten geen geraffineerde suiker en geen kunstmatige zoetstoffen. We eten wel producten die koolhydraten bevatten dus ook de suikers die je via koolhydraten binnenkrijgt. We koken zo min mogelijk met witte bloem, witte pasta en dergelijke.

    De appeltaart kan je prima maken met volkoren bloem maken. Dus als dat je voorkeur heeft, kan je de ‘gewone’ bloem vervangen door volkoren bloem.

  9. 23 November 2009

    ik vind deze website een goed initiatief.. te weinig mensen, helaas, zijn ervan op de hoogte dat suiker ongezond is. ga zo door! bedankt voor je reactie.. ik denk dat ik hem een keer maak:D
    groetjes

  10. 18 January 2010

    Ik ga dit zeker een keer proberen. Zou het met volkorenbloem ook echt lekker zijn, denk je?

  11. 18 January 2010

    Deze appeltaart smaakt lekker wanneer je ‘m met volkoren bloem maakt in plaats van witte bloem. Het deeg wordt iets steviger en het vult meer.

    Ik zou zeggen: probeer het een keer met witte bloem en een keer met volkoren bloem, dan kun je zelf bepalen wat je het lekkerste vindt!

  12. 27 January 2010

    Sinds september gediagnosticeerd met hypoglycemie en bijna jarig… lastig, lastig.
    Maar officieel mag ik 1 boterham met jam dus dit recept durfde ik wel aan.
    Ik heb volkorenmeel ipv bloem gebruikt en dadels ipv vijgen. Smullen!!!
    Variaties: Perentaart:
    extra aan het deeg toevoegen: 10 amandelen (kleingehakt) en koekkruiden.
    Vulling: peren, 5 dadels, en 20 gr amandelen, koekkruiden en citoensap.
    Heeeeeeeeeeeeeeeerlijk!
    Er staat ook nog een kersen-pruimentaart in de oven, die dus nog niet geproefd:
    deeg maken met kersenjam (evt. minder suikervariant)
    vulling: kersen en 5 gedroogde pruimen.
    Hoera! Ik kan gewoon lekker trakteren op mijn verjaardag.
    Ga op tafel nog chocoladedessertsaus, poedersuiker en schenkstroop zetten want er komen ook mensen die nergens op (hoeven te) letten!
    Bedankt voor jullie recept.
    Iris.

  13. 30 January 2010

    Ziet er uit als een heerlijke taart? Goed als ik deze op mijn website plaats?

    Groeten,
    Giel Thijssen.

  14. 30 January 2010

    Hij is inderdaad heerlijk! We hebben hem afgelopen week nog gegeten.

    Wij geven geen toestemming voor het overnemen van onze content, dus ook niet het recept. Ernaar verwijzen met een link mag natuurlijk altijd.

  15. 7 February 2010

    Beste Anna en Marger,

    Hier word ik nu helemaal vrolijk van. Wat een site!
    Ik ben twee weken geleden begonnen met eten zonder suiker en gist. Het valt niet helemaal mee. Vandaag keek ik naar de ingredienten van de ketjap, om vlees voor sate te marineren. Jakkes. Toen vond ik jullie site. Ik heb hem helemaal bekeken en erg veel recepten uitgeprint. Morgen ga ik op zoek naar de ketjap zonder suiker.
    Ik ben bijna jarig en had zo iets van en nu? Het wordt appeltaart!
    Heel erg bedankt voor alle info.
    Groeten Joke

  16. 7 February 2010
    astrid reactielink

    Hoi Joke,
    Volgens mij bestaat er bij de “dieet” producten in de supermarkt aangepaste ketjap. Ik weet natuurlijk zo niet te vertellen wat erin zit, maar misschien kun je deze wél gebruiken! Het staat bij onze AH naast de zonnatura producten.
    Groetjes Astrid

  17. 7 February 2010

    Joke,
    Wat fijn dat je zo’n plezier hebt aan onze site!

    Wij gebruiken tamari van het merk Kikoman in plaats van ketjap. Die is suikervrij én wij vinden het ook lekkerder dan ketjap. Dit is in de meeste supermarkten te koop en ook (als je een echt grote fles wilt) bij de toko.

  18. 7 February 2010

    Joke, we horen graag hoe de appeltaart bevalt! Veel plezier op je verjaardag en succes met de nieuwe voedingsstijl.

  19. 9 February 2010
    madeva reactielink

    Gisteren 2 varianten op de appeltaart gemaakt:
    bij 1 eerst een zakje gedroogd fruit (appels, ananas, rozijnen e.d) -wat ik eerst 30 minuten in lauw water heb laten wellen… vruchtjes daarna even kort deppen met keukenpapier- op de bodem gedaan, daar de appeltjes op gelegd en het recept verder volgen.
    Bij de 2de taart heb ik nootjes gebruikt; ik had nog zo’n gemengd zakje liggen waar ik alleen de pinda’s heb uitgevist; de rest op de bodem, appeltjes erover…. heerlijk!!
    En nog leuker: mijn kinderen hebben spontaan meegeholpen (9 & 8 jaar); omdat het allemaal zo enorm eenvoudig is en super lekker is dit echt geweldig om met kinderen te doen!
    We zijn erg blij dat we deze site gevonden hebben!

  20. 18 February 2010

    Hallo,
    Om nog even op de volkorenbloem terug te komen, ook dit heeft een hoge waarde aan koolhydraten en geeft dus verhoogde bloedsuikerwaarde’s. Ga naar een goede natuurwinkel of vraag het via de warme bakker aan en neem dan VOLKORENMEEL, dit is wat anders als volkorenbloem! Gezonder, voedzamer en beter voor de mens.
    Verder staan er leuke en smakelijke recepten op de site, al pas ik ze hier en daar voor ons thuissituatie wat aan. Lekkere recepten kun je ook vinden op site’s van Montignac (die verafschuwd ook verkeerde bloemsoorten, pasta’s en aardappelen)hier wordt ook geen suiker gebruikt en leer je ook veel over welke voeding een hoge bloedsuikerspiegel veroorzaakt. Kijk anders eens een boek in de bibliotheek in van Montignac hierover je zult verbaasd zijn over veel overeenkomsten.

  21. 20 February 2010

    Hoi Joke,
    Bloem en meel zijn koolhydraten en je bloedsuikerspiegel verhoogt nou eenmaal van het eten van koolhydraten. Er is wel een verschil in type koolhydraten. Van volkorenmeel verhoogt je bloedsuikerpiegel namelijk minder snel dan van witte bloem en blijft dus stabieler (=minder pieken en dalen in je energieniveau). Bovendien is volkorenmeel gezonder voor je lichaam.

    Ik heb nagekeken of er een verschil is tussen bloem en meel, want ik gebruik die woorden gewoon door elkaar. Er is inderdaad verschil, dus bedankt voor je opmerking! Met bloem wordt officieel witte bloem (waar de tarwezemelen en tarwekiemen zijn uitgezeefd) bedoeld. Er bestaat dus geen bloem die niet wit is en anders is het bloem met toegevoegde granen. Officieel is meel altijd tarwemeel (waar de zemelen en kiemen dus nog inzitten).

    Het is fijn dat Montginac zo leerzaam voor je is. Ik gebruik zijn recepten zelf niet. Marger en eten namelijk geen kunstmatige zoetstoffen. Dat gebruikt Montignac wel in zijn zoete recepten. Bovendien heb ik er zelf niets op tegen om aardappelen en (volkoren) pasta te eten.

    Leuk dat je onze recepten goed kan gebruiken en ze aanpast naar je eigen wensen!

  22. 29 April 2010
    claudia reactielink

    Hoi hoi…
    Super leuke site en de brownies zijn al goedgekeurd : )
    Ik heb nog wel een vraagje over deze appeltaart. Meestal zit er ook een ei in het deegmengsel(van “gewone” appeltaart) en om op de bovenkant te doen, zodat het mooi gaat glanzen. Is dat mogelijk bij deze suikervrije taart of is het overbodig??

    Succes verder met de site..ik ga nog veel maken, dat weet ik zeker..
    greotjes claudia

  23. 3 May 2010

    Hoi Claudia,
    Een ei in deze appeltaart is niet nodig. Als je het leuk vindt om te experimenteren, kan je het natuurlijk altijd proberen.

    Wat geklutst ei op de bovenkant smeren (op het deeg) voordat je de appeltaart in de oven doet, zorgt er inderdaad voor dat de taart extra gaat glanzen. Dat kan je altijd doen.

    Veel suikervrij bak- en eetplezier!

  24. 9 July 2010

    Hoi Claudia,

    Wat een leuke site zes! Ik heb vandaag voor het eerts een broodje gegeten zonder suiker gegeten, het was heerlijk. Ik zie je volgende week weer bij de hondenkennel, groetjes,

    Margot

  25. 26 October 2010
    Pieter reactielink

    Hallo!

    Even een opmerking: waarom zouden er geen suikers in appels zitten?
    Dat doen ze wel!

    Toch zal je van deze appeltaart niet snel een suikerdip krijgen, je beperkt het enorm en
    bovendien bevat de appeltaart veel vezels en fructose, wat de suikerpiek al aanzienlijk doet dalen.

    Als je het deeg met extra eiwit (ei) zou maken, dan zal de suikerdip nog eerder voorkomen worden, doordat eiwit de opname eveneens remt!

    Succes!
    Pieter

  26. 26 October 2010

    Geen geraffineerde suiker, Pieter, daar draait deze site om ;)

  27. 27 October 2010
    Pieter reactielink

    Maar suiker blijft suiker. Een blikje jam met 50% suiker (zonder toegevoegd suiker) is toch niet gezonder dan een bilkje jam met 25% natuurlijk en 25% geraffineerd suiker?
    Even gesteld dat de typen suiker hetzelfde zijn. Als je het anders ziet ben je kortzichtig!

  28. 27 October 2010

    Ik zal je laatste zin wel verkeerd begrijpen, want het lijkt haast alsof je mensen veroordeelt als ze een andere mening hebben dan de jouwe. Voor onze onderbouwde visie op het verschil tussen geraffineerde en ongeraffineerde suiker verwijs ik je naar ons artikel over geraffineerde suiker.

  29. 27 October 2010
    Astrid reactielink

    Er is wel degelijk verschil als het gaat om ‘natuurlijke suikers’ in bijvoorbeeld fruit en toegevoegde (geraffineerde biet)suiker!! Ons dochtertje is namelijk allergisch voor de in producten toegevoegde (geraffineerde biet)suiker en kan wél tegen de suikers die aanwezig zijn in fruit, of van vruchten gemaakte producten zoals bijv. de jam. De natuurlijk suikers geven geen reactie en eet ze dus de voor ons normale suiker (zoals wij in onze koffie en thee doen en welke is toegevoegd aan bijna alle producten die je in de supermarkt koopt) dan krijgt ze hevige uitslag en jeuk, dus dat zegt voor mij genoeg. Er is dus wel een verschil, aantoonbaar of niet, haar lichaam is het bewijs!! Jammer inderdaad dat er meteen met het woord “kortzichtig” wordt gegooid, ik denk alleen dan dat zulke mensen die dit roepen niet op deze website thuis horen.
    Astrid

  30. 27 October 2010
    Pieter reactielink

    Ik veroordeel niemand, en vind het goed dat jullie bewust met suikergebruik omgaan, maar als iemand een appeltaart maakt en daar heel veel appels in stopt en geen sucrose, dan vind ik het toch wel een beetje ‘dom’ om dan maar te zeggen dat het suikervrij is. In appels zit namelijk wel suiker.

    Een boterham met 1 gram geraffineerd en 1 gram natuurlijk suiker is net zo ‘gezond’ als een boterham met 0 gram geraffineerd en 2 gram natuurlijk suiker.

  31. 27 October 2010

    Pieter, als je verder leest op deze website dan dit artikel, dan zie je dat wij heel duidelijk aangeven dat ‘suikervrij’ op déze site betekent: ‘zonder geraffineerde suiker‘, niet ‘zonder alles wat scheikundig als suiker te benoemen valt’. Zodoende is het volstrekt logisch om al onze recepten suikervrij te noemen.

    Je laatste bewering geloven wij niet en met ons vele bezoekers van deze website, uit eigen ervaring. Daarover hebben we ook al diverse (wél onderbouwde) artikelen geschreven en je ziet het in de reactie boven je zelfs meteen terug. Als jij het wel wilt geloven vinden we het verder prima. Laten we het op deze pagina verder alleen over bovenstaand artikel hebben, de appeltaart dus.

  32. 1 November 2010
    Janneke reactielink

    Hallo

    Ik ben een niet heel ervaren bakster. Ik heb sinds kort een combimagnetron en ben een beetje aan het bakken geslagen. Ik ben dus nog volop aan het experimenteren en het gaat dus nog niet altijd zoals ik zou willen.
    Klopt het dat het deeg van de appeltaart, na baktijd pas, gaat harden? Ik heb ‘m namelijk een paar weken geleden gemaakt maar toen de baktijd voorbij was, was het deeg nog niet hard. Ik heb de taart toen nog langer in de oven gelaten maar toen was het deeg weer te hard. Dus moet ik toch de baktijd aanhouden zoals hierboven benoemd en ervan uit gaan dat het deeg harder wordt na het bakken?
    Dit is misschien een domme vraag, maar zoals gezegd ben ik nog niet heel ervaren :-)

    Alvast bedankt

  33. 1 November 2010

    Hoi Janneke,
    Het deeg zou redelijk hard moeten zijn als de taart uit de oven komt, bijna net zo stevig als een appeltaart die je in de winkel koopt. Als ‘ie afkoelt wordt het deeg nog wel een klein beetje harder. Als het deeg echt nog zacht is na het bakken, is het inderdaad een goed idee om ‘m wat langer in de oven te laten. Probeer het dan eerst 5 minuten langer, dan is de kans dat het deeg te hard of te bruin wordt heel klein.

    In de ene oven gaat het bakken iets harder dan in de andere. Het is een kwestie van uitproberen met jouw oven.

    Succes en ik hoop dat de volgende appeltaart die je bakt helemaal naar wens is!

  34. 1 November 2010
    Astrid reactielink

    Hoi Janneke,
    Het resultaat kan ook aan de gebruikte (room)boter liggen. Roomboter geeft ook weer een ander resultaat dan bijv. margarine of een vloeibaar product. En daarbij is een combimagnetron/oven toch iets wat je moet uitproberen hoor, de temperatuur is overal nét iets anders en de verdeling van de lucht ook, dus gewoon in de herkansing zou ik zeggen!! Smaken doet het toch wel of niet?! Je kunt ook nog varieren met iets lagere/hogere temperatuur/langere of kortere baktijd.
    Groetjes Astrid

  35. 8 November 2010
    Monique reactielink

    Hallo,

    Sinds kort probeer ik minder geraffineerde suikers te eten om te kijken of mijn fibromyalgie klachten verminderen. Dit blijkt inderdaad het geval. Nu heb ik voor het vieren van mijn verjaardag o.a. deze appeltaart gebakken. Tijdens het maken kon ik alleen nergens terug vinden wanneer ik de 2 theelepels citroensap moet toevoegen. Ik ben ook niet zo’n ervaren bakster, want mijn brownie en boterkoek waren te droog toch te lang denk ik.

    Voor de volgende keer zou ik graag willen weten wanneer het citroensap moet worden toegevoegd. Alvast bedankt.

    Groeten Monique

  36. 9 November 2010

    Hoi Monique,
    Fijn dat je klachten afnemen doordat je minder geraffineerde suiker eet!!

    De citroensap was ik vergeten in het recept te vermelden, maar ik heb het nu aangepast. Dus bedankt voor het melden! Daarnaast gebruik ik zelf tegenwoordig bijna altijd rozijnen in de appeltaart in plaats van abrikozen en vijgen. Dat is ook makkelijker verkrijgbaar. Daarom heb ik dat ook meteen aangepast in het recept.

    Ik hoop dat je appeltaart lukt en niet te droog wordt. Gebruikte je misschien volkoren meel? Dan wordt het deeg namelijk altijd wat droger dan met (witte) bloem.

  37. 13 November 2010
    Monique reactielink

    Hallo Anna,

    Fijn dat het is aangepast. Binnenkort ga ik de appeltaart nog een keer proberen. Ik heb inderdaad volkoren meel gebruikt, omdat ik in de supermarkt alleen daar zeker van wist dat ik het mocht hebben. Ben nog niet helemaal gewend aan het etiketten lezen en de tijd die het me extra kost. Ik ben nog erg zoekende en deze site heeft me al aardig op weg geholpen, bedankt daarvoor. Misschien kan er ook een toetjes rubriek onder de recepten komen?

  38. 15 February 2011
    Cootje reactielink

    Mijn vraag is of je de abrikozenjam ook kunt vervangen door palmsuiker.

  39. 15 February 2011

    Cootje,
    Je kunt de abrikozenjam vervangen door palmsuiker. Ook door agavesiroop!

  40. 19 February 2011
    Marleen reactielink

    Jippie wat een goed recept!! Ik heb de bloem vervangen voor speltbloem en vond deze erg smaakvol in combinatie met de roomboter (ik gebruik de grasboter van campina). Omdat ik helaas niet meer mensen in de naaste omgeving ken die suikervrij eten vond ik het een beetje teveel om een grote appeltaart te maken. Daarom heb ik er mini’s van gemaakt door ze in een muffinvorm te maken, hartstikke goed gelukt en korter in de oven dus na 20 minuutjes al klaar :)

  41. 20 February 2011

    Marleen,
    Fijn dat je zo enthousiast bent over het recept! En goed dat je er lekkere muffin-appeltaartjes voor jezelf van hebt gemaakt. Dan kan je er eventueel een paar invriezen en ze over een tijdje weer ontdooien, even in de oven en hmmm!

  42. 3 August 2011

    Het recept ziet er super uit.
    Ik wil de taart graag eens uitproberen, maar welke maat vorm heb je gebruikt?

  43. 6 August 2011

    Ik gebruik voor dit recept een kleine vorm, van zo’n 14 c.m. Als je de hoeveelheden verdubbelt, kan je een meer standaarmaat taart maken (vorm van 28 c.m.).

  44. 26 August 2011
    maaike reactielink

    Hij staat in de oven.
    Helaas heb ik niet zo’n kleine vorm, dus ik heb gewoon een grote vorm genomen en voor de helft gevuld. Hij is dus een beetje misvormd, maar ik denk dat de smaak wel oke is :)
    Moet ik toch maar eens een kleinere vorm erbij gaan kopen…

  45. 26 August 2011

    Maaike,
    Als je alle ingrediënten x2 doet, kan je een grote vorm gebruiken (en heb je meer taart!). Maar zo’n klein vormpje is ook wel heel handig hoor!

  46. 26 August 2011
    maaike reactielink

    ik wilde ‘m eerst even uitproberen :) Maar hij is erg lekker, dus ik denk dat ik volgende keer gewoon een grote taart zal bakken.. mmmm

  47. 28 August 2011

    je kan heel erg goed appeltaart invriezen ook koekjes trouwens ook. Je maakt dan een megastapel en vriest er tig in. Ook handig met kinderen, dan haal je er 1 uit en stopt die in de broodtrommel erbij. Zij wat lekkers en zonder suiker. Ook voor als je ergens naar een verjaardag gaat erg handig dan haal ze zo iets uit de vriezer wat jij kan eten zonder te hoeven bakken. Bijna alles kun je gebakken en wel invriezen, monchou- en kwarktaarten niet

    Ik doe zelf vaak appelstroop door het deeg, geen rozijnen en best veel appels. Ik denk een ruime 500 gram voor deze maat taart. Een custardpudding die bereid is met room over de appels schenken is super lekker. Room koken, 2dl denk ik, custardpapje erbij (volgens mij een eetl. of 4) en dan van het vuur stevia erdoor. Van het deeg wat over is doe ik een handje meel bij en dan kruimels van maken en dat erover strooien. De volgorde die ik hanteer is, deeg maken en bakvorm bekleden, custard pap maken, appels schillen en in stukken snijden in bakvorm met kaneel, pudding erover, kruimel deeg erover en dan hup in de oven en dan bakken.

  48. 10 September 2011
    Frederique reactielink

    Supertips hier! Ahornsiroop is ook zo’n lekker product (en niet zo ongezond!).
    Succes!

  49. 13 September 2011
    Karen reactielink

    Fijn recept, ik ga het eens uitproberen! Mag ik vragen wat de ingrediënten zijn van de abrikozenjam? Koop je die in de natuurwinkel?

  50. 25 October 2011

    Wat een heerlijke appeltaart! Een bewijs dat suiker soms echt overbodig is. De tip van de minitaartjes vond ik ook erg goed. Ik heb 12 muffinvormpjes gevuld en dat ziet er heel leuk uit. Ik heb ze ingevroren en haal gewoon naar behoefte uit de diepvries. Overigens heb ik wel een eetlepel honing bij de appeltjes toegevoegd. Zo werd het iets smeuiger en ook nog iets zoeter. Ik zit nog in de afkickfase van ‘gewone’ suiker, dus een extra shot is welkom, haha!

  51. 29 October 2011

    Karen,
    Suikervrije abrikozenjam kan je bij de natuurvoedingswinkel kopen, maar ook bij de supermarkt (Zonnatura)!

  52. 16 November 2011
    Annemarie reactielink

    Zeker een goed recept! Ik gebruik ook wel eens 2eetlepels honing voor het deeg.

  53. 22 November 2011
    betsy reactielink

    Heerlijk recept net uit de oven.

  54. 9 January 2012
    Marjolein reactielink

    Ik heb de taart gister gemaakt! Alleen heb ik de roomboter vervangen door plantaardige boter, dan is de taart gelijk veganistisch! Viel goed in de smaak, ook bij de visite!

  55. 10 January 2012
    José reactielink

    Ik heb de taart afgelopen weekend gemaakt ivm. mijn verjaardag. Ik heb meteen twee grote taarten gemaakt en iedereen heeft ervan genoten. Voor de liefhebbers had ik wel slagroom met suiker, maar om zelf zoveel mogelijk suikervrij te blijven heb ik een stukje zonder slagroom gehad. Ik vond het om te smullen!

    Bedankt voor dit recept!

  56. 10 January 2012

    José,
    Wat fijn dat er zoveel mensen van de appeltaart hebben gesmuld. Ik doe nooit suiker door de slagroom en vind dat eigenlijk lekkerder dan met. Je kan het gewoon zo (zonder suiker) opkloppen en bij de taart eten. In sommige landen vinden ze het trouwens heel normaal om geen suiker door de slagroom te doen.

  57. 12 March 2012

    Wat een toeval, wilde net voor het weekend een suikervrije appeltaart bij de natuurwinkel bestellen!! nou, dat hoeft dus niet meer :-))

  58. 18 March 2012
    margaretha reactielink

    Ik heb nu al een tweetal keer de taart proberen te maken, maar de vulling blijft altijd te nat, waardoor mijn deeg niet hard wordt. Ik moet ze steeds uit de schaal scheppen ipv ze mooi op een schaal te kunnen serveren.

  59. 18 March 2012
    astrid reactielink

    Margaretha, misschien heb je een natte appelsoort gebruikt? Verander eens de appelsoort en kijk of het nog zo is. Anders kun je er wat paneermeel doormengen (door de appelvulling, wel voor het bakken uiteraard!) Succes!!

  60. 4 April 2012
    Eline reactielink

    Het recept klinkt heerlijk. Ik ga het zeker uitproberen. Ik heb nog een goede tip voor een te natte appeltaartvulling; meng wat (een eetlepel met kop voor grote taart) custardpoeder door het appel/kaneel mengsel. Custard bindt het vocht en zorgt er dus voor dat ook je bodem knapperiger wordt. Daarnaast geeft het een extra lekkere smaak aan je appeltaart. Noem het je ‘geheime’ ingrediënt en iedereen is verpletterd door je kookkunsten.

    Succes!

  61. 5 May 2012
    Yolanthe reactielink

    Ik ga volledig akkoord met de reactie van Eline: klinkt heerlijk! Ik heb besloten geen suiker meer te eten (maar het is pas dag één, dus hoe dat gaat lukken…) en ben blij verrast te zien dat er zoveel lekkere alternatieven zijn! Zoals ik eerder hier heb gelezen: je ontzegt jezelf iets dus daar mag wel wat tegenover staan. Nu heb ik bij dit recept even een vraagje: die rozijnen of vijgen, zijn ze ‘onmisbaar’ in dit recept? Ik ben van geen van beide een grote fan, helaas, kan je ze er gewoon uit laten?

  62. 5 May 2012

    Yolanthe, het is geen probleem de gedroogde vruchten weg te laten. Probeer er dan wel op te letten dat je lekkere zoete appels gebruikt. De gedroogde vruchten zijn namelijk best zoet en dat valt dan weg.

  63. 7 May 2012

    Kun je deze taart ook maken in een volkorenvariant? Ik ben hier zelf niet mee bekend, maar ben op dieet en zou graag eens zoiets proberen. Heeft u misschien tips?

  64. 14 May 2012
    Dille reactielink

    @Inge: ik eet het liefst geen witte bloem, dus ik maak deze taart gewoon met volkorenmeel of speltmeel. Dat lukt prima, verder geen verschillen in het recept.

  65. 5 June 2012
    Anita reactielink

    Hoi Anna,
    Bedankt voor dit recept en deze website.
    Ik eet al heel lang geen suiker (probeer ik altans) en probeer nu ook witte bloem, boter (en ander dierlijk vet) en chemische toevoegingen te vermijden.
    Daarbij stuit ik vaak op veel onbegrip. Van de week was er nog iemand die mij cola-light wilde aanpraten, want dat was veel gezonder(!) dan appelsap… Ik heb toen uiteindelijk maar zuurkoolsap genomen (nog nooit gezien in Nederland, ik was in Duitsland) dat was erg lekker.
    Op deze site kom ik erachter dat ik toch echt niet alleen sta hierin.
    Ik heb nog een vraag over de olie die jij gebruikt ipv roomboter; welke olie soorten kan je gebruiken in gebak? Ik heb alleen olijf- en zonnebloemolie in huis. Zou ik ook zonnebloemolie kunnen gebruiken?
    Ik ga dit recept in ieder geval uitproberen!
    Groetjes,
    Anita

  66. 5 June 2012

    @Inge
    Je kan zeker ook volkoren meel gebruiken! Gewoon de bloem vervangen door evenveel meel. De taart wordt iets droger van smaak, maar evengoed erg lekker!

    @Anita
    Je bent zeker niet de enige die sommige voedingsmiddelen liever niet eet, gelukkig! Onbegrip kan je ook als kans zien om iemand jouw mening en levenswijze uit te leggen. Als iemand dat niet wil aannemen, is dat ook prima.

    Je kan op zich veel verschillende soorten olie gebruiken om mee te bakken, zoals saffloerolie en kokosolie. De meningen over welke olie gezond is en welke niet, lopen wat uiteen. Ik wil er nog eens een artikel over schrijven, om er meer duidelijkheid over te geven. Probeer olie van de eerste persing, koudgeperst, te kopen. Dat is gezonder en je proeft ook duidelijk het verschil. Je kan zonnebloemolie gebruiken, maar dus het liefst wel de koudgeperste.

  67. 20 June 2012
    Shanti reactielink

    Ik heb hem gebakken, hij was heerlijk! Wel meer deeg gemaakt, want deze hoeveelheid was net voldoende voor de bodem.
    Morgen ga ik hem weer maken want dan wordt onze kleine 1 jaar en we geven hem nog geen suiker. Dat wordt smullen!

  68. 21 June 2012
    Laura reactielink

    Hoi Anna,

    Ik heb zelf net ook de taart gebakken, hij was echt heerlijk! Wat leuk dat je op het idee kwam om een taart te bakken zonder suiker. Ik zit al heel lang na te denken en te zoeken over hoe je de taarten toch gezond kunt maken, zonder suiker of slechte ingrediënten.. Maar het is nog best lastig.

    Heb je misschien nog meerdere taartrecepten zonder suiker? Dat zou ik erg leuk vinden.

    Ik had trouwens nog een tip, in plaats van de taartvorm in te vetten met boter of olie, kun je het beter inspuiten met bakspray. Dat is helemaal gezond! dat kun je gewoon kopen bij de ah of c1000 bij de kookspullen.

    Groetjes!

  69. 4 September 2012
    Hubrecht reactielink

    Beste allemaal, ik gebruik al 2 jaar kokosolie extra vierge biologisch
    en kan jullie vertellen (zoek op internet) dat dit de gezondste soort
    is van alle vetten en oliën!

    Verbaasde me dat dit nog niet hier genoemd werd … bij deze, pas op voor je het weet ben je eraan verknocht ;)

    Erg lekker in de appeltaart, daar kokos een extra smaaksensatie geeft
    en ook nog eens heel goed werkbaar in de bereiding is.

    Supertip van het speltmeel, ook zo’n superfood product.

  70. 12 September 2012

    Fantastisch deze recepten! Er is zwangerschapsdiabetes bij mij geconstateerd en ik begeef mij voor het eerst in de wereld van de suikervrije recepten maar ik wordt er erg blij van!

    Ik heb alleen een vraag. Voor welk diameter springvorm zijn de bovenstaande ingedriënten?

  71. 12 September 2012

    Hoi Mir,
    Dat had iemand al eerder gevraagd en ik had het alleen in de reacties beantwoord. Nu staat het ook in het recept zelf: een springvorm van ongeveer 14 c.m. Veel plezier met bakken en een fijne zwangerschap!

  72. 14 September 2012
    Linda Smit reactielink

    Ik en mijn zoon eten nu drie jaar zonder suiker. Voor de rust (ADHD). Bijkomstig voordeel is -20 kilo voor mij en meer energie. Ik word helemaal blij van dit soort websites!

  73. 19 October 2012
    Mirjam reactielink

    Ik heb vanavond de appeltaart gemaakt.
    De vulling is lekker maar ik vind het ‘deeg’ erg droog. Ik heb precies de ingrediënten uit het recept gebruikt…
    Heeft hier iemand een idee waar dit aan zou kunnen liggen?

  74. 20 November 2012

    @Mirjam Het deeg is wel net wat anders dan je gewend bent van ‘normale’ appeltaarten. Daarnaast kan het zijn dat ‘ie wat te lang in de oven heeft gestaan. Elke oven is anders en in de ene oven gaan baksels wat harder dan in de andere oven.

  75. 30 November 2012

    Ik ga deze appeltaart straks proberen met rijststroop. Ben erg benieuwd omdat ik dit natuurlijke zoetmiddel nog niet heb langs zien komen.

  76. 23 January 2013

    kan iemand mij vertellen hoeveel callorien zitten er in 100gr van deze overheerlijke appeltaart zonder suiker en met olie?

  77. 26 January 2013
    Gwendolyn reactielink

    Ik heb zojuist deze taart gebakken en de smaak is heerlijk! Het lijkt alleen net of de verhoudingen bij mij niet kloppen. Ik moet het deeg superdun in de vorm doen wil ik genoeg deeg overhouden voor de reepjes. Klopt dat? En dan past het appelmengsel er maar net of net niet in……. Ik heb nu extra deeg gemaakt.

  78. 26 February 2013

    Gwendolyn, waarschijnlijk heb je een grotere springvorm gebruikt. Het recept is geschreven voor een extra kleine springvorm van ongeveer 14 cm in diameter.

    Hannie, ik ben erg benieuwd naar je bevindingen met rijststroop. Is het gelukt? Was het lekker?

    En ik zou deze taart ook wel met 1 of een half ei willen maken. In mijn ervaring is het deeg dan meestal net iets lekkerder. Maar dan wordt het deeg misschien wel wat te nat. Iemand hier al mee geëxperimenteerd?

  79. 14 March 2013
    Annie van Beek reactielink

    Zou deze appeltaart ook met speltmeel kunnen, mijn kleinzoon mag geen gist,suiker en melkproducten

  80. 14 July 2013
    Mindy reactielink

    Ik heb deze taart ook gebakken vandaag ik heb tot nu toe nog geen problemen hij is supper lekker en dat zal mijn oma ook wel vinder want die heeft suikerziekte en ja als je dan haar verjaardag viert moet er wel wat zijn wat ze mag hebben het is echt een top taart!!! :)

  81. 14 July 2013
    Mindy reactielink

    Supper taart!!

  82. 29 July 2013

    uitproberen

  83. 9 September 2013
    J. Dries reactielink

    Hoi! Ik stuitte net op jou blog en dit recept.
    Ik ben morgen jarig en ben op zoek naar een suikervrij recept voor appeltaart.
    Deze lijkt goed nav de reacties :-)
    Mijn vraag is of ik die abrikozenjam ook kan vervangen door ik stukken gesneden gedroogde abrikozen. Ik heb de jam niet in huis maar wel gedroogde abrikozen.
    Ik hoop op een (snel ;-)) antwoord!

  84. 9 September 2013
    Astrid reactielink

    Mocht je geen jam toevoegen, dan wordt de taart natuurlijk wel wat droger. Ook zeker omdat gedroogde abrikozen het vocht zullen opnemen uit de taart. Ik zou aanraden toch even iets van jam te maken (kan ook van een andere fruitsoort natuurlijk!!) of te kopen. Succes!!

  85. 9 September 2013
    J. Dries reactielink

    Dank voor je reactie!!
    Heb je een simpel recept voor suikervrije jam? En zonder gelatine!

  86. 9 September 2013
    J. Dries reactielink

    Zou ik er bijvoorbeeld ook appelmoes in kunnen doen?

  87. 11 September 2013
    Margaretha reactielink

    Dries, sorry dat ik zo laat reageer, maar je had de abrikozen kunnen weken in wat water en ze daarna mixen. Appelmoes is volgens mij dan weer te nat voor je taartje.

  88. 24 September 2013

    @Annie van Beek Je kan speltmeel gebruiken, dat gaat prima! Het zal wel een klein beetje droger smaken.

  89. 1 October 2013

    ik ga deze taart eens bakken met spelt meel,dit is trouwens door de smaak en hogere eiwit gehalte in spelt,nog smaakvoller dan met tarwe meel,spelt meel is bij uitstek een zeer geschikt meel voor gebak,koekjes brood en pizza !- nog een voordeel: mensen die niet tegen tarwe kunnen,kunnen vaak wel spelt verdragen.

  90. 7 October 2013
    ingrid reactielink

    hallo ik wil graag een glutenvrije suiker/zoetstofvrije en lactose vrije appeltaart maken hoe pas ik dit recept het beste aan

  91. 10 October 2013

    @Ingrid Ik zal een keer een recept voor glutenvrije appeltaart plaatsen.

  92. 10 October 2013
    ingrid reactielink

    bedankt mijn verjaardag kot eraan en ik heb mensen die geen gluten mogen geen lactose en mijn nicht mag geen suiker en geen zoetstoffen zoals in lightprodukten

  93. 1 November 2013
    Myka die bezig is haha reactielink

    Ik zit er nu mee bezig! Ik verheug me op t resultaat! Zo te lezen is t bij de meeste mensten gelukt!

  94. 16 December 2013

    roomboter is zo slecht nog niet,en je kan het toch beter gebruiken dan plantaardige olie!

  95. 15 January 2014
    Elsie reactielink

    Ik ben blij dat ik deze site heb gevonden. Worstel al jaren met geraffineerde en kunstmatige suikers en ga vol enthousiasme met jullie recepten aan de slag.

  96. 2 February 2014
    Gerben reactielink

    Hey!
    Mede dankzij deze site ben ik al meer dan 2 jaar (toegevoegde) suiker vrij!
    Vandaag heb ik dit taartje eens geprobeerd. Alleen heb ik de jam vervangen voor een ‘expirimentje’:
    Ik heb zelf een appel/banaan moes gemaakt (zoals je appelmoes maakt, zonder suiker).
    Ik moest wel iets meer meel toevoegen dan het recept. De meel die ik gebruikt heb was ook ‘bruine’ meel.
    Ik moet zeggen dat het experiment erg geslaagd is! De smaak en textuur is goed gelukt! De banaan proef ik er geheel niet in terug, dus je hoeft niet bang te zijn dat je ineens een banaan-appeltaartje hebt :)
    Dus ook de zonnatura is overbodig in dit geval :)

  97. 14 February 2014

    ALs verrassing hadden man en kinderen deze taart voor mijn verjaardag gemaakt. Leuk hoor en lekker.
    Echter hoe lang kan ik hem bewaren???

  98. 14 February 2014
    Astrid reactielink

    Juud, je kunt zo’n appeltaart 1 a 2 dagen in de koelkast bewaren. Suiker is normaliter een conserveermiddel, dus in dit geval werkt dat niet. En trouwens… hij zal vast te lekker zijn om hem lang te bewaren, dan is ie toch al op!?

  99. 20 February 2014
    Lena Molle reactielink

    Hallo,

    Is het misschien mogelijk met circulatielucht een appeltaart te bakken?

  100. 30 March 2014
    Lisanne reactielink

    Wanneer je de koolhydraten in de bloem en meel wilt vermijden is speltbloem/-meel een geschikt alternatief! Verder bedankt voor dit recept, ik ga m nu uitproberen!

  101. 8 May 2014

    @Gerben, wat een goed en leuk idee! Zo ga ik ‘m ook eens maken!
    @Juud, je kan de taart ongeveer drie dagen bewaren in de koelkast. Maar bij ons is íe altijd veel sneller op ;0
    @Lena, ik heb nog nooit gebakken met circulatielucht. Maar het moet toch werken! Misschien even de gebruiksaanwijzing van de oven erbij pakken?

  102. 17 May 2014
    Reina reactielink

    Wat een tof recept! Ik wil het graag binnenkort proberen!
    Ik heb nog wel een vraagje:
    Is het zo’n kleine taart? Er staat een vorm van 14 cm doorsnede. Dan heb je toch een vet klein taartje? Ik gebruik standaard eentje van 24 cm.
    Moet ik hiervoor het recept verdubbelen?

    Groetjes,
    Reina

  103. 17 May 2014

    Reina, het is inderdaad een klein appeltaartje. Als je een taart van 24 cm doorsnede wilt maken, kan je inderdaad prima de hoeveelheden verdubbelen.

  104. 19 May 2014
    Reina reactielink

    Bedankt voor je reactie! Ik heb hem gisteren gemaakt voor mijn verjaardag. Ik kreeg zoveel positieve reacties! Men verwacht echt niet dat suikervrij zo lekker kan zijn! Ik had met het verdubbelen wel net wat te weinig deeg dus de taart viel een beetje uit elkaar. Volgende keer iets meer deeg maken dus. Maar het smaakte er zeker niet minder om! Bedankt!!

  105. 19 May 2014

    Reina, leuk om te lezen dat jullie blij werden van de taart!

  106. 8 July 2014

    Hey, het lijkt me een zeer leuk recept, alleen vroeg ik me af of je die abrikozenjam ook kon vervangen door een andere jam (zonder suikers, zoals vb. kersenjam of vruchtenjam). Ik hou namelijk niet zo van de smaak van abrikozen.. Zit er iets in die abrikozenjam wat nodig is voor het recept, of is het gewoon persoonlijke smaak? Bedankt!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

51 queries. 0.568 seconds.