Alles over palmsuiker

Update: lees ook ons recentere artikel over palmsuiker.

Sinds kort gebruiken Marger en ik af en toe palmsuiker. De eigenaar van een natuurvoedingswinkel bij ons in de buurt is er lyrisch over en wij wilden het graag een keer proberen. Palmsuiker is namelijk een natuurlijk, vrij ongeraffineerd zoetmiddel met een lage glycemische index. De smaak is vergelijkbaar met gewone suiker of bruine basterdsuiker (afhankelijk van de kleur van de palmsuiker). Het heeft ook dezelfde structuur, waardoor het een heel handig product is om mee te bakken!

Hoe wordt palmsuiker gemaakt?

palmsuiker
foto:

Palmsuiker kan men maken van het sap van een aantal specifieke palmboomsoorten. Het zoete sap halen ze uit deze bomen door een schijf van de bloeistengel af te snijden, dan druipt het er zo uit. Deze zachte vloeistof wordt ingekookt of ingedampt. Hoe verder het wordt ingekookt, hoe harder de suiker wordt en hoe donkerder de bruine kleur wordt. De lichte palmsuiker smaakt meer als ‘gewone’ suiker en de meer donkere variant heeft een caramelachtige smaak. De pure vloeistof bevat onder andere vitaminen, mineralen en antioxidanten. Door de palmvloeistof op een speciale manier in te dampen, blijven vrijwel al deze goede stoffen bewaart. Bovendien is deze methode beter voor het mileu dan wanneer het wordt ingekookt.

In de Thaise en Javaanse keuken is palmsuiker een heel normaal ingrediënt, net als kokosbloesemsuiker. Het wordt er gebruikt in zoete en hartige gerechten.

Verschil tussen palmsuiker en kokosbloesemsuiker

Palmsuiker en kokosbloesemsuiker (of kokospalmsuiker) worden vaak door elkaar gehaald. Toch zijn het verschillende suikers. De kokosbloesemsuiker komt namelijk van een ander soort palmboom. Daarnaast vinden de meeste mensen de smaak van palmsuiker lekkerder dan die van kokosbloesemsuiker.

Palmsuiker en de bloedsuikerspiegel

Palmsuiker bestaat voornamelijk uit sucrose. Er zitten echter zoveel natuurlijke stoffen in, zoals vitamines en mineralen, dat de opname in het lichaam vrij traag is. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel niet zo hard. De glycemische index van palmsuiker is 30 tot 35. Dat is gemiddeld iets lager dan kokosbloesemsuiker (35).

Waar is palmsuiker te koop?

Je kunt eenvoudig online palmsuiker kopen.
palmsuiker-250g-masarang

De palmsuiker komt in verschillende vormen en maten. Vloeibaar, in tubes en in een vorm die vergelijkbaar is met ‘gewone’ suiker. De kleur varieert van licht- tot donkerbruin. Let wel goed op welke palmsuiker je koopt. Sommige palmsuiker is namelijk vermengt met andere soorten suikers (zoals riet- en maltsuiker) om het een zachtere smaak te geven. Die wil je liever niet gebruiken. Dan heeft de suiker namelijk geen lage GI meer en is niets te zeggen over de mate van geraffineerdheid en milieubelasting. Palmsuiker wordt onder andere verkocht bij de Jumbo, in natuurvoedingswinkels, de toko en Turkse winkels. Kijk in ieder geval even naar de ingrediënten van een pakje palmsuiker, er mag alleen palmsuiker in zitten. Ik koop zelf het liefst die van Arenga.

Palmsuiker heeft veel voordelen boven de witte geraffineerde suiker. Toch blijft het een (licht) bewerkte suiker. Gebruik er dus niet teveel van.

Meer lezen:
– arengapalmsugar.com.hk
naturalnews.com

57 reacties op “Alles over palmsuiker” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Wil jullie complimenteren met wederom een supergoede tip!
  Ik heb n.a.v. jullie artikelen Agavestroop geprobeerd. Wat betreft om er mee te bakken, vond ik niet zo een succes. Dit klinkt alsof dit een geweldig alternatief is voor een taart of cake!

  Bedankt en ga vooral door met dit goede werk.
  Het wordt zeer gewaardeerd.

  Gr Marijke

 2. Hoi hoi

  Ik heb de palmsuiker van de jumbo is ook van Arenga er zit wel 0,6 gram andere suikers in.
  Ik wou het gaan proberen met appeltaart ik doe het anders altijd met fructoce en dat gaat heel goed Doe er de helf dan van in als gewone suiker.
  Mijn kinderen kunnen niet tegen kristal suiker worden er druk van en krijgen er rode vlekken van.

  Ik laat nog weten als de appeltaart gelukt is! groetjes alice

 3. jammer voor mij, dezelfde reactie als van gewone suiker, vermoeidheid.
  Fijn dat het voor jullie wel werkt.

 4. Een goed alternatief voor suiker, maar let wel op waar de palmsuiker vandaan komt! Veel producten die van palmbomen gemaakt zijn (zoals olie), komen uit plantages waar daarvoor tropisch regenwoud stond. Enorme regenwouden worden dagelijks gekapt ten behoeve van palmolie. De hierboven genoemde Arenga palmsuiker(Masarang) is te koop bij de Jumbo en duurzaam, volgens Stichting Aap. Deze stichting schrijft ook: “In meer dan de helft van de producten die te koop zijn in de supermarkt, wordt niet-duurzame palmolie verwerkt. Zeep, chocolade, soep, ijs, koekjes en cosmetica – je kunt het zo gek niet bedenken. De huidige productie van palmolie leidt tot grote problemen voor de natuur: vele diersoorten dreigen uit te sterven door de vernietiging van hun leefomgeving.” Dus denk alsjeblieft niet alleen aan je eigen gezondheid, maar aan die van onze gehele leefomgeving. Want al is het nog zo ver weg, wij maken er deel van uit!

 5. Sinds vorige week hebben we een nieuwe website http://www.masarang.nl kijk maar eens wat broer Willie Smits allemaal voor goed werk doet.
  We hebben inmiddels al ruim 6.000 suikerpalmboeren in de coöperatie aan het werk. Het bos wordt niet meer gekapt voor het thuis inkoken van het sap maar wordt opgehaald met tankauto’s en naar de suikerfabriek gebracht om direct verwerkt te worden. De boer krijgt vergoeding naar gelang suikergehalte van het sap.

  Onze suiker is ook geschikt voor mensen met diabetes, omdat de palmsuiker minder pieken in bloedsuikerspiegel geeft door de geleidelijke afgifte/opname.

  Groet en iedereen vooral (h)eerlijke palmsuiker eten.
  Femie

 6. ik heb net ook een geweldige website gevonden. Ik heb al gekeken voor palmsuiker,maar zo’n blok vindik gewoon niet handig. Nu heb ik kokossuiker gevonden op de website http://www.mastercareshop.nl en hier wordt heel veel goeds over kokossuiker gekeken. Het bevat zowieso veel vitamines en mineralen en de gli waarde is 35. Ik ga het denk ik wel bestellen. voor 227 gram betaal je 5 euro,maar ik heb dat er wel voor over.

 7. Hoi Anna,

  Ik wilde je even laten weten dat ik net een stukje op mijn blog heb geschreven over palmsuiker en de brownies die ik er mee gemaakt heb. Ik heb hierin gerefereerd aan dit stuk omdat ik dit een zeer goed artikel vind! Het leek me overbodig en ook het gras voor elkaars voeten wegmaaien als ik dit allemaal nog een keer zelf op ging schrijven ;-)

  Dit is het stukje

  Groetjes
  Heleen

 8. Ik ben erg geïnspireerd geraakt door jullie blog. Via de hier genoemde rauwe-chocoladesite http://www.lovechock.nl kwam ik bij http://www.sacredchocolate.com terecht, waar ik opnieuw kennismaakte met het begrip “raw food”. O ja, wat was dat ook alweer? Raw food is pure voeding. Niet overmatig verhit. Ongeraffineerd. Zo min mogelijk bewerkt. Eigenlijk wat jullie op deze site ook nastreven. Raw food gaat bijna automatisch gepaard met biologisch, ecologisch, maatschappelijk verantwoord, fair trade. Dat is mooi meegenomen!

  Er hangt wel een prijskaartje aan puur, eerlijk voedsel http://rawfoodsuperfood.com/superfoods-1/gezonde-zoetstoffen.html. Maar als je bereid bent die prijs te betalen, eet je kokosbloesemsuiker, agavesiroop, honing enz. zonder alle nadelen die op deze blog genoemd worden.

  En misschien is fair trade wel de beste manier om bij te dragen aan een betere wereld. Beter dan een maandelijkse bijdrage aan de bekende Goede Doelen. Het is zo onderhand wel bekend dat maar een fractie van genereus gestort geld terechtkomt bij de mensen die dat geld het hardst nodig hebben. Dus misschien moeten we gewoon onze maandelijkse bijdragen aan de traditionele Goede Doelen stoppen en dat geld besteden aan alternatieve zoetmiddelen. Jouw gezondheid en humeur knappen er van op, en de eco-boer in Afrika, Zuid-Amerika of Azië wordt er ook alleen maar beter van. Jij in Nederland gezonder, zij in Azië een beter inkomen (en daardoor waarschijnlijk ook een gezonder leven). Kortom: een win-win situatie ;-).

 9. Mijnheer,
  Wel staat er een artikel in over arenpalmsuiker maar geen artikel over kokospalmsuiker.
  Een kennis van me heeft foto’s gemaakt in een kokospalmtuin, het oogsten geschiedt door het water uit de bloesem te halen (dat erin geregend is, want in een droge periode is er geen oogst werd hem vertelld) en dat in te dampen zei hij. Klopt dat???
  Hoe komt er dan suiker in het regenwater???? Naar zijn verhaal groeien er ook weer kokosnoten aan de bloesem zodat ze niet beschadigd worden mijn”s inzien. Kunt U me klaarheid geven??>
  met vr.gr.
  Arie Remus

 10. Hallo Arie,
  Ik snap dat het wat verwarrend is. Ik wil er nog een artikel over schrijven en op suikerwijzer.nl publiceren. Hopelijk heeft u even geduld en kan ik dan uw vragen beantwoorden.

 11. Hallo Anna,
  Hartelijk dank dat U hier aandacht aan wil geven.
  Ik ben zelf medewerker van het suikermuseum in Klundert en wat wij willen is een schap maken met daarin alle vormen van suikerwinning die op de wereld voorkomen, dus rietsuiker, bietsuiker, arenpalmsuiker, kokosbloesemsuiker, honing, agave, ahorn, moutsuiker en stevia. Van ieders willen we de win- en bereidingswijze laten zien en ook het product.
  Zelf heb ik altijd op de suikerfabriek gewerkt als elektricien maar in de campagne als operator-voorfabriek. Onze fabriek is tot op dit moment wel een van de modernste ter wereld en ook wat capaciteit betreft is er geen grotere en als je dan het hutje (suikerfabriekje) ziet waar de kokosbloesemsuiker wordt ingedampt en die man daar ook nog een boterham mee verdiend, dat vindt ik prachtig. Jammer dat het een beetje te ver is om er naar toe te gaan.
  Ik wacht af wanneer U Uw artikel geplaatst heb ik ben benieuwd hoe de oogst en de winning nu werkelijk gaat van deze twee palmsuikers.
  met vr. gr.
  Arie Remus

 12. Kan iemand mij vertellen wat nu het verschil is tussen palmsuiker, oersuiker en stevia en de werking in ons lichaam?

  groet, Marga

 13. Marga,
  Op deze site vind je artikelen over de verschillende soorten suiker, zoals bovenstaand artikel over palmsuiker. Als je de naam invult in het zoekvenster, kan je er zo naar doorklikken.

  Over oersuiker hebben we nog geen artikel. Dat is suiker waar de meeste goede stoffen nog in zitten (bij geraffineerde suiker zijn die stoffen eruit gefilterd), zodat je lichaam de suiker veel makkelijker kan verwerken dan witte suiker. Wel doet oersuiker je bloedsuikerspiegel even sterk stijgen als van witte suiker (waardoor je na het eten een energiepiek krijgt en daarna juist een dip). Dat is de reden waarom Marger en ik geen oersuiker gebruiken.

 14. Eén van de redenen voor mij om nauwelijks meer suiker te eten is de slopende uitwerking van suiker op het gebit. Mijn vraag is dan ook: weten jullie of agavesiroop en palmsuiker net zo belastend zijn voor het gebit?

 15. Hallo Anna,
  De goede stoffen worden er niet uit gefilterd maar uit gecentrifugeerd, nadat het mengsel verschillende keren vacuum wordt gekookt. Op het laatst blijft er dan, na dat het weer gecentrifugeerd is melasse over en hier zitten dan nog de goede stoffen in zoals vitaminen en mineralen en nog wat suiker die er met normaal koken niet uit gehaald kan worden. Wel hebben wij vroeger (in de suikerfabriek van Zevenbergen) een ionenwisselaar gehad die de melasse totaal kon uitputten zodat deze vrij van suiker was, maar deze melasse was daarna niet meer geschikt om er alcohol uit te halen want daar heb je suiker voor nodig.
  Met vr.gr.
  Arie Remus

 16. Ik ben erg te spreken over het gebruik van palmsuiker in gerechten, maar ons valt iets vreemds op. Zowel mijn man als ik ervaren na het eten van iets met palmsuiker heel snelle hartkloppingen en een soort wazigheid. Zijn er meer mensen die zoiets gemerkt hebben? We hebben de palmsuiker bij Jumbo vandaan.

 17. Wij gebruiken de Gula Java kokosbloesemsuiker van Amanprana…
  We zijn blij dat we de gezonde suiker gevonden hebben!
  Heerlijk voor op pannenkoeken, in yoghurt, bij muesli, … Je kan hem eigenlijk voor alles gebruiken.

  Ook de Gula Java Cacao is een echte aanrader. Perfect voor het maken van een gezonde chocolademelk voor kinderen. Ikzelf gebruik hem ook voor, tijdens en na het wielrennen. De trage suiker maakt het tot een ideale gezonde sportdrank.

 18. N.a.v. dit oude artikel zijn wij ook palmsuiker gaan gebruiken. Heb er geen nare bijwerkingen van ervaren. Gebruik het vooral om te bakken. Mijn man gebruikt het vaak in de warme cacao chocomelk. Maar ik ben overgestap van palmsuiker naar koudgeslingerde honing, omdat ik las dat de GI hiervan net iets lager ligt en ik vind het gewoon lekkerder van smaak. Maar ik heb dus zelf geen negatieve ervaringen ondervonden van het gebruik van de Arenga Palmsuiker van de Jumbo.

 19. mijn dietiste zei me dat het lichaam de verschillende soorten herkent als suiker dus dat het niet uitmaakt, of het palmsuiker is, of rietsuiker of moutsuiker of rijstsuiker,..voor het lichaam is het suiker.

 20. Wij gebruiken thuis de kokosbloesemsuiker van Amanprana en zijn erg blij dat we dit gevonden hebben. Erg lekker zowel in de koffie of om mee te bakken. Het feit dat ze dit hebben in zowel poeder, fijne korrels en ‘klontjes’ maakt het een veel gebruikt product bij ons in de keuken. Als mensen onze cake eten, vragen ze verwonderd vanwaar die lekkere smaak komt :-).
  Ook mijn vader, diabetisch, gebruikt deze suiker met mate. Gezond en bio, prima combinatie bij Amanprana!

 21. Ik gebruik al een hele poos palmsuiker ipv gewone suiker of rietsuiker. Ik merk geen verschil nadat ik dat ben gebruiken.
  Ik vind het een supergoed en gezond alternatief voor gewone suiker.

 22. Palmsuiker heeft een lagere GI-waarde dan rijststroop.
  Van palmsuiker is de GI-waarde: 30-35, en van smaak veel beter dan rijststroop. Als ik daarmee bak is dat een veel minder zoete smaak dan palmsuiker.

  Groetjes van Frieda

 23. Ik heb een aantal reacties bij dit artikel verwijderd. Wij staan geen reacties toe met een commercieel belang. Enkele berichten daartussen zijn eveneens verwijderd vanwege het wegvallen van de context en omdat de meeste reacties niet meer over het eigenlijke onderwerp gingen.

 24. Ik kook regelmatig indisch,gebruik al jaren palmsuiker onder de naam gula djawa :)
  Gewoon bij de toko te koop in schijven

 25. graag zou ik een eerlijk en betrouwbaar antwoord zien op de vraag van Heidi, over de al of niet milieuvriendelijke teelt van de palmboom waaruit de suiker gewonnen wordt!

 26. Dat antwoord zul je nooit te lezen krijgen Elisabeth, want dat wordt meteen weer verwijdert. Volgens de eigenaar wel, maar dan is het commercieel en wordt het bericht weer verwijdert.

 27. @elisabeth: Inderdaad verwijderen wij reacties van mensen die een commercieel belang hebben bij het aanprijzen van zo’n product, zoals Yvonne al aangeeft. Het is moeilijk om in te schatten hoe betrouwbaar het antwoord op je vraag is als het gegeven wordt door bijvoorbeeld de producent (“Wij van WC-Eend…”).

 28. Ik las de reacties van hierboven van Heidi en ik weet dat suikerpalmen millieuvriendelijke wijze geteelt worden. Er hoeft geen oerwoud gekapt te worden voor de aanplant van suikerpalmen. Suikerpalmen zijn juist afhankelijk van diverse vegatatie om hen heen, voor de voedingsstoffen. Dus suikerpalmen zijn juist de redding van een oerwoud. Ook voor de lokale boeren in Indonesie is de suikerpalm een bron van inkomsten. Ik weet niet of ik de naam van de stichting hier mag neerzetten, maar ik ben daar vrijwilligster.
  Wij ondersteunen het werk van Willie Smits in Indonesie.

 29. Vorige week ga ik naar de Jumbo. Overal op internet staat dat masarang arenga palmsuiker geen toevoegingen heeft. Kom ik thuis, en voordat ik de verpakking weggooi kijk ik nog even en wat denk je:
  saccharose 88.7 gram
  andere suikers 4 gram

  dit is per 100 gram

  Dan voel je je toch wel een beetje erg beetgenomen :-(
  2 euro voor een klein zakje van 250 gram. Kan dus net zo goed gewoon weer rietsuiker gaan kopen.

 30. Ben benieuwt of ik ook ergens mijn geld terug kan krijgen ivm leugens over een product. Hoe kun je nou in vredesnaam zeggen dat je een gezond product verkoopt, terwijl het gewoon pure slechte suiker is waar je ook nog een kapitaal voor moet betalen?

  Iemand tips voor me? Dit noemen ze toch volksverlakkerij?
  Kijk goed op de verpakking voordat je denkt dat je iets goeds koopt, want het is echt gewoon net zo slecht als gewone suiker.

  En dan zeggen dat het een langzame suiker is? Sinds wanneer is saccharose een langzame suiker?

  Wanneer wij over suiker spreken, dan bedoelen we meestal saccharose of sucrose afkomstig van suikerbiet of suikerriet. Chemisch gezien is saccharose een combinatie van twee kleinere koolhydraten, glucose (of druivensuiker) en fructose (of vruchtensuiker). Ook ahornsuiker of –stroop, afkomstig van de suikeresdoorn, bevat vooral saccharose en een beetje glucose.

 31. Yvonne, ik begrijp je verontwaardiging wel. Anna en ik waren ook verbaasd toen we de indruk kregen dat we wel degelijk schommelingen kregen in onze bloedsuikerspiegel na het eten van palmsuiker. Toch wil ik wel wat nuances aanbrengen.

  De claim ‘geen toevoegingen’ kan gewoon kloppen: door het boomsap af te tappen en licht te bewerken zul je vast de palmsuiker overhouden die wij hier kopen, zonder dat er iets bij gedaan wordt. Andere suikers, bijv. fructose, zitten er dan van nature in. De claim is wel suggestief, maar dat is vrijwel elke bewering op elk product tegenwoordig.

  De claim dat het een lage GI heeft van 35 staat wat ons betreft stevig ter discussie. Naar het schijnt is dat ergens in het productieland vastgesteld en is die claim nog niet uit ander onderzoek bevestigd. Wij volgen voorlopig onze huidige informatie die aangeeft dat de GI ietsje lager ligt dan die van witte suiker, maar zeker niet op 35.

  Die lagere GI wordt mogelijk veroorzaakt door de aanwezigheid van waarschijnlijk fructose en diverse vitamines en mineralen (i.t.t. witte suiker die 100% saccharose is). Wel gaan we ervan uit dat de aanwezigheid hiervan een duidelijk voordeel is boven witte suiker, omdat voor de vertering die stoffen niet meer uit je lichaam onttrokken hoeven te worden.

  Kortom: wij beschouwen momenteel palmsuiker als een minder geraffineerde suiker, die wel degelijk minder slecht is dan witte suiker, maar een vergelijkbare invloed heeft op de bloedsuikerspiegel. We raden dus af om het te gebruiken als het je puur om de vermeende lage GI te doen is.

 32. Hoi,

  Kun je me ook iets vertellen over oerzoet? Is dit beter dan geraffineerde suiker?

 33. Nu bijna 2 jaar palmsuiker gekocht en gebruikt en toen het ter spraken kwam in het ziekenhuis pakte de diabetes arts een dikke gele viltstift en streepte de 2 bovenste ingrediënten aan:

  Sucrose 94,2 g
  – andere suikers 0,6 g

  (is dus hetzelfde als gewone suiker zei hij en na mijn opmerking over mijn 2 jarige gebruik van dit dure goedje een beetje cynisch de opmerking dat ik wel een fantastisch goede afnemer van dit product was … dit aldus de diabetes arts)

  De rest (onderstaande) ingrediënten zitten er in hele kleine hoeveelheden in behalve dan de Kalium.

  Vetten 0,2 g
  Eiwitten 2,5 mg
  Vitamine C 13,2 mg (ADH 22%)
  Calcium 3,3 mg
  Magnesium 36,7 mg
  Kalium 760 mg
  Natrium 4,1 mg
  IJzer 0,9 mg
  Zink 0,2 mg

  Ik maak nu mijn voorraadje op en weet nu dat ik er behoorlijk ingestonken ben en het nog gevaarlijk is om zonder eerst navraag bij uw arts te doen zelf deze beslissingen te gaan nemen …. jammer hoor want ik was blij “zoiets” gevonden te hebben.

 34. Angel, dit had ik hierboven ook al vermeld.
  Logischerwijs krijg je geen antwoord op je vragen als je deze leugen aan de kaak stelt. Je hebt je net als ik laten neppen, omdat je het graag gezond wilt doen. Zo zijn er nog wel meer dingen, die je denkt gezond te doen, waarvan achteraf blijkt dat ze heel ongezond zijn.

 35. Hallo Yvonne,

  Ach, waarschijnlijk dacht jij er ook goed aan te doen mensen op de hoogte te stellen van het feit dat je eigenlijk gif in je lichaam aan het gieten bent i.p.v. de z.g.n. goede en natuurlijke producten.
  Maar Yvonne, ik heb het hier nu bekend gemaakt en zet het ook op facebook aangezien ik er destijds enorm over uitgeweid heb omdat ik zo blij was een “gezond” product gevonden te hebben ook al is het peperduur , ik moet me gaan rectificeren op FB.
  Weet je Yvonne, ik had nog niet op mijn e-mail gekeken dus vind ik je berichtje nu pas en ik zou je gewoon aanraden je er niet langer druk om te maken want je hebt je best gedaan, meer kun je ook niet doen.
  Ik kwam hier heel per ongeluk en zag dat er zoveel mensen (net als ik) zo goedgelovig zijn en het gaan kopen.
  Jij en ik hebben ze nu gewaarschuwd en wanneer ze ons niet geloven … gewoon heel even aan de huisarts vragen (als je niet al diabetes bent en daarvoor in het ziekenhuis loopt) en hij zal het zelfde antwoord geven ….. je nuttigt met dit product praktisch 100% gewone suiker dus ronduit GIF!
  In het ziekenhuis op de afdeling Oncologie (ik als patiënte) werd voor suiker gewaarschuwd met de woorden ….. suiker wordt ook wel de “witte” dood genoemd door de medische wereld en alles wat gelijk staat aan de “gewone” witte suiker dus ook.

  O ja Yvonne, ik had eerlijk gezegd niet eens gedacht aan een reactie/antwoord of dergelijke want het maakt mij niets uit wat andere er mee doen, ik schreef het puur uit frustratie daar ik er zo in geloofd heb.

  Wens iedereen de wijsheid die ze zelf in pacht denken te hebben.

  Groetjes,
  Angel

 36. U schrijft op Uw site dat palmsuiker bij de Jumbo te koop is. Dat was ook zo, maar helaas is het sinds een paar maanden niet meer bij de Jumbo te koop. Ik kocht het er altijd. Nu koop ik het bij een natuurvoedingswinkel, maar ie zijn er niet zoveel.
  mvg. Helma Heinrichs

 37. Dus Palmsuiker is dus net zulke troep als witte suiker.. jeetje..
  Gelukkig lees ik dit, wilde het morgen net gaan kopen!

  Hoe zit het met Kokosbloesemsuiker dan?

 38. Ik denk toch echt dat je de ingrediënten van Kokosbloemsuiker eerst moet weten (zoeken) en je zult daarvoor toch echt de label ervan moeten lezen.
  Ik heb er geen idee van maar las daarnet: ……. “Zoals ik eerder al omschreef, is suiker niet heel erg gezond. Lees hier meer! Maar wat als je nu een ontzettende zoetekauw bent? (zoals ik) Dan is kokosbloesemsuiker een van de betere alternatieven. Het is en blijft natuurlijk suiker, wat voor een verhoging van je bloedsuikerspiegel zorgt. Dus: geniet met mate! Het heeft echter een index, waardoor het op een langzame manier door het bloed wordt opgenomen en dus zorgt voor een minder grote energie dip! Daardoor is het een goed alternatief voor gewone geraffineerde witte suiker of agave/ahorn siroop.

  Kokosbloesem suiker wordt gemaakt uit de nectar van de kokosnootbloesems. Door lichte verwarming veranderd de textuur en verandert de nectar langzaam in deze suiker. De productie hiervan is zeer duurzaam. De boeren tappen de nectar op grote hoogte af. op deze manier kan de boom kokosnoten blijven produceren en houden de boeren hun belangrijkste inkomstenbron. Omdat kokosbloesem suiker niet op hoge tempratuur verwarmd wordt, blijven alle goede vitamines (vitamine B) en mineralen (ijzer, magnesium, zink) behouden.

  Je kunt kokosbloesem suiker gebruiken als vervanger voor suiker, in alles waar je normaal suiker in gebruikt, denk aan: in koffie/thee, ijs, toetjes, gebak, koek en ga zo maar door. De verhoudingen blijven hetzelfde. Al is het natuurlijk altijd beter om minder suiker te gebruiken.

  Het enige nadeel van kokosbloesemsuiker: het is aan de prijzige kant. Vooral wanneer je het vergelijkt met “gewone” suiker. Je betaald namelijk voor 600 gram ongeveer 11 euro. Al zijn er ook kleinere verpakkingen te krijgen, die natuurlijk goedkoper zijn. Voor mij een reden om nog minder suiker te eten en juist voor de gezondere versie te kiezen.

  Kokosbloesem suiker is te vinden bij biologische winkels zoals ekoplaza, gezondheidswinkels en de tuinen. Verder is het goed online verkrijgbaar!”

  Ik vraag het in het vervolg toch eerst aan iemand die mij eerlijke antwoorden geeft en er zelf niet aan zit te verdienen over mijn gezondheid heen (ik heb hartfalen en ben hopelijk aan het herstellen van borstkanker) dus …..

  Suc6

 39. Ik heb niet alle reacties gelezen, maar ik denk dat alle palmsuiker van het merk Arenga zal zijn, omdat dat nou eenmaal palmsuiker betekent! Het is niet het merk, maar palmsuiker is volgens mij het Nederlandse woord voor arenga…Vandaar.
  Ik gebruik het sinds kort overal voor ipv rietsuiker en het bevalt prima. In de toko is het wel 3x zo duur als suiker, maar ik zal nu ook in de jumbo gaan kijken, bedankt!

 40. Beste,

  Als (exotische)planten liefhebber en met name (winterharde) palmen zou ik graag zien dat ook de wetenschappelijke namen van de specifieke planten genoemd worden om verwarring te voorkomen. Dat Oliepalm en Suikerpalm niet worden aangezien als de zelfde palmboom. De suikerpalm (Arenga pinnata) en de oliepalm (Elaeis guineensis) zijn twee totaal verschillende palmsoorten. Agave tequiliana is de agave waar tequilia en agavesiroop van wordt gemaakt, sisal (het touw) wordt van Agave sisalana gemaakt.

  Hierbij hoop ik bij te kunnen dragen aan het nog duidelijker maken van deze mooie artikels !

 41. palmsuiker van Willie Smits (Masarang) is verkrijgbaar bij Jumbo supermarkten

 42. Mensen, Masarang Palmsuiker bevat:

  saccharose 88.7 gram
  andere suikers 4 gram

  dit is per 100 gram

  Wat is daar gezond aan?
  Onderzoek eerst zelf wat je in je mond stopt, niet wat een ander zegt of schrijft. Hoe mooi het ook klinkt, deze palmsuiker is geen kokosbloemsuiker maar gewoon suiker. Zie hun eigen verpakking.

 43. Ik heb ‘organic coconut sugar’ van het merk ‘bio today’ gekocht bij de Albert heijn.
  Bij de ingredienten staat enkel ‘kokospalmzuiker’ (van gecontroleerde biologische teelt) met wat keurmerken zoals EKO en een mooi verhaal.

  Betekend dat niet gewoon 100% puur?
  Zit hier iets Anders in?
  Even ervan uitgaande dat er niet gelogen wordt.

 44. Palmsuiker = sacharose
  En dat is niet laag glycemisch!
  Dat is gewoon hetzelde als tafelsuiker.

 45. Lieve Angel, fijn dat je herstellende bent!!!
  Wellicht zou het voor jou beter zijn (ivm je kanker) om voorlopig HELEMAAL geen suikers meer te consumeren. Heb je ooit gehoord van de serie “the truth about cancer” ? Zoek er eens naar. Suiker is echt een nono en wordt afgeraden. (het wordt beschouwd als de ultieme voeding voor een tumor en bevordert de angiogenese)

  Voor iedereen verder, suiker is suiker, hoe het ook heet. Palmsuiker is heerlijk! Maar het nuttigen van zoet zal je alvleesklier ertoe aanzetten om insuline te maken. Het zal de insulineresistentie bevorderen omdat het je buikvet laat groeien. Jammer maar helaas. Beter weten dan meten!!
  Brenger van de realiteit.

 46. Wat zijn de aspecten voor het milieu van palmsuiker? Palmolie is zo ongeveer desastreus voor natuur van de tropen omdat er grote delen oerwoud worden vernietigd voor palmolieplantages. Als iedereen nu palmsuiker wil gaan gebruiken , krijgen we dan hetzelfde probleem met palmsuikerplantages? Ik ga dus maar niet aan de palmsuiker. De tropische oerwouden zijn te kostbaar.

 47. Het verhaal dat palmsuiker laag glycemisch zou zijn, is blijkbaar nooit bevestigd door onderzoek. Die bewering schijnt af te komen door de landen die het produceren. Zie Google.

 48. nu planten veel mensen palmbomen, worden bossen gekapt, bomen gekapt. het bos dat kokossuiker maakt, wordt gekapt, waardoor het een zeldzaam goed is met een prijs die zo duur is.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.